Teraz jest sobota, 6 września 2025, 10:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - pierwsze wrazenia
PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 18:51 
Szeregowy
Szeregowy

Dropek napisał(a):
Witaj,
Baza program 2
Balans gruntu - ręcznie 85 > noth gruntu 85 do max (ale niekoniecznie, niweluje to zakłócenia od gruntu i od wstrząsów cewką z tym, że nie do końca)
Częstotliwość - na zaorane pole 18kHz, na ugory 12kHz
Czułość 93-97 > TX Power 2
Dyskryminacja najlepiej 0 lub jak najniżej możesz wytrzymać 2 do 5,5 > tony - najlepiej pełne tony ewentualnie wedle upodobań 2, 3, 4, 5 tonów w swojej konfiguracji
Reakcja - teren w miarę czysty to 2 i wyciszenie -1, 0 lub 1 w zależności ile fałszywych duszków zdołasz wytrzymać, jeśli bardziej zaśmiecony to reakcja 3 wyciszenie -1 jeśli bardzo zaśmiecony to reakcja 4 i wyżej
Sygnał akustyczny 3, 4 (jeśli używasz słuchawek) 5 i wyżej jeśli samego panelu > przesterowanie nieważne w sumie zostawiasz 2
Poziom żelaza - jeśli dyskryminację masz na 0 jest to całkowicie nieważne bo i tak żelaza nie uciszysz, jeśli dyskryminację masz na np. 2 to ten parametr ustawiasz jak chcesz do swoich potrzeb na 0 żelaza nie słyszysz w ogóle czym wyżej tym głośniej słychać dźwięk od żelaza, logiczne ;)
NOTH - jest to dyskryminacja wybiórcza najlepiej zostawić na 00-00

Musisz nauczyć się jak modyfikować poszczególne ustawienia w stosunku do panujących warunków w danym miejscu. Ustawienie gruntu 85 jest raczej uniwersalne, można zastosować pompowanie i od wyniku minus 2 powiedzmy ;) Reaktywację wyższą stosujesz w bardziej zaśmieconych terenach w których nie liczy się zasięg, a separacja koloru od żelaza i machasz w miarę wolno. Z czułością też nie przesadzasz, wg mnie przyzwoite maks to 97, jeśli teren bardziej zaśmiecony to zjeżdżasz z czułością nawet do 85 ;) i niżej jeśli czujesz konieczność. Częstotliwość czym wyższa tym bardziej łapie minerały w glebie, a sama cewka staje się bardziej wrażliwa na ocieranie się o przeszkody (chodzi o wzbudzanie, można powiedzieć, że ów efekt nie dotyczy cewki 9" choć w małym stopniu występuje), dlatego w trawie lepiej przełączyć na niższą częstotliwość np. 12kHz. Sygnał akustyczny wzmacnia wszystkie dźwięki (czasami podwyższając ten parametr ma się wrażenie, że sprzęt staje się głębszy ale to nie tak działa), również zakłócenia od gleby, dodatkowo czym wyższa ta nastawa cewka zbiera bardziej boczne sygnały - od obiektów znajdujących się dalej od centrum cewki o czasami może przekłamywać jeśli w pobliżu obiektu kolorowego będzie żelazo ;).

Jeszcze chciałbyś ściślej ? :)

Koledzy a jaki najlepiej sofcik 2,0 czy może 3,2?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 20:58 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

3.2 wg mnie. Prymek testował i wyszło że 2.0 jest głębszy ale w 3.2 za to są pełne tony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2017, 19:06 
Kapral
Kapral

Moje pierwsze wrażenie- drogi,lekki,dokładny,wspaniały akustyk ! Bezbłędnie sygnalizuje kolor i żelazo. Osobiście ujęło mnie gdy w ziemi obok żelaza leżał kolorek. Prawdziwa symfonia dla ucha :)
Nie wiem czy jest głęboki na mały kolor,ale do większych przedmiotów trzeba zdjąć kapotę i czapkę,bo będzie "kopane". Co jeszcze ? Tak zaawansowana elektronika panela nie ma regulacji głośności .... to jest minus. Minusem jest też gabaryt po złożeniu z cewką 28cm. :( demontaż cewki trochę kłopotliwy żeby stosować przed schowaniem sprzętu do plecaka.
Wielki PLUS- Brak kabli i imponujący czas działania na jednym ładowaniu.
Tyle mogę powiedzieć po 2 dniach w terenie.
Na YouTube widziałem film "eksperta" nt. pracy z Deusem po zaledwie kilku godzinach testów.... :) Przepraszam,ale z tym sprzętem tak się nie da !

Efekty ? Powiem od razu,że starałem się kopać sygnały koloru.W 90% odpuszczałem złomikowi. Wydłubałem wszelkiego rodzaju łuski, dużo guzików, coś fajnego, łyżeczkę srebrną, 3 widelce (jeszcze nie wyczyszczone z ziemi) posrebrzana rękojeść noża,2 monety (komuna),zegarek kieszonkowy (korpus z pokrętłem) i kochane Polmosy.Tyle z koloru.
Oprócz tego saperkę z głębokości 80cm. i granat.
Miejscówka była dość popularna,uważam więc że nie było źle.
(info dla zakamuflowanych na tym forum. Granat trafił do punktu wyjścia !)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]