Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 18:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 19:54 
Moderator
Moderator

na sluchawkach (ws4) , mozna ustawic takie parametry jak :

1. Dyskryminacje
2. Czulosc
3. Grunt
4.Czestotliwosc
5.Ilosc tonow
6.Glosnosc
7.Wybrac cewke

Ciebie interesuja tylko 3 rzeczy ... no w ostatecznosci 4 ...

1. jak najnizej , 2. na 95 lub wiecej , 3. na 85 lub mniej (wszystko zalezy od stabilnosci) ... mozesz jeszcze eksperymentowac z 4. i zjechac z 18kHz np. na 12 ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 19:58 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Co do numeru 5. Ile tonów ustawić od razu full czy jakoś się bawić. Który program modyfikować? 2??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 20:06 
Plutonowy
Plutonowy

ostatnio experymentowalem z nr 4 I dla zlota zdecydowanie 18kH dalo najlepsze wyniki ale czy 11.5 kH czy 7.8kH bym polemizowal dla sreberek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 20:34 
Moderator
Moderator

strashak : jak smietnik to modyfikuj 3 program , jak w miare czysto program 2 ...

Co do ilosci tonow , ja chodzilem na 3 ...

teraz majac panel chodze na 2 ... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 20:43 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

To ostanie pytanie mam nadzieje, ze na temat jakoś pośrednio tez dotyczy ustawień. Sprzedawca mnie przekonywał, że na słuchawkach tez będę miał normalne id numeryczne. Podczas testów na sucho nic takiego na wyswietlaczu nie zauważyłem.

Edit: jest ktoś z okolic wawy, kto by mi przystępnie wytłumaczył i w razie możliwości zmodyfikował nastawy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 21:17 
Moderator
Moderator

Zgadza sie , na sluchawkach jest id numeryczne , z tym , ze ... oko musial bys miec na jakims "czulku" zeby obserwowac id ... :D

Chyba,ze masz specjalny adapter , ktory pozowli Ci na podlaczenie sluchawek kablowych , ale w zamian bedziesz mogl zamontowac elektronike np. na sztycy , lub umiescic w specjalnej przejsciowce na reke firmy xp.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 10:21 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ok jestem po drugim wypadzie. Rzeczywiście id na słuchawkach jest, co do jakości id wypowiadać się nie będę bo jeszcze wiedza zbyt mała. Zastanawia mnie jedna rzecz i nie wiem gdzie szukać winy w ustawieniach czy jeszcze gdzie indziej. Od wczoraj coś tam z ziemi podniosłem, chodziłem na 2 i 3 programie bez żadnej zmiany z mojej strony. Tu pytanie do Was, czy deus przy przemiataniu "gada" do Was czy zupełnie milczy. Mój stety, lub niestety ale gada przy tych fabrycznych programach. Żeby nie było chodziłem po polach, które przeczesane były euroace i wiem że były w większości takie miejsca gdzie euro nic się nie odzywał (czyt. Było czysto) a ten delikatnie trzeszczy, jakiś drobny sygnał i tyle. Niby jak coś siedzi w ziemi to da głos. Wczoraj wyszła mi srebrna obrączka, czyli działanie prawidłowe. Czy aby na pewno, czy to wina ustawienia, a może tak ma być. Poradźcie coś.

Edit: właśnie zdjąem osłonę cewki i zauważyłem, że jest tam ok 4 cm rysa???? Może mieć to wpływ, można to zareklamować?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 11:41 
Podporucznik
Podporucznik

Mój nie gada, spokój...zależy od ustawień.Wnerwia mnie jak coś tam piszczy, na ogół śmieci.
Jest tyle opcji w ustawieniach że głowa mała.
Ja zapytam kolegów , czy i jak dostroić sprzęt do gleby ?!?!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 12:58 
Podporucznik
Podporucznik

Z moich testów (na samym początku po zakupie) wychodziło mi że najlepiej działał na pompowaniu tzn był głębszy. Obecnie używam w zasadzie tylko trybu ręcznego ustawiając w okolicy lub nieco po niżej wskazań gruntu. Z tego co zauważyłem to śledzenie ustawia grunt i 1 stopień po wyżej odczytu a pompowanie o 1 stopień po niżej. Tak naprawdę wzrost zasięgu wg. mnie daje dopiero zaniżenie gruntu o 3-4 a nawet 5 cyfr ale wtedy strasznie śpiewać zaczyna. Z tego co podczas tego 1 dnia testów zauważyłem to użycie notcha od gruntu powodowało z powrotem spadek zasięgu przy zaniżeniu poziomu gruntu o 3-5 poziomów (ale tego nie jestem pewien na 100%). Trzeba by porobić testy jak się zachowa wykrywacz np przy gruncie 86 z ustawieniem gruntu na np 74 (czyli bardzo mocno zaniżonym) i uspokojenie go notchem.

ps. włączasz wykrywacz uniesiony jak się zestroi cewka z panelem i słuchawkami to do gleby i patrzysz jaki jest odczyt gruntu po chwili i ustawiasz wg potrzeb lub ustawiasz śledzenie i sam się dostroi lub pompujesz i wprowadzasz ręcznie korektę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 14:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Deus generalnie jest gadatliwy , zwłaszcza na zmineralizowanym gruncie .Ważne żeby odpalać go rozłożonego i z dala od metalowych przedmiotów .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 17:08 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Zmieniłem cewkę u sprzedawcy i ..... problemy jakie problemy. Chodzę na tym samym polu na 96 sensitiv i 87 GB. Pięknie a deus cichy jak myszka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 15:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Od bardzo niedawna jestem szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem Deusa.
Za mną jeden głównie testowy wypad i pojawił się pewien problem, który nie daje mi spokoju. Wydaje mi się że podobny problem pojawił się już na forum, ale nie mogę znaleźć.
Otóż uzbrojony w wiedzę nabytą na forum i po przeczytaniu instrukcji zacząłem zwiedzać pole. Ustawiania to zmodyfikowany bardzo lekko program drugi. Chodziło się całkiem znośnie wiadomo zawsze jakieś fałszywe sygnały i popiskiwania, ale wszystko do ogarnięcia poprzez zdobywanie doświadczenia.

Problem pojawia się w momencie gdy odkładam wykrywacz na ziemię (w celu np. wykopania fanta). Wykrywacz leżąc na ziemi cały czas wydaje dźwięki. Niezbyt głośno, ale praktycznie cały czas popiskuje.
Testowałem i na swoim programie jak i na programach firmowych i wszędzie (aczkolwiek z różnym natężeniem) jest to samo. Do tego na programie Deus Fast popiskuje uniesiony w powietrzu.
Dźwięki prawie znikają gdy podjadę dyskryminacją do ok 50-60 i czułością zjadę do ok 70, ale to chyba nie o to chodzi.
Zaznaczam że całe przygotowanie sprzętu do pracy przeprowadzone zgodnie z instrukcją (kalibracja cewki, grunt).

Z góry dziękuję za jakieś rady. Słabo by było gdyby to było normalne zachowanie (ale z tego co czytałem forum wykluczam to), albo bo 3 dniach od zakupu konieczny był by serwis.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 15:24 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Mój deus odłożony na ziemi tez wydaje ciche dźwięki. Myślę, że to nie wada tylko zakłócenia powodowane przez nas, ziemię etc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 15:27 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Hmmm. Te dźwięki czasami wcale nie są takie ciche. Teraz co prawda testowałem na głośniku, ale nie wyobrażam sobie tego na słuchawkach ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 18:27 
Generał Broni
Generał Broni

Jeśli w pobliżu,nie ma linii przesyłowych WN i masz wyłączony telefon,to na pewno,jest coś nie tak z wykrywaczem.Zawsze chodzę, na czułości 96 i nigdy nie miałem problemu z głośnym popiskiwaniem.Czasami popiskuje ale bardzo cicho,bo zawsze odejmuję od wskazań gruntu, 5. Potestuj jeszcze trochę w innym terenie,jak nie przestanie popiskiwać-to do serwisu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]