Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 18:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 06:31 
Chorąży
Chorąży

Nagraj filmik i wrzuć do obejrzenia , z opisu wynika że to normalne zachowanie. Na filmikach w necie też popiskują przy odkładaniu ,a gdy się przemiata to jest cichy. Wzbudzanie słychać trochę inaczej. Wzmocnienie audio jak będzie za mocno podkręcone to też będzie głośniejszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 08:54 
Podporucznik
Podporucznik

Są miejsca że wykrywacze bardzo się wzbudzają zwłaszcza na podkręconych ustawieniach lub zaniżonym gruncie. Wyłącz śledzenie tak jak ktoś już radził może zdejmij z cewki plastikową osłonkę i zobacz czy nie ma tam wilgoci. Kiedyś miałem tak kilka razy że wykrywacz bardzo się wzbudzał nie wiadomo dlaczego w jednym przypadku ok 700m był przekaźnik komórkowy taki z okrągłymi talerzami, w drugim pastuch włączony. Innym razem nie doszedłem dlaczego tak się dzieje. Sprawdź wykrywacz na innym terenie jak będzie szalał na programach fabrycznych to moim zdaniem coś nie tak. Choć jeżeli szuka się nim dobrze a dopiero popiarduje po odłożeniu to mógłbym stwierdzić że u mnie często też tak bywa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 09:02 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Na jakiej cewce to Ci sie dzieje ?? 9 czy 11??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 09:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Na początek bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
Postaram się podjechać gdzieś i nagrać filmik (to będzie nowość).
Zgodnie z radą Kolegi tui zdjąłem osłonę cewki. Tam znajduję się jak by łączenie tego szarego wypełnienia (nie mam pojęcia jak to nazwać) i w jego okolicy na długości około 5cm znajdowały się kropelki wody (mniej więcej w miejscu widocznym na zdjęciu).

Ps. Cewka 11"

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 10:42 
Podporucznik
Podporucznik

Tak tak, koniecznie nagraj filmik.
Co do filmów --Jest ich mało i na ogół krótkie.
Chętnie obejrzymy zmagania Deus Xp w terenie !
Osobiscie szukam polskich filmików np;jak koledzy ustawiaja sprzęt i działają
Sam bym nagrał , ale jestem za słaby i mało obeznany z Deus xp...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 12:07 
Podporucznik
Podporucznik

To jest pęknięcie , widać w przybliżeniu ze nawet obudowa jest pęknięta .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 12:24 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Czyli potwierdzają się moje podejrzenia że zakłócenia powoduje nieszczelność. Raczej gwarancja tego pęknięcia nie obejmie :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 12:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jak może nie objąć jak ja to musiałem w takim stanie kupić. Kupiłem nowy wykrywacz w piątek. W sobotę go rozłożyłem i byłem pierwszy raz w terenie i od razu problemu. Tam nawet na osłonie ani obudowie nie ma śladu ewentualnego uderzenia.
Powiem szczerze Panowie że teraz mam mocno podniesione ciśnienie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 12:32 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wygląda to na boczne uderzenie w cewkę - mogło się to stać podczas transportu, a odpowiedzialność za bezpieczną dostawę ponosi Sprzedający. Zatem reklamuj to.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 12:39 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Pisałem kilka postów wcześniej o moim wzbudzaniu deusa. Po zdjęciu osłonki miałem rysę trochę bardziej ukośnie. Później wyprawa do sklepu wymiana na nową cewkę i do dziś bajka. Reklamuj ja kupiłem w warszawie nie w V. ...ngu, ale reklamować sklepu nie będę. Bez najmniejszego problemu cewka wyjęta z innego pudełka sparowana przy mnie i juz. Wg mnie nie powinieneś mieć kłopotów z wymianą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 15:49 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

KrisssK napisał(a):
Wygląda to na boczne uderzenie w cewkę - mogło się to stać podczas transportu, a odpowiedzialność za bezpieczną dostawę ponosi Sprzedający. Zatem reklamuj to.

Nie chcę się wymądrzać ale sprawa reklamacji nie jest taka prosta, zgodnie z prawem przewozowym wszelkie uszkodzenia należy zgłaszać do przewoźnika / kuriera w terminie 7 dni - tylko wtedy jeśli uszkodzenia nie są widoczne gołym okiem lub jeśli opakowanie transportowe nie jest wgniecione lub uszkodzone / w innym przypadku natychmiast w momencie dostawy na protokole szkody. Jeśli dane urządzenie zostało użyte przez użytkownika to przewoźnik jest zwolniony z odpowiedzialności gdyż nie da się mu jednoznacznie udowodnić że szkoda powstała w transporcie. Jedyne co pozostaje to reklamacja do dostawcy z podaniem przyczyny: wady ukryte. Dobrze będzie zebrać materiał dowodowy - np posty z forum że w momencie rozruchu urządzenia coś było z nim nie tak / może dzwoniłeś do sprzedawcy i go o to pytałeś itd.? Cewka jest pęknięta co widać ewidentnie na załączonych fotkach. Czy reklamacja zostanie uznana - teraz zależy wyłącznie od dobrej woli sprzedawcy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 16:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Do sprzedającego zadzwoniłem od razu po diagnozie, że jest to pęknięcie. Biorąc pod uwagę to że wykrywacz został zakupiony bardzo niedawno obiecał cewkę sprawdzić i wymienić.
Właśnie wróciłem ze sklepu i tak też się stało. Dodać muszę że wszystko w bardzo przyjaznej atmosferze i gdyby nie zakaz reklamy z chęcią bym sprzedającego polecił. Również sklep z Warszawy i nie na V.
Jeszcze raz dziękuję bardzo wszystkim zaangażowanym za pomoc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 20:57 
Major
Major

No to gitara że wszystko dobrze się skończyło :1 . Ale dwa przypadki reklamacji cewki na forum w tak krótkim czasie? Zastanawiające ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 21:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Mój był trzeci w lipcu. Ja miałem gdzieś niedoklejoną, dostała mi się woda do środka. Na wymianę czekałem 3 trochę więcej jak tygodnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 października 2014, 21:39 
Pułkownik
Pułkownik

Przygotowując się na lasy przeglądałem jeszcze fora internetowe odnośnie zasięgów DEUS-a na depozyty monetkowe. Wszędzie są opisane jakieś głupoty nie poparte testami więc sam porobiłem takie testy dziś mając do porównania RUTUSA Argo czyli sprzęt bardziej uniwersalny na większe zakopki.

Miejsce testowe - las, przyjazna czysta gleba
Przedmiot testowy -sakiewka srebrnych monet - około 40 sztuk szóstaki i części talara rozłożonych w woreczku na niewielkiej powierzchni
DEUS cewka 11" okrągła - bez dostrojenia do gruntu - po prostu moje standardowe ręczne ustawienia gruntu na taki teren, testy wyłącznie moich programów (standardowych nie używam)
RUTUS - dostrojony do gruntu

Test 1: dołek 40 cm głęboki - bez zasypywania monet w dołku
- Deus - każdy z moich zdefiniowanych programów widzi cel, nawet powyżej 10-15 cm nad dołkiem
- Rutus Argo - podobnie

Test 2 - dołek 40 cm zasypany ubitą ziemią
- Deus nadal ładnie widzi cel ale zmodyfikowany program GMP daje taki nieco podejrzany płynący sygnał - można pomylić czasami z kamieniem magnetycznym
- Rutus Argo - także ładnie widzi cel

Test 3 - dołek 50 cm bez zasypywania
- Deus - cel jeszcze widać ale na trybie GMP jest już słabo
- Rutus Argo widać

Test 4 - dołek 50cm sakiewka zakopana
- Deus - program zmodyfikowany GMP - już cel nie do kopania
- Deus podkręcony tryb RELIC - też cel taki w zasadzie nie do kopania, trudno odróżnić od zakłóceń
- Deus - mój tryb na lasy z częstotliwością 12khz- na granicy zasięgu, gdybym był skupiony i wolno chodził- wykopał bym
- Deus - mój nowy tryb All metal - cel pięknie widoczny, nawet machając delikatnie powyżej celu miałem jeszcze dobry sygnał
- Rutus Argo - tryb dynamiczny - tak ledwo widac cel, operator Rutusa nie miał pewności czy by go wykopał.
- Rutus Argo - tryb jednoczesny (statyk + dynamik) - nie poprawił zasięgu, przypuszczam, ze cel był za mały aby tryb statyczny coś tu poprawił zasięg

Wnioski na temat ustawień DEUS-a na depozyty monetkowe w czystym terenie
- program GMP - nie da super rezultatów
- program Relic nawet podkręcony nie daje super rezultatów
- najlepiej wypadł tryb All metal i testując różne częstotliwości to dla 8khz przy All metal udało mi się uzyskać najpewniejszy głęboki sygnał, czyli ponad pół metra zasięgu. ogólnie jestem mocno zaskoczony tym dużym zasięgiem dla tego programu. szkoda tylko że nie da się z tym chodzić na każdym terenie.

Testy były mocno amatorskie i robione na szybko, może jeszcze ktoś kiedyś pobawi się w takie coś i uda się potwierdzić lub obalić moje wnioski.
Sam chętnie bym zrobił testy na dużym garnku monet ale takiego nie posiadam :P

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]