Teraz jest sobota, 11 października 2025, 06:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2014, 00:24 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Tak naprawdę to pomiędzy ręcznym strojeniem do gruntu a śledzeniem nie ma większej straty zasięgu przynajmniej takie odczucie ja miałem. Moje początki z deusem były właśnie na ręcznym stroieniem do gruntu, dopiero po roku przeszedłem na śledzenie, na odcinku kilkudziesięciu metrów obserwując wyrażania śledzenia gruntu doszedłem do wniosku że najlepszym rozwiązaniem jest właśnie śledzenie bo wartości gruntu potrafiły się zmienić o kilkanaście punktów dosłownie na kilkunastu metrach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2014, 07:23 
Plutonowy
Plutonowy

....no tak fisher5 polecasz ale chyba reczne sledzenie gruntu?..........sorry fisher5 w dalszej czesci zauwazylem poprawke :D ....wchodze czasmi przed wyjsciem do pracy I nie czytam pozostalych postow :usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2014, 07:38 
Moderator
Moderator

Automat śledzi grunt i dostraja go dokładnie i sztywnie do warunków ( czyli jak jest 88 to ustawi 88 ) fajna by była opcja " uchyb dostrojenia " którą można by sobie ustawić np. -2 czy -3 ( jeśli dobrze pamiętam taka opcja była już w xlt ) . Moim zdaniem dostrojenie i ta korekta gruntu ma bardzo duży wpływ na głębokość deusa ( jest tak również w innych wykrywaczach ) automat jest dość bezpieczną opcją ale możliwe że zbyt bezpieczną bo czy deus będzie głębszy na ustawieniu gruntu 88 czy na 85 ? Nie spotkałem się z miejscem by grunt zmieniał się o " kilkanaście punktów dosłownie na kilkunastu metrach "

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2014, 07:42 
Pułkownik
Pułkownik

prymek napisał(a):
No tak - automat śledzi grunt i dostraja go dokładnie i sztywnie do warunków ( czyli jak jest 88 to ustawi 88 ) fajna by była opcja " uchyb dostrojenia " którą można by sobie ustawić np. -2 czy -3

myśle, że wprowadzenie tego dla producenta nie powinno stanowić najmniejszego problemu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2014, 09:01 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jest parę rzeczy które należało by poprawić w deusie ale jak do tej pory firma xp po sukcesie marketingowym deusa spoczeła na laurach. Ja gdyby deus sprawdzał się na słonych plażach i w słonej wodzie to nie sprzedawał bym go, to był główny powód dla którego go sprzedałem.Co do śledzenia gruntu to ta opcja sprawdza się bardzo dobrze w miejscach gdzie były stare wioski lub jakieś inne zabudowania. Mineralizacja gruntu w takich miejscach zmienia się dosłownie co kilka metrów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2014, 10:42 
Podporucznik
Podporucznik

Na spalonkach nie za bardzo się sprawdzi (w okolicy tak) ale na samych ruinach gdzie pełno żelaza leży śledzenie głupieje i daje odczyt gruntu często w granicach 75-78 i wykrywacz wariuje. Na początku chodziłem praktycznie na samym śledzeniu ale po małych testach zauważyłem że śledzenie zawyża często ustawienie gruntu w stosunku do odczytu o 1 w górę aby uspokoić wykrywacz. Pompowanie z kolei zaniża o ok 1 stopień. Moim zdaniem najgłębiej wykrywacz będzie działał na pompowaniu lub nastawach ręcznych zaniżonych jednak będzie to często na granicy stabilności. Śledzenie jest dobre jak chodzimy w okolicy terenów np podmokłych, gospodarstwa też mogą być ale nie w bezpośredniej bliskości. Przeglądając cały wątek stwierdzam że o ustawieniach napisano sporo ale w zasadzie pominięto (lub niewiele pisano o tym) tematy takie jak notch od gruntu i tryby statyczne. Czyżby w rzeczywistości nikt z tego nie korzystał? Teoretycznie notch powinien pozwolić na zaniżanie gruntu i uspokajanie wykrywacza. Kiedyś robiłem małe krótkie testy i z moich obserwacji wynikało że notch uspokajał wykrywacz ale jednocześnie zaniżał zasięg więc na jedno wychodziło ale tu nie dam 100% bo po lepszym zapoznaniu się ze sprzętem nie ponowiłem testów a na co dzień nie korzystam z tej funkcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2014, 00:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
To czas obejrzeć ten film, jest tam operacja zaniżania ustawienia strojenia do gruntu + wykorzystanie Notch Ground.

Szczególnie od 1:25 (NotchGround) i od 3:38 (Zaniżenie wartości)

https://www.youtube.com/watch?v=kjuANf3J3yg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2014, 08:12 
Podporucznik
Podporucznik

Filmik oglądałem już niestety niewiele rozumiem z tego co gość gada jedynie po obrazie się domyślam. Bardziej interesują mnie wasze opinie czy ktoś tego używa na co dzień? I czy używał ktoś statyka np czy próbował chodzić za militarką itp lub czy ktoś używał statyka do identyfikacji głębszych celów na granicy zasięgu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 01:22 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Znalazłem nw yt dość ciekawy filmik

https://www.youtube.com/watch?v=xhUko17EeWQ

...w zasadzie to mnie interesuje to co koleś pokazuje od 14:12. PI SIM. Czyżby to był jakiś zmodyfikowany nieoficjalny soft do Deusa? Czy może da się te opcje jakoś uaktywnić? Ktoś coś na ten temat wie?

...i jeszcze to jest dość interesujące:

https://www.youtube.com/watch?v=xcWZpCiwQ04

Jakieś pomysły, sugestie? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 10:04 
Chorąży
Chorąży

Wykrywacz włączam przeważnie przez słuchawki i podczas przeglądania ustawień zauważyłem że wyciszacz został przestawiony na 3 (na wszystkich programach "moich") , czy ktoś zaobserwował coś podobnego ? Słuchawki pobierają ustawienia z panela to normalne ,ale czy w drugą stronę też jest to możliwe.?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 11:02 
Porucznik
Porucznik

czapajarek napisał(a):
Wykrywacz włączam przeważnie przez słuchawki i podczas przeglądania ustawień zauważyłem że wyciszacz został przestawiony na 3 (na wszystkich programach "moich") , czy ktoś zaobserwował coś podobnego ? Słuchawki pobierają ustawienia z panela to normalne ,ale czy w drugą stronę też jest to możliwe.?

Nie mam panelu pod ręką ale może zmieniałeś reaktywność?
Wyciszacz jest w podmenu reaktywności i możliwe że po zmianie reaktywności trzeba w menu expert od nowa ustawić wyciszacz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 11:14 
Chorąży
Chorąży

Tak zmieniałem reaktywność ,ale bez zapisywania nowych ustawień. Najwidoczniej ten typ tak ma .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 17:53 
Podporucznik
Podporucznik

Po zmianie reaktywności zawsze automatycznie przestawia się wyciszacz do zaprogramowanych fabrycznie nastaw, trzeba pamiętać o przestawieniu tego parametru.
Dziś wracając zrobiłem krótki test "na szybko" bez miary itp. Podkopałem małą skarpę i wcisnąłem 2 grosze na ok 20 - 20pare (ale na oko nie więcej niż 25 cm)cm. Ustawiłem wykrywacz na max zasięgu tzn. 12kHz, dyskryminacja 0, reaktywność 0 (wyciszacza nie pamiętam), TX3, czułość 99 dźwięk na żelazo od 0 do 6. Moneta była wykrywana ledwo ID w miarę stabilne w granicach 97-98, krótki dźwięk tak jak czasem potrafi dać żelazo GB 88 potem 86. Grunt wykrywacz pokazywał na 87 po przestawieniu gruntu ręcznie na 79 i wycięcie notechem zakresu 85-90 sygnał się wyraźnie poprawił i ID pokazywane było w granicach 93-95.
Podsumowując: coś w tym jest muszę znaleźć czas i ochotę na dokładniejsze testy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 18:26 
Podporucznik
Podporucznik

Dropek ten drugi film to może być jakiś soft testowy albo modyfikowany ale menu jest chyba po francusku. Reaktywność  do -2 wykrywacz staje się bardzo wolny (wyciszacz do -1) i jakieś filtry. Nawiasem zastanawia mnie kto by chodził przy tak wolnych dźwiękach. Ale widać że coś się dzieje i coś tam testują lub modyfikują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 19:11 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Co do nota gruntu .Ja zawsze zjeżdżam o 7 - 8 w dół i wyciszam notem zasięg jest git , ale jak grunt jest zanieczyszczony lub o wysokiej mineralizacji UU... robi się głośno co nie zmienia faktu że jak jest coś pod cewką to nie da się minąć . Jedyny mankamęt to id szwankuje co wiąże sie również z dzwiękiem , lecz kwestia czasu i przyzwyczjenia

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]