Teraz jest sobota, 11 października 2025, 11:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2014, 11:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dropek Dawaj im ile wlezie i wytykaj błędy. Ja tez nie jestem nawiedzonym perfekcjonistą ale wkurza mnie jak coś nie działa poprawnie i to za tyle kasy. Ciekaw jestem czy zgodził byś się na przeprowadzkę do Francji jak zaproponują ci pracę w XP :) ;) . W dalszym ciągu prosimy abyś dzielił się z nami swoimi uwagami. :1 Pozdrawlaju

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2014, 12:35 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

darmatt napisał(a):
ciekawe :)

Jest jeszcze jeden pseudo-bug, który mnie czasem delikatnie denerwuje. Gdy Zmieniamy minimalnie częstotliwość +01 - 01 by sprzety się nie gryzły, funkcja TX power jest niedostępna.

To wygląda raczej na przewidziany ruch. Z uwagi na oszczędność energii w Deusie najprawdopodobniej zastosowano sondę rezonansową, przynajmniej tak można przypuszczać wiedząc o nikłej pojemności akumulatorka w sondzie oraz klikających dźwiękach przy zmianie częstotliwości pomiędzy czterema dostępnymi zakresami.

Minimalna zmiana częstotliwości w celu ograniczenia zakłóceń między kilkoma maszynami
jest niestety odstrajaniem od częstotliwości rezonansowej sondy i dodatkowe zwiększanie mocy nadajnika nie byłoby zbyt szczęśliwym rozwiązaniem, więc rezygnacja z niniejszej opcji przy odstrajaniu się od częstotliwości rezonansowej sondy jest jak najbardziej zrozumiała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2014, 20:31 
Major
Major

Cytuj:
Na naprawę gwarancyjną wysyłasz samą cewkę?

Tak po rozmowie z dystrybutorem, stwierdził że samą cewkę mam wysłać. Co do ładowania to chyba przewody i ładowarka sprawna słuchawki i panel ładuje idealnie a cewkę prawie z zegarkiem w ręku 1h i 10 min i niby naładowana.
Pzd Skibens

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2014, 21:44 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

1h 10 minut Ci ładuje, a ile godzin używałeś tej cewki przed ostatnim ładowaniem (podczas którego ładowała Ci się 1h10m, i na jakich ustawieniach)? ..i czy cewka przed użyciem po przedostatnim naładowaniu była naładowana na maksa (ile czasu się ładowała?)?

Wiesz... to, że w instrukcji pisze iż cewka ładuje się do pełna 2h40minut to nie oznacza, że tyle czasu będzie się ładować (oni to najprawdopodobniej obliczyli tak pojemność całkowita aku./ustalony prąd ładowania * godzina; a do maksa nigdy nie rozładujesz bo skaleczysz ;) w dodatku czasami akumulatorki mają większą lub mniejszą pojemność - a mimo to są normalizowane). W cewce jest regulator prądu jakim ma być ładowana by nie uszkodzić akumulatorka, najprawdopodobniej (tego na 100% nie wiem bo jeszcze nie rozbierałem ;)) w cewce jest akumulatorek 630mAh, a bezpieczny (by akumulator zachował jak najdłuższą żywotność) prąd ładowania takiego aku o takiej pojemności nie powinien przekroczyć 250-300mA, to oznacza, że w 1h więcej niż 250-300mAh czyli mniej więcej połowę pojemności Ci się nie naładuje. Biorąc pod uwagę powyższe i to, że akumulatorka na pewno do końca nie rozładowałeś jak również to, że dopuszczony prąd ładowania w Twoim przypadku może być przy górnej granicy masz dużą szansę, że u Ciebie jest w przypadku ładowania wszystko ok. Układy czuwające nad ładowaniem akumulatorka nie są idealne tak samo jak ładowarki i akumulatorki.

Wg mnie ważnym punktem odniesienia powinno być to ile Ci ten akumulatorek wytrzymuje i przy jakich ustawieniach. Czym wyższa częstotliwość pracy i czym wyższa czułość (TX POWER) tym cewka ciągnie więcej prądu. Myślę, że przy maksymalnych nastawach cewka 11" powinna wytrzymać około 8h przy czym pierwsza kreska zniknie po około 2-2,5h - jeśli tak Ci się sprawuje to możesz być pewny, że masz ok.

Jeśli niczego nie pokręciłem to tak to będzie wyglądać.

Dobrze by było gdyby użytkownicy zaczęli wypowiadać się nt. czasu ładowania (w stosunku od poziomu rozładowania) i ile czasu wytrzymują im ich cewki na jakich ustawieniach i po jakim czasie znika pierwsza kreska ze wskaźnika cewki.

W sieci i w reklamach można znaleźć iż cewka 11" wytrzymuje... 16h, 20h ... owszem wytrzyma na minimalnych ustawieniach (choć 16h powinna wytrzymać przy 40% możliwości sprzętu) ale wtedy i osiągi będą kiepskie bliskie 5% możliwości ;).

Wg mnie miałeś w aku około 40-45% naładowania, a po 1h10minutach naładowała się do maksa.

Jeśli źle coś piszę proszę mnie poprawić - jestem zmęczony po całym dniu i mogę czasami głupoty wypisywać ;)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2014, 22:00 
Major
Major

Po ostatnim wypadzie gdy wskaźnik pokazywał 1 kreskę na przemian z całkowitym rozładowaniem( ok 7 godz biegania), ładowała się jak zwykle ok 1h i 10 min, następne wyjście i po ok 5 godz zostało ok 1/3 energii, Tx na 2 i częstotliwość na 17, dyskryminacja 0. Dodam że często było i tak że po niby pełnym ładowaniu, wyjście w pole a tam wskaźnik pokazuje jedną kreskę pustą czyli nie w pełni naładowana. Max do całkowitego zamilknięcia cewki to 8 godz z minutami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2014, 22:02 
Podporucznik
Podporucznik

Ja ostatnio łaziłem przy ok 1 do 0 stopni (śnieg był mokry ale nie płynął) ok 8 godzin. Stopień naładowania spadł po ok 4 h o 30 % czyli 1 kreskę i tak już zostało do końca. Częstotliwość 12kHz i TX 2-3 ale chyba w sumie więcej było 3. Cewkę ładuję prawie po każdym wyjściu a po 2 wyjściach to już na pewno.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2014, 22:10 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Skibens napisał(a):
Po ostatnim wypadzie gdy wskaźnik pokazywał 1 kreskę na przemian z całkowitym rozładowaniem( ok 7 godz biegania), ładowała się jak zwykle ok 1h i 10 min, następne wyjście i po ok 5 godz zostało ok 1/3 energii, Tx na 2 i częstotliwość na 17, dyskryminacja 0. Dodam że często było i tak że po niby pełnym ładowaniu, wyjście w pole a tam wskaźnik pokazuje jedną kreskę pustą czyli nie w pełni naładowana. Max do całkowitego zamilknięcia cewki to 8 godz z minutami.

U Ciebie kolego jest najprawdopodobniej problem z mechanizmem wskazywania stopnia rozładowania aku - przy migającej jednej kresce (jak aby zacznie migać) zostaje poniżej 33% naładowania - wtedy napięcie jest tak małe, że wykrywacz powinien tracić w miarę szybko swoją moc, a Twój mówisz jeszcze śmiga ;) Po prostu wskaźnik zaniża Ci o 1 kreskę z tego wynika. Jak pokazuje Ci 1 kreskę to masz jeszcze ponad 50% wg mnie a Ty myślisz, że już koniec aku i trzeba ładować - ładuje się 1h (jak zwykle) i masz 100% ;) mimo, że pokazuje 2 kreski. Jeśli się nie mylę to druga kreska po pełnym naładowaniu zniknie Ci po około 2-2,5h :D chodzenia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2014, 22:13 
Major
Major

Dropek napisał(a):
Skibens napisał(a):

U Ciebie kolego jest najprawdopodobniej problem z mechanizmem wskazywania stopnia rozładowania aku - przy migającej jednej kresce (jak aby zacznie migać) zostaje poniżej 33% naładowania - wtedy napięcie jest tak małe, że wykrywacz powinien tracić w miarę szybko swoją moc, a Twój mówisz jeszcze śmiga ;) Po prostu wskaźnik zaniża Ci o 1 kreskę z tego wynika. Jak pokazuje Ci 1 kreskę to masz jeszcze ponad 50% wg mnie a Ty myślisz, że już koniec aku i trzeba ładować - ładuje się 1h (jak zwykle) i masz 100% ;) mimo, że pokazuje 2 kreski. Jeśli się nie mylę to druga kreska zacznie migać po około 2-2,5h :D chodzenia?

Może i masz rację ale powinna chyba dłużej trzymać niż 8 godz, chyba że dyskryminacja na 0 też pożera prąd. :lol: A kreski to nikną w oczach :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2014, 22:25 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Mi po 4h chodzenia (i 1h zabawy na dywanie przy niższych nastawach ;)) przy 95-99 czułości, TX. 2, freq. 12kHz, Dyskr. 2, temp. zew. 0-1st.C wskaźnik pokazuje 2 kreski ale myślę, że w ciągu 1h zacznie migać i zniknie ;)

Panowie na stopień rozładowania dużo czynników ma wpływ.. np. to czy coś mamy pod cewką i jak często - przy dyskryminacji 0 cewka będzie co chwila obrabiać i emitować sygnałki, następnie temperatura zewnętrzna im niższa tym aku traci na wydajności, czułość oczywiście też ma znaczenie jak i inne ustawienia myślę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2014, 13:18 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
e tam, też mam deusa jak panowie i zawsze zdanżam go naładować... :)

http://vimeo.com/70332252

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2014, 21:54 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Z ciekawości podłączyłem cewkę do ładowarki po około 5h40m użytkowania cewki (wskaźnik pokazywał dwie kreski) - cewka ładowała się do pełna 1h39m.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 grudnia 2014, 18:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Dropek napisał(a):
Czy ktoś z użytkowników deusa może mi napisać do jakiego numerku ID jest identyfikowane żelazo? ..folia aluminiowa czy szrapnele? Poprosiłbym zakresy nie z instrukcji obsługi tylko z doświadczenia. Wiadomo żelazo od 0 do ??, a reszta

Załącznik:
Przechwytywanie.PNG

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 grudnia 2014, 19:02 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dzięki opi ;)

Dziś zauważyłem pewną rzecz.. w terenie ;)
Podczas chodzenia po lesie na czułości 96 na 12kHz, 5 tonów, dyskryminacja 2, sygnał żelaza 2.. po włączeniu przy takich nastawach słychać pykania popierdywania takie delikatniutkie i stosunkowo ich mało w terenie (dużo więcej zakłóceń ma się w domu przy takich nastawach, a w terenie sporo mniej) ... To chyba każdy słyszał u siebie bo to normalne jest. Ale po około 20 minutach te popierdywania i pykania całkowicie wyciszyły mi się po prostu przestało się wzbudzać bez żadnych zmian w ustawieniach. Zacząłem przełączać pomiędzy programami podkręciłem czułość na 99 i dalej cisza, bez tych delikatnych wzbudzeń... na łopatę reagował normalnie i na monetkę też ale nie miał tych delikatnych wzbudzeń w tle. Więc wyłączyłem i włączyłem sprzęt ponownie i na powyższych ustawieniach na nowo pojawiło się delikatne wzbudzanie - to normalne.. po kilkunastu minutach znowu ustały i nastała zupełna cisza jak w super stabilnym sprzęcie albo na dużo niższej czułości, np przy 90 zaraz po uruchomieniu wykrywacza.
Było już ciemno i wróciłem do domu.. ale zachowanie co najmniej dziwne - wydaje mi się, że wcześniej tego nie uświadczyłem albo nie rzuciło mi się w ... uszy ;). Ktoś z czymś takim u siebie się spotkał może?

Jutro jak się uda wyskoczyć w teren to się temu bardziej dokładniej przyjrzę.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 grudnia 2014, 01:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jeszcze w Deusie...
...nie podoba mi się brak tradycyjnego dźwięku przesterowania pochodzącego od dużych przedmiotów blisko cewki (zalegających płytko) - w tym momencie podczas przesterowania Deus się zatyka i słyszymy ciszę, na pinpoincie to samo, a to wcale nie ułatwia. Ale z drugiej strony nie wiem od czego to zależy (to znaczy najprawdopodobniej od specyfikacji stopu z którego wykonany jest przedmiot) ale niektóre większe cele blisko cewki nie zatykają wykrywacza i piszczą nawet po zetknięciu cewki z przedmiotem, a niektóre duże rzeczy i w sumie niekoniecznie duże (jak np. monety niklowe ;)) już od 8cm do 0cm od cewki zatykają wykrywacz tak skutecznie, że ten nie emituje żadnych dźwięków w tym czasie - a powinien być ten dźwięk mimo wszystko ;)

Istniejące przesterowanie w deusie jest fajne ale to nie powinno nazywać się przesterowanie a przemodulowanie ;) ładnie dźwięk zostaje przemodulowany podczas gdy obiekt znajduje się blisko cewki o ile ten się nie zatka poprzez przesterowanie..

Ładowałem dziś panel z jednej kreski ładował się 1h 50m. Cewka po dzisiejszym lekko ponad trzygodzinnym wypadzie przy 8st.C nadal pokazuje trzy kreski - ciekawe na ile mi jeszcze starczy :)... Czyli czym temperatura bliższa zeru tym szybciej spada pierwsza kreska w cewce :D osobiście odradzam chodzenia z deusem przy niższej temperaturze niż 0st.C i uważajcie na przymrozki - szkoda katować akumulatorek ;)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 grudnia 2014, 18:54 
Porucznik
Porucznik

Dropek napisał(a):
Jeszcze w Deusie...
...nie podoba mi się brak tradycyjnego dźwięku przesterowania pochodzącego od dużych przedmiotów blisko cewki (zalegających płytko) - w tym momencie podczas przesterowania Deus się zatyka i słyszymy ciszę, na pinpoincie to samo, a to wcale nie ułatwia. Ale z drugiej strony nie wiem od czego to zależy (to znaczy najprawdopodobniej od specyfikacji stopu z którego wykonany jest przedmiot) ale niektóre większe cele blisko cewki nie zatykają wykrywacza i piszczą nawet po zetknięciu cewki z przedmiotem, a niektóre duże rzeczy i w sumie niekoniecznie duże (jak np. monety niklowe ;))

W trybie wielotonowym jest tak samo?
Pytam bo tylko tego trybu używam.
Nie robię eksperymentów i Deusa mam dość krótko ale jakoś nie zauważyłem "zatykania"się

Dropek napisał(a):
Czyli czym temperatura bliższa zeru tym szybciej spada pierwsza kreska w cewce :D osobiście odradzam chodzenia z deusem przy niższej temperaturze niż 0st.C i uważajcie na przymrozki - szkoda katować akumulatorek ;)

A to ciekawe, poruszałem ten temat na forum i opinie były takie, że akumulatorek Li-Po w cewce nie ulega uszkodzeniom ale spada jego pojemność i spokojnie można sprzęt na okrągło trzymać np. w bagażniku samochodowym.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]