Teraz jest sobota, 11 października 2025, 15:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 01:10 
Major
Major

Witam szanownych kolegów. Myślę nad zmianą sprzętu z argo na deusa chodzę- pola,las wiadomo o co chodzi, jednak nie wiem jaki powinienem wybrać tzn. chodzi mi o soft i cewkę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 01:26 
Podporucznik
Podporucznik

A czego chcesz szukać? Deus może dorównać argo (z naciskiem na może) na mocno wyśrubowanych nastawach (zresztą jak większość wykrywaczy na rynku) jeżeli chodzi o zasięg. Po za tym cała reszta myślę będzie na plus dla deusa. Jeżeli szukasz głębszego sprzętu to sobie odpuść zmianę bo na wydajesz kasy i będzie rozczarowanie. Argo jest pod względem zasięgów w czołówce na rynku. Jeżeli zależy ci na wygodzie, lekkości i bezprzewodowych słuchawkach to deus będzie dobrym wyborem ale żeby go porównywać z argo musisz mieć panel w deusie i dostęp do nastaw zaawansowanych. Gdzieś czytałem test, chyba na forum TH gdzie porównywano deusa i argo na zakopanej sakiewce srebrnych monet i szły łeb w łeb. Osobiście porównywałem go z proximą na początku swojej przygody i też szły łeb w łeb.
Deusem nakosisz na pewno więcej cienkich szelągów itp ze względu na wysokie częstotliwości i po 8 godzinach łażenia nie będziesz miał dosyć. Poczytaj sporo napisano o obu wykrywaczach. Polecam deusa z panelem i średnią cewką (słuchawki w drugiej kolejności jak nie masz kasy na pełną wersję od razu). Osobiście im dłużej z nim chodzę tym bardziej go lubię mimo wad jakie posiada jak każdy sprzęt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 01:49 
Major
Major

OK. Dzięki trochę czytałem ale mam jeszcze czas na zakup i przemyślenia do wiosny oczywiście gdy się zdecyduję to opcja z panelem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 12:48 
Porucznik
Porucznik

czarny12 napisał(a):
OK. Dzięki trochę czytałem ale mam jeszcze czas na zakup i przemyślenia do wiosny oczywiście gdy się zdecyduję to opcja z panelem

Panel polecam w etui na ramię i dobre słuchaweczki douszne.
Deus w trybie multitone mówi naprawdę dużo o fancie pod cewką.
Znacznie więcej niż cyfrowe ID i ze 30% głębiej zanim jakiekolwiek ID się pojawi.

A co do zasięgów to mieliśmy ostatnio na polu Etrac'a, Deusa, Vistę Gold i chyba właśnie Argo.
Wszystkie na standardowych cewkach, tylko Vista miała 15".

Zakopaliśmy zajechanego grosza praskiego na 40 cm i tylko Vista w trybie 2-tonowym z dyskryminacją pokazała dobry sygnał na kolor.
Reszta coś tam popierdywała ale nikt pewnie takiego sygnału normalnie by nie kopał.
Na 25 cm wszystkie już pokazywały w miarę prawidłowo, w tym Deus dając wysokie ID cyfrowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 12:55 
Podporucznik
Podporucznik

Ostatnio wracając do samochodu złapałem krótki piskliwy (reaktywność była na 2) sygnał z ID w końcu skali tak jak podobnie daje głębokie żelazo z tym że nie było żadnego popiardywania. Zacząłem kopać i się zdziwiłem na głębokości tak ok do połowy uda wyszła blacha aluminiowa coś jakby połówka klosza czy coś takiego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 13:37 
Porucznik
Porucznik

tui napisał(a):
Ostatnio wracając do samochodu złapałem krótki piskliwy (reaktywność była na 2) sygnał z ID w końcu skali tak jak podobnie daje głębokie żelazo z tym że nie było żadnego popiardywania. Zacząłem kopać i się zdziwiłem na głębokości tak ok do połowy uda wyszła blacha aluminiowa coś jakby połówka klosza czy coś takiego.

IMO duże obiekty tak mają, podobnie jak duże miedziaki.
Ostatnio 3 kopiejki i trojak SAP podobnie biły na 96-98.
Dla mnie najbardziej ulubionym sygnałem jest w trybie multitone niski równy ton bez popierdywania z ID 45-55
Wtedy wychodzą moje ulubione srebrne "hammerki" :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 14:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Do głębszych zakopów i większych obiektów polecam częstotliwość 8 khz. Na monetkach też się dobrze sprawdza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 16:10 
Podporucznik
Podporucznik

Ja w większości używam 12 kHz żadziej 18 a 8 czasem w lesie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 stycznia 2015, 15:55 
Major
Major

Kryhu napisał(a):
czarny12 napisał(a):

Znacznie więcej niż cyfrowe ID i ze 30% głębiej zanim jakiekolwiek ID się pojawi.

A co do zasięgów to mieliśmy ostatnio na polu Etrac'a, Deusa, Vistę Gold i chyba właśnie Argo.

Zakopaliśmy zajechanego grosza praskiego na 40 cm i tylko Vista w trybie 2-tonowym z dyskryminacją pokazała dobry sygnał na kolor.
Reszta coś tam popierdywała ale nikt pewnie takiego sygnału normalnie by nie kopał.
Na 25 cm wszystkie już pokazywały w miarę prawidłowo, w tym Deus dając wysokie ID cyfrowe.

Jak już postanowię to z pewnością zechcę wziąć ful zestaw ale nie wiem jak na razie który jest ich kilka i się różnią wyposażeniem no i cena też nie jest mała. Mam czas dozbierać więcej keszu, nie chcę później dokupywać-uzupełniać zestawu jak kupić to raz a dobrze a argo nie chcę zbytnio sprzedawać choć to by pomogło ale wolę poczekać. Na razie obserwuję czytam i wyciągam wnioski aby przy zakupie( jak będzie pełna kasa ) niemieć wątpliwości

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 02:57 
Podporucznik
Podporucznik

Witam serdecznie posiadazy Deusa. Do niedawna bylem posiadaczem Optimy- swietna wykrywka, z ktorej bylem bardzo zadowolony. Jednak po powrocie z wyzazdu zarobkowego chce zakupic Deusa. Po malu zaczalem juz interesowac sie walorami tego wykrywacza, a i mialem przyjemnosc pochodzic z tym sprzetem. Moj znajomy z Francji- Gregos75 ostatnio dodal na swoim kanale Y.T. swietny test Deusa, porownujac jego zasiegi z innymi wykrywaczami. Pomimo, ze film jest po Francuzku, to i tak warto obejrzec.

https://www.youtube.com/watch?v=Q9jRb1E ... ploademail

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 15:59 
Sierżant
Sierżant

Testy lipa nawet nie wykonano strojenia do gruntu w G2 i I2 tylko jakieś kaprawe machanie , ciekawe w jakim trybie machał na nie dostrojonym do gruntu T2

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 16:41 
Główny Administrator
Główny Administrator

Kryhu napisał(a):
czarny12 napisał(a):

A jak mieliście ustawiony zakres dźwięków w ID w Deusie ?
Z tak dużą monetą jak grosz praski, Deus bez problemu powinien sobie poradzić.
Z powodu niewystarczającej umiejętności w obsłudze testowanych wykrywaczy testy często znacząco różnią się od siebie.
Jak to działa w praktyce możecie zobaczyć na poniższych przykładach z wykopalisk na Mazurach.
W pracach wzięło udział kilkunastu poszukiwaczy ale pokażę trzy przykłady wykorzystania Deusa na różnych ustawieniach. Zapewnewne doświadczenie zrobiło swoje ale wynik i tak jest wymowny:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 18:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Bo diabeł w deusie tkwi w szczegółach :) a dokładniej w dobranych ustawieniach do charakteru poszliwań ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 19:18 
Główny Administrator
Główny Administrator

fiszer5 napisał(a):
Bo diabeł w Deusie tkwi w szczegółach :) a dokładniej w dobranych ustawieniach do charakteru poszukiwań ;)

Jak w każdym zaawansowanym sprzęcie.
Robiliśmy doświadczenia z różnymi rodzajami gleby przy wykorzystaniu kilku różnych wykrywaczy i okazywało się, że w niektórych przypadkach nawet z małej odległości ładny kolorek "bił" na żelazo, a czasami w ogóle nie był zauważalny.
Problemem były ustawienia fabrycznych programów gdzie występowały "dziury" w ID.
Wystarczyło niewielkie przesunięcie na skali, spowodowane zakłóceniem gleby, i przedmiot kolorowy identyfikowany był jako żelazo lub nawet "znikał".
Ten defekt mają wszystkie wykrywacze cyfrowe, w których nie ma możliwości regulacji przedziałów identyfikacji.
W Deusie jest możliwy bardzo szeroki zakres ustawień wielu parametrów.
Programy fabryczne niestety nie uwzględniają wielu z nich stąd stosunkowo częstym jest rezygnowanie z tego detektora, przez użytkowników o grubym portfelu, ale słabym stopniu zaawansowania merytorycznego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 19:34 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nic dodać nic ująć. To nie jest dekoder na przysłowiowe pięć minut nauki.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]