Teraz jest środa, 27 sierpnia 2025, 01:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: XP Adventis 2
PostNapisane: sobota, 12 września 2015, 20:13 
Pułkownik
Pułkownik

Tak jak obiecałem,pisząc relację z użytkowania Whitesa,napiszę krótką relację z użytkowania XP.Adventisa mam od wtorku w użytkowaniu,spędziłem z nim w terenie 30 kilka godzin.Jest to sprzęt typowo analogowy,na dodatek jednotonowy.Jeśli chodzi o walory użytkowo-transportowe,to jak dla mnie rewelacja.Sprzęt po złożeniu ma sześćdziesiat kilka centymetrów,ponieważ stelaż nowy XP(jak w Deusie),więc możliwość ustawienia wysięgnika na taką długość jaka nam pasuje,powoduje że kilkugodzinna intensywna praca z nim,to bajka :) (polecam osobom z dolegliwościami kostnymi ;) ).Adventis to prosty analog:balans gruntu,dyskryminacja,czułość to wszystkie funkcje jakie posiada(ma jaszcze zmianę częstotliwości,dla potrzebujących oraz możliwość skorzystania z bezprzewodowych słuchawek) nie wspominam jednak o tym,ponieważ rzadko kto biega z użytkownikiem XP pracującym na 4,6 khz,jeśli zaś chodzi o słuchawki,koszt ich to 600 pln więc sprzęt kosztowałby ponad 2000 pln,a ja staram się po testować sprzęty dla mało zamożnych(Adventis 2 obecnie kosztuje 1799pln).Jeśli ktoś szuka nie drogiego,szybkiego analoga,to gorąco polecam.Pomimo niskiej częstotliwości,daje sobie dobrze radę nawet z malutkimi fantami (nie występują u mnie jagielonki,więc raczej nie sprawdzę).Doradzam też osobie która zakupi duży rozsądek,i nie wybieranie się w teren z saperką.Do tego sprzętu potrzebny jest szpadel,i to solidny :D .Jeśli ktoś chciałby zobaczyć co udało mi się wyciągnąć nim przez te 30 kilka godzin w terenie,polecam zajrzeć na mój ostatni post w Grupie Cysterskiej(Grupa Wrocław).Jeśli ktoś będzie miał pytania,czy potrzebował rady,służę pomocą.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: XP Adventis 2
PostNapisane: niedziela, 13 września 2015, 19:45 
Generał Broni
Generał Broni

Alnar a to pracujesz teraz dla jakiegoś dilera sprzętu :o czy tak hobbystycznie zmieniasz sprzęty za swoją kasiorę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 września 2015, 20:59 
Pułkownik
Pułkownik

Nie ma tak dobrze niestety.Promocje co prawda mam,ale na takim etapie jeszcze nie jestem :( .Miałem co prawda nadzieję,iż coś z tego wyjdzie,ale jak na razie na nadziejach się zakończyło chyba(choć może się mylę).Whitesa miałem jak najbardziej na testy,Adventis to mój zakup(w sumie bardzo udany).Zapomniałem we wcześniejszym poście nadmienić,iż cewkę mam w nim 9 calową.Ponieważ poproszono mnie o małe podsumowanie ostatnio posiadanych prze ze mnie sprzętów z tz. niższej półki cenowej,postaram się w jakiś sposób zaspokoić ciekawość zainteresowanych.Adventis 2 jak dla mnie to bardzo fajny analogowy sprzęt w tym przedziale cenowym,z bardzo dobrą dyskryminacją,oraz niezwykle głęboki(jeśli potrafimy go słuchać,bo jest jedno-tonowcem i nie podkręcamy za wysoko dyskryminacji,kopiemy naprawdę głębokie doły za stosunkowo niewielkimi fantami.Nie jest to jednak sprzęt wysoko częstotliwościowy(GMP to już inna półka cenowa,a z Bułgarów nic nie miałem),tu polecam zdecydowanie Rutusa Optimę.W mojej ocenie Optima w tym przedziale cenowym nie ma sobie równych jeśli chodzi o drobnicę(głównie srebrną bardzo malutką),jeśli ktoś jednak nie ma na swoim terenie ,,jagielonków" czy podobnych maleństw,polecam Argo,zdecydowanie głębsze od Optimy(sam sprawdziłem,ponieważ posiadałem oby dwa).Rutusy to naprawdę świetny sprzęt,gdyby szanowny Producent zmienił co nieco w ich konstrukcji,nie byłoby potrzeby zmieniać.Dla mnie starego,kilkugodzinne wypady,nawet ze zmodyfikowanym stelażem,odbijały się na moim zdrowiu.Ponieważ z reguły kopię każdy ,,kolorowy" sygnał i nie jest mi potrzebny wyświetlacz,ani inne bajery(choć iron audio by się przydało ;) ),zacząłem poszukiwania.Miało być testowanie sprzętów z tej półki cenowej i wytypowanie odpowiedniego,ale chyba na teście Whitesa się zakończyło,a Adventis zostanie u mnie(były nadzieje,ale się zbyły :( ).Ponieważ jestem przyzwyczajony do sprzętów analogowych,których już kilka miałem,a Adventis sprawdza się i jestem z niego zadowolony,zaprzyjaźnimy się raczej na dłużej(chyba ,że trafię coś tłustego i sięgnę po najwyższą półkę :lol: ).Z zalet Adventisa:prostota obsługi,super mobilny(pakuję w worek ok.70 cm bez rozkręcania,nie wzbudzam podejrzeń i wszędzie się mogę z nim dostać),a na czymś takim mi zależało,ponieważ tylko w niedostępnych miejscach można jeszcze coś ciekawego trafić,bardzo stabilny(jak Rutus :) ),jak Argo głęboki(na tym też mi zależało),dość szybka reakcja na metale,nawet całodzienna praca z nim nie powoduje bólu w moich starych kręgach(z każdym innym takie problemy miałem).Reasumując gdyby Argo był tak skonstruowany,posiadał dźwięki AT PRO i kosztował niewiele więcej jak 2000 PLN,bez zastanowienia biegałbym z Argo (bardzo polubiłem tego ,,Rutka").Z uwagi jednak na fakt,iż na Deusa,GMP,czy nawet GMAXX mnie nie stać,będę bawił się Adventisem i wierzę,iż niejedna ,,bogata" przygoda nas czeka.Pozdrawiam Was Panowie Pasjonaci.P.S.Chciałbym nadmienić,iż wszystko co piszę to wyłącznie moje odczucia,czy spostrzeżenia.Każdy zaś ma taki sprzęt jak lubi i na jaki go stać,i nie mam tu zamiaru pisać,iż coś jest lepsze od czegoś,ponieważ to co lepsze dla mnie,dla innego może okazać się najgorsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 września 2015, 16:26 
Generał Broni
Generał Broni

Również zakupiłem Xp Adventis 2 na razie tylko testy domowe bo grypa mnie powaliła :( Mimo niskiej częstotliwości sprzęt rewelacyjnie sygnalizuje cienkie sreberka w każdym ustawieniu ze sporym zasięgiem.Jak ozdrowieje to postaram się wrzucić relacje.Na pewno wykonanie,jakość i cena jest konkurencyjna dla analogów w tej cenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 września 2015, 18:41 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Wadą Adventisa jak i calej serii analogow firmy XP jest delikatne mocowanie elektroniki do podlokietnika. Poza tym sprzęt Ok.
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 września 2015, 19:56 
Kapitan
Kapitan

tur - nie mogę wyjść z podziwu :)
Żadna wykrywka nie zagrzeje u Ciebie miejsca :)
Zdobędziesz się na szczerość i podobnie jak z golden maskiem wypowiesz się co ci nie leżało w optimie? I bynajmniej nie jest to złośliwe pytanie, jak by odebrali to niektórzy. Szczerze pytam z czystej ciekawości - bo powiem szczerze, intrygującą jesteś osobą - czym podyktowane są te Twoje ciągłe zmiany i poszukiwania?
W sumie nie liczę na szczerość, bo wiem czym grozi publiczne formułowanie jakichkolwiek opinii na jej temat, nie mówiąc już o jakiejkolwiek krytyce...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 września 2015, 20:46 
Generał Broni
Generał Broni

Ja swojego zajączka już złapałem,teraz testuje sprzęty jak mój św pamięci kolega Afas,polne wycieruchy już tylko traktuje jako cele do testów.Nie miałem sprzętu o tak niskiej częstotliwości to sobie po testuje w pięknych dolnośląskich lasach,może znowu spotkam zajączka :DJeden zmienia kobity inny samochody a ja wykrywacze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 września 2015, 20:53 
Kapitan
Kapitan

Kto bogatemu zabroni? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 września 2015, 21:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

benekpe napisał(a):
Kto bogatemu zabroni? :D

Przy tych kobitkach i samochodach, to i to najtańsze :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2015, 19:44 
Pułkownik
Pułkownik

Ponieważ zakupiłem oryginalne słuchawki XP,podzielę się z tymi,którzy ich jeszcze nie posiadają,moimi doznaniami z terenu.Jeśli chodzi o wygodę użytkową,to naprawdę warte są swojej ceny.Sprawdzają się świetnie w lesie,gdzie spadające nam za kołnierz patyczki czy igliwie,mogą mocno irytować,tu naciągamy z łatwością kaptur i problem mamy z głowy :),nie łapią nam też pałąka gałęzie .Jeśli chodzi o odsłuch,to pomimo,iż nie odcinają one od otoczenia,dla mnie lepszy był w pełnych muszlach(lepiej identyfikowałem metale),ale być może za krótko jeszcze je mam.Fajne natomiast jest to,iż słyszymy co się dzieje wokoło.Jako,iż posiadają wbudowaną baterię (bez pamięci),możemy je w każdej chwili podładować(bateria trzyma ponad 40 godzin).Jeśli więc zastanawia się ktoś nad zakupem do swojego XP,to nie ma się nad czym zastanawiać,naprawdę warto kupić.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 października 2015, 17:43 
Generał Broni
Generał Broni

Trochę czasu minęło jak mam adventisa wiec kilka spostrzeżeń:mimo niskiej częstotliwości,nie ma problemu z cienkimi sreberkami,tam gdzie było czesane sprzętem o wysokiej częstotliwości Adventis wyciąga tłuste kolorki z dużych głębokości,w instrukcji jest chyba błąd :) ze ma jeden ton bo na małe kolorki jest wysoki taki zawodzący,niższy na większe a na duże żelastwo taki głuchy bez polotu.Adventis nie lubi lini wysokiego napięcia i pastuchów elektrycznych za to telefon zbytnio mu nie przeszkadza.Mimo że ma wbudowany transmiter bardzo mało zużywa prądu za mną już kilkanaście wypadów i dalej pracuje na tescowych bateriach :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 października 2015, 15:33 
Szeregowy
Szeregowy

Na bateriach 45 godzin +,nieprzerwanej pracy,na akumulatorkach 40+.Lini i pastuchów nie lubią wszystkie sprzęty nisko częstotliwościowe.To prawda co prawisz Turze,jest co prawda jeden ton,ale ma modulację w zależności od metalu (najfajniejsza jest na polmosy :lol: ).Za to świetnie działa vco i te głębokie sygnały,wiadomo,że są głębokie :) .Sreberek co prawda ostatnio jakoś nie trafiam,ale może dlatego,że włóczę się po leśnych ostępach i bezdrożach.(dziś był garnek z 80+cm,ale niestety pusty :( ,a liczyłem na full silberem kryty :lol: ).Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 listopada 2015, 20:50 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Od Jednego ze znanych dystrubutorów usłyszałem ze wykrywacze czesto wracały do reklamacji z racjii wadliwych kabli od cewek(dlatego nie ma ich obecnie w sprzedaży).Cos wiecie w temacie?
Czy nowy stelaż jest równie wytrzymały jak jego poprzednik?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 listopada 2015, 20:58 
Generał Broni
Generał Broni

Mój śmiga bez problemu,choć kilka latek ma,solidniejszego kabla jak i wtyczki winnych detektorach nie widziałem,a co do sztycy to jest deusa.Z kablami to coś tam niby było ale kilka lat wstecz,w moim gronie jest 3gmp i jeden gmaxx w użytku i nikt nic nie narzeka :)A co to za dystrybutor?z Gdyni? :) inni sprzedają i jest ok :1Pisalem ci ze Talcomp jest porządnym dystrybutorem.Nie ma w ogóle ich w sprzedaży-czy ten dystrybutor ich nie ma?nie siej kolego zamieszania :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 listopada 2015, 00:20 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

tur napisał(a):
Mój śmiga bez problemu,choć kilka latek ma,solidniejszego kabla jak i wtyczki winnych detektorach nie widziałem,a co do sztycy to jest deusa.Z kablami to coś tam niby było ale kilka lat wstecz,w moim gronie jest 3gmp i jeden gmaxx w użytku i nikt nic nie narzeka :)A co to za dystrybutor?z Gdyni? :) inni sprzedają i jest ok :1Pisalem ci ze Talcomp jest porządnym dystrybutorem.Nie ma w ogóle ich w sprzedaży-czy ten dystrybutor ich nie ma?nie siej kolego zamieszania :)

Nie bardzo rozumiem o jakie zamieszanie chodzi Tobie Turze ale dziekuje raz jeszcze za wyjasnienia.
Talcomp ma je w sprzedaży(ceny juz zaczęły jechac w góre z racji kursu dolara)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]