Teraz jest wtorek, 14 października 2025, 22:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 20:02 
Kapitan
Kapitan

front247 - ale co tu porównywać? Środowisko już wydało werdykt :)
Cokolwiek bym nie napisał, wielu i tak sceptycznie się do tego odniesie. Mam tego świadomość. Nie będę wpychał przysłowiowego kija w mrowisko - nie tym razem.
Powtarzam ostatni raz. ja kupiłem ten wykrywacz świadomie. Moja decyzja nie była wynikiem presji srodowiska. Ten zakup był przemyślany - od tak nie wywaliłem w błoto 3tys zł - az takim wariatem nie jestem :) Film Prymka poraz kolejny utwierdził mnie w tym przekonaniu. Ani przez chwilę nie żałuję tego zakupu. Alter jest dobrym wykrywaczem. Nie będę go porównywał do Deusa - jeśli coś porównuję to profile dxwiękowe i inne niuanse techniczne. Nie będę udowadniał wyższoci jednego nad drugim - bo to nie o to chodzi. Kto tego nie zrozumie, to jego problem. Oba wykrywacze pomimo pozornych podobieństw są jednak różne.
Nigdy nie byłem fanem marki Rutus, czego dowodem były moje publiczne wpisy - nadal twierdze że Argo i Optima to nie sa sprzety dla mnie. Alter jako diametralnie inna konstrukcja skierowany jest do szerszego grona użytkowników - w tym dla mnie. Naturalną konsekwencją wcześniejszego posiadania Argo lub Optimy nie jest automatyczny zakup Altera - to błędne myslenie.
Alter jest dedykowany jak pisałem wczesniej dla tych mniej ale i tych bardziej zaawansowanych użytkowników. Nie jest on przesadnie skomplikowany - zresztą wprowadzenie programów fabrycznych ułatwia jego obsługę nawet nowicjuszom.
Moim zdaniem błedem jest gloryfikowanie tego sprzetu - przyniesie to wiecej złego niż dobrego dla tego wykrywacza. Świadomość tego, ze nie jest on doskonały, nie jest pozbawiony wad pozwoli na bardziej przemyślany jego zakup dla kogos, kto będzie miał taką o nim wiedzę.
Alter na pewno u mnie zagości na dłużej - to pewne.
Jutro kolejne wyjście z Alterem w teren.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 20:08 
Generał Broni
Generał Broni

Te testy, porównania względem Deusa to na jakim "polu"?
Zasiegi?
Poprawność ID?
Czułość na drobnicę?
Skuteczność w zaśmieconym terenie?
Ciekawi mnie i chciałbym usłyszeć konkretne zadania dla obu sprzętów.
Doprecyzowanie takich testów jest moim zdaniem bardzo trudne tak żeby nie zdyskredytować żadnego w mniejszym lub większym stopniu.

Benekpe moim zdaniem dobrze że piszesz o SWOICH WŁASNYCH odczuciach względem każdego sprzętu. Ileś tam osób będzie miało podobne, ileś osób zgoła inne, itp.
Zawsze to powtarzam że nie można na siłę kogoś uszczęśliwiać trybem Mix jak i Full tonami - trzeba samemu to sprawdzić bo może żaden z tych trybów nie będzie pasował mnie osobiście :1
To ma być przyjemność a nie masochizm choć dla niektórych pierwsze wiąże się z drugim [emoji6] I dobrze, niech tylko nikt mnie nie zmusza żebym też tak chciał to będzie dobrze :1

Ostatnio edytowano poniedziałek, 21 listopada 2016, 20:22 przez damiano, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 20:20 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

prymek nie wiem czy ty masz jakis uraz do mnie? Przeciez dobrze wiesz ze nie ma w sieci na dzis ani jednego merytorycznego testu altera 71,nie ma ani jednego testu video na temat porównania altera z czymkolwiek....85 stron wątku..bez własciwie ani jednego wiążacego testu który pokaże: VID,ID,głębokość,separacje,maskowanie czymkolwiek do jakiegokolwiek innego sprzętu.Takiego testu który nie bedzie podważany,gdzie testujący ma autorytet i zaufanie i..jest jakimś przeciętnym guru od wykrywaczy. Ot kilka subiektywnych zdań porównawczych. O jakiej merytoryczności mówisz bo ja nie wiem. Piszemy tutaj włąsne spostrzeżenia w temacie...subiektywne....a jest wydzielony temat o ustawieniach altera i ten zaśmiecany nie jest.W czym problem?

benek dzięki za mądre słowa,szanuje twój pogląd ja jednak się będę upierał przy swoim. Zakres cenowy-testy porównawcze-i wnioski na koniec.....reszta wyjdzie za 2-3 lata w polu i w dziale ,,prosto z pola,, .Wtedy będzie weryfikacja :) Ludzie jednak wydają kupe kasy na wykrywki i chca mieć najlepszy w danej cenie.
Alter ma pewne unikalne cechy w porównaniu do konkurencji ..dokładnie dwie :) Myśle ze niedługo pojawią się testy na zagranicznych portalach,w końcu będzie można popatrzeć na solidne porównania. W całej europie takie testy to podstawa...tylko u nas takie bajdurzenie ze każdy wykrywacz jest specyficzny i inny i nie ma złych i nie ma dobrych- masło maślane :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 20:39 
Pułkownik
Pułkownik

Ko.Front raczej nikt nie ma do ciebie urazy tylko próbujesz uogólnić pojęcie specyficzny,dla każdego to będzie znaczyło co innego,czy to fonia,maskowanie,sposób wyświetlania,konstukcja,funkcjonalność,prądożerność,sposób ładowania i milion tego typu podobnych spraw,to że ja lubię chodzić na wykopki w trampkach nie znaczy że inni muszą,to sprawa indywidualna a nie masło maślane,filmiki z innych krajów nie będą żadną wykładnią obiektywizmu,testy z innymi wykrywaczami też będą bo to norma w każdym takim przypadku,ważniejsze są nasze podpowiedzi z czym,jak,na jakiej glebie,na jakich ustawach,tylko cierpliwie poczekajmy,pzdr ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 20:44 
Moderator
Moderator

Nie zrozumiałeś mnie . A co to testów porównawczych to nie mają sensu , nie wniosą nic dobrego - oczywiście oglądalność będzie duża - ktoś tam wygra ale to nie będzie miało żadnego znaczenia . Dobrym porównaniem jest spotkanie dwóch doświadczonych użytkowników na jednym polu , powiedzmy zaśmieconym żelazem - deus i alter cewki 9 cali , nawet GM4/coin killer/gmp i Alter i potem porównanie fantów . Jeśli takich pól i spotkań będzie wiele to będzie można uzyskać info który wykrywacz jest bardziej skuteczny .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 21:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Statyk za słaby na drobne monety... tak, odsyłam do mojego filmu z testami, gdzie tor statyczny "widzi" lichego, 11mm denarka z 20cm bez problemu.
W Jednoczesnym też nie ma problemu z mniejszymi (14-20mm) monetkami, ale w czystym terenie.
Z cewką DD 28, na bardzo zaśmieconym żelazem polu, Alterem wydłubałem w parę godzin 5 boratynek i 2 maleńkie denarki, nie licząc większych miedziaków i monet Al. Tryb fabryczny monety. Nie byłem tam 1. raz i nigdy ilościowo tak nie "dało" jak z Alterem. Wniosek dla mnie jest prosty - "nie pomoże lufa Kruppa, kiedy strzelec d...a".
Więcej godzin w polu i sądzę że opinia kol. benekpe może się bardzo zmienić :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 21:19 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Panowie, postanowiłem wrzucić na YT filmik z porównań Altera71 i Deusa.

Jest to stary filmik i niech będzie tylko i wyłącznie dla chętnych oraz służy jako poglądowy, film nagrany bokiem, od odc2 wygodniej się ogląda, wszystko wyjaśnione w komentarzu.
Kto chce oglądać pisać na Priv dam linka.
Filmik Panowie tylko dla Was, można dać koledze, ale to tylko poglądowe wydarzenie. W podobnym klimacie nagram zupełnie nowy publiczny ( jak będzie sens w zależności od komentarzy )
( w tym momencie ładuję pierwszy, więc trochę potrwa z każdym odcinkiem )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 21:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Co do trybu statycznego i dynamicznego, tzw. mixa... to działa na śmietniku, bo jeśli reakcja, kasowanie tresholdu jest dobrze ustawione słyszymy wszystkie zmiany.

Wadą jest zwolnienie przemiatania, ale plus jest taki, że nie jesteśmy uzależnieni od układu dyskrymiancji, gdzie prędkość, kąt prowadzenia cewki i położenie obiektu względem środka mają diametralny wpływ na zadziałanie układu dyskryminacji i wygenerowanie sygnału... statyk nie jest tym obarczony!

Jedyna wada w śmietniku, że w tym trybie dostajemy bardzo dużo informacji, ale można dyskryminować kanał dynamiczny, albo fizyczną dyskryminacją lub audio... to są jakieś opcje.

Tak to działa w Spectrze i dlaczego by nie miało działać w Alterze...?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 22:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ależ działa i to znakomicie, działało w argo i teraz w alterze będąc kilkanaście godzin z nim w terenie i to trudnym, glina pod spodem na wierzchu czarnoziem i do tego ogród z mnóstwem drobiazgów od foli po gwoździe i popioły.
To prawda jest troszkę głośniej ale można wyłuskać naprawdę małe przedmioty.
Na czyściejszym terenie jest cisza.

Mam spore doświadczenie w używaniu jednoczesnego, od ponad 3 lat jest to mój podstawowy program w argo i z tego co zauważyłem po tych kilkunastu godzinach z alterem będzie nadal, dając więcej możliwości od tego co było w argo, muszę jeszcze się nauczyć wykorzystywać te jego możliwości

Nie wiem czy wszyscy zauważyli że program duże srebro także pracuje jako jednoczesny tylko z trochę innymi ustawieniami

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 22:55 
Plutonowy
Plutonowy

Od dawna przyglądam się temu tematowi oczekując jakiś ciekawych informacji na temat Altera. Mimo że mało jest tutaj informacji na temat samego wykrywacza postanowiłem go zakupić. Mój pierwszy wypad z nowym wykrywaczem i udało mi się przynieś pierwszego rzymka w mojej 3 letniej karierze poszukiwawczej. A teraz do meritum.
K....wa panowie chcecie porównać Altera i Deusa? Jest to dla mnie bardzo śmieszne z racji tego że Deus jest od dawna dostępny na rynku i jego nastawy zostały rozgryzione aby wycisnąć z niego Max możliwości.
Na temat Altera w rzeczywistości nie wiemy nic. Każdy zaliczył po kilka godzin w terenie i tak naprawdę nikt nie potrafi go ustawić aby wycisnąć z niego wszystkie soki.
Wstrzymajmy się z porównaniami bo tak naprawdę żadne z nich nie będą miarodajne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 23:17 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

prymek napisał(a):
front247 napisał(a):
Przecieranie butem benek ma chyba z chodzenia z deusem..żeby ID coś pokazało ..:) ok sorry za zgryzliwość ja nie chce być złośliwy, ale piszemy o jednak poważnych sprawach. Lubie czytać wrażenia kolegi bo i elokwencja i słownictwo bogate ale niech w tym bedzie merytoryczność i poważne podejście. Ja nie lubie na siłę rozgrzeszać sprzetu który ma ewidentne wady,trzeba je krytykować i piętnowac...by były w przyszłości lepsze.
Nie widziałem jeszcze testu na który chyba wiele osób czeka alter vs. deus. Benek zdaje się jest posiadaczem obu ale na razie nei chce sie wypowiadać. Jesli takowy się nie pojawi to postaram się jak tylko dostane przesyłke z alterem,porównać go z deusem kolegi...

Kolejny nic nie wnoszący post , takie teksty niszczą pozytywną merytoryczną dyskusję i to forum , nie rozumiesz i nie umiesz używać full tones - to twój problem ja uważam że jest super , zrozum że ktoś może mieć inne zdanie i może mieć rację , szanuj opinie innych bo sam możesz nie mieć racji czym narażasz się na śmieszność , nie masz argumentów to ich nie używaj bo ich nie masz , nie trawię retoryki jakiej używasz .

Kolega Front jeszcze 3 tygodnie temu był zdecydowany na Deusa a dzis 360 zwrot choć Altera w rękach nie miał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 23:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

pacian napisał(a):
prymek napisał(a):
front247 napisał(a):
Przecieranie butem benek ma chyba z chodzenia z deusem..żeby ID coś pokazało ..:) ok sorry za zgryzliwość ja nie chce być złośliwy, ale piszemy o jednak poważnych sprawach. Lubie czytać wrażenia kolegi bo i elokwencja i słownictwo bogate ale niech w tym bedzie merytoryczność i poważne podejście. Ja nie lubie na siłę rozgrzeszać sprzetu który ma ewidentne wady,trzeba je krytykować i piętnowac...by były w przyszłości lepsze.
Nie widziałem jeszcze testu na który chyba wiele osób czeka alter vs. deus. Benek zdaje się jest posiadaczem obu ale na razie nei chce sie wypowiadać. Jesli takowy się nie pojawi to postaram się jak tylko dostane przesyłke z alterem,porównać go z deusem kolegi...

Kolejny nic nie wnoszący post , takie teksty niszczą pozytywną merytoryczną dyskusję i to forum , nie rozumiesz i nie umiesz używać full tones - to twój problem ja uważam że jest super , zrozum że ktoś może mieć inne zdanie i może mieć rację , szanuj opinie innych bo sam możesz nie mieć racji czym narażasz się na śmieszność , nie masz argumentów to ich nie używaj bo ich nie masz , nie trawię retoryki jakiej używasz .

Kolega Front jeszcze 3 tygodnie temu był zdecydowany na Deusa a dzis 360 zwrot choć Altera w rękach nie miał.

jeśli zwrot to max 180 stopni ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 23:52 
Kapral
Kapral

Wadą Altera w tej chwili jest brak doświadczenia użytkowników w terenie. Ale ta wada się poprawi w miarę jego nabierania. Ja po 2,5 latach z Optimą w trybie jednoczesnym byłem w szoku, gdy spróbowałem zabawy z Alterem na ulubionym polu po którym chodziłem z Optimą. Przede wszystkim nagle w miarę czyste pole stało się bardziej zaśmiecone. Słychać było nowe kolory ale rwane były przez niewidoczne wcześniej żelazo. Trzeba było spłycać wykrywacz żeby chodzić jak w Optimie bez dyskryminacji. Statyk z jednoczesnego i wykres podpowiadał co kopać a co zostawić. Po doświadczeniach z Optimą czułem się ogłupiony przez Altera. Toteż nie dziwię się koledze, że nie mając doświadczenia z Rutusem nie mógł się z nim dogadać, z czego moim zdaniem wynikła omawiana opinia.
Po spłyceniu nieco Altera częstotliwością i reaktywnością na maksa przed zmierzchem wyszarpałem ziemi malutką łezkę Piotrową z ok. 10 cm. I choć w ostatecznym tryumfie czułem się pokonany czułością i ilością nowych informacji o przedmiotowym polu.
Druga zabawa była też na polu po Optimie, tym razem czystym. Tam już biegałem na jednoczesnym i maksymalnych nastawach czułości i przeciętnej reaktywności. Optima już tam nic nie widziała. Jednak Alter znalazł trochę śmieci. Guzik z żółtej ziemi poniżej orki - ok. 25cm. No i Orcika złamanego też z żółtej ziemi. Ażeby było śmieszniej po jego wykopaniu cofnąłem się 10 kroków celem znalezienia brakującej części i podwyższyłem częstotliwość na 13khz. Jakież było moje zdziwienie gdy metr przed dołkiem wyższa częstotliwość pokazała boratynkę na paru centymetrach. Do dzisiaj nie wiem czy niska częstotliwość ją pominęła z trybu Jednoczesnego czy za szybko machałem. A chodzę zwykle raz przy razie z zakładką.
Moja opinia: wiem że nie wiem jak się tego narzędzia powinno używać i czekają mnie lata nauki celem wyrażenia wlaściwej opinii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 23:58 
Moderator
Moderator

Panowie takie moje osobiste spostrzeżenie po dwóch wypadach w teren. Wg mnie nie jest różowo.

W moim A71 identyfikacja ID lata jak szalona. Musi być albo duży przedmiot, albo płytko zalegający tak aby jako tako była poprawna... Ogólnie ID lata po całej skali tak że wiem tylko tyle że jest to kolor albo żelazo. W Argo ID było dużo bardziej stabilne choć też latało ale nie tak jak teraz...

Identyfikacja słupkowa w czasie.... to samo. Nawet fajne kolorki które wyszły dawały mniejsze lub większe łuki, a niektóre były rozwalone po całej skali... po kilku godzinach nauczyłem się (musiałem) kopać każdy kolor bo identyfikacja była lipna, a fanty okazywały się np. fajnymi guzikami.

Oczywiście ta rozlatana identyfikacja była pokazywana kiedy przedmiot był w ziemi. Często ID zmieniało się na lepsze/gorsze po przetarciu butem. Po wyjęciu z ziemi identyfikacja w powietrzu prima sort igiełka - bezbłędna i powtarzalna.

Takie se.... : / Jak jest u Was?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 00:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Wadlia sztuka, lub jakieś zakłócenia... obniżałeś czułość? Kalibracja do gruntu ile ci wyszła?

U mnie ID stabilne jak brzytwa jeśli nie ma śmieci. Zmiany od 1 do 3 ID. Kalibracja do gruntu około 87. Czułość 90. Zero problemów.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]