Teraz jest środa, 15 października 2025, 21:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 00:09 
Pułkownik
Pułkownik

No i kol.Maciek to już coś wnosi do tematu :za ,kol.saper jak byś coś sklecił z Prymkiem byłoby fajnie :) ,tylko bez pośpiechu,lepiej obejrzeć coś co ma sens niż na szybko sklejony bez składu i ładu kicz ,pzdr. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 09:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Miałem nic nie pisać żeby nie włączać się w tę jałową dyskusję, ale jeżeli płynie z tego jakiś feedback dla producenta, to dodam dla równowagi, że mi również angielskie menu w niczym nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie, wszystkie wykrywacze miałem do tej pory z menu angielskim, więc nazwy polskie byłyby dla mnie nieco mniej czytelne. Poza tym, jak już ktoś wyżej zauważył, wersję angielską łatwiej sprzedać za granicą, więc to też plus. A dla producenta mniejsza zapewne komplikacja, bo nie musi wypuszczać dwóch partii wykrywacza.

Prawda jest taka, że jeżeli Alter będzie kosił tak jak napisał Maciek (+5/10 cm dodatkowego zasięgu względem Argo), to choćby menu było po chińsku, to i tak będzie schodził jak świeże kajzerki.

Z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy kolegów testujących. Gdyby udało się przetestować sprzęt na poletku Prymka, byłoby super. Odbyło się tam już wiele testów różnych wykrywaczy, więc fajnie byłoby zestawić to z wynikami nowego Rutusa. Pole Prymka + koniecznie operator który dobrze zna Altera. To byłby bardzo wartościowy test.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 12:03 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Maciek (cobra67) napisał(a):
Ręce opadają jak czytam. Jak w przedszkolu.

Żeby zmienić temat napiszę że z Saperem zrobiliśmy 1,5h test w terenie na statyku. Argo 29DD versus Alter71 28DD. Alter jest głębszy (o jakieś 5-10cm) w terenie robi to kolosalną różnicę. Tam gdzie Argo nie miałem sygnału lub był jego ledwie słyszalny "duch" (na większe przedmioty) Alter dawał wyraźny trudny do pominięcia sygnał. Stabilność Altera też była lepsza.

Niekompletna informacja.Na jakiej częstotliwości pracował Alter ? Na 6,6kHz jak Argo czy na niższej która zwiększa zasięg ogólnie mówiąc na większe metale ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 14:32 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

konrad_wawa napisał(a):
Miałem nic nie pisać żeby nie włączać się w tę jałową dyskusję, ale jeżeli płynie z tego jakiś feedback dla producenta, to dodam dla równowagi, że mi również angielskie menu w niczym nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie, wszystkie wykrywacze miałem do tej pory z menu angielskim, więc nazwy polskie byłyby dla mnie nieco mniej czytelne. Poza tym, jak już ktoś wyżej zauważył, wersję angielską łatwiej sprzedać za granicą, więc to też plus. A dla producenta mniejsza zapewne komplikacja, bo nie musi wypuszczać dwóch partii wykrywacza.

Prawda jest taka, że jeżeli Alter będzie kosił tak jak napisał Maciek (+5/10 cm dodatkowego zasięgu względem Argo), to choćby menu było po chińsku, to i tak będzie schodził jak świeże kajzerki.

Z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy kolegów testujących. Gdyby udało się przetestować sprzęt na poletku Prymka, byłoby super. Odbyło się tam już wiele testów różnych wykrywaczy, więc fajnie byłoby zestawić to z wynikami nowego Rutusa. Pole Prymka + koniecznie operator który dobrze zna Altera. To byłby bardzo wartościowy test.

Coś mądrego na tej jałowej pustyni.

Dla kolegi. Co pyta co to zmieni. Będzie instrukcja i może będzie wersja po polsku. Produkt finalny nie demo testowa wersja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 14:47 
Kapitan
Kapitan

Osobiście z niecierpliwością czekam na pierwsze recenzje użytkowników nastawiających się na drobnicę. Do tej pory używałem At Pro z cewką nel i byłem więcej niż zadowolony z jego osiągów, jednak z racji na tragiczne wyważenie i jego wpływ na zdrowie użytkownika, bez wahania zmienię sprzęt na Rutusa, jeśli będzie miał zbliżone osiągi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 17:51 
Kapral
Kapral

Maciek (cobra67) napisał(a):
Ręce opadają jak czytam. Jak w przedszkolu.

Żeby zmienić temat napiszę że z Saperem zrobiliśmy 1,5h test w terenie na statyku. Argo 29DD versus Alter71 28DD. Alter jest głębszy (o jakieś 5-10cm) w terenie robi to kolosalną różnicę. Tam gdzie Argo nie miałem sygnału lub był jego ledwie słyszalny "duch" (na większe przedmioty) Alter dawał wyraźny trudny do pominięcia sygnał. Stabilność Altera też była lepsza.

Dzięki za kolejne informacje..
Oki wiemy już w takim razie jak wykrywacz radzi sobie z większymi przedmiotami względem poprzedników.

A napiszcie nam Koledzy jak wygląda sprawa z mniejszymi przedmiotami typu moneta 5gr , łuska mauser (na dynamiku , statyku) -- podejrzewam, że wynik będzie taki sam jak w poprzednich modelach; gdyż niektórych praw fizyki nie przeskoczymy.

Aczkolwiek jeśli 5gr (te stare mosiadzowate) byłoby widziane na poziomie 30cm w ziemi z stabilnym dobrym sygnałem byłbym bardzo zadowolony i uważam to za bardzo dobry wynik na monety.

Co do menu PL Panowie nie marudźcie dla producenta to kilka minut roboty żeby dodać do kodu menu po Polsku, jak będzie chciał to doda a zapewne tak się stanie gdyż raczej wsłuchuje się w głosy swoich klientów.

A tymczasem skupcie się na parametrach i działaniu urządzenia czyli tym w czym ma być dobre

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 18:11 
Generał Broni
Generał Broni

Schizol89 napisał(a):
Osobiście z niecierpliwością czekam na pierwsze recenzje użytkowników nastawiających się na drobnicę. Do tej pory używałem At Pro z cewką nel i byłem więcej niż zadowolony z jego osiągów, jednak z racji na tragiczne wyważenie i jego wpływ na zdrowie użytkownika, bez wahania zmienię sprzęt na Rutusa, jeśli będzie miał zbliżone osiągi.

Sorry za OT. Zbliżone osiągi? Już Optima ma lepsze. Wielokrotnie udowodnione w terenie. Pozdrawiam Walbor62.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 21:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Pytanie jak Alter71 widzi drobnicę, hmm trzeba by było zacząć od tego co dla kogo znaczy "dobry" sygnał na drobnicę.
Tak jak mówiłem, trzeba brać poprawkę na moją osobę, dla mnie najważniejsza jest łopata, wykrywacz tylko ma mi wskazać gdzie kopać, może to i dla kogoś dziwne ale tak właśnie to wygląda.
Ale wróćmy do wykrywacza.
Dla jednych sygnałem do kopania drobnicy będzie czysty powtarzalny sygnał na kolor ( często są to osoby chodzące z wyciętym żelazem )
Bardziej dociekliwi będą chodzić w rozróżnianiu by potwierdzić czy czasem sygnał na żelazo nie będzie się przekłamywał na kolor, Ci z kolei wiedzą że taki sygnał może się okazać bardzo wartościowy.
Do ostatniej grupy kopiącej drobnice należę Ja, co znaczy dla mnie kopanie drobnicy?
Ano przede wszystkim dzielę drobnicę na kilka kategorii:
Po pierwsze na żelazo i kolor (staram się nie stosować różnych tonów pomiędzy kolorami )
Po drugie dzielę drobnicę na mocną płytką, oraz zalegającą na granicy słyszalności, tym samym nie możliwej do poprawnej identyfikacji przewodności przez wykrywacz (każdy )
I ostatnie na drobnicę którą da się odszukać tylko na trybach statycznych lub pseudostatycznych, czyli ekstremalne duchy, tych to nie widać praktycznie w ogóle na trybach ID.
Dlatego zawsze poszukując drobnicy np (skarbów monet ) używałem dwóch wykrywaczy.
Jeden typowo do małej drobnicy ( np, Tesoro Cibola lub XP GMP ) i drugi wykrywacz do bardzo głębokich poszukiwań i tym samym obowiązkowo perfekcyjnie stabilny przy max nastawach ( Fisher CZ ) ten z kolei służył mi do doczyszczenia i odszukiwania "duchów".
Podczas poszukiwania tych ostatnich nie ma możliwości odszukania ich za pomocą trybów ID, bo albo są nie widoczne dla wykrywaczy, albo nie ma możliwości ich poprawnej ID.
A jak moje kopanie drobnicy ma się do Altera71.
Po pierwsze Alter71 na maksymalnej czułości jest niesamowicie stabilnym wykrywaczem, sygnał wiodący ma czysty równy dźwięk.
Chodząc na MIxie z wyciętym żelazem ( i tak je słyszę z toru statycznego ) otrzymuję 3 informacje.
1 słyszę głębokość zalegania przedmiotu, jeżeli już ze statyki wiem że przedmiot jest na granicy słyszalności od razu usuwam ściółkę by wzmocnić ten sygnał i jeżeli okazuję się że to kolor od razu też otrzymuję "wmixowany" dzwięk z ID na kolor.( gdy żelazo, to sygnał mam nadal tylko ze statyki)
Często się oczywiście przytrafia że mam bardzo słaby sygnał ze statyki z jakimiś takimi brzebłyskami na kolor. Dla mnie to i tak nic nie znaczy bo wiem jak mocny musi być sygnał by został "zjedzony" przez wykrywacz i potwierdzona tym samym jego przewodność.
Alter71 widzi niebywale mała drobnicę jak i jest przy tym bardzo głęboki no i najważniejsze bardzo stabilny, nie muszę wyłuskiwać mikro sygnałów z pomiędzy morza trzasków, pisków i kij wie czego tam jeszcze, jak się to ma w większości wykrywaczy na MAX czułości.
Zresztą cały czas zapraszam na Jurę ludzi i robimy porównania w lesie na sygnałach które na przemian znajdujemy i sprawdzamy kto, jak i czy w ogóle je słyszy.

Teraz najważniejsze, czytając moje wpisy, ktoś może mieć wrażenie i słusznie bo tak to wygląda jak bym bardzo reklamował Altera71.
Powiem tak, Arka znam wiele lat i znamy się bardzo dobrze, Arek wypuścił sporo wykrywaczy na rynek, dobrych wykrywaczy. Ale ani jeden z jego wykrywaczy do tej pory nigdy mi nie podszedł.
Często o nich rozmawialiśmy, ale po prostu nie spełniały moich oczekiwań.
Teraz gdy mam Altera71 stwierdziłem że poważnie jest to sprzęt na który czekałem cały czas.
Mogę śmiało powiedzieć że nie potrzebuję już dwóch wykrywaczy by jechać w teren.
Alterem znajduję mikro drobnicę na plaży bez najmniejszego problemu (mocowania kolczyków i mikro kolczyki ), jak i mogę spokojnie iść na ekstremalne głębokie sygnały na przeszukane już niby okopy.
Oczywiście nadal jest to sprzęt który poznaję i się go uczę.
Zawsze mówiłem i trzymać się tego będę, że aby poznać i zrozumieć jakiś wykrywacz to MIN DWA LATA chodzenia z tym wykrywaczem, powtarzam MINIMUM DWA LATA częstego chodzenia i przy tym rożnych testów.
Tak by to wyglądało ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 22:06 
Kapral
Kapral

Witam dzięki za kolejne przydatne informację, a tak w skrócie do mojego pytanie odnośnie sygnału na drobnicę

- z ilu złapie monetę 5 gr na dynamiki
- z ilu złapie łuskę mauserowsą

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 22:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To jest zależne od wielu czynników, poważnie.

Dobrym wyznacznikiem by porównać z danym wykrywaczem Altera71, to po prostu odszukanie najsłabszych sygnałów i od podstaw sprawdzanie różnymi wykrywaczami jaki jest sygnał przed kopaniem, jaki po usunięciu 5 cm. ziemi, jaki po wywaleniu ziemi ITD.
Ja to robię często tak, wchodzimy na teren gdzie są bardzo głęboko drobne przedmioty, wyznaczamy mały obszar ok 3X3 m. i każdy pokazuje ile słyszy tam sygnałów, potem potwierdzamy innymi wykrywaczami, wykopujemy te "wspólne" i zostają tylko sygnały dla najlepszego tym samym najgłębszego wykrywacza.
Może się okazać że na innej glebie, że inne wykrywacze będą inaczej działać, dlatego też będę się chyba z Alterem71 wybierał na Turne po Polsce na różne ciężkie gleby, zaczynając od południowego "Prymkowego Pola".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 22:35 
Pułkownik
Pułkownik

Matko Boska trzymajcie mnie bo nie wytrzymam :666 ,5 groszy ma być na sztorc czy na płasko?,tzw.test bez obecności gleby cz Z glebą?,warunki silnie zmineralizowane czy słabo?,w towarzystwie stali czy bez?z uwzględnieniem EMI czy nie,jaka częstotliwość?jaka wilgotność gleby?.....................,myślę że 5 grosiaków bierze z 128 cm :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 22:40 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Pułkownik L, nie przesadzał bym, ale bez kozery powim 125cm. ;).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 22:48 
Kapral
Kapral

Pułkownik L napisał(a):
Matko Boska trzymajcie mnie bo nie wytrzymam :666 ,5 groszy ma być na sztorc czy na płasko?,tzw.test bez obecności gleby cz Z glebą?,warunki silnie zmineralizowane czy słabo?,w towarzystwie stali czy bez?z uwzględnieniem EMI czy nie,jaka częstotliwość?jaka wilgotność gleby?.....................,myślę że 5 grosiaków bierze z 128 cm :lol:

Kolego głowa nie boli ??
Może tak popisać sensownie w temacie.

Chyba maż choć trochę wyobraźni o jaki test chodzi ...... po co głupio piszesz bzdety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 22:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

saper napisał(a):
Alter71 widzi niebywale mała drobnicę jak i jest przy tym bardzo głęboki no i najważniejsze bardzo stabilny, nie muszę wyłuskiwać mikro sygnałów z pomiędzy morza trzasków, pisków i kij wie czego tam jeszcze, jak się to ma w większości wykrywaczy na MAX czułości.

Z opisu wynika, że to może być wykrywacz, którego bezskutecznie szukam od dłuższego czasu. Kto czytał moje wątki na temat przymiarek do nowego sprzętu, ten z pewnością kojarzy o czym mówię ;)

Saper, jeżeli możesz, to napisz coś jeszcze na temat recovery i maskowania. Masz duże doświadczenie z różnymi kijami, więc z pewnością masz jakieś zdanie na ten temat. Rozumiem, ze recovery jest różne w zależności od wybranego filtra gruntowego, ale jeżeli masz jakieś ogólne spostrzeżenia to chętnie poczytamy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 23:01 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Konrad, co oznacza recovery?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]