jwaldek napisał(a):
za to w trudnych warunkach - np pozostałości osady pewnie ta cała warstwa gleby nawet jeśli nie jest gruba maskuje wszystko co jest poniżej lub powoduje, zlewanie się sygnałów z gruntem.chodząc z deus'em na dużej reaktywności wiem, że mogę ominąć duże przedmioty, zauważyłem, że dopiero przy niskiej reakywności i dość szerokim przemiataniu mogę usłyszeć sygnał od dużej blachy a i tak bywa rozmyty. jakie ustawienia w alter mogą pomóc w namierzeniu takiego skarbu?
Prawda niestety jest brutalna, większość wykrywaczy dynamicznych wraz z ich dyskryminacją(deusy,f75 itp.) nie nadają się do prowadzenia poważnych poszukiwań wyżej wymienionych obiektów typu większy kolor pod śmieciami,zbiór monet, wszelkiego rodzaju menażki,termosy, słoiki które mogą być nośnikami pożądanego koloru.(zaraz pewnie będą krzyczeć posiadacze tych drogich maszyn, ale rzeczywistości nie zakrzyczą)
Wyjątkiem w niektórych przypadkach może tu być seria CZ, ale tylko z powodu 5/15khz.
Ustawienie dyskryminacji powoduje spadek zasięgu i komplikacje z gruntem, do takich celów tylko statyka z dysk wielkościową jednak z nastawieniem all metal.
Tricki o których pisze Saper to swoista proteza do zastosowań w szczególnych przypadkach: trzeba wiedzieć czego się szuka, jakiego obiektu, jak głęboko itp.