Ja chciałem was na chwilę oderwać od rozważań na temat wersji językowej i wrócić do prób na moim poletku .
Myślę że bardzo ważną sprawą w Alter jest szybkość prowadzenia cewki - jej odpowiedni wybór umożliwia wykrycie zbyt a szybkie machanie tą możliwość bardzo zmienia ( trochę odwrotnie niż w moim GM gdzie im szybciej tym lepiej wykrywa i w sumie nie trzeba się skupiać nad szybkością machania :lol: )
Druga sprawa to ostatni cel na filmie 3 krajcary Ferdynand Habsburg srebro na 25cm i jego powiązanie z żelazem - w sumie jeszcze nie było na moim poletku wykrywacza który by w taki sposób tą monetę wyłapał , jednak to była trochę loteria bo na tych samych ustawieniach nie zawsze to wychodziło np. w moich rękach 3 krajcary z żelazem łapałem bez problemu ale po tym w innych rękach wykrywacz monety nie widział . Myślę że w tym przypadku sposób prowadzenia cewki i jej szybkość miało kluczowe znacznie .
Nad 5 kopiejkami na 32 cm badałem " wyłapywalność " celu czyli wykonywałem szeroki jednostronny ruch cewką słuchając czy sygnał skłoni mnie do zainteresowania i powrotu z cewką na cel i w 9 na 10 prób wyszło że tak więc mogę chyba spokojnie powiedzieć że z zamkniętymi oczami wysztkie monetki na poletku bym znalazł a to na prawdę super wynik . I tu trzeba dodać że miałem na poletku wykrywacze o podobnych wielkościach cewek i tej monety w ogóle nie widziały .
Ustawienia na filmikach to efekt prób Artura - wybrał takie na których wykrywalność monetek była najlepsza i były to ustawienia na których można było normalnie chodzić i szukać w tej okolicy . Kwestia audio które miało w sobie bardzo mało "życia" - taki brak "analogowego" ducha to wina wysoko ustawionego audio gain - w słuchawkach po zmniejszeniu gain cele były by słyszalne nieco ciszej jednak równie powtarzalnie jednak już z modulacją głębokościową . Kwestia głębokości moich monetek - niby 32cm na 5 kopiejek to mało - jednak nie porównujcie terenów o niskie mineralizacji bo w takich terenach te moje 32cm były by głębokością 40cm + .
postanowiłem załadować kolejny filmik na tych samych ustawieniach i trzeba go oglądać po przeczytaniu powyższego . Zwróćcie również uwagę szybkość i szerokość przemiatania .
https://youtu.be/sqoh12uhZcg