Teraz jest czwartek, 16 października 2025, 16:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 01:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

bynox napisał(a):
Jestem tylko ciekawy jaki to problem od strony technicznej puszczenie na rynek polski w naszym języku a za granicę np. na Węgry z węgierskim itd. Jest to tylko kwestia oprogramowania i tyle . To by bardzo podniosło sprzedaż .

I zapewne "kwestią oprogramowania" zmienisz anglojęzyczne napisy na obudowie wyświetlacza :za

Ci co chcą kupić, kupią a obrażalscy będą dalej głowić się nad tym co oznacza napis "Coins" czy "Foil" na ich żółtych rakietach.

Czy w przypadku Rutusa Argo tez ludzie mieli pretensję o to, że na Polskim wykrywaczu pojawiły się anglojęzyczne opisy? Toż to obraza! Skąd użytkownicy będą wiedzieli co oznaczają te dziwne napisy na przyciskach i nad wyświetlaczem, nikt tego nie kupi!

Załącznik:
rutus-argo-v-3-0_267.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 05:34 
Podporucznik
Podporucznik

I zapewne "kwestią oprogramowania" zmienisz anglojęzyczne napisy na obudowie wyświetlacza :za

Ci co chcą kupić, kupią a obrażalscy będą dalej głowić się nad tym co oznacza napis "Coins" czy "Foil" na ich żółtych rakietach.

Czy w przypadku Rutusa Argo tez ludzie mieli pretensję o to, że na Polskim wykrywaczu pojawiły się anglojęzyczne opisy? Toż to obraza! Skąd użytkownicy będą wiedzieli co oznaczają te dziwne napisy na przyciskach i nad wyświetlaczem, nikt tego nie kupi!

Załącznik:
rutus-argo-v-3-0_267.jpg
[/quote]

Nie czepiając się wiesz przecież że nie chodzi tu o napisy na panelu a o Polskie menu
Ciekawe czy producent tak lekką ręką machnie na parę ładnych tysięcy złotych które nie wpłyną na konto
Jest sporo ludzi którzy nie kupią go z powodu braku Polskiej wersji

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 07:06 
Major
Major

To niech nie kupują. Nikt im nie każe. Ale to też nie jest tak, że Rutus ma polskich klientów w d...ie. Jak pisał wcześniej Artur podczas tłumaczenia wychodzą czasami tak dziwne twory językowe, że to nie ma większego sensu. Poza tym, ci co mają Rutusa, ci co mieli Rutusa przypomnijcie sobie jedno, nigdy w przypadku jakichkolwiek problemów nie zostaliście bez pomocy ze strony producenta. Dlaczego? Bo jemu przede wszystkim zależy na Polskim rynku i na nas odbiorcach. I tyle.
Pozdrawiam
Yarek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 08:29 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Podczas jakiego tłumaczenia? Z polskiego na angielski?

Cytuj:
Bo jemu przede wszystkim zależy na Polskim rynku i na nas odbiorcach.

Hi hi, wybacz, ale brak polskiego jezyka obsługi świadczy o czymś zgoła przeciwnym. :D
Każdy ma oczywiscie własne zdanie na tem temat i tak jest dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 08:54 
Moderator
Moderator

Ja chciałem was na chwilę oderwać od rozważań na temat wersji językowej i wrócić do prób na moim poletku .
Myślę że bardzo ważną sprawą w Alter jest szybkość prowadzenia cewki - jej odpowiedni wybór umożliwia wykrycie zbyt a szybkie machanie tą możliwość bardzo zmienia ( trochę odwrotnie niż w moim GM gdzie im szybciej tym lepiej wykrywa i w sumie nie trzeba się skupiać nad szybkością machania :lol: )
Druga sprawa to ostatni cel na filmie 3 krajcary Ferdynand Habsburg srebro na 25cm i jego powiązanie z żelazem - w sumie jeszcze nie było na moim poletku wykrywacza który by w taki sposób tą monetę wyłapał , jednak to była trochę loteria bo na tych samych ustawieniach nie zawsze to wychodziło np. w moich rękach 3 krajcary z żelazem łapałem bez problemu ale po tym w innych rękach wykrywacz monety nie widział . Myślę że w tym przypadku sposób prowadzenia cewki i jej szybkość miało kluczowe znacznie .
Nad 5 kopiejkami na 32 cm badałem " wyłapywalność " celu czyli wykonywałem szeroki jednostronny ruch cewką słuchając czy sygnał skłoni mnie do zainteresowania i powrotu z cewką na cel i w 9 na 10 prób wyszło że tak więc mogę chyba spokojnie powiedzieć że z zamkniętymi oczami wysztkie monetki na poletku bym znalazł a to na prawdę super wynik . I tu trzeba dodać że miałem na poletku wykrywacze o podobnych wielkościach cewek i tej monety w ogóle nie widziały .
Ustawienia na filmikach to efekt prób Artura - wybrał takie na których wykrywalność monetek była najlepsza i były to ustawienia na których można było normalnie chodzić i szukać w tej okolicy . Kwestia audio które miało w sobie bardzo mało "życia" - taki brak "analogowego" ducha to wina wysoko ustawionego audio gain - w słuchawkach po zmniejszeniu gain cele były by słyszalne nieco ciszej jednak równie powtarzalnie jednak już z modulacją głębokościową . Kwestia głębokości moich monetek - niby 32cm na 5 kopiejek to mało - jednak nie porównujcie terenów o niskie mineralizacji bo w takich terenach te moje 32cm były by głębokością 40cm + .
postanowiłem załadować kolejny filmik na tych samych ustawieniach i trzeba go oglądać po przeczytaniu powyższego . Zwróćcie również uwagę szybkość i szerokość przemiatania .
https://youtu.be/sqoh12uhZcg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 10:44 
Kapral
Kapral

Na filmie macie tryb Coin ze zwiększoną częstotliwością i dyskryminacją. Jednocześnie macie ustawiony jeden ton. Czy któryś wybrany tryb tonów (coin 1,2,3) ma fabrycznie tylko jeden ton czy zmienialiście to? Jeśli zmienialiście tony to w jakim celu?
I ani słowa nie ma o tym co pokazuje identyfikacja na wyświetlaczu po wykryciu celu. Czy przypadkiem większość celów nie jest identyfikowana jako żelazo? I z tego też powodu używacie jednego tonu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 10:49 
Kapral
Kapral

Biorąc pod uwagę powyższe nasuwa mi się pytanie, czemu nie próbowaliście w teście przy żelazie zwiększyć reaktywności Altera nie zmieniając innych parametrów, może wówczas by zobaczył monetkę, a fabryczny Coins nie ma najlepszej reaktywności.
Ps. Dobrym porównaniem do tego filmiku jest filmik z Nokta VeloX One (lub inaczej CF77) gdyż one dysponują 28cm cewką przy podobnej częstotliwości detekcji 17,5kHz do ustawień z filmiku. Z tym, że Alter jest tańszy i oferuje więcej ustawień, a co za tym idzie elastyczności w stosunku do warunków przeszukiwanej miejscówki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 11:29 
Moderator
Moderator

... napisał(a):
Na filmie macie tryb Coin ze zwiększoną częstotliwością i dyskryminacją. Jednocześnie macie ustawiony jeden ton. Czy któryś wybrany tryb tonów (coin 1,2,3) ma fabrycznie tylko jeden ton czy zmienialiście to? Jeśli zmienialiście tony to w jakim celu?
I ani słowa nie ma o tym co pokazuje identyfikacja na wyświetlaczu po wykryciu celu. Czy przypadkiem większość celów nie jest identyfikowana jako żelazo? I z tego też powodu używacie jednego tonu?

Z pewnością nie są to sygnały żelaza - wiem gdzie tam jest żelazo w ziemi i nie zostało wykryte ( brak sygnału ) to są sygnały koloru . Więcej co do ustawień może odpowie Saper.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 11:36 
Moderator
Moderator

prete napisał(a):
Biorąc pod uwagę powyższe nasuwa mi się pytanie, czemu nie próbowaliście w teście przy żelazie zwiększyć reaktywności Altera nie zmieniając innych parametrów, może wówczas by zobaczył monetkę, a fabryczny Coins nie ma najlepszej reaktywności.
Ps. Dobrym porównaniem do tego filmiku jest filmik z Nokta VeloX One (lub inaczej CF77) gdyż one dysponują 28cm cewką przy podobnej częstotliwości detekcji 17,5kHz do ustawień z filmiku. Z tym, że Alter jest tańszy i oferuje więcej ustawień, a co za tym idzie elastyczności w stosunku do warunków przeszukiwanej miejscówki.

Na moim kanele masz film z Velox one ( którego byłem właścicielem i wysoko oceniam ) możesz sobie porównać - jednak jak sam napisałeś to wykrywacze o całkowicie innej koncepcji ( obie maja swoich zwolenników )
Co do pierwszej części pytania to by był błąd by dopasowywać wykrywacz to poszczególnych celów - gdzie by była wtedy uniwersalność ustawień do tego pola .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 11:42 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Prymek, wydaje mi się, czy Alter ma solidne opóźnienie audio i niezbędne jest wolne przemiatanie?
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 11:47 
Kapral
Kapral

prymek napisał(a):

Z pewnością nie są to sygnały żelaza - wiem gdzie tam jest żelazo w ziemi i nie zostało wykryte ( brak sygnału ) to są sygnały koloru . Więcej co do ustawień może odpowie Saper.

Ja wierzę, że to są sygnały koloru. Pytam tylko jak są identyfikowane przez wykrywacz, czy nie jako żelazo.
Mam zakopane monety od kilku lat i np. 2 gr współczesne te z przed 2015, na około 25 cm Argo sygnalizuje, ale identyfikuje jako żelazo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 12:33 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

no własnie ..o co chodzi z tą szybkością przemiatania? Jest szybki czy wolny w końcu?
A recovery speed test..? Co on pokazuje? robiliście?..VID powtarzalne?... w miarę stabilne..?
Na filmie wykrywacz pracuje tak jakby był bardzo wolny i..się zatykał ale może to błedne odczucie.
dzięki i pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 12:53 
Moderator
Moderator

Kopi napisał(a):
Witam.
Prymek, wydaje mi się, czy Alter ma solidne opóźnienie audio i niezbędne jest wolne przemiatanie?
Pozdrawiam
Kopi

Nie odczułem opóźnienia w polu ( pracowałem tam tym wykrywaczem więc chyba bym zauważył ) jednak szybkość przemiatania miała duże znacznie w wykrywalności tych monet - gdy bym był użytkownikiem tego wykrywacza moje odpowiedzi były by w pełni jasne a tak na niektóre pytania nie jestem w stanie jasno odpowiedzieć . Dodatkowo z tego co pamiętam ( Saper mnie ewentualnie poprawi ) paradoksalnie wyższa nastawa reaktywności dawała lepsze wyniki głębokościowe - być może powodem była silna mineralizacja tego miejsca .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 13:00 
Moderator
Moderator

... napisał(a):
prymek napisał(a):

Ja wierzę, że to są sygnały koloru. Pytam tylko jak są identyfikowane przez wykrywacz, czy nie jako żelazo.
Mam zakopane monety od kilku lat i np. 2 gr współczesne te z przed 2015, na około 25 cm Argo sygnalizuje, ale identyfikuje jako żelazo.

w pierwszym swoim poście o Alterze napisałem "... w teście Alter nie pokazywał ID na wyświetlaczu ..." ale trudno jest mi sobie to wyobrazić sygnały które uzyskaliśmy były sygnałami na żelazo - one krzyczały kopać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 13:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

prymek napisał(a):
jednak szybkość przemiatania miała duże znacznie w wykrywalności tych monet

Prymku drogi zlituj się i powiedz wprost bo z filmu za cholere nie mogę się dopatrzeć czy szybsze przemiatanie to lepsze wykrywanie moniaka czy słabsze.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]