Teraz jest czwartek, 16 października 2025, 00:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 17:39 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

saper napisał(a):
Tak jak Frank napisał, po prostu czasem się okazuje że detektor komuś najzwyczajniej " nie pasuje".
Właśnie wyruszyłem w Polskę z Alterem, w planie nawet testowanie Altera przy poszukiwaniu meteorytów w Pułtusku.

A okolicach Zakopanego czasem nie będziesz ;) ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 18:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

SaperDębica napisał(a):
Dużo zależy od gleby w jednej to będzie mega wyczyn a w piasku bułka z masłem dla takiego sprzętu jak Spectra

Jestem w 99%pewny że Deus nie da rady nawet w piasku

Specjalnie dla Ciebie nagram film w tym tygodniu. Dobrze, że zostawiłeś sobie ten 1%.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 18:04 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Wie ktoś może czy wysyłka Aletra 71 już ruszyła ?? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 18:17 

Ruszyła: https://www.facebook.com/green.camo.9

Zamówienia bezpośrednio u producenta zresztą też.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 21:59 
Generał Broni
Generał Broni

saper napisał(a):
Właśnie wyruszyłem w Polskę z Alterem, w planie nawet testowanie Altera przy poszukiwaniu meteorytów w Pułtusku.

Czy to oznacza, że reakcja oraz zasięg na tego typu obiekty został sprawdzony i jest bardziej konkretny niż w Rutusach wcześniej produkowanych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 22:13 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Krzychu_ po czym wnosisz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 22:17 
Generał Broni
Generał Broni

-warlock- napisał(a):
Krzychu_ po czym wnosisz?

Niczego nie wniosłem. Zadałem po prostu pytanie, bo sam jestem ciekawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 22:25 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Krzychu_ napisał(a):
saper napisał(a):

Czy to oznacza, że reakcja oraz zasięg na tego typu obiekty został sprawdzony i jest bardziej konkretny niż w Rutusach wcześniej produkowanych?

Pytanie może zrozumiałe, ale cytowany, do tego pytania, tekst mnie zaskoczył. Sensu nie wychwyciłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 22:29 
Kapitan
Kapitan

A ja nadal nie wiem jak interpretować graficzne zobrazowanie namierzonego celu :(
Co dokładnie przedstawia "wykres ID w czasie"? O ile "wskaźnik średniej wartości identyfikacji cyfrowej" dla mnie nie jest tak ważny, to już graficzne zobrazowanie już tak. Jak na wykresie zobrazowana jest niejednorodność fazy, właściwości magnetyczne i przewodzące w funkcji czasu?
Jak wyglądają sygnały bardziej złożone? Takie jak w przypadku kapsla czy monet niklowych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 23:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

benekpe napisał(a):
A ja nadal nie wiem jak interpretować graficzne zobrazowanie namierzonego celu :(
?

Cytuj:
Jeżeli wykres jest zbliżony do linii prostej lub
przypomina linię delikatnie pochyloną, to sygnał od obiektu
ma niewielką niejednorodność fazy i identyfikacja cyfrowa ma
duże prawdopodobieństwo poprawności (linia prosta w
zakresie żelaza to żelazo, linia prosta w zakresie koloru to
najprawdopodobniej kolor).
Gdy wykres jest wyraźnie wykrzywiony, zagięty
w łuk lub rozciągnięty po całej szerokości ekranu, to
najprawdopodobniej mamy do czynienia z obiektem typu
puszka, blaszka stalowa lub z innym obiektem stalowym,
którego właściwości magnetyczne są mniejsze od właściwości
przewodzących.

Myślę że trudno jest jednoznacznie i dokładnie opisać słowami zachowanie graficzne bo moim zdaniem mamy niezliczoną liczbę zachowania wykresu zależną od tego co mamy pod cewką. W instrukcji mamy podaną zasadę w jaki sposób obrazowany jest na wykresie konkretny rodzaj metalu i jego jednorodność, reszta wyjaśni się na polu po obejrzeniu i zapoznaniu się z wykresami znanych przedmiotów, w krótkim czasie praktycznie nauczymy się interpretacji, mając na uwadze informacje podane przez producenta w instrukcji, której cytat zamieściłem powyżej dla mnie to proste jak nauka chodzenia :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 23:42 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Wskaźnik to coś jak funkcja target trace w Minelabie CTX3030. Ja to tak rozumiem. Powtarzalność i jednorodność i brak rozsmarowywania potwierdza obiekt wartościowy. Śmieci dają obraz identyfikacji rozproszony.

Tak to rozumiem w uproszeniu. Niestety z doświadczenia wiem, że nie do końca tak to działa w innych sprzętach. Najlepszym przykładem są guziki... ze względu na swoją budowę. Pół biedy jak leżą płasko na boku dają zawsze minimalnie rozproszony sygnał.

Podobnie mocno zoksydowane monety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 23:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Czyli kolejne ułatwienie w wybieraniu tego co warto kopać a czego nie, podobnie jak zdecydowany i stabilny sygnał na kolor. Dobre na rekonesans miejscówki, natomiast w ciekawszych miejscach i tak trzeba/warto będzie kopać poszarpane sygnały (poszarpane zarówno dźwiękowo, jak i graficznie).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 23:52 
Szeregowy
Szeregowy

benekpe napisał(a):
... "wykres ID w czasie"? ...

Jeśli ma przedstawiać ID w czasie to powinien przedstawiać to co Golden Mask 5, ale bez wskazania co do siły poszczególnych składowych (jak GM5) ale za to z ich rozłożeniem w czasie.
Miałem GM5 i powiem że taka funkcjonalność bardzo by się przydała.
Choćby z powodu kiepskiej "pamięci" operatora nad czym przed chwileńką przemiatał cewką.
Sam pamiętam jak wielokrotnie przemiatałem GM5 aby obserwować układ "prążków" na wyświetlaczu.
Gdybym miał taki wykres w funkcji czasu to teoretycznie jedno "przejrzenie celu" dało by mi informację co mam pod cewką.
Oczywiście dla uproszczenia pomijam fakt czy cewka była właśnie nad celem itp.
I właśnie jak trafiłem cewka to nie przyjrzałem się wykresowi a jak przyglądałem się wykresowi to muliło mnie to przy środkowaniu cewki nad fantem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2016, 08:37 
Kapitan
Kapitan

Eugenio - też miałem GM5 i podobnie jak Tobie, zobrazowanie dawało mi bardzo wiele dodatkowych i cennych informacji. Takie zobrazowanie przede wszystkim dawało informcje o strukturze zalegającego metalu - czy jest jednorodny tak charakterystyczny dla monet czy złożony i rozproszony jak w przypadku kapsla czy drutu. Dodatkowo wielkośc wykresu informowała o poziomie sygnału. Szczególnie sygnału złożone z przebiciem w zakresie żelaza - tam informacja o tym czy dominuje zakres na kolor czy na żelazo często decydowało o tym czy kopać czy nie. Wiadomo, że na ciekawyej miejscówce te zależności się zmieniały i kopało się wszystko to co miało nawet najmniejsze przebicie na kolor. W GM5 minimalne opóźnienie wyświetlanego wykresu nie było żadną wadą - bo wstępnej selekcji poddawane były sygnały analizowane w oparciu o identyfikację dźwiękową - jeśli sygnał był ciekawy, wówczas potwierdzałem go często poprzez uważną analizę wyswietlanego spekrum - zmieniając ustawienie wobec namierzonego fanta o 90, 180 stopni.
O ile w GM5 mozna było rozróżnić sygnały złożone i wpływ efektu maskowania, to w Alterze może to być utrudnione. No nic - trzeba będzie intensywnie go testować i dogłębnie poznawać. Mam przygotowany uchwyt pod kamerke, króry pozwala na nagrywanie tego co jest wyświetlane na ekranie wykrywacza. Może zdobedę się kiedyś na nakręcenie filmu, który pokaże zobrazowanie graficzne najczęściej spotykanych fantów. Coś na wzór tego:
https://www.youtube.com/watch?v=eDQ63Tz_HsE

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2016, 09:35 
Kapral
Kapral

Poszarpane głębsze sygnały trzeba zawsze kopać, zgadzam się, ale może wypadną chociaż płytkie, kolorowe sygnały które w rzeczywistości są stopami jak kapsle piwne i o bardzo niejednorodnym kształcie druciki wszelkiej maści. Tu wykres może pomóc sporo.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]