Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 16:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Proxima 5.0
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2014, 22:37 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam

Od pewnego czasu posiadam proximę w wersji 5.0 i ciągle mam z nią problemy. Nie potrafię z żaden sposób ogarnąć czy to z pomocą forum czy instrukcji jaki metal znajduje mój wykrywacz. W momencie kiedy coś jest w pobliżu zazwyczaj pojawia się zakres dosyć szeroki od minusa do plusa chyba ze coś jest bardzo płytko wtedy zakres jest dużo mniejszy ale zazwyczaj jest to jakaś blaszka z kolorowego metalu. Może mam coś przestawione w ustawieniach, może słabe baterie. Nie wiem już na co mam zwracać uwagę jeśli jest coś pod cewką. Proszę o pomoc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Proxima 5.0
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 11:16 
Podporucznik
Podporucznik

Kop wszystko to się nauczysz co jak jest pokazywane. Identyfikacja działa poprawnie (we wszystkich wykrywaczach) tylko na płytko położony metal, zależy też od rodzaju cewki jaki posiadasz na koncentrycznej będzie bardziej rozbiegana niż na DD. Kop wszystko na początku i ucz się a zobaczysz że nie raz się zdziwisz. Czytaj fora sporo jest na ten temat w sieci, wykrywacze rutusa są dość dokładnie opisane na dedykowanych forach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 12:24 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

tui napisał(a):
Kop wszystko to się nauczysz co jak jest pokazywane. Identyfikacja działa poprawnie (we wszystkich wykrywaczach) tylko na płytko położony metal, zależy też od rodzaju cewki jaki posiadasz na koncentrycznej będzie bardziej rozbiegana niż na DD. Kop wszystko na początku i ucz się a zobaczysz że nie raz się zdziwisz. Czytaj fora sporo jest na ten temat w sieci, wykrywacze rutusa są dość dokładnie opisane na dedykowanych forach.

Trochę obawiam się kopania wszystkiego bo w miejscu gdzie szukam jest bardzo dużo niewypałów i wolałbym uniknąć spotkania np. z minami. Szukam wszędzie ale całe szczęście że Rutus jest dość popularnym wykrywaczem i można znaleźć sporo informacji ale bez kopania chyba nikt mi nie powie co zalega w ziemi. Może mi ktoś napisze mniej więcej co jaki ma zakres. Dzięki i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 12:40 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Kop wszystko to co daje ci na plus od 20 w górę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 12:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

jaro35-76 napisał(a):
Kop wszystko to co daje ci na plus od 20 w górę

W większości przypadków jeśli coś jest pod cewką to pokazuje mi dużą rozbieżność (do - do +) Teraz kopie tylko w miarę mocne, wyraźne sygnały właśnie na plus ale nie wiem czy wcześniej nie leży coś fajnego w ziemi. Może powinienem kupić lepszą cewkę albo coś ustawić. Czy częstotliwość muszę mieć ustawioną na jakiś konkretny zakres ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 13:18 
Generał Broni
Generał Broni

keniou napisał(a):
Trochę obawiam się kopania wszystkiego bo w miejscu gdzie szukam jest bardzo dużo niewypałów i wolałbym uniknąć spotkania np. z minami.
Problem w tym, że duże masywne żelastwo, albo żelastwo znacznie skorodowane bardzo często daje wskazania na 'dobry' kolor i tu trzeba już być osłuchanym i mieć odpowiednie doświadczenie.
Żelastwo daje zwykle duże, rozciągnięte sygnały pod pin-pointem lub na mixie. Ale, UWAŻAĆ TRZEBA ZAWSZE, JAK JUŻ ŁAZISZ PO TAKIM TERENIE, bo tu nie ma nic pewnego.

keniou napisał(a):
ale bez kopania chyba nikt mi nie powie co zalega w ziemi.
Nie.

keniou napisał(a):
Może mi ktoś napisze mniej więcej co jaki ma zakres. Dzięki i pozdrawiam.
Wszystko na plusie ma prawo być kolorem, a nawet na niedużym minusie też.
Folie aluminiowe, mały ołów, cienkie złota o wysokiej próbie, marne, cienkie sreberka możesz mieć w pierwszej 1/3 plusa.
Przy końcu skali na plusie masz duże, masywne obiekty kolorowe, w tym duże monety aluminium, srebro, miedź.
Środek plusa to wszystko inne być powinno - małe monety ze wszystkiego, złoto marnej próby, duże brązy, ołowie, mosiądze, łuski małokalibrowe, etc...

Ale, głęboko zakopany kolor może też dać spokojnie sygnał na niewielkim minusie...

keniou napisał(a):
Teraz kopie tylko w miarę mocne, wyraźne sygnały właśnie na plus ale nie wiem czy wcześniej nie leży coś fajnego w ziemi.
Tego nigdy nie wiadomo.

keniou napisał(a):
Może powinienem kupić lepszą cewkę albo coś ustawić.
Zapewne pracujesz na standardowej CC24. Na pewno DD29 znakomicie poprawiłaby ci komfort pracy, ale pamiętaj, ze Proxa to sprzęt uniwersalny, ukierunkowany na żelazo i stąd, miedzy innymi, twoje kłopoty (tu wygląda głównie na bardzo wysokie maskowanie żelastwem w twoim terenie).
Tam możesz trochę o tym poczytać: http://rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=280

Ogólnie, dla takiego terenu po jakim łazisz, to dla szukania koloru przydałby ci sie zamiast proxy sprzęt typowo drobnicowy, jak choćby Optima.

A co do ustawień, może byś tak najpierw napisał na jakich typowo sam pracujesz?

keniou napisał(a):
Czy częstotliwość muszę mieć ustawioną na jakiś konkretny zakres ?
Zawsze pracować należy na częstotliwości podstawowej, bo tam jest strojona cewka i parametry są najlepsze. Częstotliwość powinno się zmieniać tylko wtedy, jeśli sprzęt ma tendencję do wzbudzania się od jakichś zakłóceń (np. linie wysokiego napięcia, inny detektor, maszty nadajników RTV czy telefonii, LTE, etc...)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 19:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A ja polecam nie patrzeć na wyświetlacz, założyć słuchawki i kiedy sygnał "brzmi dobrze" wtedy kopać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 20:25 
Pułkownik
Pułkownik

Te wykrywacze tak mają na standartowych cewkach sam się przekonałem :D
często monetki głębiej zakopanie będą biły z - na + ale kop tylko jak przeważa + . Proxima lubi pokazywać metal zwykły jako kolor trzeba do tego przywyknąć . A jak nauczysz się sygnałów to nawet nie będziesz patrzył na wyświetlacz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2014, 19:45 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Warto też zwracać uwagę na rozbiegane po całej skali wskazania wyświetlacza gdyż niekiedy wykrywacz sygnalizuje w ten sposób obecność koloru leżącego obok stali.Kiedy pod sondą znajduje się stal i kolor obok siebie to przy odrobinie szczęścia i doświadczenia możemy to zauważyć.Szukając koloru pośród stali przemiatamy sondą małe kawałki terenu machając lewo prawo po kilka centymetrów.Kiedy nic nie wzbudza naszych podejrzeń obrabiamy następne kilka centymetrów ziemi itd.Kiedy trafimy na jakiś podejrzany sygnał zawężamy omiatanie do 1-2cm środka celu.Jeśli nie uzyskamy w ten sposób wystarczających informacji od wykrywacza to nachodzimy nad cel z boku i powtarzamy omiatanie.Na solidnym śmietniku kiedy wykrywacz wszędzie będzie widział stal nas będą interesowały nawet sygnały w zakresie 0 do -30 kiedy wykrywacz oprócz latającej po całej skali wskazań będzie wskazywał często powtarzające się owe wskazania.0 do -30 w ten sposób nierzadko są sygnalizowane uśrednione wskazania kolorów maskowanych przez stal.Musi być to poparte także odpowiednim dźwiękiem.
Dobrze jest precyzyjnie ustawić program(20 tonów) co pomaga w poszukiwaniach.Bardzo istotne jest to ,że w programie jest 5 tonów dla samej stali co znacznie ułatwia poszukiwania na zaśmieconym terenie.Dzięki 5 tonom stali usłyszymy z jaką stalą mamy do czynienia.

Polecam mój profil dźwiękowy :

-90 do -72 ton 300
-72 do -54 ton 320
-54 do -36 ton 340
-36 do -18 ton 360
-18 do 0 ton 380

0 do 6 ton 480 - wyraźny odskok od wartość minusowych
6 do 12 ton 500
12 do 18 ton 520
18 do 24 ton 540
24 do 30 ton 560
30 do 36 ton 580
36 do 42 ton 600
42 do 48 ton 620
48 do 54 ton 640
54 do 60 ton 660
60 do 66 ton 680
66 do 72 ton 700
72 do 78 ton 720
78 do 84 ton 740
84 do 90 ton 800 kolejny wyraźny skok tonu.W tym zakresie występują kamienie magnetyczne i aluminium dlatego chcę wyraźnie słyszeć kiedy zapala się na skali ten ostatni wskaźnik.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2014, 14:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

_cheetah_ napisał(a):
keniou napisał(a):
Trochę obawiam się kopania wszystkiego bo w miejscu gdzie szukam jest bardzo dużo niewypałów i wolałbym uniknąć spotkania np. z minami.
Problem w tym, że duże masywne żelastwo, albo żelastwo znacznie skorodowane bardzo często daje wskazania na 'dobry' kolor i tu trzeba już być osłuchanym i mieć odpowiednie doświadczenie.
Żelastwo daje zwykle duże, rozciągnięte sygnały pod pin-pointem lub na mixie. Ale, UWAŻAĆ TRZEBA ZAWSZE, JAK JUŻ ŁAZISZ PO TAKIM TERENIE, bo tu nie ma nic pewnego.

keniou napisał(a):
ale bez kopania chyba nikt mi nie powie co zalega w ziemi.
Nie.

keniou napisał(a):
Może mi ktoś napisze mniej więcej co jaki ma zakres. Dzięki i pozdrawiam.
Wszystko na plusie ma prawo być kolorem, a nawet na niedużym minusie też.
Folie aluminiowe, mały ołów, cienkie złota o wysokiej próbie, marne, cienkie sreberka możesz mieć w pierwszej 1/3 plusa.
Przy końcu skali na plusie masz duże, masywne obiekty kolorowe, w tym duże monety aluminium, srebro, miedź.
Środek plusa to wszystko inne być powinno - małe monety ze wszystkiego, złoto marnej próby, duże brązy, ołowie, mosiądze, łuski małokalibrowe, etc...

Ale, głęboko zakopany kolor może też dać spokojnie sygnał na niewielkim minusie...

keniou napisał(a):
Teraz kopie tylko w miarę mocne, wyraźne sygnały właśnie na plus ale nie wiem czy wcześniej nie leży coś fajnego w ziemi.
Tego nigdy nie wiadomo.

keniou napisał(a):
Może powinienem kupić lepszą cewkę albo coś ustawić.
Zapewne pracujesz na standardowej CC24. Na pewno DD29 znakomicie poprawiłaby ci komfort pracy, ale pamiętaj, ze Proxa to sprzęt uniwersalny, ukierunkowany na żelazo i stąd, miedzy innymi, twoje kłopoty (tu wygląda głównie na bardzo wysokie maskowanie żelastwem w twoim terenie).
Tam możesz trochę o tym poczytać: http://rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=280

Ogólnie, dla takiego terenu po jakim łazisz, to dla szukania koloru przydałby ci sie zamiast proxy sprzęt typowo drobnicowy, jak choćby Optima.

A co do ustawień, może byś tak najpierw napisał na jakich typowo sam pracujesz?

Częstotliwość mam ustawioną na połowę skali, czułość różnie zazwyczaj około 35, dyskryminacja (+38 - 90) 5 tonowa skala dźwiękowa. Ustawione mam tylko to wszystkie pozostałe ustawienia mam takie jak przy zakupie.

keniou napisał(a):
Czy częstotliwość muszę mieć ustawioną na jakiś konkretny zakres ?
Zawsze pracować należy na częstotliwości podstawowej, bo tam jest strojona cewka i parametry są najlepsze. Częstotliwość powinno się zmieniać tylko wtedy, jeśli sprzęt ma tendencję do wzbudzania się od jakichś zakłóceń (np. linie wysokiego napięcia, inny detektor, maszty nadajników RTV czy telefonii, LTE, etc...)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2014, 14:21 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

nessaya222 napisał(a):
Te wykrywacze tak mają na standartowych cewkach sam się przekonałem :D
często monetki głębiej zakopanie będą biły z - na + ale kop tylko jak przeważa + . Proxima lubi pokazywać metal zwykły jako kolor trzeba do tego przywyknąć . A jak nauczysz się sygnałów to nawet nie będziesz patrzył na wyświetlacz.

Kopie tylko mocne sygnały i te na plus wszystko pozostałe zostawiam. Kilka dni temu wyruszyłem w las i po 2 godzinach chodzenia miałem dość dyskoteki. Nastawiłem się na duże żelastwo i szybko przestawiłem wykrywacz na + 38 - 90.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2014, 14:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Regis napisał(a):
Warto też zwracać uwagę na rozbiegane po całej skali wskazania wyświetlacza gdyż niekiedy wykrywacz sygnalizuje w ten sposób obecność koloru leżącego obok stali.Kiedy pod sondą znajduje się stal i kolor obok siebie to przy odrobinie szczęścia i doświadczenia możemy to zauważyć.Szukając koloru pośród stali przemiatamy sondą małe kawałki terenu machając lewo prawo po kilka centymetrów.Kiedy nic nie wzbudza naszych podejrzeń obrabiamy następne kilka centymetrów ziemi itd.Kiedy trafimy na jakiś podejrzany sygnał zawężamy omiatanie do 1-2cm środka celu.Jeśli nie uzyskamy w ten sposób wystarczających informacji od wykrywacza to nachodzimy nad cel z boku i powtarzamy omiatanie.Na solidnym śmietniku kiedy wykrywacz wszędzie będzie widział stal nas będą interesowały nawet sygnały w zakresie 0 do -30 kiedy wykrywacz oprócz latającej po całej skali wskazań będzie wskazywał często powtarzające się owe wskazania.0 do -30 w ten sposób nierzadko są sygnalizowane uśrednione wskazania kolorów maskowanych przez stal.Musi być to poparte także odpowiednim dźwiękiem.
Dobrze jest precyzyjnie ustawić program(20 tonów) co pomaga w poszukiwaniach.Bardzo istotne jest to ,że w programie jest 5 tonów dla samej stali co znacznie ułatwia poszukiwania na zaśmieconym terenie.Dzięki 5 tonom stali usłyszymy z jaką stalą mamy do czynienia.

Polecam mój profil dźwiękowy :

-90 do -72 ton 300
-72 do -54 ton 320
-54 do -36 ton 340
-36 do -18 ton 360
-18 do 0 ton 380

0 do 6 ton 480 - wyraźny odskok od wartość minusowych
6 do 12 ton 500
12 do 18 ton 520
18 do 24 ton 540
24 do 30 ton 560
30 do 36 ton 580
36 do 42 ton 600
42 do 48 ton 620
48 do 54 ton 640
54 do 60 ton 660
60 do 66 ton 680
66 do 72 ton 700
72 do 78 ton 720
78 do 84 ton 740
84 do 90 ton 800 kolejny wyraźny skok tonu.W tym zakresie występują kamienie magnetyczne i aluminium dlatego chcę wyraźnie słyszeć kiedy zapala się na skali ten ostatni wskaźnik.

Przy następnej okazji postaram się przetestować takie ustawienia.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]