Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 08:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Teknetics Omega 8000
PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2013, 22:48 
Major
Major

Czyli ustawiasz parametry po pompowaniu, przez kilka pierwszych chwil zamiatania zerkaj na wyświetlacz, ćzy nie trzeba korekty ręcznej (balans gruntu)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2013, 23:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

mariusz43 napisał(a):
dzieki za info . a jeszcze prosze o podpowiedz czy te ustawienia czułosci i diskryminacji ustawiamy po pompowaniu czy przed ?

No ok. Aleeeee... Ja jak widzę, że wykrywacz pokazuje mi błąd w dostrojeniu, to powtarzam strojenie na ustawieniach "bieżących". Innymi słowy nie resetuję wykrywki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2013, 23:18 
Major
Major

Dostrajaj ręcznie + i - w zależności od wskazań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 16:13 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

czy te kreski od "grund " po dostrojeniu zaswsze bedą sie pojawiać podczas chodzenia czy powinno ich nie być.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2013, 09:06 
Kapitan
Kapitan

w zasadzie zawsze, jak zmieni sie mineralizacja/przewodność gruntu, jeśli zmiana nastąpi w którąś strone na dłuższy czs to wtedy stroimy do gruntu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2013, 12:39 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

dzieki bo mialem dylemat bo omege mam pare dni i nie bylerm pewny czy mam dobrze dostrojony do gruntu .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2014, 00:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nadszedł zimowej skamieliny czas :evil: więc jest to odpowiedni moment na kolejną dawkę spostrzeżeń odnośnie Omegi.
Może zacznę od tych mniej przyjemnych spraw. Tak jak dało się wywnioskować z innych opinii, że Omega jest dość nerwowa i... no właśnie, czy jest niestabilna? Do końca chyba nie jest tak źle jak to malują sceptycy. Fakt, lubi się wzbudzić. Jednak po dłuższych obserwacjach stwierdzam, że nie robi tego bez przyczyny. W moim przypadku, najczęściej popiskuje mi z powodu zakłóceń pochodzących czy to z linii wysokiego napięcia (ale też nie każdych, pod jednymi chodzi się bez przeszkód, a do niektórych na 100m nie da się podejść...), przekaźniki tel. kom., i mam pewne pola na których najprawdopodobniej są wkopane jakieś przewody emitujące sygnały, które dość znacznie wpływają na stabilność mojego wykrywacza. Ale i na to jest sposób. Omega ma trzy nastawy częstotliwości. Bardzo często w kilkudziesięciu procentach pomaga obniżyć wpływ zakłóceń na stabilność.
Omega jest niezwykle czułym wykrywaczem, przez co, nawet w pozornie czystym terenie, potrafi nam też pojękiwać. Któregoś razu sprawdziłem przyczynę tego pojękiwania. Okazało się, że w ziemi są drobinki kolorowych metali... czyli można wnioskować, że Omega ma nienajlepsze maskowanie na bardzo wysokiej czułości. A odnośnie czułości. Nie jest powiedziane, że wykrywacz musi być ustawiony na najwyższą czułość i w każdych warunkach ma na niej idealnie pracować. Dzięki Argo, a teraz Omedze nauczyłem się, że po coś możliwość korygowania tej funkcji się robi w tych wykrywkach. Od czasu do czasu wystarczy zmniejszyć czułość, problem wzbudzania mija, a suma sumarum na głębokości nie tracimy, aż tak wiele jak nam się wydaje. Z moich obserwacji wynika, że w przypadku Omegi między 75-99 (mowa o czułości oczywiście) jest może cm różnicy na 5gr współczesne. Wrócę jeszcze do tego wzbudzania. W przypadku Omegi są to krótkie, rwane sygnały, nawet niedoświadczony poszukiwacz jest w stanie bez problemu je odróżnić od sygnału faktycznego znaleziska. Te natomiast jest zawsze bardzo wyraźnie i czytelnie sygnalizowane. Te głębsze sygnały są po prostu cichsze "takie z głębi". I nie ma się co oszukiwać. Nie jest to demon głębokości, jednak w zamian dostajemy bardzo czuły sprzęt, który wskaże nam wszystko co jest pod cewką. Na dziś starczy. Jutro popiszę o istotnych zaletach :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2014, 01:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kolego drogi wez instrukcje do reki i przeczytaj co oznacza 'sensitivity' ustawione na 70. Bedziesz wiedzial, dlaczego powyzej przyrost zasiegu jedt maly i skad sie biora popiskiwania powyzej tej wartosci

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2014, 06:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

pajda napisał(a):
Kolego drogi wez instrukcje do reki i przeczytaj co oznacza 'sensitivity' ustawione na 70. Bedziesz wiedzial, dlaczego powyzej przyrost zasiegu jedt maly i skad sie biora popiskiwania powyzej tej wartosci

Szanowny Kolego. Bardzo fajnie, że odnosisz sie do instrukcji. Jednak gdybyś uważnie czytał wątek od początku, a nie wybiórczo posty, zdałbyś sobie sprawę, że stworzyłem go dla osób, które szukają opinii przed zakupem wykrywacza. Opisuje w nim subiektywne odczucia. To co sam zauważyłem. I celowo nie odnoszę się do wspomnianej instrukcji no doskonale wiemy, że to co podaje w niej producent, niestety nie zawsze, jest zgodne z rzeczywistością. Najlepszym tego przykładem niech będą zasięgi naszych piszczałek. Jakże daleka jest nota w instrukcji od rzeczywistości :( Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2014, 11:57 
Plutonowy
Plutonowy

No to czekam na dalsze wnioski z Omegi, bo nie urywam, że najpoważniej o niej myślę na własnie rozpoczynający się sezon.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2014, 12:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cytuj:
I celowo nie odnoszę się do wspomnianej instrukcji no doskonale wiemy, że to co podaje w niej producent, niestety nie zawsze, jest zgodne z rzeczywistością.

Co Ty za bzdury piszesz ? :ups:

Zacytuje dla Ciebie kawałek polskiej instrukcji obsługi

Cytuj:
Pokrętło SENS ma dwa zakresy. Od 0 do 70 czułość narasta w sposób liniowy. Powyżej 71, próg czułość zaczyna ulegać zmianie. Przy wartościach powyżej 70 da się odczuć szumy pochodzące od wewnętrznych układów elektronicznych. Im większa nastawa, tym więcej będzie tych 'zakłóceń w tle'
Wielu wytrawnych poszukiwaczy woli pracować z wysokimi nastawami czułości, z towarzyszącym im pewien określony poziomem zakłóceń. Nazywają to 'pracą z szumem'. Słysząc pewien określony poziom zakłóceń, wówczas minimalne zmiany w głośności oraz tonie będą określały obecność zakopanego metalu

radzę zdobyć instrukcję i nie powielać 'rewelacji' o niestabilności omegii :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2014, 13:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Pajda: nie wiem po co siejesz zamęt? Ja osobiście przestudiowałem całą instrukcję, od A do Z. Mi Twoje wywody oparte na słowach producenta nie są do niczego potrzebne. Po raz kolejny napiszę Ci, że piszę w tym wątku o SUBIEKTYWNYCH (takich od siebie) odczuciach! Z których mają korzystać osoby rozważające zakup wykrywacza i mają problem z wyborem!
Kolego, chcesz załóż swój wątek, przepisz do niego instrukcję i ciesz się dobrym uczynkiem. Jeśli nie widzisz sensu mojego wątku to proszę nie zaglądaj do niego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2014, 18:35 
Kapitan
Kapitan

Zawsze można mieć odmienne odczucia na te same sprawy,również na temat wykrywaczy,albo mimo wszystko niewiela o nich wiedzieć. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 21:07 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dajcie spokój z omegą...to to samo co delta tyle że ma strojenie do gruntu ..z którego wynika tyle że wykrywacz i tak wzbudza się niemiłosiernie,wykłada na dużej mineralizacjii w długim okresie czasu jest niestabilny,przez co cięzko po 6 godzinach stwoierdzić czy to co mamy pod cewką to jest to czy nie to...z tego wynika w prostej linii brak powtarzalności ID no i zasięgi typowo ,,powietrzne,, , te całe sensitivity to jest parodia w tej greckiej serii ,czułość trzeba obniżac bo się wzbudza...wiec po co te wysokie nastawy? No żeby sobie były .Ja wiem że są zwolennicy tych sprzetów ale powiedzmy sobie szczerze kto miał omege i potem jakikolwiek wykrywacz z przedziału 1700-2500 zł nigdy w życiu do omegi nie wróci,bo chodzenie z wykrywaczem to ma być także komfort a nei wieczna udręka, to już lepiej kupić 3 sztuki ACE 250 spięć je taśmą i bedzie to samo za te same pieniądze ,a sie terenu wiecej omiecie.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 21:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

front247 napisał(a):
Dajcie spokój z omegą...to to samo co delta tyle że ma strojenie do gruntu ..z którego wynika tyle że wykrywacz i tak wzbudza się niemiłosiernie,wykłada na dużej mineralizacjii w długim okresie czasu jest niestabilny,przez co cięzko po 6 godzinach stwoierdzić czy to co mamy pod cewką to jest to czy nie to...z tego wynika w prostej linii brak powtarzalności ID no i zasięgi typowo ,,powietrzne,, , te całe sensitivity to jest parodia w tej greckiej serii ,czułość trzeba obniżac bo się wzbudza...wiec po co te wysokie nastawy? No żeby sobie były .Ja wiem że są zwolennicy tych sprzetów ale powiedzmy sobie szczerze kto miał omege i potem jakikolwiek wykrywacz z przedziału 1700-2500 zł nigdy w życiu do omegi nie wróci,bo chodzenie z wykrywaczem to ma być także komfort a nei wieczna udręka, to już lepiej kupić 3 sztuki ACE 250 spięć je taśmą i bedzie to samo za te same pieniądze ,a sie terenu wiecej omiecie.
pozdrawiam

A miałeś Omegę osobiście na dłużej niż 3 miesiące?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]