Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 18:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co po Fisher f2
PostNapisane: sobota, 20 września 2014, 20:05 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

thomas71 napisał(a):
...tylko że nową Proximę w serwisie można przerobić na Optimę, koszt to około 70zł

pozdr.

Może rozwiniesz swoją wypowiedź ?

Proxima chodzi na 6,6 kHz a Optima na 16kHz.To zupełnie inne wykrywacze.Gdyby nawet w jakiś sposób możliwa była taka zmiana to wymiana sondy na "optimową" to kilkaset złotych a Ty piszesz o koszcie 70 zł Ponadto nie sądzę aby producentowi chciało się bawić w takie rzeczy niemal za darmo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 września 2014, 20:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zamiana f2 na euroace to jak byś zamieniał golfa na astrę. Nie zmieniasz prawie nic poza pogorszeniem wyważenia i delikatną poprawą w zasięgach. Poza tym ace nie daje Ci żadnej informacji co jest w ziemi. Jest zero-jedynkowy i dlatego wydaje się być stabilny:-) . Tesoraki i Rutusy a być może eurotek pro (nie miałem) powiedzą Ci o wiele więcej o tym co jest w glebie ( sygnał wiodący). Jest jeszcze w podobnej cenie solfernus - też bym go nie wykreślał. Generalnie ace będzie najbardziej stabilny ale i też najbardziej" ślepy".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 września 2014, 20:23 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

O solfernusie nic nie słyszałem chodzi ktoś z nim tu? Bo jestem ciekaw jak się sprawdza bo wygląda ciekawie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 września 2014, 22:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tu masz jakieś w miarę chyba rozsądne info o solfernusie.
http://riese-inne.blogspot.com/2014/07/ ... tania.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 września 2014, 23:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Za 1200 ostatni na forum był F5.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 07:48 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

ale raczej w takiej cenie już się nie pojawi f5 :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 08:27 
Pułkownik
Pułkownik

Regis napisał(a):
thomas71 napisał(a):
...tylko że nową Proximę w serwisie można przerobić na Optimę, koszt to około 70zł

pozdr.

Może rozwiniesz swoją wypowiedź ?

Proxima chodzi na 6,6 kHz a Optima na 16kHz.To zupełnie inne wykrywacze.Gdyby nawet w jakiś sposób możliwa była taka zmiana to wymiana sondy na "optimową" to kilkaset złotych a Ty piszesz o koszcie 70 zł Ponadto nie sądzę aby producentowi chciało się bawić w takie rzeczy niemal za darmo.

dzwoń do Pana Arka wszystkiego się dowiesz, temat był poruszany na Rutus.info. Samo wgranie nowego softu tyle kosztuje a sprawa cewek to niestety odsprzedanie z Proximy i dokupienie do Optimy.

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 15:08 
Plutonowy
Plutonowy

Witam kolegów ja f2 w niecałe 2 sezony wykopałem już 18 srebrnych monet może tereny słabsze z różnych okresów .Zastanawiam się dlaczego taka różnica ponieważ większość użytkowników f2 nażeka na brak srebra ja jestem zadowolony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 15:40 
Generał Broni
Generał Broni

wopaw napisał(a):
Zamiana f2 na euroace to jak byś zamieniał golfa na astrę. Nie zmieniasz prawie nic poza pogorszeniem wyważenia i delikatną poprawą w zasięgach.

Miałem Ace 150,250, F2, X-terrę 505 i teraz ma Euroace. Delikatna różnica w zasięgu do delikatnie mówiąc spore nadużycie wziąwszy pod uwagę, że z tą cewka i wyższą częstotliwością pracy Euro sięga tak daleko jak X-terra. Miałem dosyć kopania dużych dziur wiec wróciłem do Ace250, potem stwierdziłem że kompromisem będzie Euro i znowu kopię duże dziury :/
Fishera wspominam całkiem dobrze, do czasu jak miałem nawet fajnie wyglądał. Jak odsprzedałem go koledze, który niespecjalnie się przejmował jego wyglądem to momentalnie podrapał ten foliowy wyświetlacz. Tak jak napisałem przeskokiem będzie coś z cewką 11DD, czy ze stajni Fishera, Eurotecka czy ostatnio Bounty Hunter - wszystkie od tego samego producenta, czy też EuroAce ten ostatni dużo lepiej wykonany moim zdaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 18:30 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Fisher f4 z cewką 11dd i strojeniem do gruntu wydaje się być rozsądnym wyborem tym bardziej ze używkę spokojnie można wyrwać za 1100zł

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 19:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Smalec napisał(a):
Fisher f4 z cewką 11dd i strojeniem do gruntu wydaje się być rozsądnym wyborem tym bardziej ze używkę spokojnie można wyrwać za 1100zł

Tak, zgadzam się z Tobą. To za trochę ponad 1000 zł. na pewno dobry wybór. Chociaż ja bym poczekał trochę i w zimie polował na optimę lub argo w cenie koło 1300-1400. Albo umówił bym się z producentem solfernusa na mały pokaz i wtedy bym podjął decyzję.
Cytuj:
Delikatna różnica w zasięgu do delikatnie mówiąc spore nadużycie wziąwszy pod uwagę, że z tą cewka wyższą częstotliwością pracy Euro sięga tak daleko jak X-terra.

Różnica 2-3 cm przy całkowitym braku informacji na przedmiotach na granicy zasięgu to naprawdę drobna różnica. Akurat X-terra przy wielu jej zaletach nie jest demonem głębokości:-).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 19:34 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Poczekanie do zimy to dobry pomysł, do tego czasu może jakiś pieniądz wskoczy a i wybór będzie o wiele większy ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 08:23 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

W tym tygodniu bd już wystawiał swego F2 na all... i po sprzedaży mój budżet wyniesie max 1100zł. Rozważałem sprzedaż kilku sreberek ale postanowiłem zachować je sobie. Więc po długim szperaniu na forach doszedłem do wniosku ze następnym moim wykrywaczem będzie F5 lub Cibola, ale cibolki używanej raczej prędko nie zobaczę we tej cenie wiec stawiam na f5. Wczoraj został sprzedany Fisher użytkownika janusz1963 za 1000zł więc to nie jest chyba taka wysoka cena jak na wykrywacz tej klasy. Ale mam kilka wątpliwości. Obsługa tego wykrywacza nie wygląda na prostą, zasięgi są kilka cm lepsze od f2 jeśli się sugerować testom w powietrzu, na czym polega te strojenie do gruntu i co ono właściwie daje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 10:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zostanie w tej samej "stajni" zawsze ułatwi Ci start z nowym wykrywaczem.
Strojenie do gruntu jest istotne z bardzo zróżnicowanym składem gleby pod względem wartości odczytywanych przez sądę wykrywacza. Niskie modele mają ten parametr uśredniony. ( Dokładniej wytłumaczą Ci to zapewne inni) . W każdym modelu w inny sposób jest realizowane strojenie. Nie użytkowałem f5 więc nie wiem jak w nim to się realizuje.
W czasie kiedy mój sąsiad szukal wykrywacza obiło mi się o uszy, że f5 jest wadliwy.
Nie wiem dokładnie o co chodzi ale proponuję Ci zgłębić temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 10:55 
Podporucznik
Podporucznik

Bierz używaną Cibolę lub lepiej Vaquero - satysfakcja gwarantowana :1
Super lekka 1,25kg, super szybka, super czuła cewka z dokładnością jak snajperka - kopiesz o wiele mniejsze dołki, 14,5kHz - dobra częstotliwość na drobnicę, no i w tzw. "superstrojeniu" /threshold na max./ zasięgiem "bije na łeb" wiele sprzętów z tzw. górnej półki :1
:pa

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]