Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 18:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Teknetics T2 SE vs XP Deus
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 20:45 
Generał Broni
Generał Broni

Witajcie, w chwili obecnej jestem użytkownikiem Optimy, zresztą bardzo zadowolonym. Ma jeden minus - waga, a właściwie minusem jest mój staw barkowy. Boli i to coraz bardziej. Optima spowodowała, że wciągnąłem się na maksa w poszukiwania, wiem że teraz mogę zainwestować w coś droższego i przede wszystkim lżejszego.

Zastanawiałem się nad Deusem z panelem właśnie, a T2 Black Edition. Najbardziej podoba mi się chyba F75 LTD, ale 5200 zł to jakiś szalony skok, chyba o 1000 zł w ciągu kilku miesięcy. Zatem pozostaje przy kwocie 4200 zł i te dwa wymienione.
Biorąc pod uwagę Optimę i 16 Khz T2 z 13 Khz pewnie będzie trochę głębszy, ponadto jest chwalony że głęboki. Tylko czy ta cena jest adekwatna do wartości, czy to po prostu jakiś chwilowy szał, że nowość ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 20:55 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Spidi napisał(a):
Nie i nie zamierzam miałem w ręku 9-tkę i tylko z taką Deus ma sens.

Wszystko zależy od tego gdzie zamierza się szukać bo jeżeli na terenach mocno zaśmieconych to masz rację ale pola i lasy wygrywa deus z 11tka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 21:21 
Pułkownik
Pułkownik

Lokalizacja: لا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حقيقة أنه في مكان ما هناك ضوءلا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حق.
BRAT_MIH napisał(a):
Witajcie, w chwili obecnej jestem użytkownikiem Optimy, zresztą bardzo zadowolonym. Ma jeden minus - waga, a właściwie minusem jest mój staw barkowy. Boli i to coraz bardziej. Optima spowodowała, że wciągnąłem się na maksa w poszukiwania, wiem że teraz mogę zainwestować w coś droższego i przede wszystkim lżejszego.

Zastanawiałem się nad Deusem z panelem właśnie, a T2 Black Edition. Najbardziej podoba mi się chyba F75 LTD, ale 5200 zł to jakiś szalony skok, chyba o 1000 zł w ciągu kilku miesięcy. Zatem pozostaje przy kwocie 4200 zł i te dwa wymienione.
Biorąc pod uwagę Optimę i 16 Khz T2 z 13 Khz pewnie będzie trochę głębszy, ponadto jest chwalony że głęboki. Tylko czy ta cena jest adekwatna do wartości, czy to po prostu jakiś chwilowy szał, że nowość ?

Przecież można zakupić Fischera F 75 LTD V.1.0 Sprowadzonego z USA od pierwszego właćiciela za cenę około 3500 zł o ile się nie mylę nawet w dziale giełda jest lub był takowy do sprzedaży z 5 - ćio letnią gwarancją w USA realizowaną za pośrednictwem pośredników z USA, a nowa cena 5200 w Polskich sklepach to już nowy LTD V.2.0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 21:38 
Generał Broni
Generał Broni

Chciałbym nowy, kupiony w Polsce :) Stąd tylko T2 SE biorę pod uwagę. Im więcej czytam tym większy mam mętlik w głowie. Porównywał go ktoś do Optimy pod względem zasięgu ? Łapie głębiej niż na sztych Fiskarsa Ergo ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 21:56 
Pułkownik
Pułkownik

Lokalizacja: لا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حقيقة أنه في مكان ما هناك ضوءلا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حق.
T2 SE nie miałem i nie będę się wypowiadał , ale o LTD to już inna bajka :) sztych od Fiskarsa to pikuś dla tego wykrywacza , czasami to są takie głębokości że saperka nie zdaję egzaminu gdyż plecy bolą od kopania i schylania się i trzeba zainwestować w szpadel ;)
Dużo opinii jest ze T2 se I f 75 LTD to praktycznie to samo trzeba by było zrobić test porównawczy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 22:53 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ja pisałem z ciekawości do mojego znajomego ze stanów i napisał mi , że cena nowego Fisher F75 LTD2 SE to 1100 dolców. Ciekawy jestem , czy naprawdę pozbyli się tych popierdów i , czy nadal jest taki głęboki i czuły.Miałem Fisher F75 LTD ale go sprzedałem bo nie wytrzymywałem tych popierdów .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 23:42 
Główny Administrator
Główny Administrator

Przy porównywaniu wykrywaczy należy podać na jakich ustawieniach były one testowane !
To podstawowa zasada prób.
Chyba jestem najstarszym stażem użytkownikiem F75, który to egzemplarz sprowadził na testy Adam Rudnicki z Vikinga.
Wykrywacz ten został dodatkowo tuningowany przez Piotrka Proscana :666
Posiadam również Deusa :666
Widziałem już cuda jeżeli chodzi o zakłócenia detekcji w terenie.
Po wielu latach mogę powiedzieć jedno.
W trudnych warunkach gruntowych T2 czy F75 nie powalczą za bardzo z Deusem.
Będąc na gościnnych występach w Czechach w Trisovie na oppidum celtyckim, gdzie walczyła z Czechami grupa bardzo doświadczonych poszukiwaczy z Polski, królem polowania był Mirek Kratochvil z Czech posiadający wtedy Deusa w wersji I.
Choć 4 Polaków wykopało połowę z 30 monet celtyckich na 36 osób to Mirek znalazł ich 12 w tym 4 złote 1/24 statera. Kto nie widział to moneta ma ok 3mm średnicy i 0,5 mm grubości.
Zrobiłem wtedy test i oznaczyłem teren 1,5 x 1,5 m2 a następnie wyczyściliśmy poletko również moim F75.
Gdy wziąłem od Mirka Deusa to się załamałem tyle jeszcze pozostało.
Wcześniejsze testy w powietrzu nie zapowiadały takiego wyniku.
Problemem okazał się specyficzny rodzaj gruntu, z którym F75 i zapewne inne wykrywacze również po prostu sobie nie radzą lub zaniżają ID przedmiotu.
Na końcu nadmienię, że źle ustawiony Deus też sobie nie poradzi jak pisał wyżej kolega.
Niestety przy tak zaawansowanych wykrywaczach jeden parametr potrafi narozrabiać.
Podsumowując:
Nie pozbywam się na razie F75, które pożyczyłem koledze.
Cały sezon nie wróciłem jednak do F75 choć to bardzo dobry wykrywacz.
900 gram, teleskopik i bezprzewodowość to dla takiego lenia jak ja idealne rozwiązanie :666

Magick te "popierdy" są wynikiem źle dostrojonej fabrycznie cewki.
Proscan to poprawił i moja F75 jest okazem spokoju.
Ponadto mam regulację i wyłącznik podświetlenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 23:48 
Generał Broni
Generał Broni

Do T2 SE można dodać tyle że rozszerzona stal do 39 i tak na nic się zdaje... Sprzęt na żelastwo kłamie jak stara cyganka w przejściu podziemnym :(
Da się to w miarę rozpoznać z upływem czasu spędzonego w terenie ale pewności nie ma. Tą samą przypadłość ma F75 - nawet po pełnej dyskryminacji zakresu żelaza nadal będziemy kopać żelastwo...
Ot taki efekt uboczny "porządnego" zasięgu. Ciężko również chodzić z w/w sprzętami w pobliżu linii ŚN lub WN.
Pierdy jak pisał wyżej Jacek jednak w wersji BLK czyli SE tego efektu nie widziałem, możliwe że trafiła się dobrze zestrojona sonda.
Brak pamiętania ustawień w T2 jest czasami zbawienny a czas ustawienia od nowa nie dłuższy niż 30 sekund :D

Odnośnie Optimy to z sondą 23x20 jest bajkowo wyważona, czuła i skuteczna chociaż znacznie płytsza od T2/F75 czy Deusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 00:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jacek napisał(a):
Przy porównywaniu wykrywaczy należy podać na jakich ustawieniach były one testowane !
To podstawowa zasada prób.
Chyba jestem najstarszym stażem użytkownikiem F75, który to egzemplarz sprowadził na testy Adam Rudnicki z Vikinga.
Wykrywacz ten został dodatkowo tuningowany przez Piotrka Proscana :666
Posiadam również Deusa :666
Widziałem już cuda jeżeli chodzi o zakłócenia detekcji w terenie.
Po wielu latach mogę powiedzieć jedno.
W trudnych warunkach gruntowych T2 czy F75 nie powalczą za bardzo z Deusem.
Będąc na gościnnych występach w Czechach w Trisovie na oppidum celtyckim, gdzie walczyła z Czechami grupa bardzo doświadczonych poszukiwaczy z Polski, królem polowania był Mirek Kratochvil z Czech posiadający wtedy Deusa w wersji I.
Choć 4 Polaków wykopało połowę z 30 monet celtyckich na 36 osób to Mirek znalazł ich 12 w tym 4 złote 1/24 statera. Kto nie widział to moneta ma ok 3mm średnicy i 0,5 mm grubości.
Zrobiłem wtedy test i oznaczyłem teren 1,5 x 1,5 m2 a następnie wyczyściliśmy poletko również moim F75.
Gdy wziąłem od Mirka Deusa to się załamałem tyle jeszcze pozostało.
Wcześniejsze testy w powietrzu nie zapowiadały takiego wyniku.
Problemem okazał się specyficzny rodzaj gruntu, z którym F75 i zapewne inne wykrywacze również po prostu sobie nie radzą lub zaniżają ID przedmiotu.
Na końcu nadmienię, że źle ustawiony Deus też sobie nie poradzi jak pisał wyżej kolega.
Niestety przy tak zaawansowanych wykrywaczach jeden parametr potrafi narozrabiać.
Podsumowując:
Nie pozbywam się na razie F75, które pożyczyłem koledze.
Cały sezon nie wróciłem jednak do F75 choć to bardzo dobry wykrywacz.
900 gram, teleskopik i bezprzewodowość to dla takiego lenia jak ja idealne rozwiązanie :666

Magick te "popierdy" są wynikiem źle dostrojonej fabrycznie cewki.
Proscan to poprawił i moja F75 jest okazem spokoju.
Ponadto mam regulację i wyłącznik podświetlenia.

W tej kwesti się w stu procentach zgadzam. Kto nie miał w ręku deusa lub nieumiejętnie się nim obsługuje ten nie ma pojęcia co można z niego wydobyć. A to w znaczącej mierze przekłada się na zasięg w glebie i ilość wartościowych fantów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 00:53 
Generał Broni
Generał Broni

Świetne informacje, dzięki szczególnie Jackowi, który się mocno rozpisał. Przemyślę jeszcze sprawę. Jednak biorąc pod uwagę, że lubię eksperymentować, rozkminiać ustawienia, no i w sumie też jestem leniem to jednak jak już to kupię Deusa :) No i ten bark nieszczęsny też mi pewnie za to podziękuje. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 00:57 
Podporucznik
Podporucznik

Kazdy ma swoja opinie o Deusie i raczej przewaga jest opinii, w ktorych wniosek jest taki, ze sprzet jest sredni jesli chodzi o zasiegi a swietny jesli chodzi o ergonomie. I w mojej ocenie uzytkownicy, ktorzy mowia, ze wyciagaja z Deusa nie wiadomo co, traktuje z lekkim dystansem...bo coz...kupilem sprzet za 5 tys., to teraz nie moge szczerze powiedziec, ze demonem glebokosci nie jest, bo mnie wysmieja. Duzo ludzi tak sadzi, chociaz przychodzi czas, gdzie ergonomia staje sie wazniejsza od glebokosci. Jesli sie myle, to przepraszam i zachecam do wyprowadzenia mnie z bledu, moze jakims filmikiem?, bo wiele jest gadania, ale opinie o mega glebokosci Deusa sa troche jak Yeti, niby mozna to sobie wyobrazic, ale nikt tego jeszcze na oczy nie widzial.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 01:08 
Główny Administrator
Główny Administrator

kgrl
Wielu pisze, a mało kto wie o czym /jak powyżej/

Co do skali identyfikacji i zasięgu to radzę zrobić sobie taki teścik.
Znajdźcie drobną nieregularną blaszkę z brązu pokrytego patyną taką ok 5 x 5 mm.
Zabierajcie ją na wyprawy poszukiwawcze w różne miejsca i poobserwujcie jak zachowuje się wykrywacz.
Zwróćcie przede wszystkim uwagę na wskazania ID oraz zasięg.
Zapisujcie wyniki oraz rodzaj gleby w jakimś notesiku.
Podpowiem tylko, że na żyznych glebach w pewnym momencie wykrywacz zawyje wam na żelazo a co do zasięgów sami się przekonacie.
To samo będzie dotyczyć złota i srebra /wyjątkiem obrączki i kółka wszelkiej maści/
Deusa i V3, w dobrych rękach, ten problem nie dotyczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 01:20 
Generał Broni
Generał Broni

Szczerze to mi nie zależy na zasięgu tak jak na tym by zasypiać bez bólu. Wiadomo, że jestem wyjątkiem, bo zdrowego faceta nie będzie Optima zapewne w żaden sposób męczyła, przynajmniej tak szybko. Wolę teraz dołożyć niemało kasy, jak kiedyś kląć, że ukochane hobby zmieniło mnie w kalekę. Kiedyś strzykało mi tylko w łokciu, teraz doszedł bark, jak to się mówi SKS (starość k .... starość) Byle Deus nie był gorszy, a raczej na bank nie będzie. Lubie myśleć, szukać rozwiązań adekwatnych do sytuacji więc będę miał dodatkowe chwile poświęcone na rozkminę ustawień. Pewnie będzie brakowało mixa, ale decyzje już w sumie podjąłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 11:00 
Generał Broni
Generał Broni

BRAT_MIH napisał(a):
Byle Deus nie był gorszy, a raczej na bank nie będzie. Lubie myśleć, szukać rozwiązań adekwatnych do sytuacji więc będę miał dodatkowe chwile poświęcone na rozkminę ustawień. Pewnie będzie brakowało mixa, ale decyzje już w sumie podjąłem.

:1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 16:49 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Najlepiej samemu sprawdzić , czy sprzęt ci leży - jak nie najwyżej stracisz 200-300 zł. Ja tak miałem z fiszerem f75ltd , kupiłem , testowałem nie spodobał mi się i sprzedałem . Chociaż jest wiele osób co zachwala fiszera a ja nie twierdzę , że to zły sprzęt - tylko drażnią mnie te popierdy(żeby nie to , pewnie bym go zatrzymał) . Chodzę teraz z e-traciem i jestem zadowolony , też chcę sobie kupić drugi wykrywacz i tu padnie wybór na Deusa albo Fishera F 75LTD 2 . Jak mi nie podpasują to sprzedam :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]