Teraz jest środa, 2 lipca 2025, 01:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: White's Spectra two-box?
PostNapisane: niedziela, 2 sierpnia 2020, 22:13 
Specjalista
Specjalista

Był to test powietrzny, celem było porównanie zakresu i czułości częstotliwości na różne obiekty ... :)

Następujące testy będą przeprowadzane na obiektach zakopanych, a także praktyczny test terenowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 sierpnia 2020, 22:26 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

El Nino dzięki za ten test i ciekawe obserwacje.

Praca w 3f praktycznie zawsze musi dać mniejszy zasięg z uwagi na moc emitowanego sygnału. Przynajmniej w powietrzu tak będzie. W przypadku Two Boxa niższe częstotliwości dają u mnie najlepszy zasięg. U mnie na przedmiotach w glebie które nie wiem czym są, praktycznie zawsze 2.5 i 7.5 khz daje podobny poziom sygnału na wykresach. Przy odsiewaniu drobiazgu jednak 2.5 kHz powinno być lepsze niż 7.5 kHz.

Po kilku latach ze Spectrą odkryłem dopiero teraz, że w trybie Search nie ma możliwości ustawienia Life Search Screen jako Pinpoint Scan. Tylko tryb analizy to umożliwia (cyngiel do przodu). Co za lipa i paskudne ograniczenie w takim sprzęcie. White's w trybie search dopuszcza tylko ekrany prezentujące dane z kanału dynamicznego. Widać, że ten detektor programował jakiś zatwardziały moneciarz, który nie przewidział za bardzo pracy tylko w trybie statycznym:). Konsekwencje tego mają znaczenie dość istotne, bo jak bedę chodził z cynglem do przodu, to przy SAT = 0 z marszu mam utrudnione resetowanie Statyka spustem. Trzeba będzie Whitesowi o tym napisać. Nie wiem po co tak schrzanili możliwości konfiguracji. No chyba, że jest funkcja która zmieni kolejność pozycji pracy spustu w detektorze to będę usatysfakcjonowany:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 09:13 
Szeregowy
Szeregowy

Dawno temu, gdy tylko nabyłem Spektrę, sprawdzałem, co w niej można ustawić. Przypadkiem zmieniłem funkcje spustu. Być może da się go tak zaprogramować, jak chcesz. Szczegółów tej zamiany nie pamiętam, ale tryb analizy pojawił się w środkowym położeniu spustu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 12:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Hemiek napisał(a):
Dawno temu, gdy tylko nabyłem Spektrę, sprawdzałem, co w niej można ustawić. Przypadkiem zmieniłem funkcje spustu. Być może da się go tak zaprogramować, jak chcesz. Szczegółów tej zamiany nie pamiętam, ale tryb analizy pojawił się w środkowym położeniu spustu.

Hmm a nie było tak, że po prostu tryb dostępny dla położenia spustu do przodu (analiza) zaprogramowałeś dla środkowego położenia spustu (tryb search)?

Mój problem polega na tym, że White's wprowadził bezsensowne ograniczenie umożliwiając w trybie search programowanie tylko kilku ekranów i to w dodatku prezentujących praktycznie wyłącznie dane z kanału dynamicznego za wyjątkiem bodajże Prospect Scan. Tryb Pinppint Scan jak na złość jest dostępny tylko w trybie pinpoint (spust do siebie) i trybie analiza (spust do przodu). Nie wiem co im miało dać to moim zdaniem bezsensowne ograniczenie. Jedyna opcja dla mnie to przelutować kable spustu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 14:53 
Szeregowy
Szeregowy

Lechowiec napisał(a):

Hmm a nie było tak, że po prostu tryb dostępny dla położenia spustu do przodu (analiza) zaprogramowałeś dla środkowego położenia spustu (tryb search)?

Zapewne tak właśnie było.
Dosyć szybko porzuciłem zainetersowanie trybem statycznym, który w Spektrze jest słaby. Poza tym nie był mi za bardzo potrzebny. Bardziej zależalo mi na identyfikacji niż na zasięgu. Teraz z waszych słów wynika, że tej identyfikacji w two-boxie praktycznie nie ma. Co mnie martwi. Może jednak nie będzie tak źle i odkryję pozytywy nowej przystawki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 18:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Statyk w Spectrze nie jest taki znowu słaby. Obraz jakości statyki zaciemnia w większości jakość sondy która w naszych wykrywaczach najczęściej jest już mizerna. Statykiem trzeba umieć też pracować. W trybie statycznym nie należy machać sondą jak cepem jak to ma miejsce w przypadku pracy w trybie dynamicznym. Ma to szczególne znaczenie przy sat = 0 i w okolicach zera. Sondę lepiej prowadzić wtedy wyżej nad gruntem i raczej spokojnie by nie wywoływać reakcji związanych z niedoskonałościami mechanicznymi sondy i detektora. Statyk tego nie wybacza.

W przypadku two boxa który niesiemy wysoko nad gruntem i o grunt nie ocieramy zachowanie statyka różni się bardzo od tego co znamy z pracy klasyczną sondą. Różnica oczywiście na plus.

Identyfikacja z two boxa w trybie dynamicznym wymaga jeszcze przeprowadzenia prób. Dynamik działa i zarzuca Specfragraph słupkami ale nie próbowałem tego na razie rozkminiać bo próbowałem zestaw na przedmiotach w gruncie których nie wykopałem potem.

W zasadzie każdy duży przedmiot w glebie to stal. Skorodowana stal. U mnie dynamik z two boxem na sygnały od przedmiotów w gruncie dawal kolorowe smużące sygnały. Czyli jak duża stal. Nie robiłem prób na kolorach bo nie miałem pod ręką niczego dużego z metalu kolorowego. Niestety alusy mam z oponami letnimi zamontowane w aucie.

Generalnie do czego zmierzam to nie ma co wyrokować póki się wszystkiego dokładnie nie sprawdzi a sprawdzenie two boxa na realnych celach to wcale nie jest taka łatwa i oczywista sprawa.

Kwestia identyfikacji w two boxie na bazie pracy dynamika jest problematyczna gdyż sygnały są tutaj bardzo wolno zmienne. Duży obiekt w glebie dający przykładowy sygnał o rozpiętości 2 metry ciężko jest ogarnąć jednym machnięciem sondy:). Na pewno trzeba by zmodyfikować ustawienia związane z szybkością przemiatania sondy i trzeba by mieć pojęcie jak taką sondą machać nad celem, aby dostarczyć dynamikowi sygnał możliwie najmniej zniekształcony. Z doświadczenia wiem, że od dużych obiektów faza zawsze zakręca na wszystkie możliwe sposoby:). Być może duże przedmioty o regularnych zwięzłych kształtach da się ogarnąć na takiej samej zasadzie jak np monety z klasyczna sondą ale trzeba przemyśleć i dobrać ustawienia aby te wolnozmienne sygnały zmieściły się na wyświetlaczu Spectry:). Niestety nie jest to to samo co krótki impuls np od klasycznej monety dla których zaprojektowany jest kanał dynamiczny łącznie z zakresem dostępnych nastaw.

Mnie osobiście w przypadku two boxa kanał dynamiczny za bardzo nie interesuje, ale przyznam, że mnie trochę zaintrygowałeś tematem i z ciekawości z czasem wybadam co da się z dynamika z two boxem wycisnąć. Większe jednak nadzieje pokładam w trybie statycznym na trzech częstotliwościach.

Co i w jakim celu chcesz identyfikować w trakcie pracy Two Boxem? Jaką sytuację masz tu konkretnie na myśli, aby znaleźć uzasadnienie dla identyfikacji dynamikiem w trakcie poszukiwań Two-boxem? Może podaj przykład czego można by na tej zasadzie szukać.

Właśnie przypomniało mi się że mam gdzieś po babci w złomie alumniowe garnki:). Teraz mogą się przydać:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 21:32 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Hemiek napisał(a):
Lechowiec napisał(a):

Zapewne tak właśnie było.
Dosyć szybko porzuciłem zainetersowanie trybem statycznym, który w Spektrze jest słaby. Poza tym nie był mi za bardzo potrzebny. Bardziej zależalo mi na identyfikacji niż na zasięgu. Teraz z waszych słów wynika, że tej identyfikacji w two-boxie praktycznie nie ma. Co mnie martwi. Może jednak nie będzie tak źle i odkryję pozytywy nowej przystawki?

Hemiek tak mnie zaintrygowałeś, że specjalnie dla Ciebie w przerwie między deszczem wytaszczyłem kanister stalowy na paliwo 20 l oraz garnek aluminowy o średnicy 20 cm po babci. I tak jak pisał Taktyk, zabawa zaczyna się na 2.5 kHz. Sprzęt działa na 3 f ale jak chcemy maksymalny zasięg to trzeba odpalić 2.5 kHz i najlepiej TX boost i to jest jedyna słuszna droga. 22.5 kHz na tle 7.5 kHz i 2.5 kHz robi w zasadzie niewiele.

Druga kwestia to dynamik. Moim zdaniem jak poprzednio bezużyteczny. To co wyrzuca spectragraph czy polar plot uważam za nieprzydatne. Sonda cały czas odbiera zmiany w sygnale bo przecież stojąc nad celem nikt nie ustoi idealnie w bezruchu a detektor w zasadzie nie wie kiedy ruch sondą się zakończył. Ja dynamik sobie odpuszczam.

Stawiam na statykę i 3f oraz 2.5 kHz. Sat = 0. Tx boost mile widziany:). W trybie search wrzucę sobie prospect scan a w analizę pinpoint scan w trybie signal. Pinpoint scan to moim zdaniem najbardziej użyteczny ekran dla Two Boxa.

No to teraz bierzemy ten kanister i garnek aluminiowy i zaczynamy testować jak to wyjdzie w praktyce. Nie miałem drzewa jak Taktyk to wykorzystałem stromą skarpę:).

I teraz uwaga bo jak to w trakcie eksperymentów będzie ciekawie.

Odpalam w analizie na pinpoint scan i podchodzę do kanistra. W słuchawkach dźwięk narasta a na wyświetlaczu sygnał idzie w górę. Krzywa pięknie osiąga ekstremum.

No to czas na garnek aluminiowy o średnicy 20 cm. Zbliżam sję do garnka. W słuchawkach dźwięk narasta. Zbliżam się coraz bardziej i oczom nie wierzę. Na wyświetlaczu poziom sygnału ani drgnie. Linia prosta i nic mimo tego że w słuchawkach sygnał jest bardzo wyraźny. Podchodzę do samego garnka. Cewka odbiorcza na garnku a na wyświetlaczu dalej nic.

Na razie nie wiem jak to wytłumaczyć, że pinpoint scan nie reaguje na wysoki przewodnik podczas gdy na stal pokazuje piękne wykresy. Praktyczny użytek z tego taki, że odróżnię aluminiowy garnek od stalowego kanistra. Ciekawe czy to przełoży się również na inne metale kolorowe. Trzeba to sprawdzić. No i trzeba to powtórzyć na klasycznej sondzie i spróbować wyciągnąć wnioski.

Generalnie jaja jak berety ale zastrzegam, że nie znam zachowań Spectry w trybie pinpoint scan i to pierwsze takie moje odkrycie. Ciekawe co Taktyk na to powie.

W każdym razie miał być eksperyment i jak dla mnie robi się coraz ciekawiej:). Spectra nawet po kilku latach używania dalej ma swoje tajemnice:).

Tylko mi proszę nie marudzić, że nie zakopałem tych przedmiotów metr pod ziemią:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 21:58 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):

Generalnie jaja jak berety ale zastrzegam, że nie znam zachowań Spectry w trybie pinpoint scan i to pierwsze takie moje odkrycie. Ciekawe co Taktyk na to powie.

W każdym razie miał być eksperyment i jak dla mnie robi się coraz ciekawiej:). Spectra nawet po kilku latach używania dalej ma swoje tajemnice:).

Tylko mi proszę nie marudzić, że nie zakopałem tych przedmiotów metr pod ziemią:).

Chyba nie mam możliwości tego sprawdzić z VX3 :)

Generalnie myślę, że najlepszym celem dla two-box są duże przedmioty, depozyty :)

Tak jak pisałem wcześniej sprawdzę dwa przedmioty z tabelki Lorenza: szkrzynka żelazna NATO 30x15x18 i wysoki przewodnik AL 20x20cm grubość 1.5mm.

Duży przedmiot AL powinien być na samym końcu skali, czasami źle zaprojektowane lub źle skalibrowane MD nie potrafią wykryć takich celi.

Jutro ma nie padać więc będzie test na skarpie - wieczorem film na YT.

TAKTYK

Załącznik:
test_jutro.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 22:55 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk ale u mnie garnek aluminiowy był wykrywany w trybie statycznym tak jak stal, z tą różnicą że na wykresie pinpoint scan poziom sygnału nie był pokazywany jak w przypadku stali.

Mówimy o trybie statycznym all metal więc nie powinno być problemu z wykrywaniem wysokiego przewodnika. W moim doświadczeniu Spectra zasygnalizowała ten aluminiowy garnek ale tylko dźwiękiem. Nie wiem jak to wytłumaczyć. Skoro detektor sygnalizował dźwiękiem obecność metalu to tym bardziej powinien pokazać rosnący poziom sygnału jak w przypadku stalowego kanistra. Naturalnie kanister był stosunkowo większy niż ten garnek, ale to co zobaczyłem nie wynikło z różnicy w wielkości przedmiotów gdyż niewielkie żelazo również razem z dźwiękiem powoduje kreślenie wykresów poziomu sygnału w dziedzinie czasu.

Problem z wysokim przewodnikiem dotyczy chyba bardziej detektorów dynamicznych o wysokiej czestotliwości kiedy kolor przechodzi na drugi koniec skali i detektor pokazuje nam żelazo kiedy w rzeczywistości pod sondą mamy np grube srebro. Robiłem kiedyś takie próby z stosami srebrnych monet. Z tego co pamiętam nawet dynamik w W5900 się na tym wykładał.

Zabiła mi dzisiaj klina ta Spectra:).

Tak jak piszesz Two Box jest na duże przedmioty i depozyty. Po to też powstał Two Box do Spectry.

Szkoda, że masz dostęp jedynie do VX3. V3i ma choćby więcej trybów pracy wyświetlacza. Można więcej eksperymentować. Funkcje wyświetlacza to bardzo ciekawy dodatek z którego nie chciał bym rezygnować. Z tego choćby powodu nie zamieniłbym V3i na VX3.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 23:56 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Jeżeli potrzeba "pełnej" spectry to mogę zabrać znajomemu i podesłać.
Ja zmieniłem normalną spectrę na okrojoną, bo ja tak rzadko szukam że chciałem mieć wykrywacz dla debila, odpalam i szukam, bez tych 15 minut klikania i kombinowania. Okrojona wydawała mi się stabilniejsza, a zarazem tak samo głęboka. Jeżeli pełna wersja coś wniesie do testów, to mogę podesłać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 06:58 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Filip napisał(a):
Jeżeli potrzeba "pełnej" spectry to mogę zabrać znajomemu i podesłać.
Ja zmieniłem normalną spectrę na okrojoną, bo ja tak rzadko szukam że chciałem mieć wykrywacz dla debila, odpalam i szukam, bez tych 15 minut klikania i kombinowania. Okrojona wydawała mi się stabilniejsza, a zarazem tak samo głęboka. Jeżeli pełna wersja coś wniesie do testów, to mogę podesłać.

Ok. Odsyłam więc Tobie VX3.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 07:02 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):
Problem z wysokim przewodnikiem dotyczy chyba bardziej detektorów dynamicznych o wysokiej czestotliwości kiedy kolor przechodzi na drugi koniec skali i detektor pokazuje nam żelazo kiedy w rzeczywistości pod sondą mamy np grube srebro. Robiłem kiedyś takie próby z stosami srebrnych monet. Z tego co pamiętam nawet dynamik w W5900 się na tym wykładał.

Wszystko zależy jak skalibrowany jest kanał Y w wykrywaczu. Kiedyś z dużymi przewodzącymi przedmiotami miał Teknetics, problem też występuje w MXT. Tak oczywiście głównie chodzi o tryb dynamiczny ponieważ kanał statyczny daje najczęściej pomiar bezwzględny sygnału.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 08:24 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Z odsyłaniem tej okrojonej poczekaj, uważam że będzie lepiej jak będziesz miał porównanie dwóch wersji. W tym tygodniu (bardziej piątek- sobota) zabiorę znajomemu i postaram się wysłać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 09:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Filip napisał(a):
Z odsyłaniem tej okrojonej poczekaj, uważam że będzie lepiej jak będziesz miał porównanie dwóch wersji. W tym tygodniu (bardziej piątek- sobota) zabiorę znajomemu i postaram się wysłać.

Dobra :)

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 10:27 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk jak zobaczysz V3i, to jak to mówią "Będziesz Pan zadowolony":). Na potrzeby tego projektu posiadania V3i jest moim zdaniem zasadne. Bedziesz mógł sobie sprawdzić w jakich okolicznościach cewka odbiorcza jest w stanie przesterować odbiornik. Moim zdaniem rezerwa jest spora. Żeby przesterować odbiornik TX Boost jest obowiązkowy:).

W kwestii samej kalibracji to Spectra ma do tego fajne ukryte menu:). Może przypadkiem przy okazji i to rozkminimy:).

Sama procedura kalibracji nie jest chyba znana. Piszę z dozą niepewności, bo być może niezawodni bracia Rosjanie gdzieś już to mają opisane w czeluściach swojego rosyjskiego internetu:). Po tym jak zobaczyłem jak ktoś zrobił prawdopodobnie dump romu i przeprogramował vx3 na wyższy model, spodziewam się, że kalibracja to bułka z masłem:).

Na filmiku z fabryki Garreta widziałem, że kalibracja wymaga użycia bodajże próbki ferrytowej oraz ustawienia jakiegoś potencjometru. W Spectrze prawdopodobnie ukryte menu zastepuje potencjometr? Potrzebna jedynie próbka:).

Ostatnio edytowano środa, 5 sierpnia 2020, 10:33 przez Lechowiec, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]