Hemiek napisał(a):
Lechowiec napisał(a):
Hmm a nie było tak, że po prostu tryb dostępny dla położenia spustu do przodu (analiza) zaprogramowałeś dla środkowego położenia spustu (tryb search)?
Zapewne tak właśnie było.
Dosyć szybko porzuciłem zainetersowanie trybem statycznym, który w Spektrze jest słaby. Poza tym nie był mi za bardzo potrzebny. Bardziej zależalo mi na identyfikacji niż na zasięgu. Teraz z waszych słów wynika, że tej identyfikacji w two-boxie praktycznie nie ma. Co mnie martwi. Może jednak nie będzie tak źle i odkryję pozytywy nowej przystawki?
Hemiek tak mnie zaintrygowałeś, że specjalnie dla Ciebie w przerwie między deszczem wytaszczyłem kanister stalowy na paliwo 20 l oraz garnek aluminowy o średnicy 20 cm po babci. I tak jak pisał Taktyk, zabawa zaczyna się na 2.5 kHz. Sprzęt działa na 3 f ale jak chcemy maksymalny zasięg to trzeba odpalić 2.5 kHz i najlepiej TX boost i to jest jedyna słuszna droga. 22.5 kHz na tle 7.5 kHz i 2.5 kHz robi w zasadzie niewiele.
Druga kwestia to dynamik. Moim zdaniem jak poprzednio bezużyteczny. To co wyrzuca spectragraph czy polar plot uważam za nieprzydatne. Sonda cały czas odbiera zmiany w sygnale bo przecież stojąc nad celem nikt nie ustoi idealnie w bezruchu a detektor w zasadzie nie wie kiedy ruch sondą się zakończył. Ja dynamik sobie odpuszczam.
Stawiam na statykę i 3f oraz 2.5 kHz. Sat = 0. Tx boost mile widziany:). W trybie search wrzucę sobie prospect scan a w analizę pinpoint scan w trybie signal. Pinpoint scan to moim zdaniem najbardziej użyteczny ekran dla Two Boxa.
No to teraz bierzemy ten kanister i garnek aluminiowy i zaczynamy testować jak to wyjdzie w praktyce. Nie miałem drzewa jak Taktyk to wykorzystałem stromą skarpę:).
I teraz uwaga bo jak to w trakcie eksperymentów będzie ciekawie.
Odpalam w analizie na pinpoint scan i podchodzę do kanistra. W słuchawkach dźwięk narasta a na wyświetlaczu sygnał idzie w górę. Krzywa pięknie osiąga ekstremum.
No to czas na garnek aluminiowy o średnicy 20 cm. Zbliżam sję do garnka. W słuchawkach dźwięk narasta. Zbliżam się coraz bardziej i oczom nie wierzę. Na wyświetlaczu poziom sygnału ani drgnie. Linia prosta i nic mimo tego że w słuchawkach sygnał jest bardzo wyraźny. Podchodzę do samego garnka. Cewka odbiorcza na garnku a na wyświetlaczu dalej nic.
Na razie nie wiem jak to wytłumaczyć, że pinpoint scan nie reaguje na wysoki przewodnik podczas gdy na stal pokazuje piękne wykresy. Praktyczny użytek z tego taki, że odróżnię aluminiowy garnek od stalowego kanistra. Ciekawe czy to przełoży się również na inne metale kolorowe. Trzeba to sprawdzić. No i trzeba to powtórzyć na klasycznej sondzie i spróbować wyciągnąć wnioski.
Generalnie jaja jak berety ale zastrzegam, że nie znam zachowań Spectry w trybie pinpoint scan i to pierwsze takie moje odkrycie. Ciekawe co Taktyk na to powie.
W każdym razie miał być eksperyment i jak dla mnie robi się coraz ciekawiej:). Spectra nawet po kilku latach używania dalej ma swoje tajemnice:).
Tylko mi proszę nie marudzić, że nie zakopałem tych przedmiotów metr pod ziemią:).