Zrobiłem kolejne próby. Tym razem puszka po browarku oraz ten sam garnek. W przypadku puszki sygnał jest słyszalny, pinpoint normalnie pokazuje linijkę z siłą sygnału a pinpoint scan normalnie rejestruje narastający i opadający sygnał.
Garnek widmo oczywiście dalej widmo, czyli Taktyk miałeś rację. Obrócenie sondy TX nic nie dało. Garnek wywołuje reakcję dźwiękową ale pinpoint pokazuje coś na minus a pinpoint scan pokazuje jakby sygnału wogle nie było.
Zdjęcie garnka i puszki dla pokazania wielkości tego garnka:
[ img ]Kolejny przedmiot aluminiowy to piasta wałka noża starej kosiarki do trawy. Zdjęcie z cewką w tle. Jest to grube aluminium w przeciwieństwie do ścianek garnka.
[ img ]Piasta również jest prawidłowo wykrywana. Jest reakcja dźwiękowa, pinpoint działa normalnie i tak samo też działa pinpoint scan który rejestruje narastający i opadający poziom sygnału.
No to teraz czas na coś grubszego ale również z aluminium. Znalazłem w klamotach lawetę starej kosiarki. Laweta ma dokręconą stalową rurkę ale nie było czasu tego odkręcać, zresztą za tę rurkę wygodnie mi się tę lawetę niosło:). Laweta wykonana jest z grubego aluminium. Ścianka odlewu ma około 6 mm grubości. Zdjęcie lawety z sondą Two Boxa obok:
[ img ]W przypadku lawety jest podobnie jak z garnkiem, ale nie do końca. Generalnie sygnalizacja dźwiękiem jest. Zbliżając cewkę RX do lawety obserwujemy narastający sygnał w trybie pinpoint, po czym sygnał spada do zera jak sonda znajdzie się nad lawetą. Identyczne zjawisko rejestruje pinpoint scan. Sygnał dosłownie znika gdy cewka rx jest nad lawetą kosiarki oraz pojawia się podczas zbliżania cewki rx do lawety i naturanie podczas odsuwania cewki rx znad centrum tej lawety.
Dodam że Two Box wspaniale reaguje na stalowe przedmioty. I jest Taktyk tak jak pisałeś, czyli cewka odbiorcza widzi tylko przedmioty zlokalizowane pod nią, natomiast tego co jest nad nią nie widzi.
Obawiam się, że nic z tym nie zrobimy i chyba zaczynamy już walczyć tutaj z fizyką zjawiska. Stary garnek aluminiowy przecież nie był zrobiony w żadnej technologii "stealth", no chyba, że jest to specjalny garnek do zakopywania w nim depozytów:).
Jako temat do przemyślenia pozostawiam odpowiedź na pytanie dlaczego Garret ograniczył funkcjonalność detektora po podłaczeniu przystawki Eagle Eye. Być może chodziło o podobne kwestie...
Bynajmniej na razie nie kalibruję swojej Spectry bo z moimi sondami White's działa poprawnie a z tym garnkiem też nie ma problemu w przypadku klasycznej sondy. W Two Boxie nic na razie już nie kombinuję, bo jak coś namieszam, to jak te pola zaczną wirować, to mnie jeszcze ta Spectra gdzieś w czasie przeniesie:).
Podejrzewam, że taki przedmiot jak ten garnek może być problemem dla każdego Two boxa. Teraz trzeba zobaczyć jak będzie z miedzią i innymi metalami kolorowymi w przypadku równie dużych obiektów.
Podejrzewam, że u Was będzie podobnie z wysokim przewodnikiem w kształcie jak ten garnek. Ciekaw jestem co na taki przedmiot powie też taki dziadek TM 808:).