Teraz jest wtorek, 1 lipca 2025, 21:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: White's Spectra two-box?
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2020, 10:14 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec przepusty sond powinny być z prawej strony tam gdzie puszka.

Gdyby zmienić odwrotnie przewody we wtyczce to nie będzie sygnału od metalu od spodu sondy a będzie od góry sondy, na każdy metal.

Strojenie do minimum jest wystarczające.

Jakie masz wartości Ground Probe zaraz po włączeniu detektora? Możesz pokazać ekran?

Na pewno wyłączasz śledzenie gruntu?

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2020, 11:43 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk napisał(a):
Lechowiec przepusty sond powinny być z prawej strony tam gdzie puszka.

Gdyby zmienić odwrotnie przewody we wtyczce to nie będzie sygnału od metalu od spodu sondy a będzie od góry sondy, na każdy metal.

Strojenie do minimum jest wystarczające.

Jakie masz wartości Ground Probe zaraz po włączeniu detektora? Możesz pokazać ekran?

Na pewno wyłączasz śledzenie gruntu?

T.

Dzięki za odzew. Ubiegłeś mnie a mogła być fajna zagadka dla użytkowników. Od wczoraj nad tym myślałem i zacząłem oglądać Wasze zdjęcia. I bingo!! Jest tak jak mówisz. Chciałem jeszcze to potwierdzić doświadczeniem i byłaby zagadka do rozwiązania.

Prawdopodobnie jako jedyny "mistrzu od Spectry" źle złożyłem Two boxa haha:). Cewkę TX umocowałem w taki sposób, że przepust wylądował po przeciwnej stronie aniżeli przepust cewki RX. Spytasz dlaczego tak zrobiłem?:). Hmm. Sam nie wiem. Jakoś tak intuicyjnie samo wyszło... Zaważyła chyba estetyka i ergonomia. Przepust po jednej i drugiej stronie zestawu to ... równowaga. Jakoś tak bardziej mi się podobało ... :). Przyznam, że bardziej martwiłem się która sonda ma być jako odbiorcza a która jako nadawcza i to chyba "przyćmiło" mi umysł na dalsze istotne kwestie montażu, jak się później zresztą okazało:).

W kwestii strojenia, to powiem Ci tak, że nie miałem najmniejszego problemu aby osiągnąć minimalne wskazania signal z tak alternatywnie zamontowaną cewką TX.

W tej chwili cewka jest obrócona tak jak na Twoich zdjęciach i zestaw czeka na test na moim garnku i kanistrze 20 l:). Podejrzewam, że problem wynikał z tej źle zamontowanej cewki TX.

Śledzenie gruntu raz kiedyś włączyłem po czym zaraz zostało wyłączone. Nie uznaję tej funkcji jako przydatnej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2020, 15:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Obawiam się, że to nie jest to. Zamocowanie sondy przepustem z prawej lub lewej strony nie zmienia tak naprawdę geometrii całego układu. Aby to zrobić trzeba by było zamocować sondę odbiorczą do góry nogami.

Gdybym pomylił przewody to tak jak pisałem, sygnał na metal byłby od góry two-boxa a nie od dołu.

Samo strojenie jest proste polega na sprowadzeniu sygnału do minimum. Odczyt fazy z Ground Probe powienien być bliski -179 lub +179. W zależności czy sygnał jest zgodny z fazą sygnału czy jest w przeciwfazie. Podczas strojenia zmienia się nieznacznie i sygnał z minusa przechodzi na plus.

Być może Twój detektor wymaga kalibracji?

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2020, 15:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Za chwilę wrzucę foto z Ground Probe.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2020, 16:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Załącznik:
probe1.jpg

Załącznik:
probe2.jpg

To jest dla F=2.6KHz. Oczywiście dla multi poziom Signal będzie wyższy. Dla F=7.5KHz wartość fazy będzie podobna. Natomiast dla F=22.5KHZ zupełnie inna :)

P.s Filtr, który można użyć z TWO-BOX to 5Hz. Zdecydowanie tylko taki. Wyższe fltry nie nadają się do twoboxa.

T.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2020, 16:55 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Moja Spectra to V3 przerobiona na V3i. Jeśli chodzi o kalibrację to być może po tylu latach jej wymaga, ale w przypadku moich sond White'sa i Mars Goliath nie ma żadnego problemu z identyfikacją czy pinpointem.

Zobaczcie też jak u Was jest w przypadku dużego wysokiego przewodnika. Blacha 20x20 cm aluminiowa to przy mpim garnku jednak trochę mniejszy obiekt ale nie powinno być takiej różnicy. Jak powtórzę próbę to trzeba będzie jeszcze pozaglądać o co chodzi i w miarę możliwości wyjaśnić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2020, 22:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

U mnie po strojeniu wygląda to tak:

2.5 kHz, RX - 15, TB - off
Signal Probe:
[ img ]

Ground Probe:
[ img ]

3f, RX - 15, TB - off
Signal Probe:
[ img ]

Ground Probe:
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2020, 23:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Zrobiłem kolejne próby. Tym razem puszka po browarku oraz ten sam garnek. W przypadku puszki sygnał jest słyszalny, pinpoint normalnie pokazuje linijkę z siłą sygnału a pinpoint scan normalnie rejestruje narastający i opadający sygnał.

Garnek widmo oczywiście dalej widmo, czyli Taktyk miałeś rację. Obrócenie sondy TX nic nie dało. Garnek wywołuje reakcję dźwiękową ale pinpoint pokazuje coś na minus a pinpoint scan pokazuje jakby sygnału wogle nie było.

Zdjęcie garnka i puszki dla pokazania wielkości tego garnka:
[ img ]

Kolejny przedmiot aluminiowy to piasta wałka noża starej kosiarki do trawy. Zdjęcie z cewką w tle. Jest to grube aluminium w przeciwieństwie do ścianek garnka.
[ img ]

Piasta również jest prawidłowo wykrywana. Jest reakcja dźwiękowa, pinpoint działa normalnie i tak samo też działa pinpoint scan który rejestruje narastający i opadający poziom sygnału.

No to teraz czas na coś grubszego ale również z aluminium. Znalazłem w klamotach lawetę starej kosiarki. Laweta ma dokręconą stalową rurkę ale nie było czasu tego odkręcać, zresztą za tę rurkę wygodnie mi się tę lawetę niosło:). Laweta wykonana jest z grubego aluminium. Ścianka odlewu ma około 6 mm grubości. Zdjęcie lawety z sondą Two Boxa obok:
[ img ]

W przypadku lawety jest podobnie jak z garnkiem, ale nie do końca. Generalnie sygnalizacja dźwiękiem jest. Zbliżając cewkę RX do lawety obserwujemy narastający sygnał w trybie pinpoint, po czym sygnał spada do zera jak sonda znajdzie się nad lawetą. Identyczne zjawisko rejestruje pinpoint scan. Sygnał dosłownie znika gdy cewka rx jest nad lawetą kosiarki oraz pojawia się podczas zbliżania cewki rx do lawety i naturanie podczas odsuwania cewki rx znad centrum tej lawety.

Dodam że Two Box wspaniale reaguje na stalowe przedmioty. I jest Taktyk tak jak pisałeś, czyli cewka odbiorcza widzi tylko przedmioty zlokalizowane pod nią, natomiast tego co jest nad nią nie widzi.

Obawiam się, że nic z tym nie zrobimy i chyba zaczynamy już walczyć tutaj z fizyką zjawiska. Stary garnek aluminiowy przecież nie był zrobiony w żadnej technologii "stealth", no chyba, że jest to specjalny garnek do zakopywania w nim depozytów:).

Jako temat do przemyślenia pozostawiam odpowiedź na pytanie dlaczego Garret ograniczył funkcjonalność detektora po podłaczeniu przystawki Eagle Eye. Być może chodziło o podobne kwestie...

Bynajmniej na razie nie kalibruję swojej Spectry bo z moimi sondami White's działa poprawnie a z tym garnkiem też nie ma problemu w przypadku klasycznej sondy. W Two Boxie nic na razie już nie kombinuję, bo jak coś namieszam, to jak te pola zaczną wirować, to mnie jeszcze ta Spectra gdzieś w czasie przeniesie:).

Podejrzewam, że taki przedmiot jak ten garnek może być problemem dla każdego Two boxa. Teraz trzeba zobaczyć jak będzie z miedzią i innymi metalami kolorowymi w przypadku równie dużych obiektów.

Podejrzewam, że u Was będzie podobnie z wysokim przewodnikiem w kształcie jak ten garnek. Ciekaw jestem co na taki przedmiot powie też taki dziadek TM 808:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 sierpnia 2020, 08:16 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dzięki za testy:) Dojdziemy do tego.

Lechowiec możesz mi pokazać ekran ground probe z Twoich sond MARS albo jakiejś innej wg Ciebie perfekcyjnie zestrojonej? Dla 1F 2.5Khz i multi.

Z TWO-BOX i dla pełnej wersji Spectra można użyć jeszcze opcji "hot rock":

Hot Rock – (OFF - +10) – Adjust mineral anomalies (VDI +95) cancellation or identification (hot rock) rejection. -10 = most aggressive, off = no additional hot rock bias (all VDI numbers treated equally), +10 = slight increase in +95 signal strength.

W poniedziałek będę miał pełną wersje Spectra to się pobawimy.

W TM-808 jest korekcja fazy, którą ustawia się właśnie reakcje kanału Y tak, że nie ma problemu. W Spectra wszystko jest zaszyte cyfrowe ale kalibracja ma tutaj duże znaczenie ponieważ widzę różnice. U Ciebie o 1%, w stosunku do mojego Ground Probe z VX3, gdzie nie ma problemu z dużym aluminium. I mnie typowo z każdym TWO-BOX przy Signal Probe 1% jest +177.8. Duże aluminium powoduje nieznaczny spadek fazy +177.7, +177.6, +177.5, itd. przy czym reakcja detekcji jest prawidłowa.

Tutaj każde 0.5% może mieć znaczenie dla detektora fazoczułego. Poprawę wykrywania aluminium uzyskuje się kosztem reakcji na hot rocks. Po to właśnie powstała korekcja np. w Rutus. W Spectra też coś takiego jest i warto spróbować jej użyć.

Przy bardzo dużym przedmiocie z aluminium w trybie dynamicznym - patelnia 35cm średnicy, przy machnięciu bardzo blisko sondy 40cm VDI=+95 przeskakuje czasami na drugi koniec skali i daje VDI=-95 ale w trybie namierzania jest wszystko ok. Zobaczymy jeszcze jutro z V3.

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 sierpnia 2020, 09:00 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie ma problemu. Mars raczej odpada jak jest gorąco. Będzie albo bm 950 albo super 12:) bo te mają najniższy signal.

Z tymi próbnikami Spectry to też trzeba uważać bo nie wiadomo co one tak naprawdę pokazują:).

W przypadku wysokiego przewodnika nie dziwi mnie jeśli vdi przekracza +95 i wędruje na minus razem ze stalą. Natomiast zastanawiające jest że pomiar w pinpoincie leci do zera i na minus jakby sygnał zanikał wręcz. A pinpoint jest przecież statyczny czyli powinien zawsze pokazać sygnał o jakiejś wartości.

To co się dzieje jest wynikiem jakiejś anomalii. Jest możliwa podobna sytuacja kiedy przedmiot leży na skali poniżej samego gruntu? Coś mi świta, że gdzieś w instrukcji czytałem o zanikajacych sygnałach. Czas odkurzyć instrukcję i przypomnieć sobie co nieco...

Pamiętam jak P. Arek Rutyna jakieś 10 lat temu poruszał ten temat. Prawdopodobnie potem wprowadził tę korektę?

Płaska patelnia 35 cm może nie dać takiego efektu. Solidna piasta kosiarki tak samo nie daje. Efekt potęguje prawdopodobnie kształt tego garnka który jak to każdy garnek ma sporą głębokość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 sierpnia 2020, 09:40 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Kurier odbierze paczkę ode mnie dopiero w poniedziałek. Obawiam się że przesyłka dotrze na wtorek.
ps.
Wszystko wydaje się proste do puki człowiek nie zagłębi się w szczegóły. Ja się bardzo cieszę że powstał ten projekt i że znalazło się kilku "wariatów" co też się nim zaraziło :)
Byłoby dobrze jak by jeden z tych co chcą szukać meteorytów po testował przystawkę na czymś co wiadomo że jest meteorytem.
Jeden znajomy cały czas mnie męczy żeby podpowiedzieć, że odrobinę większe cewki mogły by "robić szał".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 sierpnia 2020, 10:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Większe cewki prawdopodobnie będą. Ze stalą nie ma żadnych problemów u mnie więc żelazny "meteor" powinien być do wykrycia:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 sierpnia 2020, 12:22 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):
Nie ma problemu. Mars raczej odpada jak jest gorąco. Będzie albo bm 950 albo super 12:) bo te mają najniższy signal.

Z tymi próbnikami Spectry to też trzeba uważać bo nie wiadomo co one tak naprawdę pokazują:).

W przypadku wysokiego przewodnika nie dziwi mnie jeśli vdi przekracza +95 i wędruje na minus razem ze stalą. Natomiast zastanawiające jest że pomiar w pinpoincie leci do zera i na minus jakby sygnał zanikał wręcz. A pinpoint jest przecież statyczny czyli powinien zawsze pokazać sygnał o jakiejś wartości.

To co się dzieje jest wynikiem jakiejś anomalii. Jest możliwa podobna sytuacja kiedy przedmiot leży na skali poniżej samego gruntu? Coś mi świta, że gdzieś w instrukcji czytałem o zanikajacych sygnałach. Czas odkurzyć instrukcję i przypomnieć sobie co nieco...

Pamiętam jak P. Arek Rutyna jakieś 10 lat temu poruszał ten temat. Prawdopodobnie potem wprowadził tę korektę?

Płaska patelnia 35 cm może nie dać takiego efektu. Solidna piasta kosiarki tak samo nie daje. Efekt potęguje prawdopodobnie kształt tego garnka który jak to każdy garnek ma sporą głębokość.

Próbniki pokazują przesunięcie faz poszczególnych F ale każda z F inaczej reaguje na cele dając inne VDI. I reakcja na skrajne cele też będzie inna, hot rock lub duże aluminium. Wiadomo, że w Spectra jest ono jeszcze dodatkowo normalizowane ale są różnicy gdy używa się pojedynczej F. Inaczej jest na 2.5KHZ a inaczej na 22.5KHZ.

Dodatkowo temperatura, nagrzewanie się sondy powoduje rozstrojenie sondy, dryft amplitudy i fazy.

Jeśli jest sygnał dźwiękowy ale wykres lub pasek namierzania wędruje do lewej strony to chyba tragedii nie ma? Mamy informacje, że jest duże AL.

W VX3 jest tak - na duże AL.:
2.5KHz w trybie namierzania normalny sygnał pinpointa, w trybie dynamicznym VDI=95, ale tak jak pisałem bardzo duża patelnia blisko sondy powoduje przeskakiwanie znacznika na VDI-95 - w programie Relic i deep Silver.
7.5KHz w trybie namierzania normalny sygnał pinpointa, podobnie jak przy niższej częstotliwości. VDI przeskakuje częściej niż w przypadku 2.5KHZ.
22.5KHz, w trybie namierzania sygnał idzie w lewo - sygnał dźwiękowy jest. w trybie dynamicznym VDI= -83 -tak minus!

Każda częstotliwość będzie reagowała inaczej. Pewnie są jeszcze jakieś inne uwarunkowania programowe, etc.

Trzeba sprawdzić funkcje "hot rock" w pełnej wersji detektora!

W Rutus jest to, czego nie ma w Spectra aczkolwiek Rutus nie pracuje a multi, póki co jeszcze :) Jest korekcja sygnału sondy na drodze elektronicznej, detektor potrafi obrócić układem współrzędnych X,Y i dopasować się. Na pewno zrobić taką korektę dla jednej F jest proste ale dla multi z pewnością nie jest.

Układ automatycznego zerowania sygnału z sondy pojawił się dopiero dla MX Sport, myślałem, że patent zostanie użyty dla serii Spectra ale White's zbankrutował.

Inne detektory multi nie dają aż takiej dokładnej analizy, jest jedno VDI, i nie do końca wiadomo jak to w programach działa. Powstaje pytanie czy lepiej mieć więcej informacji czy jedno VDI?

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 sierpnia 2020, 12:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

U mnie od zawsze tab było że im wyższa czestotliwość t większa tendencja aby wysoki przewodnik przeskakiwał na minus czyli na strone żelaza. Grube srebro szczególbie potrafi tak iszukac detektor.

Z tego co piszesz na 22.5 kHz uzyskałeś ten sam efekt, który występuje u mnie na 2,5 kHz w przypadku niewidzialnego garnka stealth:). Pytanie teraz co sie wlasciwie dzieje w detektorze, że pinpoint tak szaleje:)?.

Ustawienia Hot rock i Bottle cap reject raczej bedą związane z dynamiczną warstwą detektora. Pinpoint to ewidentnie statyka.

Wygląda na to, że w trakcie detekcji garnka dzieje się coś, z czym nie radzi sobie oprogramowanie. Co ciekawe na efekt nie ma wpływu zmiana RX gain ani AM sens. Bynajmniej można wnioskować że siła sygnału od przedmiotu nie ma tu znaczenia tylko jakieś szczególne przesunięcie fazowe z którym detektor sobie nie radzi.

Tragedii nie ma bo żelazo jest pięknie wykrywane a ta anomalia z aluminium daje dodatkową informację. Ciekawe jak inne metale kolorowe typu sztaby srebra i złota:).

Był kiedyś taki przypał w jakimś mieście kiedy to wyznawcy najważniejszej religii świata, pojechali wydobyć złoto zakopane przy pewnej kamienicy. Było to rzekomo grube złoto a oni mieli wtedy dysponować specjalnie do tego opracowanym detektorem. Wiedzieli gdzie to może być schowane i oczywiście cel został odnaleziony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 sierpnia 2020, 13:04 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):

Wygląda na to, że w trakcie detekcji garnka dzieje się coś, z czym nie radzi sobie oprogramowanie. Co ciekawe na efekt nie ma wpływu zmiana RX gain ani AM sens. Bynajmniej można wnioskować że siła sygnału od przedmiotu nie ma tu znaczenia tylko jakieś szczególne przesunięcie fazowe z którym detektor sobie nie radzi.

Tak działa detektor synchroniczny kanału Y. Mała zmiana jego przesunięcia ma ogromny wpływ na przedmioty znajdujące się na końcu skali VDI. Z jednej i drugiej strony tak naprawdę, na hot rocks i bardzo duże aluminium. Jeśli zmienimy odrobinę fazę detektora synchronicznego uzyskamy sygnał na plus dla dużego aluminium, jeśli odrobinę w drugą stronę - sygnał na minus.

W Spectra fazy X i Y są ustawione na stałe i to ustawienie zależy od kalibracji.

Gdyby pinpoint graficzny był zrobiony tak w tym detektorze żeby dział w oparciu o wartość bezwzględną (funkcja abs) nie byłoby problemu. Tak działa np. funkcja Signal Probe, która wyświetla przy strojeniu zawsze wartość od 0-100%, niezależnie na którą stronę przeskakuje faza sygnału odebranego.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]