Teraz jest środa, 2 lipca 2025, 02:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: White's Spectra two-box?
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 10:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Jest bardzo dobrze. Dużo bardziej stabilnie niż w przypadku Spectra. Wiadomo 5900/6000 mają bardzo dobry tryb statyczny GEB NORM.
Więcej testów z two-box przeprowadzę w weekend więc na forum bardziej szczegółowo opiszę to w poniedziałek.

TAKTYK

Załącznik:
1_1024_800.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 23:24 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ponadczasowe 5900... Pamiętam jak obok xlt były jeszcze w ofercie sprzedaży. Niedoścignione marzenie młodego wtedy chłopaka:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2020, 11:45 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tak jest w istocie.

Myślę jednak o modyfikacji, która faktycznie może wprowadzić fajną zmianę w tej serii. Myślę o zmianie filtrów.

Wiadomo, że są tam filtry typu "four-filters" dość wolne, chociaż bardzo dobrze działające w zmineralizowanym gruncie. Przydałoby się dodać nową funkcjonalność zachowując oczywiście oryginalne rozwiązanie. I tak, ponieważ ostatnio zacząłem zajmować się tematem filtrów adaptacyjnych, pomyślałem o stworzeniu modułu, które realizowałby to zadanie w detektorach 5900/6000 series.

Jest to oczywiście filtr cyfrowy tak więc układ można zmieścić w małym mikrokontrolerze, najlepiej w tym samym, który realizuje funkcje identyfikacji tonowej. Jeśli układ powstanie to będzie oczywiście współpracował z modułem DLCD.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2020, 14:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ten detektor w ramach odmłodzenia prosi się o słuchawki bezprzewodowe i identyfikację dźwiekową. Potem wskazówkę można zastąpić wyświetlaczem i zwiększyć funkcjonalność. To co proponujesz i może jeszcze jakieś kwestie związane z statyczną identyfikacyjną.

Statyczna porządnie zrobiona identyfikacja to jest coś czego mi obecnie brakuje na rynku wykrywaczy. Wszystko to same dynamiki i jak się okazuje nawet nowe statyki są gorsze od starych statyków:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2020, 16:08 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Chodzi o szybkie filtry adaptacyjne, które potrafią dać maksymalną amplitudę sygnału w zależności od prędkości przemiatania.

W 5900/6000 jest bardzo dobry tryb statyczny GEB NORM i jak ktoś ma trochę doświadczenia to może spróbować TR.

Chodzi mi o to, że czasami można w stare stosunkowo urządzenie wszczepić trochę nowego ducha - niedostępnego kiedyś z racji innych czasów, i to samo urządzenie będzie potrafiło stanąć w szranki z marketingową papką urządzeń, których z całą pewnością nikt w przyszłości nie będzie modyfikował.

Jeśli chodzi o two-box do 5900/6000/XLT to przeprowadziłem jedynie air testy. Przy maksymalnym Signal Balance wychodzi mi a hełm 160-170cm, czyli nie jest chyba tak źle.
Sondy mają inne parametry bo np. TX jest w pełni rezonansowa a RX ma LPF, czyli niestety nie wystarczy przełącznik. Ale dla tych, którzy mają two-box do Spectra wystarczy podmiana sond.

Dla pasjonatów 500zł. Ale czy warto bardziej od two-box dla Spectra? Nie wiem. Wedle uznania. Ale jak ktoś ma Spectra to chyba raczej nie a jak ktoś nie ma to raczej tak.

Dla mnie osobiście tryb statyczny w 5900/6000 jest bardziej stabilny i jest czymś zupełnie innym niż tryb ze Spectra. Nie do końca to jeszcze potrafiłem ocenić ale dal tych 30cm zasięgu jestem chyba w stanie pójść na rankę na depozyty z 5900. Nie z 6000. Wole ręczne strojenie do gruntu.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 września 2020, 11:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk miałeś moźliwość badania pracy xlt z Two boxem?

Piszesz o module dlcd do 5900. Gdzie można zobaczyć to urządzenie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 września 2020, 11:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tak ale tylko przez chwilę. Niestety odezwały mi się problemy z kręgosłupem i w tej chwili nie mogę za bardzo testować.

DLCD w sumie powstał ale jest to ciągle otwarta sprawa. Nie jest niezbędny ponieważ korzysta z tych samych układów dla VDI co miernik analogowy. Jest duży i ma rozdzielczość 160x104, i niestety dość drogi. Ale myślę, że dokończę ten projekt tej zimy.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 września 2020, 13:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk na kręgosłup mi najlepiej ruch pomaga i jakieś ćwiczenia na drążku. A jak mi coś już przeskoczy to najlepszym lekarstwem jest praca w ogrodzie spalinową glebogryzarką:). Praca siedząca, przy kompie czy inna wymuszona pozycja zabija kręgosłup i zresztą cały organizm. Takie 8 godzin bez odpowiedniego ruchu nie sposób potem nadrobić.

Kiedy dostępne będą zestawy Two box na 6 kHz? Czy superprzewodnik daje jakieś "efekty uboczne" pozwalające go zidentyfikować podobnie jak jest w Spectrze?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 września 2020, 17:44 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jak ktoś chce to na priv.

W 5900/6000/XLT nie zauważyłem żadnych anomalii. Duże aluminium jest wykrywane poprawnie co nie oznacza, że tej wykrywalności nie można poprawić.
Fabrycznie jest ok. ale można zwiększyć zasięg na bardzo duży przewodnik poprzez zamontowanie dodatkowego przełącznika dla takiej realizacji.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 września 2020, 22:37 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mam Two boxa przy Spectrze ale prawdopodobnie zamówię do W5900 również. To są takie wynalazki których nigdzie indziej nie kupi aniżeli w PL:).

Xlt w trakcie namierzania pinpointem pokazuje siłę sygnału poprzez wydłużający się pasek. W 5900 w trybie pinpoint wychyla wskazówkę w trakcie namierzania. Czy to wychylanie wskazówki w 5900 i pasek w xlt w trybie pinpointa działają z podobną anomalią na ten sam superprzewodnik jaki wywołuje to zjawisko w przypadku detektora Spectra? U mnie Spectra sygnalizuje wysoki przewodnik jak grunt tylko o silniejszym sygnale. Podejrzewam że dlatego oprogramowanie nie rysuje wykresów bo myśli że ma do czynienia z sygnałem gruntu a detektor przecież ma sygnalizować wizualnie metal a nie grunt. Grunt co najwyżej można usłyszeć i faktycznie superprzewodnik słychać. Zbliżajac się do superprzewodnika widzimy że jest metal ale nad centrum takiego przedmiotu faza sygnału osiąga wartość typową dla gruntu i detektor radzi sobie z tym tak jak może. Obiekt jest wtedy tylko słyszalny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 września 2020, 23:21 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nie ma żadnego problemu. W 5900/6000 wskaźnik dla określenia głębokości jest sterowany sygnałem z układów za korekcją gruntu. Jest jeden sygnał dla audio i depth. Można sobie to prześledzić na schemacie.

Właściwy tryb poszukiwań dla two-box jest GEB NORM. Można próbować w TR DISC i GEB SAT ale wymaga to już więcej uwagi i większych umiejętności. GEB NORM jest najgłębszy, wiadomo. Można oczywiście szukać w trybie pinpointa (czyli GEB NORM z DEPTH) po przełączeniu z GEB DISC.

Tak jak pisałem wcześniej można też zmodyfikować układ tego detektora dla lepszej czułości na kolor. Ja tego w detektorze, który dostałem od kolegi nie robiłem i i fabryczne dopasowanie fazy jest identyczne dla normalnej sondy i two-box. Jednak moim zdaniem układ nie jest optymalny(w żadnym detektorze nie jest) i można w prosty sposób zrobić korekcje na kształt takiej jak jest np w Rutusie - korekcja kamieni magnetycznych, która pozwala także uzyskać lepszą czułość na wysokie przewodniki.

Możliwości jest trochę :)

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 września 2020, 23:43 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Korekcja kamieni magnetycznych w rutusie ma wpływ na działanie statyki czy dynamiki czy może jednego i drugiego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 września 2020, 00:09 
Specjalista
Specjalista

....Tak korekcia kamieni w Rutusach ma wplyw na dialanie dynamika.....Widoczny jest jego wpływ na poprawność sygnału i identyfikację ... niewielka korekta kamieni magnetycznych na +5 może znacznie poprawić detekcję wszelkich głębokich sygnałów ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 września 2020, 11:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nie ma różnicy czy kanał statyczny czy dynamiczny. I dotyczy to każdego detektora. Fabryczne ustawienia są różne ale 5900/6000/XLT lub w TM-808 fabryczna nastawa jest taka żeby bardzo wysoki przewodnik był sygnalizowany ale tak jak pisałem można tą wykrywalność, reakcje (amplitudę) zwiększyć.

Nie chcę wchodzić w to jak są zrealizowane algorytmy w poszczególnych detektorach. Piszę o nastawach podstawowych. Generalnie działa to większości rozwiązań tak, że układy są strojone do ferrytu ale z jakimś tam zapasem od +0.5 stopnia do + 5stopi. Im większy jest ten "zapas" tym wysokie przewodniki wychodzą poza skale - są dyskryminowane. Na podobnej zasadzie działa dyskryminacja w Tesoro. :)

Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć chyba musiałbym to narysować.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 września 2020, 20:28 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Tak wygląda pomiar sygnałów w MD - może być two-box, jakikolwiek inny detektor metali.

1. Przypadek pierwszy. Układ współrzędnych X i Y. Oś Y to składowa rezystywna, na której otrzymujemy wartości dodatnie dla wszystkich celów - ALL METAL. Oś X przedstawia składową reaktywną, dzięki której otrzymujemy dodatni sygnał na kolor i ujemny na żelazo – poniżej zakresu FOIL. Oba sygnały są w kwadraturze 90 stopni. Nie zawsze jak jest. W rozwiązaniach White's to norma.

Załącznik:
1p_800.jpg

W tym układzie ferryt (brązowe kółko) powoduje przesunięcie fazy dokładnie 0 stopni. Super przewodnik przesuwa fazę o 180 st. (żółte kółko). Moneta (niebieskie kółko) ma trochę mniejsze przesuniecie fazowe. Widać na rysunku.

Każdy sygnał ma oczywiście swój wektor oraz wartość na osi Y – tryb ALL METAL. Przypominam :)

W pierwszym przypadku wektor dla ferrytu ma bardzo dużą wartość na osi X ale zerową na osi Y. Gdyby tak były dostrojone układy detektora nie usłyszelibyśmy ferrytu a super przewodnik dałby nam niewielki sygnał – wszak nie ma w przyrodzie idealnych przewodników. Ten wektor ma bardzo małą wartość na osi Y. Wektor sygnału od monety ma wartość większą.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]