Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 18:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: White's Spectra two-box?
PostNapisane: środa, 15 lipca 2020, 14:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):
Test w gruncie może być interesujący ale czy jest konieczny to szczerze wątpię. Taktyk realizuje sondę a nie cały detektor i nie ma wpływu na to jak detektor będzie sobie radził w gruncie. Na pracę w gruncie wpływa sama fizyka zjawiska związana z właściwościami tego gruntu oraz konkretne parametry detektora jakim jest w tym przypadku Spectra V3. Podejrzewam, że detektor ten nie będzie sobie radził gorzej aniżeli jakikolwiek inny detektor vlf o zbliżonych parametrach. Najważniejsze aby ten zestaw sond był mechanicznie dobrze zrobiony i zestrojony a tryb statyczny w detektorze spełniał minimalne wymagania potrzebne do sensownej pracy z taką sondą. Detektor ma możliwość kompensacji wpływu gruntu oraz zaawansowane ustawienia trybu statycznego. To na co Taktyk nie ma wpływu nie ma co testować. Szkoda czasu. Testy z użyciem detektorów two box wymagają sporych wykopów i miejsca na nie. Lepiej żeby Taktyk miał więcej czasu na pracę z elektroniką i nie tracił czasu i energi na pracę szpadlem:).

Dokładnie tak! Spadek zasięgu w gruncie jest jest w przypadku VLF 20-30%. Oczywiście wszystko zależy od gruntu. W suchym i niemagnetycznym piasku spadku nie będzie. Nie jestem wstanie przeprowadzić zbyt wielu testów. Z pewnością zrobią to inni w wolnym czasie.

Sondy two-box są zgodne parametrami i dopasowane do detektorów White's. Nie można już tego zrobić lepiej lub gorzej. Tym samym bezpiecznie można je podłączyć do detektora bez ryzyka uszkodzenia nadajnika lub preamp. Więcej info jutro.

Dzisiaj miały być zdjęcia ale jest obsunięcie o jeden dzień. Tak więc jutro pokaże.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2020, 22:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Spokojnie, pośpiech w takich sprawach to raczej zawsze nasz wróg:). Wszyscy już teraz chyba cierpliwie czekają:). Najważniejsze, że jest ktoś kto podjął sie realizacji tego interesującego przedsięwzięcia. Bo pomysł jest naprawdę trafiony. Zbudowanie "two boxa" i to na bazie Spectry! Ten już i tak bardzo uniwersalny detektor dostaje teraz kolejną funkcję. I to nie za sprawą działań samego White'sa:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2020, 10:03 
Szeregowy
Szeregowy

Mam nadzieję, że tym razem praktyka pokryje się z teorią, i sprzęt zadziała zgodnie z oczekiwaniami.
Niejeden już się przekonał, że zrobienie dobrej sondy do wykrywacza to coś więcej niż tylko obliczenie paramtrów elektrycznych i zalanie żywicą drutów w korpusie.
Może nie byli takimi fachowcami jak Taktyk?
Wspomniałeś o słabej stabilizacji termicznej sondy Mars Goliath. To jeden z przykładów niedopracowanej konstrukcji.
Znamy jeszcze problemy z ustawieniem wyższych wartości - ogólnie mówiąc - czułości. Problemy z identyfikacją. I oczywiście problemy mechanicznej słabości.
Istnienia tego ostatniego spodziewam się, ale z góry go akceptuję, ponieważ zależy mi na niskiej masie i rozłączalnej konstrukcji.
Choć ogólnie jestem bardzo pozytywnie nastawiony do projektu, który świetnie trafia w moje oczekiwania, to te pare znanych mi przykładów kiepskich sond każe być ostrożnym. Stąd moja prośba o jakikolwiek test w gruncie. Nie musi to być zakopany na 6-ciu matrach czołg, ale powiedzmy wspomniany krążek z blachy 2 mm i średnicy 24 cm wkopany na np. 120 cm (to nie jest dużo kopania). Lub mniejszy przedmiot płycej - aluminiowa puszka 0,5 l na 80 cm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2020, 13:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mars robi całkiem dobre sondy ale moim zdaniem nie ma tam efektywnej kompensacji wpływu temperatury. Ot taki drobiazg:). Moja sonda jest pełnosprawną wersją ale typowo na sezon jesienno zimowy:).

Zobaczymy zdjęcia i filmy. Test gruntowy ma dla mnie drugorzędne znaczenie w tym przypadku. Najważniejsze aby sama sonda nie była gorsza od tego co jest na rynku np adapter do Garrett Gti 2500 czy White's TM808. Mi tam wystarczy filmik obrazujacy spacerek z włączonym wykrywaczem na głośniku z słyszalnym sygnałem wiodącym oraz krótki air test kilku typowych powszechnie dostępnych przedmiotów z podaniem podstawowych nastaw w zakresie częstotliwości oraz czułości. Jestem oswojony z trybem statycznym (Spectra V3i oraz 5900 Di Pro Sl). Tyle wystarczy by wyciagnąć wnioski.

Taktyk zainwestował w to swój czas i środki. Generalnie z tego co pisał praktycznie wynika, że wykonał robotę której się podjął. Teraz zobaczymy jak się nasze klientów deklaracje w czyny obrócą:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2020, 16:42 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zdjęcia 5/5

Załącznik:
t1_calosc_max_800.jpg

Załącznik:
t2_calosc_max_800.jpg

Załącznik:
t3_calosc_max_800.jpg

Załącznik:
t4_calosc_max_800.jpg

Załącznik:
t5_calosc_max_800.jpg

Za chwilę jeszcze kilka.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2020, 16:48 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

6/10

Załącznik:
t6_calosc_max_800.jpg

Załącznik:
t7_calosc_max_800.jpg

Załącznik:
t8_calosc_max_800.jpg

Załącznik:
t9_calosc_max_800.jpg

Załącznik:
t10_calosc_max_800.jpg

c.d.n :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2020, 16:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jeszcze 4.

Załącznik:
t11_calosc_max_800.jpg

Załącznik:
t12_calosc_max_800.jpg

Załącznik:
probe1_max_800.jpg

Załącznik:
probe2_max_800.jpg

Ok. Wystarczy zaraz opis.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2020, 17:06 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Tak to wygląda. Konstrukcja jest rozkładana na części składowe: profil główny 1m, rurka pionowa, sonda TX, Sonda RX.

Niestety nie udało się zrobić konstrukcji składanej na dwie części ponieważ jest spory problem z materiałem, przez koronawirusa.
Z drugiej strony dzięki jednemu profilowi o długości 1m konstrukcja jest bardzo sztywna. Generalnie w całej konstrukcji nie ma problemów z luzami gięciem się czegokolwiek. Wszystko jest mega stabilne. Myślę, że skoro na poszukiwania bierze się ze sobą łopatę o podobnej długości nie powinno być problemu z zabraniem metrowego profilu.

Konstrukcja jest wykonana z aluminium i jest malowana trwale proszkowo. Jakość wykonania jest bardzo dobra. Całość waży 1.58kg. Oczywiście bez Spectry.

Konstrukcja jest wyważona względem rękojeści, stąd to przesunięcie rurki pionowej od linii środka. Chodzi się z nią bardzo fajnie!

Jako, że wszystko się opóźniło o dwa dni a ja w sobotę mam ślub...:) Pierwsze filmy będą od poniedziałku.

Na zdjęciach widać PROBE sygnału jaki można uzyskać, np. przy RX=15. Jest ok.

Więcej szczegółów dotyczących pracy, spacer z two-box, żeby zobaczyć jak się stroi do gruntu jaka jest kultura pracy, jakie są zasięgi na początku przyszłego tygodnia.

Ok. Idę prasować garnitur... Trzymajcie się!

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2020, 17:32 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk po pierwsze gratulacje i mamy tylko nadzieję że na nowej drodze Waszego życia znajdzie się i czas na detektory:). Oby małżonka podzielała Twoje zainteresowania również i w tej materii:).

No a w kwestii tego projektu to dałeś do pieca. Całość wygląda super. Nie spodziewałem się takiego wykonania. Spytam tylko czy tak jak na początku pisałeś jest przełącznik aby odpalić tę sondę z Whitesem 5900/6000 czy zrezygnowałeś finalnie z tej opcji?

Jak można dokonać korekty zestrojenia?

Kiedy przewidujesz pierwsze wysyłki?

Jak masz jeszcze wolne egzemplarze to mnie na listę również dopisz:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2020, 18:57 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec,

Przy sondzie RX jest mała śrubka od strony profilu. Dokręcając ją lub odkręcając regulujemy kąt nachylenia sondy względem osi, sondy TX. Można też robić korektę przez delikatną zmianę kąta sondy TX. Wiem, że nie jest to super profesjonalne rozwiązanie ale inaczej nie wiedziałem jak to zrobić ;) Akurat z tymi sondami. Bo jeśli będą kiedyś większe prostokątne to wiem już jak to zrobić najlepiej jak może być :)

Tak może być taki przełącznik dla 5900/6000 series ale akurat nie mam żadnego i nie mogłem zrobić prototypu. Jak ktoś będzie zainteresowany to niech najlepiej podeślę detektor do mnie.

W tej chwili powołałem do życia start-up MD Technologies, który będzie realizował ciekawe projekty. O kwestie związane ze sprzedażą proszę pytać przez PW.

Generalnie nie mam jeszcze wszystkiego tak do końca zaplanowane bo równolegle realizowałem także inne projekty. W tym two-box URD-1, którym pobawimy się już w sierpniu. W międzyczasie pracowałem także dużo nad ulepszeniem trybu statycznego i SAT, i inne takie...

Dziękuje za życzenia i życzę również wszystkiego dobrego!

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2020, 20:09 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
To ja Ci życzę żeby to był pierwszy i ostatni Twój ślub i żebyście za 30 lat tak samo się kochali jak dziś. :)

Cieszę się że udało się przebrnąć od pomysłu, do działającego sprzętu. :1
Aż się nie mogę doczekać połażenia po strych miejscówkach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2020, 21:41 
Szeregowy
Szeregowy

Konstrukcja uproszczona do maksimum - bardzo mi się podoba.
Proste i skuteczne? Oby!

Jeżeli to Twój ślub i masz zamiar pracować dla nas już w poniedziałek, to czujemy się zaszczyceni.
Dołączam sie do tych najlepszych życzeń nieustającej miłości, zdrowia i dostatniego życia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2020, 07:43 
Pułkownik
Pułkownik

Spectry nie mam ale kciuki za project trzymam. Wszystkiego Najlepszego na nowej drodze zycia!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2020, 15:19 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ponieważ poruszana jest tu często sprawa kompensacji temperaturowej cewek to może kolega Taktyk opisze jak to się robi. Może nie w formie recepty ale ogólnie o zagadnieniu i jak sobie z tym radzą znani producenci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2020, 15:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tak bez recepty to w sondzie jest jakiś element termiczny ... :)

Ilu jest nas w tym temacie posiadaczy detektorów Spectra?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]