Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 21:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: White's Spectra two-box?
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2020, 19:55 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

To z receptą poproszę. Nigdy na dostępnych schematach nie widziałem takiego elementu dlatego pytam. Jakie to elementy i co robią. Czy przesuwają fazę, zmieniają dobroć czy jakimś sprytnym zabiegiem kompensują zero. Lubię wiedzieć takie rzeczy. Co do pytania - mam V3i.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lipca 2020, 11:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Są różne sposoby. Generalnie potrzebny jest element, który mierzy temperaturę - układ scalony lub termistor.

W układzie detektora MXT jest pomiar temperatury w samej puszcze elektronicznej, gdzie dryft temperaturowy jest korygowany w oprogramowaniu. Dodatkowo sondy też są kompensowane. Nowe sondy do MX sport mają jeszcze inne rozwiązania.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lipca 2020, 10:37 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

j570 napisał(a):
To z receptą poproszę. Nigdy na dostępnych schematach nie widziałem takiego elementu dlatego pytam. Jakie to elementy i co robią. Czy przesuwają fazę, zmieniają dobroć czy jakimś sprytnym zabiegiem kompensują zero. Lubię wiedzieć takie rzeczy. Co do pytania - mam V3i.

Proscan gdzieś o tym pisał. Rozbiera i stroi sondy to musi wiedzieć.

Osobiście nie rozbierałem jeszcze sondy i nie wiem jak to White's dokładnie wykonał. W przypadku sondy koncentrycznej raczej łatwiej to zrobić. Element termiczny o odpowiednim współczynniku temperaturowym może korygować pracę uzwojenia kompensującego bo jest ono w zasadzie dobrze dostępne i odseparowane od reszty (złącza). W przypadku sondy 2D trzeba by już zrobić odrębną pętlę kompensacyjną z elementem termicznym i pewnie działa to jakoś na tej zasadzie. Sama konstrukcja sondy i zastosowane materiały też pewnie mają tu znaczenie.

Zastrzegam jednak, że to są tylko moje przypuszczenia. Na razie szkoda mi sondy poświęcać aby to dokładniej sprawdzić. Mam dwa zdechlaki ale pójadą na strojenie:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lipca 2020, 21:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Można obejrzeć ;)

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lipca 2020, 23:14 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk napisał(a):
Można obejrzeć ;)

T.

Jeśli coś wrzuciłeś na kanał youtube to tutaj nie dodałeś linka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2020, 07:30 
Specjalista
Specjalista

Test Two-box ... https://www.youtube.com/watch?v=ms7eotmlEYs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2020, 13:32 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzięki za link El Nino. Mi się nie udało odszukać chociaż wiedziałem, że coś jest na rzeczy:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2020, 17:12 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Komentarz do filmu dziś lub jutro wieczorem na YT. Pewne rzeczy trzeba wyjaśnić - głównie strojenie do gruntu.

Na zasadzie Q&A odpowiem na pytania, które się pojawiły w międzyczasie.

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2020, 22:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Efekt jest zgodny z oczekiwaniami. Brawo. Zrobiłeś to! Będzie się tym zestawem pracowało w zasadzie jak każdym two boxem z tą różnicą, że Spectra posiada bogaty zestaw parametrów do regulacji i wyświetlacz który może na wiele sposobów prezentować to co się dzieje pod sondą. Statyk w Spectrze to niestety nie to samo co w analogowym W5900 który znam, ale nie jest do końca taki zły i w pewnych kwestiach widać przewagę nowego nad starym. Regulowany szeroko Sat i szybki powrót sygnału wiodącego w trybie Sat powyżej zero (w sytuacji po wykryciu obiektu, dostrojeniu się do niego, kiedy przemieszczamy się nad inny metalowy obiekt i detektor w krótkim czasie jest w stanie ten obiekt zasygnalizować) to jes to czego mi np w W5900 brakuje. Tak samo brak jest tam sygnalizacji o przesterowaniu odbiornika który Spectra posiada.

Jak ktoś Spectrą pracował w statyku to w zasadzie nic go nie powinno zaskoczyć. Osobiście sam chyba zacznę od lektury instrukcji oryginalnego Two boxa TM 808. Zajrzę też co Garret napisał w manualu do swojego adaptera i co tam jeszcze znajdę to poczytam (Fischer, C'scope) aby niepotrzebnie Ameryki drugi raz nie odkrywać bo Two - Boxem nigdy nie pracowałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2020, 09:48 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Jednak odpowiedź na Q&A na początku tygodnia.

Główne pytanie jest takie czy można szukać w innych programach. Odpowiedź jest, że oczywiście. Two-box można potraktować jak dużą sondę z tą właściwością, że podczas przemiatania robi się to dość wolno więc należałoby używać wolego filtra np 5Hz.

Strojenie do gruntu delikatnie na plus daje lepsze zasięgi. Generalnie prawidłowe strojenie do gruntu warunkuje poprawną prace... To bardzo ważne!

Dzięki two-box mamy zrealizowaną praktyczną dyskryminacje wielkościową. Małe śmieci żelazne: gwoździe odłamki czyli prawdziwe utrapienie poszukiwaczy, są pomijane. Two-box jest noszony wyżej niż sama sonda więc już na starcie mamy lepszy stosunek SNR, sygnału użytecznego i sygnału szumu (od gruntu).

Lechowiec, chodzi się wolniej. Myślę że do wyłapywania głębokich sygnałów jak najbardziej przydałby się datalogger. Myślę, że jeśli pomysł z two-box "chwyci" i znajdzie zainteresowanie to kolejnym etapem byłby tani datalogger z możliwością zapisu do pliku *csv i dalszej analizy w oprogramowaniu GIS. Co o tym myślicie? :)

Skanujemy teren, robimy rozeznanie głębokich sygnałów a później analizujemy na mapie. Piękne zwieńczenie projektu jakim była już w sumie Spectra.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2020, 10:37 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Fajnie że myślisz do przodu. Data logger faktycznie można uznać jako kolejny etap rozwoju tego pomysłu, jednocześnie mogło by to być uzupełnienie pod Twoje statyki sprzed lat, być może i kolejny etap rozwoju detektora URD. Tylko najlepiej od razu z portem USB i aktualizacją firmware z poziomu PC. Masz wtedy z głowy problem z przewalaniem sprzętu przy altualizacjach i maleją koszty obsługi w ramach wsparcia.

Generalnie to co już jest ma sens i nie jest to po prostu kolejna sonda do detektora tylko zestaw który istotnie zmienia właściwości i funkcje sprzętu czyli cos nowego na rynku. Wrzuć na ebay i fora zachodnie. Tam nie brakuje czynnych ludzi z pasją. W zasadzie każdy dobry statyk vlf aż się prosi o taką przystawkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2020, 22:50 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Dobry dataloger z gpsem to super sprawa, nie koniecznie do wykrywaczy, taki co by też ogarniał magnetometry i może nawet georadary. Ja bym proponował użycie dobrego GPSa, np ublox https://www.u-blox.com/en/product/neo-m8-series. Samo gniazdo na karty SD wystarczy. Ja bym myślał o czymś, co ma wyświetlacz i kilka przycisków, np. start stop, tak żebyśmy nie zawalali wizualizacji danymi z dostrajania urządzenia do gruntu. Ewentualnie opcję wykasowania ileś tam ostatnich sekund logowania. Można by jeszcze dodać funkcje "pilota" tak żeby w domu zaprojektować sobie trasę do zrobienia i żeby dataloger prowadził nas po wcześniej zaprojektowanych ścieżkach. Przydatne byłoby to do przy łażeniu po lodzie, większych polach nocą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2020, 10:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wracając do tematu Two Boxa, Filip jako pomysłodawca, czy będziesz go używał do poszukiwań głównie meteorytów?

Jakie ustawienia w Spectrze uważasz za skuteczne i sprawdzone w trakcie poszukiwań meteorytów?Będziesz używał trybu tylko trybu statycznego, czy również dynamicznego?

Spectra jako ewenement ma szeroki zakres id w zakresie żelaza. Czy korzystasz z tej właściwości?

Osoby zaintersowane, napiszcie do czego zamierzacie używać Spectra Two box. Napiszcie także czy pracowaliście wcześniej w trybie statycznym i czy pracowaliście kiedykolwiek Two boxem.

Z tego co pamiętam tematem intersowało się kilka osób, które deklarowało nawet chęć posiadania Two boxa. Nawet stary wyjadacz Saper napisał coś od siebie w temacie:).

No i sądząc po ilości odsłon tego wątku jest nas trochę więcej i część osób nie udzielała się w dyskusji.

Spectra posiada ciekwy tryb p/n bodajże Prospect Scan. Na wyświetlaczu widać wtedy zmiany fazy gruntu w zakresie jaki zadamy w ustawieniach. Zmiany fazy gruntu w dziedzinie czasu prezentowane są jako krzywe ograniczone w zakresie fazy jaki ustawimy w menu. White's jak zwykle nie popisał się w instrukcji obsługi tego trybu. Czy macie z tym trybem jakieś doświadczenia lub macie uwagi do jego poprawnego działania?

Jakie proponujecie ustawienia do pracy z Two boxem przez pryzmat swojej wiedzy i doświadczenia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2020, 17:32 
Specjalista
Specjalista

Mam nadzieję, że wkrótce będę mógł odpowiedzieć na kilka pytań ...

zainteresowany detekcją „Two-box”

wielu poszukiwaczy nie ma doświadczenia z tego typu cewką - „Two box”. Po prostu nie mieli okazji jej użyć i wykryć za pomocą „Two box” ...

Czasy się zmieniają ... i niektóre pomysły są realizowane ... "Two-box" dla... Spectra V3 jest na świecie ... i na wyciągnięcie ręki ...

Spectra V3 prezentuje niezwykły detektor, nie tylko z możliwościami technicznymi… ale także z dużymi możliwościami indywidualnego dostosowania detektora zgodnie z wymaganiami detekcji… i ideą, że „Two-box... może znacznie poprawić wykrywanie średnich i głębokich celów, eliminując jednocześnie małe cele w zemy.

U ... Spectry V3 ma kilka funkcji wykrywania i identyfikacji ... i będzie interesujące zobaczyć, jak działa "Two box" na wielu częstotliwościach 3F, a także ... indywidualnych częstotliwościach 1F ... 2,5 kHz, 7,5 kHz, 22,5 kHz .. a także użycie Tx Bost ..

Nadszedł czas na testy ... a także praktyczne zastosowanie Twobox w detekcji terenowej ...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2020, 18:17 
Specjalista
Specjalista

Najpierw coś z funkcji Signal Probe w Twobox ...

Uzyskanie „Best Gain 15” nie stanowi problemu, nawet jeśli używasz TX Bost ON w programie poszukiwań przy 1F 2,5 Khz ...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]