Teraz jest piątek, 17 października 2025, 00:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Spectrum v3i woda w cewce!
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 12:51 
Sierżant
Sierżant

Ostatnio niestety przekonałem się, że moja cewka jest nieszczelna, po czterech latach użytkowania klej puścił w dwóch miejscach. Do cewki dostała się woda, efekt jest taki że sprzęt buczy co chwila sygnały jak dla żelaza, w paśmie -39-44. Trzymałem cewkę obok otwartego piekarnika, woda chyba odparowała ale buczenie nie ustaje. Elektronika jest ok, nie była narażona na działanie wody. Mam pytania:
1. Czy to buczenie wynika z tego, że dalej w cewce panuje wilgoć, czy z tego, że klej łączący elementy cewki puścił w dwóch miejscach, czy jeszcze z innych powodów
2. Czy pochodzenie z taką cewką, przy włączonej dyskryminacji minusowych sygnałów, przez kilka godzin, może rozstroić i popsuć elektronikę (pozostałe sygnały sa rejestrowane zwyczajnie)
3) Czy jest tu ktoś z okolic Poznania, kto jest posiadaczem spectry v3i? Jesli tak proszę o szybki kontakt
4) Czy konieczne jest kupno nowej cewki
5) Czy kupno nowej cewki wystarczy

Z góry dziękuje za rzeczowe odpowiedzi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Spectrum v3i woda w cewce!
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 19:18 
Pułkownik
Pułkownik

słuchaj mam pytanie pewnie chodzi o 10dd czy podczas stuknięcia na płasko lub przy przemiataniu gdy pacniesz o ziemię daje sygnał na kolor? Chyba mamy podobny problem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 19:35 
Sierżant
Sierżant

Nie, nie daje sygnałów na kolor i do tej pory działała bez zarzutu. Co więcej, kolorek jest lokjalizowany normalnie. Jedyne czego się teraz boję, to to, że zbyt długie używanie rozstrojonej cewki może popsuć elektronikę, chociaż wydaje mi się to niemożliwe. Kurde, nie wiem czy mam dalej próbowac odparowac wodę, czy raczej uszczelnić cewke silikonem. A może ktoś z kolegów ma zbędną cewkę na sprzedaż? Hmmm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 21:48 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jeśli masz wilgoć w cewce to najpierw się jej pozbądź zanim zaczniesz uszczelniać cewkę. Najlepiej umieść cewkę zalaniem do góry na kondensacie lub węźle parowym lub tam gdzie jest ekstremalnie gorąco i w miarę sucho ;) (jeśli masz taką możliwość). Wilgoć musi odparować całkowicie, a samo uszczelnienie musisz wykonać żywicą epoksydową, raczej sam silikon dobrym rozwiązaniem nie będzie. Dobrze by było po odparowaniu wilgoci lub przed poszerzyć powstałe szczeliny w cewce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 22:31 
Major
Major

@jozek , nie ulega wątpliwości że jeśli Twoja cewka jest nieszczelna , musisz ją wysuszyć . Nigdy nie narażaj cewki na ekstremalne temperatury bo cewka może i wyschnie ale "rozjedzie" się na dobre ! Cewkę musisz suszyć długo w miejscu gdzie jest sucho i ciepło ale nie gorąco .
Tak się zastanawiam , co by się stało gdybyś tę cewkę włożył do alkoholu izopropylowego ? czy ten alkohol "wyparł" by wodę z Twojej cewki ?
Taką metodę stosuję do pozbycia się wody z meteorytów które przychodzi mi czyścić i metoda jest w 100% skuteczna !
Woda jest wyparta a alkohol sam szybko odparowuje . Więc ?

Może zapytaj Proscana , a może ktoś inny coś poradzi bo nie wykluczone ze problem może być jeszcze gdzie indziej , ale zacząłbym od osuszenia tej cewki .

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 00:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Osuszenie czegoś takiego bez rozebrania jest bardzo trudne i wymaga czasu. Prawdopodobnie strojenie będzie konieczne. Generalnie taka sonda moim zdaniem jest już jedną nogą na śmietniku. Z tą temperaturą to bym nie przesadzał. Ekstremalna temperatura to pewny przepis na rozstrojenie sondy. Jak masz czas to raczej wyślij na serwis. W typowych domowych warunkach raczej nic sensownego z tego nie wyrzeźbisz. Szkoda czasu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 08:02 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Panowie czepiliście się zbyt dosłownie jak rzep psiego ogona tego co napisałem - przecież na węźle parowym nie ma 80st.C jest tam ciepło i sucho (powinno być) - nie panuje tam temperatura która uszkodziłaby w jakiś sposób cewkę (w niektórych miejscach dochodzi do może 45st.C). To miejsce jest najlepsze do suszenia, osuszania czegokolwiek.

Z tego co wiem (ze słyszenia) cewkę do Spectry V3i stroi się z elektroniką - rozszczelnienie jak najbardziej powoduje zawirowania w zestrojeniu nawet jak względnie się ją osuszy nie będzie ideału. Ja bym sobie tę cewkę darował i kupił nówkę.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]