Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 15:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: GM4 vs GM4 WD
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 21:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Skoro mowa o naprawdę MIKRO kolorkach to fakt. Z tym że wczoraj byłem w lesie pokazać kilka sprzętów (GM CK, Racer 2, Signum MFD) i Racer 2 pobierał naprawdę mikro kolorki, nawet takie których CK nie widział (ale faktem jest że CK był na 12 Spider) Nie wiedziałem że robią takie malutkie śruciki ołowiane :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 21:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kopi napisał(a):
Witam.
Na AUTO grunt jest ustawiony tak, żeby można było śmigać w prawie każdych warunkach czyli jak w GM1, ADX150, ACE, Eurotekach itp. Ale przełączanie szybkie przydaje się na sprawdzanie przeklętych kamieni :D .
Pozdrawiam
Kopi

A czy tej samej funkcji w weryfikowaniu sygnału kamieni magnetycznych nie spełni przełącznik 18 kHz / 8 kHz? Chodzi mi o to czy przełączenie na chwilę z wyższej częstotliwości na niższą nie pozwoli na to samo co chwilowe włączenie AUTO gruntu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 23:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

konrad_wawa napisał(a):
Kopi napisał(a):
Witam.
Na AUTO grunt jest ustawiony tak, żeby można było śmigać w prawie każdych warunkach czyli jak w GM1, ADX150, ACE, Eurotekach itp. Ale przełączanie szybkie przydaje się na sprawdzanie przeklętych kamieni :D .
Pozdrawiam
Kopi

A czy tej samej funkcji w weryfikowaniu sygnału kamieni magnetycznych nie spełni przełącznik 18 kHz / 8 kHz? Chodzi mi o to czy przełączenie na chwilę z wyższej częstotliwości na niższą nie pozwoli na to samo co chwilowe włączenie AUTO gruntu?

Nie,nie spełni.Na 8khz kamienie będą ciągle widoczne. W wersji WD 8-18 khz,pomoże tylko skręcenie balansu gruntu na zero.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 10:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie, to co napisaliście jest jasne i przejrzyste. WD4Pro ma bardzo pomocną w terenie funkcję AUTO grunt, czego nie ma WD4ProWD. Ten drugi natomiast, posiada moduł bezprzewodowej łączności ze słuchawkami i dodatkową częstotliwość 8 kHz (ale nie ma AUTO gruntu).

Jeżeli możecie to napiszcie mi jeszcze coś więcej o tej niższej częstotliwości. Czy faktycznie jest zbędna w poszukiwaniu monet i nigdy z niej nie korzystacie? Na jednym z for wyczytałem, że wysoka częstotliwość to jednocześnie gorsza identyfikacja dużych srebrnych monet. Napisał to twórca Rutusa, więc człowiek który zna się na budowie wykrywaczy. Czy w praktyce zauważyliście jakieś różnice pomiędzy działaniem Golden Maska na obu tych częstotliwościach? Na przykład takie, że na 8 kHz wychodzą większe monetki i głębiej, a na 18 kHz tylko drobniutkie i płycej? Albo, że 18 kHz ma problem ze znalezieniem dużej monety na śmietniku i przełączenie na 8 kHz daje w takim przypadku lepszy efekt? Czy może jest tak, że w terenie takiej zależności wcale nie widać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 11:04 
Moderator
Moderator

Różnica jest zauważalna w testach ziemnych - w normalnym użytkowaniu różnica będzie widoczna wtedy gdy przez dłuższy czas prowadził byś statystykę przedmiotów które wykopałeś ( ich wielkości ) może wtedy pewna różnica by się zaznaczyła . W wątku gm4pro wd jest mój filmik z testu gruntowego ( dwie części ) - zwróć uwagę jak wykrywane jest tam 5 kopiejek na 32cm na 18khz i 8khz , jeśli ja bym wybierał to chyba gm4pro bardziej przypadł mi do gustu , WD był zbyt narowisty - zbyt wyżyłowany co się odbijało na jego stabilności jednak najbardziej mi spasował CK 15khz - mimo że tych 5 kopiejek nie wykryje . W sumie nie popełnisz błędu wybierając z tej trójki , praktycznie to te same wykrywacze różnią się drobiazgami jednak myślę że to ta sama elektroniczna platforma - wykrywacze zachowują się tak samo , polecam cewkę 9 cali dd - wg. mnie najlepsza , sztyca nowego typu też mi się bardzo podoba . Mam bardzo dobre zdanie o GM - to wyjątkowe wykrywacze i ich pojawienie się na rynku zmieniło bardzo wiele , za mała kasę masz super sprzęt - patrząc przez pryzmat wykopywanych fatów to najwyższa półka - nie znam wykrywacza bardziej efektywnego w polu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 11:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

Obejrzałem już chyba wszystkie wrzucone przez Ciebie filmiki i to głównie one upewniły mnie w przekonaniu, że GM4Pro/GM4ProWD będzie dla mnie odpowiednim sprzętem :) A co do Twojego testu 8/18 kHz to jakieś tam niuanse w dźwiękach słychać, ale finalnie wyszło na to, że na obu częstotliwościach te monety zostały wykryte i poprawnie zidentyfikowane, więc trudno mówić o tym, że któraś jest bardziej potrzebna do większych czy do mniejszych krążków. Dlatego właśnie dopytuję :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 12:24 
Moderator
Moderator

taki drobiazg do moich filmików - gdy się ogląda go fotelu dźwięki wydają się lepsze i mocniejsze więc trzeba wziąć poprawkę że w terenie będzie nieco słabiej - gm4 pro wd na 8khz odpowiada na tą monetę znacznie lepiej niż 18khz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 22:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

Czy dobrze patrzę, że GM4Pro dzieli się na dwa kolejne warianty, z których jeden jest zasilany przez akumulatorki/paluszki AA, a drugi ma wbudowany na stałe akumulator 12V / 1000 mAh?

http://allegro.pl/wykrywacz-metali-gold ... 79444.html
http://allegro.pl/wykrywacz-metali-gold ... 81254.html

Tak wynika z opisów powyższych, tylko szczerze mówiąc trochę mi się to kupy nie trzyma, bo przecież akumulator o pojemność 1000 mAh to by wystarczył na 30 minut pracy. Więc albo pomyłka w ilości megaamperogodzin albo w ogóle źle podany rodzaju zasilania...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 23:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Każdy z nich ma koszyk na 10 X 1,5v AA czyli zwykłe paluszki.Standardowo jest zamontowane 10 akumulatorków 1,2 AA o pojemności 1000mAh,jakieś badziewne bez firmowe,wystarczają na dwa wypady 6-8 godzin.Raz padły pod koniec dnia,dlatego polecam wymienić na dobre aku,o dużej pojemności.
Koszyk na aku identyczny jak w Rutusach,z tym że na 10 sztuk 2x5.Ładowanie poprzez wbudowane gniazdo,dedykowaną ładowarką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 23:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ok, dzięki za wyjaśnienie, bo ci podani wyżej sprzedawcy generalnie sami nie bardzo wiedzą co sprzedają, więc lepiej dopytać tutaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 23:33 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Obecni sprzedawcy GM czyli CE i jakaś ejama :lol: , i może jacyś inni w ich typie powinni zostać laureatami kabaertu chyba. Te ich opisy i wynurzenia... sama słodycz marketingu :666 .
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 marca 2016, 16:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

W tak zwanym międzyczasie doszła odpowiedź od CE:

JA: Witam, czy w tym zestawie znajdują się osłony na cewkę, panel kontrolny oraz osłony na baterie?
CE: Witam. Zestaw zawiera: Wykrywacz metali GM4 Pro Golden Mask (18kHz), Dedykowaną cewkę/sondę Spider 9", Instrukcja obsługi w języku polskim i angielskim, Eleganckie pudełko, Uchwyt przedramienia wraz z mankietem, Automatyczną ładowarkę sieciową, Dokument sprzedaży na życzenie faktura VAT
JA: "Uchwyt przedramienia wraz z mankietem" to po prostu część wykrywacza. To tak jakby Państwo napisali w aukcji, że wykrywacz zawiera panel i pokrętła :) PS. Czyli mam rozumieć, że w zestawie nie ma baterii?
CE: Są wbudowane akumulatory w podłokietniku.

To się dowiedziałem :D Dobra, ja sobie odpuszczam ten sklep, bo to jest faktycznie jakiś kabaret.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 marca 2016, 17:05 
Moderator
Moderator

konrad_wawa : w CE GM4PRO jest na starej sztycy ... jezeli Ci sie nie pali poczekaj az sprzet bedzie dostepny w MS ... bedziesz zadowolony ... i z obslugi , i ze sprzetu :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 marca 2016, 17:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wiem, że na starej, ale już trochę zdesperowany jestem bo sezon w pełni, a ja nadal śmigam ze swoim starym patykiem :)

Weź pod uwagę, że jak człowiek naogląda się takich filmów:
https://www.youtube.com/watch?v=xdwX3q8dszs

a później porównuje z obecnym sprzętem czyli:
https://www.youtube.com/watch?v=5j5zX2Q0Vyg

...to załącza się ciśnienie jak u małego dziecka na lody czekoladowe :D

Ale spoko, nie należę do tych co kupują byle g***o tylko dlatego, że im się spieszy. Zrobię zakupy w profesjonalnym sklepie u Czechów, poczekam na dostawę w MocnySygnał lub może trafi się jakiś używany w międzyczasie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 12:35 
Chorąży
Chorąży

saku napisał(a):
... wczoraj byłem w lesie pokazać kilka sprzętów (GM CK, Racer 2, Signum MFD) i Racer 2 pobierał naprawdę mikro kolorki ...

Nakręciłeś może jakiś filmik? Strasznie mnie ciekawi nowy Racer... :P

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]