Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 18:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 49  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 4 pro WD - 18khz i 8khz
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 03:25 
Szeregowy
Szeregowy

Czy jest jakaś znacząca róźnica w zasięgu, szybkości czy dyskryminacji pomiędzy cewkami 12" SEF a spider.
Mam możliwość zamiany z niewielka dopłatą SEF na spidera, tylko pytanie czy to ma w ogóle sens. Obie cewki nowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 17:21 
Podporucznik
Podporucznik

Jak się ma GM 4 pro,GM coin killer do Rutusa Optimy. Jaki był by wasz wybór ? Z góry dziękiuję. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 19:01 
Kapitan
Kapitan

Aiki - posiadam cewki Spider 5,9 i 12cali. W mojej ocenie uniwersalną cewką jest 9 calowa. 12 cali używałem kilka zaledwie razy i to jedynie na czystym nie zaśmieconym polu. Zazwyczaj chodzę z 9 calową, ale ostatnio na zaśmieconych polach dostrzegam olbrzymi potencjał snajperki 5 calowej.
Bryś - wybór GM4 a Optimy na tym forum to trochę niepolityczne podejście do sprawy :-) to takie "wtykanie kija w mrowisko" :-)
Kilka osób na tym forum przesiadło się albo zamierza dopiero z Optimy na GM4. Odwrotnej sytuacji raczej nie zaobserwowałem.
Z drugiej strony nie ma co porównywać obu wykrywaczy - inna filozofia i inne podejście do samego sprzętu i poszukiwań.
Zarówno jeden jak i drugi sprzęt posiada swoich zwolenników, zadowolonych posiadaczy jak widać nie brakuje.
Każdy sam powinien znaleźć sprzęt, który najlepiej mu odpowiada, spełnia jego oczekiwania.
Ja chyba taki właśnie znalazłem :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 19:23 
Szeregowy
Szeregowy

benekpe napisał(a):
Aiki - posiadam cewki Spider 5,9 i 12cali. W mojej ocenie uniwersalną cewką jest 9 calowa. 12 cali używałem kilka zaledwie razy i to jedynie na czystym nie zaśmieconym polu. Zazwyczaj chodzę z 9 calową, ale ostatnio na zaśmieconych polach dostrzegam olbrzymi potencjał snajperki 5 calowej.
Bryś - wybór GM4 a Optimy na tym forum to trochę niepolityczne podejście do sprawy :-) to takie "wtykanie kija w mrowisko" :-)
Kilka osób na tym forum przesiadło się albo zamierza dopiero z Optimy na GM4. Odwrotnej sytuacji raczej nie zaobserwowałem.
Z drugiej strony nie ma co porównywać obu wykrywaczy - inna filozofia i inne podejście do samego sprzętu i poszukiwań.
Zarówno jeden jak i drugi sprzęt posiada swoich zwolenników, zadowolonych posiadaczy jak widać nie brakuje.
Każdy sam powinien znaleźć sprzęt, który najlepiej mu odpowiada, spełnia jego oczekiwania.
Ja chyba taki właśnie znalazłem :-)

Spidera 5 i 9 planuje sobie sprawić koszt około 160 euro, ewentualnie samą 5". Muszę najpierw potestować 12" która przyjedzie z GM4. Chodzi o to iż z wykrywaczem będę miał cewkę 12" SEF lub z dopłatą Spider. I tutaj mam tylko dylemat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 20:09 
Moderator
Moderator

Ja bym chyba wybrał tą 12/10 cali SEF Detecha i w przyszłości dokupił 9 cali spider która jest nieco bardziej uniwersalna niż snajperka 5 cali . Na naszym forum jest przynajmniej jedna bardzo zadowolona osoba która kupiła SEF do GM4 jednak z tego co pamiętam to miała wcześniej 10.5 cali . Ja osobiście jestem wielbicielem cewki spider 9 cali - super stabilna , super czuła na małe sreberka , wykrywacz super wyważony - 1.4kg z tego co pamiętam . W cewce 12 cali spider nie podoba mi się to że osłona nie jest ażurowana i przez otwory w cewce dostaje się ziemia pomiędzy osłonę i cewkę - trzeba bardzo często zdejmować i czyścić , osłonkę radzę jakoś przymocować do cewki ( paski albo taśma skot ) bo ma tendencję do spadania .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 20:22 
Specjalista
Specjalista

Ja mam gm4 z cewka sef detecha 12/10 cali. Cewka bardzo stabilna , swietne namierzanie malych celow , gleboka . Chodzilem z nia po miejscowkach bardzo zasmieconych i bez smieci. Na wszystkich jest rewelacyjna . Male sreberka typu krajcar, drejer, halerz , greszel ,te male cienkie jak papier, to ona ciagnie jak szalona. Z ta cewka nie potrzeba mi zadnych dodatkowych snajperek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 20:51 
Szeregowy
Szeregowy

prymek napisał(a):
Ja bym chyba wybrał tą 12/10 cali SEF Detecha i w przyszłości dokupił 9 cali spider która jest nieco bardziej uniwersalna niż snajperka 5 cali . Na naszym forum jest przynajmniej jedna bardzo zadowolona osoba która kupiła SEF do GM4 jednak z tego co pamiętam to miała wcześniej 10.5 cali . Ja osobiście jestem wielbicielem cewki spider 9 cali - super stabilna , super czuła na małe sreberka , wykrywacz super wyważony - 1.4kg z tego co pamiętam . W cewce 12 cali spider nie podoba mi się to że osłona nie jest ażurowana i przez otwory w cewce dostaje się ziemia pomiędzy osłonę i cewkę - trzeba bardzo często zdejmować i czyścić , osłonkę radzę jakoś przymocować do cewki ( paski albo taśma skot ) bo ma tendencję do spadania .

Ok zamówiłem wersje z SEF 12". Kupię również 9" spidera i od razu 5". Sześćdziesiąt kilka euro to nie jest przesadna cena a mam kilka bardzo zaśmieconych miejsc, które dotychczas odpuszczałem. Nie dało się szukać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 20:56 
Moderator
Moderator

Na takich bardzo zaśmieconych miejscach redukuj czułość ( nawet na zero !!! ) wszystko wtedy jest bardziej czytelne i łatwiejsze - to klucz do sukcesu może na początku trudno się przekonać ale to naprawdę pomaga.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 21:00 
Podporucznik
Podporucznik

A jak się spisuje GM coin killer ? Czy to wydanie specjalne GM dla firmy (Mocny Sygnał )? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 21:23 
Moderator
Moderator

Chyba jestem jedyną osobą która miała CK i GM4 więc jest tak :
CK jest wykrywaczem mniej podatnym na zakłócenia zewnętrzne ( różne fale i prądy :lol: )
CK jest wykrywaczem nieco płytszym - nie wiem może mniej wyżyłowanym ? , różnica jest mała ale wg. mnie jest - sygnały głębokich monet są bardziej "miękkie" ( oceniam 18khz i 15khz )
Nie zauważyłem wzrostu "wydajności" na gm4 - w polu wszystko się wyrównuje a może więcej się wykopać nie da? różnice ilościowe i jakościowe mogą być spowodowane tzw. fuksem :lol:
Teraz ciekawostka :Miałem podczas pracy do sprawdzenia hałdę archeo. były w niej kawałki zerwanego asfaltu z domieszką koksu CK to łapał więc wyciągałem i rzucałem na bok następnego dnia miałem gm4 i on tego nie łapał więc mnie trochę top zaskoczyło , zrobiłem test z plombą pod koksowym asfaltem i GM4 mi bez problemu wykrył jednak zastawiałem się potem czy bym raczej nie wolał gdyby koks był wykrywany - po prostu wolę gdy wykrywacz wykrywa więcej niż mniej .
Nie zauważyłem różnicy w szybkości .
nazwa CK nie każdemu może się podobać a Golden Mask to Golden Mask

Podsumowując - czy GM4 znajdzie więcej ? raczej nie , ma bajery ( ustawienie wysokości tonów - dla mnie przydatne ale nie chce mi się teraz pisać :lol: ) ma dodatkowo 8khz - można bez tego żyć no ale zawsze lepiej mieć więcej niż mniej ( znalazłem już miejsce w którym 8khz daje znaczącą przewagę ) tak więc miło wspominam CK i jego stabilność

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 21:34 
Podporucznik
Podporucznik

Śliczne dzięki za informacje. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 22:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

prymek napisał(a):
ma bajery ( ustawienie wysokości tonów - dla mnie przydatne ale nie chce mi się teraz pisać :lol: )

prymek, jak byś mógł i będziesz miał chęć to opisz do czego przydaje się ustawienie tonów :) bardzo mnie to zaciekawiło gdyż ja zawsze mam ustawione na maksa w prawo aby biło mi najwyższym tonem na kolor.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 22:28 
Moderator
Moderator

no właśnie dlatego ( też lubię na 10 ) , lubię gdy dźwięk fanta jest wysoki myślę że wtedy ( przynajmniej dla moich uszu ) fant jest najlepiej wyłapywany może ten dźwięk jest trochę ostry i piskliwy ale myślę że najbardziej skuteczny . Dodatkowo używam słuchawek XP zausznych z kablem ( audio 100 razy lepsze niż na tych zamulonych ws103 ) i na tych słuchawek dźwięk fanta nieco mylił się z żelazem w CK bo tam dźwięk jest ustawiony na sztywno tak jak w GM4 1 na skali . No ale to wszystko co pisze to takie moje prywatne odczucia i preferencje . No ale te słuchawki XP z GM fajnie się komponują - dźwięk ostry jak żyleta :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 08:28 
Podporucznik
Podporucznik

Też używam zausznych słuchawek XP, porządnie wykonane i świetnie się uzupełniają z GM4 :1 :1 :1
:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 09:23 
Specjalista
Specjalista

Witam. Mam spory ubytek sluchu wiec dla mnie sluchawki sa bardzo wazne.Mialem okazje pochodzic ze sluchawkami sprzedawanymi w zestawie z gm4 , ale mi sie nie spodobaly .Krotko uzywalem sluchawek garreta (takie z regulacja na kazde ucho) szybko oddalem. Teraz mam kossy ur 30 lekkie , wygodne ,dzwiekowo znakomite. Polecam do gm4.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]