Teraz jest niedziela, 6 lipca 2025, 12:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: GM4
PostNapisane: sobota, 6 września 2014, 14:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

u mnie również na miedz popierduje

ale mój jak ktoś czytał wątek felerny jest

sezon w pełni więc do pierwszych mrozów muszę się pomęczyć

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2014, 22:53 
Chorąży
Chorąży

Witam!
Mam pytanko jaką macie opinie po dłuższym użytkowaniu gm4,moja ocena po dłuższym użytkowaniu i po wymianie wadliwej sondy jest teraz na duży plus, po przechodzonych już kilka krotnie miejscówkach innymi wykrywaczami(mniejsza częstotliwość), czwórką sporo wyłuskałem małych cienkich sreberek i innych monet.
Nie należy do łatwych,trzeba na początku mieć dobre nerwy i dużą cierpliwość,nie polecał bym go początkującym,bo szybko może się zniechęcić do tego hobby.
W tej chwili już bym nie wrócił do wykrywaczy o niższej częstotliwości,za dużo zostawiało sie tych mniejszych fantów.

ps.mam jeszcze jedno pytanko czy wy też zauważyliście gdy jest ziemia za bardzo sucha spadek głębokości,potwierdziło mi się gdy chodziłem wyżej po polach gdzie jest sucho a gdy zszedłem na duł bliżej bagna gdzie ziemia jest wilgotniejsza,tu kopałem o wiele głębsze dołki.

poz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2014, 23:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Walbro ja mam te same odcZucia i na chwile obecna jestem bardzo zadowolony gm4.

Czy ktoś z was używa akumulatorów eneloop ? I jeżeli tak to z dedykowana ładowarka czy z inna ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 listopada 2014, 09:41 
Plutonowy
Plutonowy

Cierpliwość trzeba mieć, bo każdą drobnicę znajdzie. Z Ace250 w tym samym czasie zdążyłem oblecieć trzy razy więcej pola, ale nie tak dokładnie jak z GM4. Ja większość czasu (z 80%) chodzę na automacie, więc zdaję sobie sprawę z mniejszej głębokości. Tyle mam śmieci w glebie na najbliższych miejscówkach, że przy jednym ruchu cewki mam 2-3 sygnały do kopania... To zniechęca, cewkę mam 9 cali spider, a chciałem zamienić na 12...
W długi weekend wybieram się w inne rejony, gdzie będzie można odpalić strojenie manualne, bo gleba czysta i moneta z 30 cm nie jest czymś wyjątkowym.
Ogólnie jestem zadowolony, nie myślę o wymianie na inny, nic w obsłudze mi nie przeszkadza, wygodny, lekki, nie bolą plecy jak przy Ace. Muszę jednak chyba zainwestować w jakiegoś kreta, bo przesypywanie garściami ziemi pod cewką, żeby znaleźć coś wielkości łba od szpilki zniechęca. No i szukam ciągle jakiegoś pokrowca na całą długość wykrywacza, szkoda mi czasu na składanie. Nawet do kombiaka się nie mieści, trzeba siedzenie kłaść.

Ja nie zauważyłem zmiany głębokości przy glebach suchych i mokrych, ale zwrócę na to uwagę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 listopada 2014, 10:23 
Moderator
Moderator

koscisty napisał(a):
Cierpliwość trzeba mieć, bo każdą drobnicę znajdzie. Z Ace250 w tym samym czasie zdążyłem oblecieć trzy razy więcej pola, ale nie tak dokładnie jak z GM4. Ja większość czasu (z 80%) chodzę na automacie, więc zdaję sobie sprawę z mniejszej głębokości. Tyle mam śmieci w glebie na najbliższych miejscówkach, że przy jednym ruchu cewki mam 2-3 sygnały do kopania... To zniechęca, cewkę mam 9 cali spider, a chciałem zamienić na 12...
W długi weekend wybieram się w inne rejony, gdzie będzie można odpalić strojenie manualne, bo gleba czysta i moneta z 30 cm nie jest czymś wyjątkowym.
Ogólnie jestem zadowolony, nie myślę o wymianie na inny, nic w obsłudze mi nie przeszkadza, wygodny, lekki, nie bolą plecy jak przy Ace. Muszę jednak chyba zainwestować w jakiegoś kreta, bo przesypywanie garściami ziemi pod cewką, żeby znaleźć coś wielkości łba od szpilki zniechęca. No i szukam ciągle jakiegoś pokrowca na całą długość wykrywacza, szkoda mi czasu na składanie. Nawet do kombiaka się nie mieści, trzeba siedzenie kłaść.

Ja nie zauważyłem zmiany głębokości przy glebach suchych i mokrych, ale zwrócę na to uwagę.

jeśli mogę coś doradzić to w takich zaśmieconych miejscach używaj GB ale zmniejsz czułość na zero - użytkowanie wykrywacza będzie o wiele przyjemniejsze , sygnały pewniejsze , sygnały żelaza będą się mniej mieszały z sygnałem koloru a efekty i tak będą na wysokim poziomie trzeba się jedynie przekonać do tego że czasami opłaca się zmniejszyć czułość.

Dla mnie cewka 9 cali spider działa super - głębokości , stabilność i czułość na mikrokolorki super - na twoim miejscu bym jej nie sprzedał ale ewentualnie dokupił te 12 cali na specjalne okazje

Co do głębokości w różnych warunkach to ja to tak widzę :
na moim poletku testowym najlepsze zasięgi uzyskuję po zimie , na wiosnę wtedy gdy ziemia jest przesączona ( nie za bardzo mokra ) najgorsze zasięgi są latem gdy jest sucho , gorąco a ziemia twarda jak skała ( zauważalny znaczy spadek zasięgów ) tłumaczę to sobie spadkiem przewodności gleby suchej , dotyczy to wszystkich wykrywaczy nie tylko GM4

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 listopada 2014, 10:31 
Plutonowy
Plutonowy

prymek napisał(a):
jeśli mogę coś doradzić to w takich zaśmieconych miejscach używaj GB ale zmniejsz czułość na zero - użytkowanie wykrywacza będzie o wiele przyjemniejsze , sygnały pewniejsze , sygnały żelaza będą się mniej mieszały , efekty i tak będą na wysokim poziomie trzeba się jedynie przekonać do tego że czasami opłaca się zmniejszyć czułość.

Przetestuję, do tej pory wolałem chodzić na automacie, niż zmniejszać czułość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 listopada 2014, 20:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

u mnie nadal nie działa GB ale póki nie wyślę do serwisu to mam pytanie
u was też na miedz i mosiądz popierduje żelazem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2014, 09:06 
Chorąży
Chorąży

stefan3124 napisał(a):
u mnie nadal nie działa GB ale póki nie wyślę do serwisu to mam pytanie
u was też na miedz i mosiądz popierduje żelazem?

Nie zawsze ale zdarza się,przeważnie gdy fant znajduje się głębiej,lub jest to mały kawałek,na monety z tego materiału daje czysty dźwięk ,chyba że znajduje się na skraju zasięgu.

poz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2014, 10:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

ponawiam pytanie o aku. eneloop ? ktoś je stosuje ?

Zauważyłem, że na aku z zestawu po kilku godz chodzenia wykrywacz staje się niespokojny tzn lubi popierdywać. Na nowo naładowanych bateriach nie ma tego problemu. Stąd myśl o zakupie eneloop-ów :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2014, 20:12 
Podporucznik
Podporucznik

Znajomy ma GM3 i miał podobny problem z niestabilnością, wymienił aku. na eneloopy 2000 mAh, już drugi rok na nich pomyka i bardzo je sobie chwali :1
:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2014, 20:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

kajtencjusz napisał(a):
Znajomy ma GM3 i miał podobny problem z niestabilnością, wymienił aku. na eneloopy 2000 mAh, już drugi rok na nich pomyka i bardzo je sobie chwali :1

a jak z ładowaniem? ładuje je bezpośrednio w wykrywaczu czy wyciąga i jakąś ładowarką?
ja chodzę cały czas z oryginalnymi i w sumie raczej mi nic nie popierduje, ale planuję zakupić dodatkowe akumulatorki :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2014, 21:12 
Moderator
Moderator

Wymieniasz akumulatorki i dalej używasz firmowej ładowarki ( nie musisz wyciągać akumulatorów do ładowania i kupować ładowarki ) , wymiana na aku bez efektu pamięci to fajna sprawa - można doładowywać - ja teraz używam wykrywacza po 1-2 godziny dziennie i w sumie nigdy nie wiem jaki jest ich stan naładowania - kiedyś chyba je wymienię

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2014, 22:04 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

niepiotrek napisał(a):
kajtencjusz napisał(a):

a jak z ładowaniem? ładuje je bezpośrednio w wykrywaczu czy wyciąga i jakąś ładowarką?
ja chodzę cały czas z oryginalnymi i w sumie raczej mi nic nie popierduje, ale planuję zakupić dodatkowe akumulatorki :)

Pamiętaj aby nigdy nie włączać wykrywacza podczas ładowania

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 12:21 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

właśnie zakupiłem nowe słuchawki bezprzewodowe do swojej GM4, konkretnie WS103 i zonk
nie jestem w stanie sprawić by jakikolwiek dźwięk wydał się z głośnika. Czy ktoś wie jak sparować słuchawki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 10:50 
Kapral
Kapral

Witam chciałem zapytać jak ten wykrywacz reaguje na żelazo w trybie multiton w zależności od tego na ile ustawimy dyskryminację. Chodzi mi o różnice miedzy disc. na zero a ustawioną np. na 2

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]