koscisty napisał(a):
Cierpliwość trzeba mieć, bo każdą drobnicę znajdzie. Z Ace250 w tym samym czasie zdążyłem oblecieć trzy razy więcej pola, ale nie tak dokładnie jak z GM4. Ja większość czasu (z 80%) chodzę na automacie, więc zdaję sobie sprawę z mniejszej głębokości. Tyle mam śmieci w glebie na najbliższych miejscówkach, że przy jednym ruchu cewki mam 2-3 sygnały do kopania... To zniechęca, cewkę mam 9 cali spider, a chciałem zamienić na 12...
W długi weekend wybieram się w inne rejony, gdzie będzie można odpalić strojenie manualne, bo gleba czysta i moneta z 30 cm nie jest czymś wyjątkowym.
Ogólnie jestem zadowolony, nie myślę o wymianie na inny, nic w obsłudze mi nie przeszkadza, wygodny, lekki, nie bolą plecy jak przy Ace. Muszę jednak chyba zainwestować w jakiegoś kreta, bo przesypywanie garściami ziemi pod cewką, żeby znaleźć coś wielkości łba od szpilki zniechęca. No i szukam ciągle jakiegoś pokrowca na całą długość wykrywacza, szkoda mi czasu na składanie. Nawet do kombiaka się nie mieści, trzeba siedzenie kłaść.
Ja nie zauważyłem zmiany głębokości przy glebach suchych i mokrych, ale zwrócę na to uwagę.
jeśli mogę coś doradzić to w takich zaśmieconych miejscach używaj GB ale zmniejsz czułość na zero - użytkowanie wykrywacza będzie o wiele przyjemniejsze , sygnały pewniejsze , sygnały żelaza będą się mniej mieszały z sygnałem koloru a efekty i tak będą na wysokim poziomie trzeba się jedynie przekonać do tego że czasami opłaca się zmniejszyć czułość.
Dla mnie cewka 9 cali spider działa super - głębokości , stabilność i czułość na mikrokolorki super - na twoim miejscu bym jej nie sprzedał ale ewentualnie dokupił te 12 cali na specjalne okazje
Co do głębokości w różnych warunkach to ja to tak widzę :
na moim poletku testowym najlepsze zasięgi uzyskuję po zimie , na wiosnę wtedy gdy ziemia jest przesączona ( nie za bardzo mokra ) najgorsze zasięgi są latem gdy jest sucho , gorąco a ziemia twarda jak skała ( zauważalny znaczy spadek zasięgów ) tłumaczę to sobie spadkiem przewodności gleby suchej , dotyczy to wszystkich wykrywaczy nie tylko GM4