Teraz jest środa, 2 lipca 2025, 06:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: GM4
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 14:42 
Moderator
Moderator

U mnie na moich podgórskich łąkach to mam problem z mineralizacją , dostrojenie do gruntu jest trudniejsze a podczas chodzenia ziemia "ćwierka" jednak jak coś się nawinie pod cewkę to jest moje . Jeśli możesz to sprecyzuj bardziej jaki masz problem z dostrojeniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 14:48 
Generał Broni
Generał Broni

Problem jeśli można tak to nazwać że nie ma w ogóle sygnału od gruntu na takich podgórskich terenach,potencjometr na maxa w prawo pompuje i cisza,żadne położenie nie powoduje sygnału od gruntu.Dopiero gdy dam czułość prawie na maxa to coś tam od gruntu jest słyszalne.Z a to nie mam problemu z dostrajaniem na czarnych normalnych glebach,czułość np na 7 i zaczynam pompować sygnał jest wyraźny i wiadomo lecę w kierunku minusa pokrętłem gruntu i przeważnie na godzinie 10 jest już cisza dostrojony.Czyli na podłożu górzystym żadne położenie potencjometru gruntu nie daje sygnału od niego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 17:21 
Moderator
Moderator

A jak w takim terenie działa wykrywacz w ustawieniu GB auto ? Traci zasięg ? łapie jakieś sygnały duchy ? Bo wygląda to tak jakby cewka została odłączona - nic innego mi do głowy nie przychodzi , nigdy tak nie miałem i tak nie powinno się dziać , no ale z drugiej strony to wygląda na to że wykrywacz jest sprawny bo w normalnym terenie dostraja się prawidłowo więc wina w gruncie a nie w wykrywaczu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 17:29 
Generał Broni
Generał Broni

Może specyficzny jest mój teren przedgórze sudeckie bazalt itp.Sygnały normalnie wyłapuje,jest jeszcze kwestia zakłóceń odbieranych co jakiś czas no ale czekam na decyzje sprzedawcy który czeka na odpowiedź producenta,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 17:50 
Moderator
Moderator

Spróbuj założyć filtr ferrytowy na kabel - ja na razie testuję ale jestem w stanie ustawić w domu czułość na 8 a wcześniej max 4-5 więc chyba jest jakaś różnica . Taka ciekawostka mój GM4pro WD nie wzbudza się pod liniami wysokiego napięcia ( tymi największymi ) na 18khz ale wzbudza się na 8khz . Jeśli mimo tych problemów z dostrojeniem GB wykrywacz działa dobrze to się tym nie przejmuj .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 18:04 
Generał Broni
Generał Broni

Mój w domu też da się ustawić wysoko na polu też ale nie raz jak coś zacznie nadawać to muszę zjechać z czułości na 3 do 4.On odbiera normalnie jakieś nadajniki radary? zwłaszcza jak podniesiemy cewkę pionowo do ziemi,Trwa a to np z 3minuty amplituda zakłóceń się zwiększa aż przechodzi do jednego pisku i nagle się ucina,normalnie cisza można chodzić na maxa jest stabilny i za jakiś czas znowu taki sam schemat zwłaszcza gdy cewka jest na wschód w kierunku na południe cichnie może to śmieszne ale tak jest jestem przekonany że na 99% jakieś fale elektromagnetyczne odbiera z nadajnika gsm?może radar?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 18:15 
Moderator
Moderator

Na moich filmach z gm4prowd możesz zobaczyć tą anomalię - jednego dnia gdy dam cewkę w górę to całkowita cisza a w tym samym miejscu innego dnia cewka w górę i odbiera satelitę ( pipczy ) ale szczerze mówiąc NIGDY nie miałem sytuacji gdy jakiś Golden Mask ( miałem 4 różne ) z cewką spider wzbudził mi się bez przyczyny - miałem taką sytuację raz na GM4 pro z cewką firmową 12/10 - szybo wymieniłem ma 7 cali i wszystko na miejscówce działało idealnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 20:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kolego Abagus, jestem więcej niż zadowolony, szybki, pięknie wyłuskuje kolorki, trzeba kopać każdy kolor , dużo kopania ale i fantów dużo wiecej, od kiedy go mam Argo leży w szafie , to dobry sprzęt ale latanie z ck to sama przyjemność niestety moja lepsza połowa coraz częściej mi go zabiera więc chętnie zamienię argo na gm4 jakby komuś nie podpasował :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 20:22 
Kapitan
Kapitan

No to widzę, że generalnie szaleństwo z GM :) Ja na nowego CK czekałem 2 miesiące i się nie doczekałem. Argo nie oddam ze względu na statyk, mixa i zasięg na miedziaki. A Deusa się pozbyłeś? No i gdzie w końcu można w kraju kupić GM4 Pro z cewką 9"? Jaki sklep jest pewny i jak z ewentualnym serwisem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 20:44 
Kapitan
Kapitan

U mnie na cewkach spider wykrywacz zachowuje się stabilnie... Czasami lepiej się troi, czasami gorzej ale nigdy nie było z tym problemu - z liniami WN bywa różnie - u mnie bardziej się wzbudzał na 18kHz, na 8kHz pracował stabilniej ale z to mocniej wyłapuje kamienie magnetyczne - chociaż reguły nie ma... Dlatego warto mieć możliwość kilku konfiguracji i ustawień sprzętu - na miejscu można dopasować ustawienia częstotliwości i dobrać ewentualnie odpowiednią cewkę.
Abaqus - sklep w T. Górach ma niby dużą dostępność - nie wiem czy będzie możliwość modyfikacji oferowanego zestawu i zmiany cewki na 9-cio calową... Najlepiej zadzwonić i upewnić się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 21:03 
Kapitan
Kapitan

Benek, z tym sklepem ja już w lipcu zeszłego roku rozmawiałem i powiem Ci, że nie byłem zadowolony z negocjacji ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 21:18 
Kapitan
Kapitan

Wyobraź sobie, że ja mieszkam zaledwie kilkanaście kilometrów od nich, ale podobnie jak Ty dałem sobie z nimi spokój - w grudniu poprosiłem jako zdecydowany klient, by dali znać jak będą mieli na sklepie sprzęt - zostawiłem namiary, wysłałem kilka e-maili - do dzisiaj cisza, żadnego zainteresowania klientem. Mocny Sygnał sprzedał mi ze sporym rabatem, niezwykle profesjonalne i rzeczowe podejście - na każdym kroku widać troskę o klienta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 21:22 
Kapitan
Kapitan

Szkopuł w tym, że Mocny Sygnał nie wie kiedy będzie miał w ofercie GM4 Pro :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 23:04 
Generał Broni
Generał Broni

Co do sklepu z Tarnowskich G to wykrywacz miałem na drugi dzień ekspresowo kurierem,jedyne to zgłaszałem te zakłócenia które nieraz mam sam zasugerowałem że może być to cewka 10,5 2d ewentualnie trzeba by zastosować adapter odpisali że sprawę przekazali producentowi a że niby kontakt z nim jest utrudniony to już trochę czekam na ich decyzje co się zaczyna ślimaczyć i mam lekkiego nerwa :(Na razie jestem do nich nastawiony neutralnie zobaczymy jak załatwią moją sprawę to ich będę mógł w pełni tu ocenić.Oprócz tych zakłóceń które nieraz nękają mojego Gm to oceniam go bardzo dobrze kosi drobnice aż miło i głęboko,chyba będę musiał się zaopatrzyć w jakiegoś krecika bo wyciąga takie pierdółki że ciężko to znaleźć w rękach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2015, 00:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wychodzi na to ,że GM4 to odkurzacz do wszystkiego i za razem do niczego. ;) ..dołóżcie trochę PLNów i kupcie jakiegoś goldmaxxa..a i cewki są w nich dobrze dostrojone,po osłuchaniu dźwięki stają się ''wymowne'' ,słuchawki nie stwarzają żadnych problemów ,nie wzbudzają się i mają 5 lat gwarancji ....za kilka miesięcy przewiduję taki wysyp używek GM4 ,że allegro tego nie ogarnie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]