Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 14:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 49  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 4 pro WD - 18khz i 8khz
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 19:40 
Moderator
Moderator

Z moich prawie 3 letnich obserwacji to jest tak :

1 generacja cewek - to cewki okrągłe - cewka 10.5 cala , cewka 20cm pełna
2 generacja cewek - to cewki " prostokątne" 26/23cm , 30/25cm , 38/30cm i tu bym dołożył snajperkę 17cm ( cewki miały chyba wypełnienie koloru czarnego - pierwsza generacja czerwonego które łatwiej się wyłupywało )
Dodatkowo w tym momencie Detech robił cewki SEF do GM - 30/25cm i 20/15cm - chyba potem układy pomiędzy firmami się zepsuły .
3 generacja cewki SPIDER - średnica 12.5cm , 23cm , 30cm - cewki są lżejsze i najlepiej dopracowane.

Miałem cewki 17cm , 2 generacji 30/25cm , spider 23cm i 30cm . Najbardziej mi podeszły cewki 23cm i 17cm - zdecydowanie bardziej stabilne i zdecydowanie lepsze na mikrokolory ( tak dużej różnicy w wykrywalności małych kolorków nie widziałem w żadnym z posiadanych wcześniej wykrywaczy ) . Z moich doświadczeń to jak dobrze działa wykrywacz Golden Mask zależy czy trafi się nam dobra cewka - trochę loteria - nie znam się na stronie teoretycznej wykrywaczy tzn. elektronice ale takie mam odczucie , trzeba sprawdzić cewkę czy dobrze dostraja do gruntu , czy nie jest wrażliwa na stukanie w nią na normalnie ustawionej czułości itd.
tu jest link do testów z Lovec pokladu - można użyć tłumacza ( może się komuś przyda )
http://www.lovecpokladu.cz/home/postreh ... 18khz-6232

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 20:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

I to jest konkretna odpowiedź...
Dzięki prymek :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 22:04 
Kapitan
Kapitan

Podjąłem decyzję o zakupie drugiego dodatkowego wykrywacza - mój dorastający syn oznajmił mi, że chciałby ze mną czasami pośmigać po polach i lasach.
Obecnie używam Euro Teka Pro 11 DD i w moim odczuciu jest to idealny uniwersalny sprzęt do rekreacyjnego szukania. Ten wykrywacz dam synowi ewentualnie będzie zalegał w bagażniku jako rezerwowy.
Na początku uległem presji środowiska i jakiejś dziwnej modzie, poważnie brałem pod uwagę zakup Rutusa - może Optimy może Argo... (niestety ilość opisanych przypadków gdzie wykrywka wracała do serwisu z różnymi usterkami skutecznie mnie do nich zniechęciła)...
Jednak uważna lektura wielu wątków na wielu forach utwierdziła mnie w przekonaniu, że kolejnym moim wykrywaczem będzie Golden Mask 4.
Ja oczekuję od wykrywki prostoty, która jednak będzie oferowała przyzwoite osiągi.
Prosty niezawodny szybki sprzęt na kolorek - to jest to czego potrzebuję. Takim sprzętem w swojej klasie cenowej jest ET Pro, jednak na obecną chwilę mogę sobie pozwolić na większy wydatek więc sądzę, że GM4WD Wireless Dual Golden Mask będzie optymalnym wyborem.
Dotychczas szukałem używając słuchawek bezprzewodowych i z czasem w ogóle nie zwracałem uwagi na wskazania cyfrowe wykrywacza - dla mnie wyświetlacz stał się zbędnym gadżetem - nie muszę absorbować uwagi wpatrując się w wyświetlacz - wolę skupić się na wsłuchiwaniu w docierające sygnały.
I tutaj mam pytanie - czy nadajnik słuchawek w GM4 jest zintegrowany z elektroniką wykrywacza?
A jeśli tak, to czy jest możliwość przełączenia pomiędzy słuchawkami a wbudowanym głośnikiem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 10:01 
Moderator
Moderator

Nadajnik jest zintegrowany - żeby słuchawki działały trzeba ustawić przełącznik znajdujący się na tylniej części przedziału bateryjnego w położeniu WS ( są tam również dwie wtyczki jedna do podłączenia ładowarki druga do klasycznych słuchawek )
Co do wykrywacza to super wybór dla osoby która lubi analogi , której nie potrzeba wyświetlacza i nie czuje potrzeby eksperymentowania z ustawieniami , każda osoba początkująca da radę - należy jedynie pamiętać by nie przeginać z ustawieniami czułości , dodatkowo nikt wam nie będzie wciskał ciemnoty że nie umiecie ustawić wykrywacza i dlatego macie słabe wyniki (do osiągnięcia wysokiej "wydajności" nie jest wymagane przeczytanie książkowej instrukcji i kilkuletnia praktyka )

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 13:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Prymek robiłeś już możne testy Optimy na tych samych dołkach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 13:45 
Kapitan
Kapitan

Prymek, jak widzę kolejny temat tasiemiec o ustawieniach takiego czy innego wykrywacza, to mam niezły ubaw. Akurat z wykształcenia jestem elektronikiem, komputery w młodości obsługiwałem używając komend DOS`a, więc dla mnie te teksty o takich czy innych "optymalnych" ustawieniach wykrywacza to tylko ściema.
Tak naprawdę wszystko, albo prawie wszystko co było do wymyślenia w technologii amatorskich detektorów jest już dawno stosowane. Każda kolejna nowsza wersja wykrywacza różnić się będzie jedynie interfejsem, układem menu, dodatkowymi czasami zbędnymi opcjami. Wykrywacz to w gruncie rzeczy banalna prosta konstrukcja, do której ktoś napisał bardziej lub mniej zaawansowany program, który tak naprawdę nic ponad to co oferuje technika nie wyciśnie więcej z wykrywacza. Ja nie rozumiem, po co ludzie komplikują rzeczy, które z założenia są proste i banalne...
Ale wracając do tematu wątku... Mam kolejne pytanie.
Rozumiem, że wykrywacz oferuje dwutonową identyfikację - podział na metale żelazne i kolorowe lub te poniżej nastawionej dyskryminacji i powyżej - czyli mówiąc wprost - dwa tony identyfikowanego przedmiotu.
Identyfikacja różnych przedmiotów np kolorowych sygnalizowana jest tym samym tonem? Czy są jakieś niuanse w generowanym dźwięku, które pozwalają odróżnić różne kolorowe metale? Mówiąc wprost, możemy rozróżnić sygnalizację aluminium, bądź innego metalu kolorowego? Czy głębokość zalegania przedmiotu przekłada się na różną amplitudę-głośność generowanego dźwięku? Czy jest to wartość stała?
ET Pro jest może i banalną konstrukcją, ale ta wykrywka po osłuhaniu, umożliwiała na słuch identyfikację sygnałów monetkowych, folii czy żelaza - pomimo, że sygnalizacja jest trzytonowa... Charakterystyczne mocne krótkie sygnały w ET wskazywały na monety - inne kolorki albo folia były sygnalizowane w odmienny specyficzny sposób - można było się tych sygnałów nauczyć i ID wyświetlacza stawała się zbędna.
Jak to jest w Golden mask? Bo filmy na YT moich wątpliwości nie rozwiewają....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 14:19 
Generał Broni
Generał Broni

Benek na śmietniku sygnetu tak łatwo nie wyłapiesz jak swoim czarodziejskim Tekneticsem :) Długo nim się chyba nie pobawiłeś, co ?

Prymek co to znaczy lubi analogi ? To jakoś inaczej działa oprócz tego, że nie ma wyświetlacza ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 14:27 
Kapitan
Kapitan

BRAT_MIH - tyle masz do dodania w tym wątku?
Po co zabierasz głos?
Jak widać są osoby, które bez trollowania nie mogą żyć :-) No cóż, to w końcu publiczne forum, więcu zmuszony jestem obojętnie traktować takie uszczypliwe teksty.
Wracaj do swojego kółeczka wzajemnej adoracji, tam się nawzajem pocieszajcie i utwierdzajcie w przekonaniu, że wasze piszczałki są najlepsze na świecie :-)
A ja kupię sobie jednak to na co mam ochotę i nie będę szukał aprobaty ze strony innych.
Dosiego roku kolego BRAT_MIH :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 14:33 
Moderator
Moderator

Jestem zwolennikiem teorii mówiącej że najlepiej identyfikuje się łopatą , oczywiście w audio GM4 są niuanse ale byłbym ostrożny przy opieraniu się na nich bardziej to działa tak że można powiedzieć " to dobry sygnał " lub na polu gdzie są małe sreberka " chyba będzie sreberko" , gm ma również coś takiego jak "modulacja głębokościowa " z tym że przedmioty głębokie dają sygnał słabszy, trochę "rozjechany " który może się stać zmianą progu wiodącego ( przy słyszalnym progu wiodącym ). Nie pamiętam żeby gm dawał sygnał żelaza ( lub mieszany żelazo-kolor ) na głęboki fant z metalu kolorowego - a tak się zdarza w wielu wykrywaczach.
Co do folii aluminiowej i dyskryminacji to polecam filmik : http://youtu.be/d08BkwRNQDE

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 stycznia 2015, 15:55 
Kapitan
Kapitan

Prymek, dzięki Tobie i Twoim wyczerpującym opisom i filmom podjąłem decyzję o zakupie Golden Maska - zdecydowałem się na wersję dwu częstotliwościową ze słuchawkami bezprzewodowymi.
Podobnie jak Ty stwierdziłem, że nie ma co ufać identyfikacji czy to cyfrowej czy tonowej - tak naprawdę i tak kopałem zawsze pewne sygnały bez względu na wskazania ID - dlatego używając tej wykrywki sposób poszukiwań nie zmieni się od dotychczasowego.
Czekam tylko na kasę, która spłynie za wystawienie na aukcji kilku zbędnych gadżetów zalegających w szufladzie i w szafie.
Przez chwilę myślałem jeszcze o Omedze 8000, jednak doszedłem do wniosku, że mając Golden Maska 4 i Euro Teka Pro 11DD, te dwa sprzęty na jednym polu będą się idealnie uzupełniać. Mam tylko cichą nadzieję, że mój syn szybko nie zniechęci się.
Pozdrawiam, Bernard z Zabrza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 stycznia 2015, 22:04 
Kapral
Kapral

Witam chciałem zapytać gdzie można kupić cewkę 9' spider do gm 4 wd bo te które są na allegro mają podaną kompatybilność tylko z wykrywaczami o częstotliwości 18 kh. A nie ma tam tego wykrywacza i zastanawiam się czy po przestawieniu na 8kh działał by poprawnie czy po prostu sprzedawca zapomniał umieścić go w opisie aukcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2015, 08:11 
Moderator
Moderator

Wszystkie cewki spider pasują do GM4 pro wd działającego na 8 i 18khz - na 9 cali na allegro będzie pasować do wd - zapomnieli napisać lub sami nie wiedzą ( ta firma sprzedaje wiele przedmiotów i nie są to specjaliści tylko od wykrywaczy )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2015, 10:41 
Kapral
Kapral

Dzięki wielkie za odpowiedz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2015, 12:23 
Kapitan
Kapitan

GM4 już zamówiony w sklepie - czekam tylko na dostępnośc towaru, jak dotrze to się pochwalę wrażeniami. Ja też zdecydowałem się na spidera 9 cali.
Ze swojej strony chciałem prymkowi podziękować za merytoryczne i rzeczowe opinie i uwagi o sprzęcie.
Szkoda, że na forum nie często trafia sie na takich ludzi jak prymek, którzy służą swoim doświadczeniem i dobrą radą.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2015, 15:16 
Generał Broni
Generał Broni

A czy ktoś robił porównanie GM4 do Visty Smart/Gold ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]