Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 00:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 49  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 4 pro WD - 18khz i 8khz
PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2015, 19:19 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jak długo ładować pierwszy raz baterie w GM4?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2015, 19:41 
Podporucznik
Podporucznik

"Szukajcie a znajdziecie" :)
viewtopic.php?f=10&t=155025&start=15
viewtopic.php?f=10&t=155025&start=30
:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2015, 22:03 
Kapitan
Kapitan

tomaszek1 napisał(a):
Jak długo ładować pierwszy raz baterie w GM4?

Nowe w zasadzie trzeba rozładować do zera by naładować na full - kilka razy pełne formatowanie...
Warto zainwestować w bardziej pojemne ogniwa, które można doładowywać. Te otrzymane w zestawie z efektem pamięci wożę na wszelki wypadek jako zapas. Od czasu do czasu wszystkie akumulatorki ładuję ładowarką BC700 - pełny format i full ładowanie.
Jak się odpowiednio dba o akumulatorki na pewno dłużej posłużą.
Aktualnie używam ogniw o pojemności 2600mAh. Oryginalne otrzymane w zestawie mają tylko 1000mAh - są to akumulatory starej generacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 14:09 
Kapral
Kapral

No i kłopot ze wzbudzaniem rozwiązany. Okazało się że problemem była pechowa słabo zestrojona cewka, ale pan z MS już nie pierwszy raz wykazał się błyskawicznością w rozwiązywaniu problemów i na drugi dzień już hasaliśmy z nową cewką, działa jak marzenie.
Co mogę powiedzieć - wykrywka kosi aż miło. Trzy pasy małego zaśmieconego poletka prawie w środku miasta i paręnaście drobnych fantów, w tym dwie monetki. W tym samym miejscu chińczykiem prawie nie było co kopać.
Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to niekiedy czyściutkie sygnały, które po wykopaniu okazywały się zwykłymi śrubkami. Gwoździ zero, za to sporo folijek. Dyskrymka ustawiona na fabrycznej 2. Ale może trzeba nam więcej czasu na osłuchanie, być może te czyste sygnały nie były takie czyste jak się wydawało ;)

Teraz czas opuścić miasto i wejść do lasu, relacja wkrótce.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 sierpnia 2015, 10:55 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam. Interesuje mnie możliwość podłączenia cewek 6x8 SEF, 10x12 SEF oraz 7" do GM4WD (2 częstotliwości), może ktoś pracuje z wymienionymi cewkami na tym sprzęcie. Jestem również ciekaw w porównaniu 10x12 SEF vs 12 Spider oraz 6x8 SEF vs 7". Czy jest ktoś wstanie porównać te dwie pary cewek odnośnie głębokości i separacji żelaza? Pozdrawiam i niech wam darzą doły.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2015, 18:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam i proszę użytkowników GM4 o odpowiedź:
czy w terenie zaśmieconym drobnym kolorem (mosiądz - łuski) będzie poprawnie identyfikował stalowe sygnały średniej wielkości jak np. mała podkowa? Chodzi mi o identyfikację tonową.
Czy duża ilość kolorowych sygnałów, kilkanaście na m2, nie będzie zakłócać widzenia ferromagnetyków?

dziękuję, pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2015, 09:15 
Pułkownik
Pułkownik

Nie będę zakładał nowego wątku,więc podepnę się z zapytaniem tutaj.Mianowicie interesuje mnie opinia osób posiadających ten nowy rozsuwany stelaż do serii GM/CK.Czy stelaż ten spełnia swoje zadanie,tz.czy częste rozsówanie go,kiedy sprzęt nie jest nieskazitelnie czysty,nie powoduje jakichkolwiek ubytków włókna,czy też zatarć nakrętek kontrujących.Czy nakrętki należycie kontrują rurki,nie powodując przekręcania się cewki(np. podczas uderzenia w korzeń lub inna przeszkodę.Interesuje mnie ten stelaż,więc wdzięczny byłbym za podzielenie się obiektywnymi opiniami.Dziękuję i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2015, 20:58 
Sierżant
Sierżant

123Borsuk321 napisał(a):
Witam i proszę użytkowników GM4 o odpowiedź:
czy w terenie zaśmieconym drobnym kolorem (mosiądz - łuski) będzie poprawnie identyfikował stalowe sygnały średniej wielkości jak np. mała podkowa? Chodzi mi o identyfikację tonową.
Czy duża ilość kolorowych sygnałów, kilkanaście na m2, nie będzie zakłócać widzenia ferromagnetyków?

dziękuję, pozdrawiam

Według mnie mosiężne łuski to dla GM 4 nie drobny kolor a średni. Na poniższym foto zamieszczam przykłady co dla Golden Maska jest drobnym kolorem.
Podobnie będzie z kategorią wielkościową jeśli chodzi o podkowę. Ta dla GM 4 to już duże żelazo i detektor będzie ją sygnalizował tonem wysokim. Jednak w zależności od stopnia jej skorodowania, rodzaju gruntu oraz ustawionej dyskryminacji modulacja tego tonu może się różnić - sygnał audio nie będzie tak czysty jak w przypadku np monety.
GM 4 jest na tyle szybkim wykrywaczem że na 1 m2. usianym kilkunastoma łuskami spokojnie tą podkowę zobaczy. Łuski w odróżnieniu od podkowy będą miały bardziej "punktowy" sygnał.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2015, 10:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pochwalę się (czy może raczej GM) czymś.
Pole które przeczesuję od lat, dokładnie, 2 razy w roku średnio. Przeszukane sprzętami jak w podpisie.
Wylazłem tam 1. raz z GM4 pro WD. Namierzyłem dobry sygnał na kolor, kopię, głęboko. Na 70cm ukazuje się moim oczom "konserwa" cynkowa z ok 300szt amu karabinowej. Nie widział tego żaden z moich wykrywaczy...
Parametry :
czułość na 6,5
disc na 2
18kHz
A GM uniesiony na 10cm nad dołek jeszcze dawał sygnał...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 23:02 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Mam pytanie oto jak sobie radzicie z kamieniami magnetycznymi? Mam jedno pole gdzie jest ich mnóstwo i dają wyraźny sygnał na kolor. Początkowo myslałem, że można je odróżnić po specyficznym "podwójnym" sygnale, ale szybko okazało się, że pozostałe kolorki też dają taki sam sygnał (cewka 12" spider). Dodam tylko, że jestem początkującym uzytkownikiem GM4WD (poprzednio wieloczęstotliwościowiec i inne). Z góry dziękuję za wskazówki.
Darz dół

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2015, 08:14 
Kapitan
Kapitan

Ja kamienie magnetycznie rozpoznaje po rozmytym wyraźnym przeciągłym sygnale. Z czasem na pewno uda Ci się rozróżniać te sygnały. Połóż obok takiego kamienia jakąś monetkę i na przemian najeżdżaj cewką raz na kamień, raz na monetkę - zobaczysz jaka jest różnica.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2015, 09:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

paszeka - tak jak kolega powyżej radził, kamienie magnetyczne dają charakterystyczny sygnał, poza tym - masz coś w rodzaju gruntu auto - przekręcasz gałkę z gruntem max w lewo i wtedy kamienie magnetyczne powinny zamilknąć - tj będą dzwonić jak żelazo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2015, 14:28 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dzięki za informację. Poeksperymentuję.
Zastanawiam się jeszcze jak się sprawuje cewka 9" spider w konfrontacji z kamieniami, czy jest jakaś zauważalna różnica.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2015, 15:35 
Sierżant
Sierżant

"Dziewiątka" będzie sygnalizowała kamienie podobnie jak "dwunastka". Trafnie to ujął wyżej kolega benekpe. Na pewno nauczysz się odróżniać je od monetek - to tylko kwestia doświadczenia którego nabierzesz z każdym kolejnym wypadem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2015, 17:28 
Podporucznik
Podporucznik

A u mnie na" dziewiątce" sygnał podobny jest do ćwierkającego kanarka przynajmniej mi to tego ptaszka przypomina. :D I nie jest punktowy tylko rozmywa się.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]