Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 20:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 49  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 4 pro WD - 18khz i 8khz
PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2016, 17:47 
Moderator
Moderator

Ck + cewka spider 9 cali i patera średnica 34cm mosiądz srebrzony
https://youtu.be/SfYFObBB1jg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2016, 18:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

prymek napisał(a):
Ck + cewka spider 9 cali i patera średnica 34cm mosiądz srebrzony
https://youtu.be/SfYFObBB1jg

Dziękuję kolego Prymek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 19:35 
Podporucznik
Podporucznik

Wracając do tematu nowej cewki GM mineral .Cz z nową cewką kamienie -otoczki, magnetyczne będą nadal słyszalne dźwiękiem rozmytym ? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 stycznia 2016, 16:51 
Kapitan
Kapitan

Jako ciekawostkę podam sposób na bezprzewodowe słuchawki alternatywne dla oryginalnych dołączonych do zestawu. Za dosłownie 20zł kupiłem fajny transmiter FM w paśmie radiowym, zasilany dwoma małymi paluszkami. Mały kompaktowy transmiter który transmituje sygnał, o bardzo przyzwoitej jakości - żadnych szumów, niedostrzegalne przesunięcie sygnału względem ruchu cewki. Zasilanie paluszkami zapewni długą ciągłą pracę, w razie rozładowania można mieć pod ręką zapasowe baterie albo akumulatorki.
Na razie testowałem na smartfonie, jednak już rozglądam się za porządnymi słuchawkami z wbudowanym radiem. W sumie smartfon też może być odbiornikiem, pod który podłączymy każde słuchawki.
Poniżej fotki transmitera zabudowanego w Golden Maska Coin Killera.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2016, 22:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Panowie mam pytanie odnośnie cewki spider '12
Nie wiem czy czasem nie zakupiłem złej cewki...mam problemy z dostrojeniem się do gleby. Wygląda ona tak (zdjęcie podglądowe cewki z internetu) Zaś ogólnie sprzedawa jest wersja niżej, gdzie na cewce są 2 otwory podłużne, a nie 4.
Mógłby mi ktoś wyjaśnić tą zasadniczą różnicę między tymi cewkami? Będę bardzo wdzięczny.
Sprzęt GM4 pro WD

Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2016, 06:01 
Moderator
Moderator

to normalna cewka 12 cali spider do GM4 i podobnych ta z 4 dziurami to pierwszy typ , te z dwoma zaczęli robić ostatnio pewnie trochę mniej ziemi będzie się teraz wsypywało pod osłonę ( co mnie strasznie denerwowało :lol: ) . Co do dostrojenia do gruntu to na czym polega problem ? z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że z GM4 i dużymi cewkami ( 12/10 firmowa i 12 spider ) w miejscach o wyjątkowej mineralizacji miałem problem - brakowało skali by dostroić mimo że pokrętło było już max w lewo to wykrywacz i tak nie był do końca dostrojony . Ogólnie nie lubię "dużych" cewek na GM4 - ale to moja subiektywna opinia . Jak możesz to zrób krótki filmik z dostrojenia do gruntu ( to można nawet zrobić telefonem ) opublikuj i na bank ktoś ci powie co jest nie tak . Jeszcze dodam że z pewnością dostrojenie do gruntu wykrywacza z dużą cewką może być trudniejsze niż z mniejszą - po prostu jest trochę inaczej .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2016, 15:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Właśnie trafiłeś w sedno z tą skalą na pokrętle dostrajania do gleby prymek ;) Po prostu brakuje mi skali żeby dograć się do gleby, przez co często kamienie magnetyczne dają mi fałszywy sygnał, wiem, że zawsze można z multi przełączyć na audio i w ten sposób upewniać się czy to kamień, czy też nie, no ale jak w glebie jest sporo takowych kamieni, to takie przełączanie co chwile byłoby uporczywe :) Dzięki za podpowiedź, pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2016, 19:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

W GM4 kamienie będą słyszalne i po dobrym dostrojeniu.Na największej cewce spider 12 w moim przypadku jest to bardziej dokuczliwe,jak na małej 7-ce.
Dla mnie to nie problem,w zasadzie zawsze kamienie dają inny podwójny,rozmyty sygnał.Czasem gdy mam wątpliwości,przełączam na auto i jeżeli to kamyk,pod cewką mam totalną ciszę.
Nie wiem jak to działa w WD,do tam brak trybu auto.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2016, 20:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W WD brak audio? Przecież jest Multi/Audio do wyboru. Tutaj wrócę do strojenia; przy nieprawidłowym dostrojeniu do gleby kamienie dawały sygnał mylący z czymś skorodowanym, za innym razem przy strojeniu sygnał był wydłużony (więc wiadomo że to kamień), podwójny dźwięk miałem na mniejszych cewkach, przy tym dużym spiderze ciężej trafić w złoty środek dostrojenia ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2016, 21:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

ferox napisał(a):
W WD brak audio? Przecież jest Multi/Audio do wyboru.

Nie napisałem kolego,że brak audio w GM4WD,tylko brak auto ;)
Tam gdzie w zwykłym GM4pro jest hebelek strojenia auto-manual,w GM4WD jest 8khz-18khz,a audio wszystkie mają tak samo.
W przypadku kamienia,gdy mam wątpliwości przełączam na auto i jeśli to kamień to mam pod cewką totalną ciszę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2016, 21:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A czy czasem nie jest tak, że pokrętło na max w lewą stronę daje Ci auto? Coś mi się tak kojarzy... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2016, 21:43 
Podporucznik
Podporucznik

Ciekaw jestem jak ze strojeniem i osiągami nowej cewki Golden Mask Fighter 12 cali .Czy ktoś testował? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2016, 21:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

ferox napisał(a):
A czy czasem nie jest tak, że pokrętło na max w lewą stronę daje Ci auto? Coś mi się tak kojarzy... ;)

Tak to w wersji WD działa.Tylko wtedy po każdorazowym sprawdzeniu kamienia,trzeba dostrajać wykrywacz,chyba że wracać mniej więcej do poprzedniej nastawy,ale w tym przypadku nie można chyba mówić o idealnym dostrojeniu do gruntu?
W przypadku pól gdzie kamienie magnetyczne występują często,metoda ta jest czasochłonna i mało wygodna.
W przypadku zwykłego GM4 podczas sprawdzanie kamienia,pokrętło gruntu nie zostaje poruszone,przełączam na sekundę hebelek na auto i już wiem co jest pod cewką.
Na pewno jest to dużo wygodniejsze rozwiązanie,z drugiej strony za tą wygodę tracę możliwość korzystania z 8khz niewątpliwie lepsze na lasy,więc coś za coś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 stycznia 2016, 07:56 
Moderator
Moderator

Czy może ktoś używał słuchawek przewodowych koss ur30 na wykrywaczach Golden Mask ??? interesuje mnie jakie audio , czy np. dźwięk nie muli albo basu żelaza nie wicina ( bo robią tak xp fx02 )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 stycznia 2016, 20:29 
Specjalista
Specjalista

Cześć. Ja używam z gm4 słuchawki koss ur 30. Wcześniej myślałem że słuchawki to zbędny balast . Byłem w błędzie bo te słuchawki sa świetne Jak dla mnie rewelacja.Mam kiepski słuch ale dzięki tym słuchawkom nie kopię koksu ani kamieni magnetycznych. Żelazo to żelazo , kolor to kolor. Głębokie małe monety np denarki albo krzyżowki ( 11 mm) słychać doskonale i bez problemu obok żelaza . Dźwięk jest jak żyleta.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]