Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 00:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 5-opinie
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 19:42 
Kapitan
Kapitan

GM5 jest tak samo prosty w obsłudze jak poprzednik. Włączasz, stroisz i wio w pole :) W przypadku niestabilnej pracy schodzisz z czułości i tyle - nie ma więcej istotnych opcji... Dyskryminacja działa tylko w zakresie żelaza, ewentualnie wybierasz jeden z trzech trybów - tryb dyskryminacji żelaza, tryb dwóch tonów i all metal. Wykrywacz zapamiętuje ostatnie ustawienia po wyłączeniu, reset odświeża jedynie nastawy, nie przywraca ich do jakiś ustawień fabrycznych. Jest możliwość ustawienia modulacji dźwięków dla wszystkich trzech trybów pracy - no i oczywiście regulacja głośności. W zasadzie mamy GM4-kę z cyfrową modyfikacją kwestii obsługi samych nastaw - cyfryzacja w tej kwestii jest prymitywna - ale to wyszło jedynie na dobre wykrywaczowi :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 19:49 
Generał Broni
Generał Broni

A ma jakąś regulację wzmocnienia audio? Nie chodzi mi o regulację głośności, a o kompresję dźwięku - czyli czy poziom dźwięku może być zależny od głębokości obiektu, czy w w zasadzie zawsze taki sam, a jedynie przy ekstremalnie głębokich obiektach zaczyna przycichać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 19:52 
Kapitan
Kapitan

Nie ma takiej regulacji - to banalnie prosty wykrywacz. Jedyna regulacja głośności - to dosłownie poziom audio na słuchawki i głośnik.
saku na swoim profilu YT dokładnie opisał ten wykrywacz - proponuję uważnie obejrzeć jego film instruktażowy - od tego w zasadzie należy zacząć :)
Amplituda generowanego dźwięku jest zmienna - tak zróżnicowana jak wyświetlane spektrum obiektu - dosłownie tak jest - jeśli przedmiot jest jednorodny, to taki sam dźwięk słyszymy i widzimy to na wyświetlanym spektrum. Jeśli stop metalu jest nie jednorodny, to podobnie jak to widać na spektrum, słyszymy jednoczesne dźwięki o zróżnicowanej amplitudzie jednak w dwóch tonach - proste za razem mega skuteczne dla kogoś, kto zechce zrozumieć te dźwięki :)
Niestety, każdy sprzęt wymaga dobrego osłuchania i zrozumienia...
PS Tak na chłopski rozum - wyświetlane spektrum przedstawia nam sygnał w 2D - czyli w skali poziomej mamy określoną charakterystykę i strukturę badanego metalu - od żelaza, aluminium, niklu miedzi po srebro - a w skali pionowej mamy moc sygnału - i tak samo generowane są dźwięki modulowane dwu tonowo - jeśli stop ma w swej strukturze żelazo, to słyszymy niski ton, a jeśli kolor to wysoki ton - często słyszymy jednocześnie te dźwięki - wysokość dźwięku czyli amplituda dla każdego tonu są niezależne i różnie generowane... dodatkowo występują takie niuanse jak długość dźwięku, krótki albo dłuższy a czasami wręcz rozmyty - tak charakterystyczny dla kamieni magnetycznych...to tak w skrócie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 20:24 
Generał Broni
Generał Broni

OK, dzięki za odpowiedź. Poszukam tego filmiku na YT.

Wiesz, prostota detektora to wcale nie jest wada - wszystko zależy czego się od sprzętu oczekuje i na ile jest skuteczny w rękach swojego właściciela. Najczęściej najbardziej skuteczny w rękach przeciętnego operatora jest właśnie ten, który ma minimum ustawień. Jak reprezentuje sobą jeszcze w miarę przyzwoity poziom techniczny, to jest OK.

Ten wygląda na dobry pomysł - właśnie prosty i skuteczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 20:37 
Kapitan
Kapitan

Żeby nie zaśmiecać niepotrzebnymi wpisami tego wątku na koniec kilka technicznych uwag po kilkunastu intensywnych testowych wypadach w teren...może komuś te uwagi się przydadzą, kto wie...
Prostota i banalna wręcz obsługa nie wyręczy nikogo z myślenia podczas poszukiwań - o tym należy już na wstępie zapomnieć.
Możemy spotkać się z trzema podstawowymi sytuacjami podczas szukania - pierwsze dwie są absolutnie jasne i nie wymagają dodatkowych komentarzy:
1. Mamy jednorodny sygnał na żelazo - nie kopiemy - proste i logiczne - nawet nie próbujemy spoglądać na telewizorek :)
2. Mamy wyraźny, powtarzalny mocny sygnał na kolor - zdecydowanie kopiemy, nie patrzymy na telewizorek :)
3. Co jeśli mamy sygnał mieszany? Żelazo - kolor? W tym momencie mamy już schody...
a) ktoś leniwy odpuści sobie, bo stwierdzi że pod cewką pewnie zalega duża mocno skorodowana stal...
b) ktoś dociekliwy zada sobie pytanie - czy aby nie występuje efekt masowania żelaza?
Wówczas należy jak najbardziej przeanalizować sygnał - dźwiękowy i posiłkować się wykresem graficznym - czy przebicie na żelazo jest duże, czy marginalne, czy jednoczesny sygnał na kolor jest jednorodny, powtarzalny, mocny? Doświadczenie i przemyślenia w oparciu o taką analizę pozwolą nam podjąć decyzję czy kopać, czy nie, a może przetrzeć wierzchnią warstwę gleby butem? - i wówczas usłyszymy mocniejsze przebicie na kolor albo na żelazo? Najlepszą weryfikacją będzie nasza łopata :)
Dzielę się swoimi spostrzeżeniami po to, by pomóc Wam w ocenie tego niedocenianego wykrywacza i producenta - bynajmniej nie zachęcam nikogo do jego kupna. Lektura wpisów w tym wątku i uważna analiza zamieszczonych filmów na pewno pomoże Wam w ocenie tego moim zdaniem udanego wykrywacza.
I na koniec żeby nie było tak różowo - o jego wadach...
Niestety słuchawki bezprzewodowe to pięta Achillesowa tego wykrywacza - marzy mi się dzień, w którym będzie można dokupić do tego modelu takie słuchawki, które dorównały by jakością słuchawką przewodowym - wówczas był bym w siódmym niebie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 20:49 
Kapitan
Kapitan

benekpe napisał(a):
Dzielę się swoimi spostrzeżeniami po to, by pomóc Wam w ocenie tego niedocenianego wykrywacza i producenta - bynajmniej nie zachęcam nikogo do jego kupna. Lektura wpisów w tym wątku i uważna analiza zamieszczonych filmów na pewno pomoże Wam w ocenie tego moim zdaniem udanego wykrywacza.
Benek, mylisz się, że producent jest niedoceniany. No chyba, że masz na myśli hejtowe wpisy o "bułgarskim szajsie" zakompleksionych naganiaczy innych producentów i dystrybutorów :)
Żeby podeprzeć swoje zdanie pozwolę sobie zacytować swój wpis na innym forum - nawet byś nie podejrzewał na jakim :D (są tam również głosy w podobnym tonie):
Cytuj:
...zwyczajnie doceniam i nieco zazdroszczę Bułgarom takiej firmy. [...] jak widać na przykładzie Bułgarów i także Rosjan (AKA: http://www.aka-detectors.com/), inni sobie radzą doskonale zdobywając kolejne rynki. Celowo przytaczam wcześniej mało znane firmy z tzw. bloku wschodniego, a nie zachodnich potentatów z potężnymi budżetami, doskonałym marketingiem i rozwiniętą dystrybucją.

Także obiektywnie próbując ocenić sytuację rynkową nie sposób nie pochwalić Bułgarów za ich produkt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 20:56 
Kapitan
Kapitan

Abaqus - to prawda.
Widać, że producent stara się wyjść na przeciw oczekiwaniom użytkowników - nie stoi w miejscu jak wielu, tylko wdraża innowacyjne rozwiązania będące już pomału standardem w dziedzinie detektorystyki. Nowe modele są ucyfryzowane, nowy dizajn, dwie częstotliwości, kompozytowe sztyce, bezprzewodowość - może nie wszystko jest idealne ale ja dostrzegam duży postęp. Zauważalna jest poprawa w stabilności, ergonomii - zróżnicowana ilość dostępnych modeli i duży wybór cewek to kolejne atuty tej firmy. No i ceny zdecydowanie akceptowalne jak na polskie realia.
Dla mnie stosunek jakość/cena naprawdę wysoki...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 21:11 
Generał Broni
Generał Broni

benekpe napisał(a):
Najlepszą weryfikacją będzie nasza łopata :)

To jedyna realna możliwość weryfikacji, co siedzi w ziemi, jeśli nie ma hodografu (a i to nie zawsze). Jeśli żelastwo będzie odpowiednio blisko koloru - nie ma szans, wielokrotnie kopara mi opadała do ziemi... ale tylko dlatego, że kopie wszystko co tylko zalatuje kolorem, mimo, że mój sprzęt w miarę radzi sobie w takich sytuacjach...

benekpe napisał(a):
Niestety słuchawki bezprzewodowe to pięta Achillesowa tego wykrywacza

E, tam, to pierdoła - jak to mawiają samochodziarze - "nie wpływa na prędkość jazdy"... ;)

benekpe napisał(a):
Widać, że producent stara się wyjść na przeciw oczekiwaniom użytkowników - nie stoi w miejscu jak wielu, tylko wdraża innowacyjne rozwiązania będące już pomału standardem w dziedzinie detektorystyki.

Kolejne sprzęty, jeśli tylko utrzymają tendencję, będą zapewne jeszcze ciekawsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 października 2015, 10:01 

Witam
Mam gm5 od niedawna :), możecie opisać jak stroicie ręcznie do gruntu ? Ja czasami muszę przełączyć balans gruntu na ponad 100, i dopiero wykrywacz zaczyna reagować na grunt.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 października 2015, 13:36 
Kapitan
Kapitan

Dzisiaj dopadł mnie spontanizm i zamówiłem większą cewkę do GM5 - SEF 10x12" DeTech (w promocji w komplecie z osłoną za niecałe 530zł z darmową dostawą). W zasadzie miałem ograniczyć się do mniejszej 9tki i snajperki, ale ostatnio znów kilka razy chodziliśmy po czystych niezaśmieconych polach i czułem pewien niedosyt machając małą cewką.
Niebawem zdam relację z użytkowania takiego zestawu.
Ostatnio na prośbę userów z forum robiłem test z małym złotkiem zakopanym w ziemi - bez problemu namierza mały złoty kolczyk głębokość ok 15-20cm...w wolnej chwili nakręcę kolejny filmik z udziałem GM5...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 października 2015, 12:35 
Kapitan
Kapitan

Tak jak obiecałem podzielę się wrażeniami z nowej cewki DeTech 10x12cali. Pierwsze wrażenie - zestaw z cewką dobrze wyważony, uszy mocujące pośrodku cewki nie dają efektu ciążenia. trochę rozczarowały mnie testy powietrzne - nie widziałem większej różnice z mniejszą 9-tką spider. Byłem nieco rozczarowany, nawet zdecydowany odesłać cewkę...
Dzisiaj dałem jej ostatnią szansę w terenie - samotny spacer i intensywne testy nowej cewki.
Niesamowicie stabilna, pierwszy raz chodziłem na max czułości bez żadnych wzbudzeń.
Odniosłem wrażenie, że ma lepszą identyfikacją - tzn jak na wykresie mamy folie, pod cewką jest folia, miedź to miedź. Spider 9-tka czasami potrafiła po przetarciu butem ziemi wykres przesuwać to w jedną to w drugą stronę. Tutaj mamy stabilne wskazania. Odniosłem wrażenie że audio jest wyraźniejsze i bardziej czytelne. Lepiej chyba też działa na niej dyskryminacja - na jednym tonie wyraźne sygnały na kolor, nie tak szarpane jak na 9-ce spider...
Poniżej fotka złotego krążka, który zalegał na sztorc na głębokości ok. 20cm - sygnał jednorodny, wąski jak na polmosie, stabilny i mocny z każdej strony. Pomimo nieco większej wagi, warto ją zakładać na czyste duże pola.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 października 2015, 15:35 
Kapitan
Kapitan

No to jest strzał! Gratulacje Benek!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 października 2015, 15:54 
Kapitan
Kapitan

Ten przypadek potwierdza jedynie to, że warto kopać KAŻDY sygnał na kolor. GM5 ma wąski zakres dyskryminacji - w zasadzie tylko w zakresie żelaza, ale dzięki temu takich właśnie fantów nie przeoczymy. Zdarzały mi się srebrne monety, które biły w zakresie już delikatnie pod żelazo - ktoś, kto wyciął by folie, takiego srebra by nie wykopał. Tak samo z tym złotkiem - sygnał modelowy na polmosa - wąskie wskazanie na jednorodny metal - tak charakterystyczne dla polmosów.
Wracając do cewki - jak pisałem wcześniej, niesamowicie stabilna nawet na maksymalnej czułości. Nie wzbudza się przy szorowaniu po zielsku, mokrej trawie - delikatne uderzenia o badyle też nie powodują wzbudzeń. Dla mnie bomba na duże hektary czystego pola.
Jak pojawi się cewka Fighter na pewno ją zakupię i przetestuję. Już wstępnie zamówiona u Marcina w MS.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 października 2015, 17:01 
Moderator
Moderator

benekpe : no kolego ... przesadziles ... gratulacje ... ale wychodziles to ... :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 października 2015, 17:50 
Kapral
Kapral

benekpe, jeżeli sreberko bije w wysokim zakresie żelaza to może to być złe dostrojenie do gruntu.

W instrukcji Sorexa jest pieknie opisane co to jest dostrojenie do gruntu. (Instrukcja jest na stronie MS)
Jak działa i jak zmienia pracę wykrywacza. Polecam to dla wszystkich.

Osobiście często gdy mam niepewne sygnały, zauważam że coś jest nie tak ze wskazaniami przeprowadzam strojenie i nagle jest idealnie. Po prostu zmieniają się warunki gruntowe.

Zbyt mocno zminusowany grunt da taki objaw jak opisałeś. Mało tego - będzie sporo fałszywych sygnałów z gruntu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]