Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 18:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 49  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 4 pro WD - 18khz i 8khz
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 15:43 
Moderator
Moderator

Czytają twoje ostatnie posty odnoszę wrażenie że chyba wykrywacz spełnił oczekiwania z czego bardzo się cieszę - strach się bać jak go w pełni opanujesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 16:13 
Kapitan
Kapitan

Nie ukrywam, że na początku miałem potworne obawy. Zdrowy rozsądek nakazywał, by iść w kierunku panującej w środowisku mody - wykrywacz zaawansowany technicznie, oferujący mnogość ustawień.
Pragmatyczna analiza moich oczekiwań spowodowała, że wybrałem prosty, intuicyjny wykrywacz, który sygnalizuje zaleganie kolorowego metalu pod cewką. Najlepszą identyfikacją jak ktoś już wiele razy wspominał, jest łopata. Ona nie myli się nigdy :-)
W najbliższy weekend zamierzamy schodzić okopy w lasach opolskich. Uzbroję mój sprzęt w cewkę 12 cali - myślę, że w lesie pokaże na co ją stać :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 17:02 
Podporucznik
Podporucznik

benekpe napisał(a):
Nie ukrywam, że na początku miałem potworne obawy. Zdrowy rozsądek nakazywał, by iść w kierunku panującej w środowisku mody - wykrywacz zaawansowany technicznie, oferujący mnogość ustawień.
Pragmatyczna analiza moich oczekiwań spowodowała, że wybrałem prosty, intuicyjny wykrywacz, który sygnalizuje zaleganie kolorowego metalu pod cewką. Najlepszą identyfikacją jak ktoś już wiele razy wspominał, jest łopata. Ona nie myli się nigdy :-)
W najbliższy weekend zamierzamy schodzić okopy w lasach opolskich. Uzbroję mój sprzęt w cewkę 12 cali - myślę, że w lesie pokaże na co ją stać :-)

I dobrze zrobiles.Ja tez pozbylem sie tego tak okrzyknietego,fenomenalnego Deusa i wracam do Tejona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 18:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

XP GM Power, Golden Mask 4, Tejon = trio nie do pobicia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 19:09 
Chorąży
Chorąży

benekpe myślę że za nisko masz dyskryminacje, ja jeśli grunt jest spokojny to daje powyżej 7,nie wiem czy na 2 nie omijasz malutkich cieniutkich sreberek,ja na snajperce dawał bym pełną moc.

poz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 20:15 
Kapitan
Kapitan

WALBUR - chyba pomyliłeś dyskryminację z czułością :-)
Dyskryminacja na 2 to ustawienia zalecane przez producenta, każda wyższa nastawa może spowodować że coś pominiemy :-)
Wyższe nastawy spowodują, że nisko identyfikowane metale kolorowe wejdą w zakres żelaza. U mnie nastawy 4-5 powodują, że obrączka złota pierdzi jak żelazo :-)
Z czułością należy czasami nieco zejść - domyślnie mam 8-9, ale czasami jak coś popiskuje, to nieco zmniejszam...i wówczas nastaje błoga niczym niezmącona cisza - chyba że monetka się trafi :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 20:30 
Chorąży
Chorąży

benekpe napisał(a):
WALBUR - chyba pomyliłeś dyskryminację z czułością :-)
Dyskryminacja na 2 to ustawienia zalecane przez producenta, każda wyższa nastawa może spowodować że coś pominiemy :-)
Wyższe nastawy spowodują, że nisko identyfikowane metale kolorowe wejdą w zakres żelaza. U mnie nastawy 4-5 powodują, że obrączka złota pierdzi jak żelazo :-)
Z czułością należy czasami nieco zejść - domyślnie mam 8-9, ale czasami jak coś popiskuje, to nieco zmniejszam...i wówczas nastaje błoga niczym niezmącona cisza - chyba że monetka się trafi :-)

Sory pokićkało mi się-masz rację.

poz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 08:10 
Kapitan
Kapitan

Jak byście scharakteryzowali różnice w pracy na 8 i 18 kHz? Benek, czy możesz już coś powiedzieć o różnicach pomiędzy cewkami? Jak by nie patrzeć masz 6 kombinacji konfiguracji sprzętu. Chodzi mi oczywiście o aspekty czysto praktyczne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 17:56 
Kapitan
Kapitan

Odnoszę wrażenie, że na częstotliwości 8kHz wykrywka pracuje bardziej stabilnie i na pewno głębiej - kamienie magnetyczne nie są tak bardzo upierdliwe. Przy 8kHz dołki były głębsze.
O ile cewka 9 cali na mocno zaśmieconym polu nie sprawdziła się, to w normalnych warunkach jest ok. Snajperka to kosa na kolorek w zaśmieconym miejscu - delikatne dosłownie centymetrowe ruchy umożliwiają bardzo precyzyjne określenie co dokładnie leży pod cewką. Szybkość działania w powiązaniu z małą cewką dają piorunujące efekty. To samo zaśmiecone poletko, które schodziłem z cewką 9cali z miernymi efektami, ze snajperką efekt niesamowity - 2h i 17 monet w tym jedno srebro :-) Mi dosłownie szczena opadła. W sobotę wybieram się na stary nie istniejący folwark, na spokojnie będę eksperymentował z cewkami i częstotliwościami.
Nie ukrywam, że liczę na to że 8kHz z cewką 12cali będzie idealną kombinacją na militarkę drobną i tą większą. W takiej kombinacji na pewno będę chodził po mało zaśmieconych lasach i przyległych polach.
O ile na początku sceptycznie podchodziłem do zakupu całego zestawu, to teraz widzę że warto było dołożyć tych kilka stówek i mieć do dyspozycji wiele kombinacji. Wymiana cewki to zaledwie kilka minut a efekty mogą być zaskakujące - jak pokazał przykład z opisanym wyżej poletkiem.
Póki co moje doświadczenie jest marne, ale jak rozpracuję już sprzęt, to na pewno podzielę się moimi uwagami i doświadczeniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 18:41 
Kapitan
Kapitan

Dzięki za odpowiedź. Zestaw był w bardzo dobrej cenie i nie miałeś się co zastanawiać. Można powiedzieć, że wziąłeś mi go sprzed nosa ;)
Żeby nie było dziwnych domysłów: Argo na pewno się nie pozbędę :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 19:04 
Kapitan
Kapitan

To podobnie jak ja ET pro :-)
Warto mieć kilka kijaszków w bagażniku - i to nie tylko jako rezerwa :-)
Tak naprawdę każdy wykrywacz umiejętnie użytkowany w dobrych rękach może nie jednego zaskoczyć. Wielokrotnie się o tym przekonałem w terenie, jak chłopaki kanarkami wyciągali piękne sreberka i hełmy :-) i to podobno na mocno schodzonej i przeczesanej miejscówce...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 20:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Benekpe jak się dobrze osłuchasz ze sprzętem, to z cewką 9 będziesz wyciągał monetki, nad i pod żelaznym śmieciem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 20:52 
Kapral
Kapral

Też jestem szczęśliwym posiadaczem GM4WD z kompletem cewek , póki co absolutny brak czasu na osłuchanie sie z nowym nabytkiem ale widzę ze się z nim polubię , potrzeba tylko trochę czasu .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 21:03 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

TomekC napisał(a):
Też jestem szczęśliwym posiadaczem GM4WD z kompletem cewek , póki co absolutny brak czasu na osłuchanie sie z nowym nabytkiem ale widzę ze się z nim polubię , potrzeba tylko trochę czasu .

Gdzie go można kupić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 21:07 
Kapral
Kapral

Zakupiłem w Mocny Sygnał , były dwa na allegro z czego jeden mój a drugi tez gdzieś powędrował chyba bo już go nie widzę , zadzwoń do kolegi , może ma coś jeszcze na stanie .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]