Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 00:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 5-opinie
PostNapisane: piątek, 30 października 2015, 17:57 
Kapitan
Kapitan

Wiem, wiem że dostrojenie do gruntu ma bezpośrednie przełożenie na identyfikację - nie na głębokość jak niektórym się wydaje. Jednak wiele srebrnych monet wykonanych jest ze słabej jakości samego srebra - wiele razy takie monety nie dawały jednorodnego wąskiego pasma jak te, które są z czystego kruszca. Mnie w GM5 z wykresu graficznego interesuje szerokość spektrum stopu metalu a mniej to, na jaki metal wskazuje. Szerokość wyświetlanego spektrum, oraz informacja czy sygnał jest jednorodny czy równocześnie przebija na żelazo daje dodatkową informację oprócz informacji dźwiękowej. Trzeba przyznać, że zarówno tor audio jak i wykres graficzny obrazowo pokazują jednoczesne sygnały mieszane żelazo/kolor. Ważna jest wówczas uważna analiza takiego sygnału - bo przebicia na żelazo mogą być małe oraz duże - możemy mieć wówczas do czynienia z efektem maskowania żelaza. Od jakiegoś czasu zmieniłem filozofię kopania w ciekawych miejscach, gdzie spodziewam się nieoczekiwanego - tam kopię każdy sygnał mieszany, który przebija na kolor - zdarzało mi się na zaśmieconym miejscu wyciągać z takich sygnałów monety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 października 2015, 18:32 
Generał Broni
Generał Broni

benekpe napisał(a):
Wiem, wiem że dostrojenie do gruntu ma bezpośrednie przełożenie na identyfikację - nie na głębokość jak niektórym się wydaje.
To nie jest kwestia wydawania się tylko fizyka - dostrojenie do gruntu ma bezpośrednie przełożenie na efektywną czułość. Niedużo, ale ma.

Co do identyfikacji - dostrojenie do gruntu też ma na nią wpływ, ale dla głębokich sygnałów na granicy zasięgu. Dla sygnałów silnych wpływ powinien być pomijalny.

benekpe napisał(a):
Od jakiegoś czasu zmieniłem filozofię kopania w ciekawych miejscach, gdzie spodziewam się nieoczekiwanego - tam kopię każdy sygnał mieszany, który przebija na kolor - zdarzało mi się na zaśmieconym miejscu wyciągać z takich sygnałów monety.
A to, to podstawy kopania... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 15:15 
Generał Broni
Generał Broni

Porównywał ktoś GM5 do Optimy ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 19:37 
Kapitan
Kapitan

emil napisał(a):
Porównywał ktoś GM5 do Optimy ?

O jakie dokładnie porównania Ci chodzi?
Wiele razy w wielu wątkach Optima była porównywana z GM4. GM5 jest tak samo szybki i skuteczny jak 4-ka, dodatkowo jest zdecydowanie bardziej stabilny - czasami chodzę z nim na max czułości, trącanie o badyle i krzaki nie wzbudzają go, tak samo jak chodzenie pod liniami WN czy pastuchami - totalna cisza. Dodatkowo polepszyła się ergonomia - składana teleskopowa kompozytowa sztyca umożliwia szybkie składanie i rozkładanie wykrywki bez konieczności rozkręcania - mieści się w każdym normalnym plecaku. Bezprzewodowe słuchawki lepszej jakości niż w GM4 - chociaż to nie jest jeszcze to. Na koniec niesamowicie stabilna identyfikacja graficzna - stabilna i powtarzalna, z której wyczytasz więcej informacji niż ze zwykłej cyfrowej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 20:44 
Generał Broni
Generał Broni

O porównanie zasięgu na cienkie monety średnicy ok 10 mm, względnie mniejsze blaszki i czasu reakcji. Ja nie mam problemu ze stabilnością Optimy chociaż chodzę z max czułością, nie interesuje mnie też składanie bo wożę w samochodzie i nie składam. Bardziej mnie interesuje wyważenie i komfort używania w porównaniu do Opti.
Gdzieś tu widziałem że _chetaah_ pytał o nasilenie dźwięku w zależności od głębokości zalegania, jak to wygląda w GM5 ? I jeszcze ten wyświetlacz ma podświetlenie ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 21:33 
Kapitan
Kapitan

GM5 nie ma podświetlania, dźwięk ma inną amplitudę dla małych i dużych przedmiotów. Jeśli chodzi o osiągi to szukaj raczej porównania z GM4 - wiele osób pozwoliło sobie już na takie publiczne porównania - nawet na tym forum.
Przykładowa wypowiedź jednego z userów:
irek76 napisał(a):
Mam od ponad roku Optimę 29DD,ponad dwa lata Argo 29DD i od kilku dni Golden Mask 4 pro 12 spider.
Dziś dwie godziny na poletku deptanym od lat,przez co najmniej kilka osób z różnym sprzętem.Na pewno Argo 29DD,Optima 29DD,Garrett At-pro,Whites XLT,Fisher F5,Ace 250,Rutus solaris to wiem ,a pewnie chodziły osoby mi nieznane.
Więc to moje drugie wyjście,celowo pojechałem na tak wyczyszczoną miejscówkę i wyszło 48 einen thaler,dwa guziki pruskie,dwie łuski mauser,pokrywka fajki,i sporo kolorowych śmieci.Wszystkie dobre sygnały głębokie i bardzo głębokie,kopałem cały kolor.zrobiłem przez te dwie godziny może 1/10 pola więc jest potencjał.
Na pierwszym wyjściu łuskę z pepeszy podniosłem na pewno z 30-tu centymetrów.Wyszły też dwie monetki,kulki ołowiane i kolorowe śmietki.
Największy problem to że nie wiem,co za kolor mam pod cewką,więc kopię i folię alu,ołów i cynkowe blaszki czasem mikroskopijnych rozmiarów.
Na pewno GM4 jest głębszy od Optimy i to sporo,u mnie jednak zostaną obydwa.Optima na nowe pola i tam gdzie jest dużo śmieci,a GM4 na stare dobre miejscówki,na których nic już nie wychodzi.Myślę że w tej konfiguracji będą się uzupełniać i każda będzie mogła się wykazać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 21:51 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

benekpe napisał(a):
GM5 nie ma podświetlania,

Kolego, GM5 ma podświetlenie :-)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 21:57 
Kapitan
Kapitan

No Marcin - to mnie zaskoczyłeś :) A jak się je włącza? Bo powiem szczerze, że instrukcji nie czytałem - bo jej nie dostałem :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 22:50 
Generał Broni
Generał Broni

Irka wypowiedź czytałem uważnie już wcześniej, bo akurat jego opinie bardzo sobie cenię, ale tyczą się 4. Naprawdę w tych wykrywaczach różnicą jest jedynie sposób ustawiania i podawania wyniku detekcji ?
Nie pytam też o amplitudę dźwięków dla większy / mniejszy, ale o ewentualną zmianę siły dźwięku dla takiego samego przedmiotu zalegającego płycej, lub głębiej.
No i zdecydujcie się :) jest to światło czy nie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 22:55 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

benekpe napisał(a):
No Marcin - to mnie zaskoczyłeś :) A jak się je włącza? Bo powiem szczerze, że instrukcji nie czytałem - bo jej nie dostałem :666

https://www.youtube.com/watch?v=XofJdw0WaDA

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 02:05 
Generał Broni
Generał Broni

benekpe napisał(a):

Hmmm, to chyba jest minus na rzecz sprzętu i sprzedawców, tyle miesięcy minęło od premiery, a nadal nie ma polskiej instrukcji. Po głębokiej analizie danych na temat Golden Maska uważam, że to lekka kpina. Ale na szczęście nie ma tam za wiele do ogarniania więc w naszej grupie koledzy z Golden Mask 5 coś tam wykopali, jakieś fajne lemiesze i inne przydatne narzędzia w stosunku do tych z Rutusami, co mieli tylko pierdółki - stare guziki i inny szmelc co się nie da pola zaorać :) :8) :o :oops: B+ :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 08:09 
Kapitan
Kapitan

Kilka osób pokusiło się o stwierdzenie, że 5-tka jest odczuwalnie głębsza od 4-ki. Nie potwierdzam tego, bo nie mam poletka testowego jak kolega Prymek :) Na pewno GM5 lepiej radzi sobie z trudnymi monetami niklowymi niż inne wykrywacze - z tymi samymi, z którymi np. deus ma duże problemy.
Często w terenie kopiąc w grupie i porównując różne sygnały nie zdarzyło mi się, by GM5 miał problemy z poprawną identyfikacją monet - powiem więcej ma zdecydowanie stabilniejszą i przewidywalną identyfikację.
Ostatnio miałem okazję porównać zachowanie deusa z cewką 9-tką - duży kawał żelastwa deus sygnalizował na kolor - zdecydowanie do kopania - GM5 generował charakterystyczną kaczkę z delikatnym przebiciem na kolor - te same cewki 9-tki.
Co do porównania z Optimą - kolego nie oczekuj, by na tym forum ktoś zdobył się na takie porównania - a jeśli nawet, to opinie na pewno nie będą szczere. Nie dostrzegasz presji środowiska na osoby, które poddają jakiejkolwiek krytyce wyroby naszego rodzimego producenta? W sumie nie ma nic złego w promowaniu polskich wyrobów - przynajmniej na polu zostanie więcej do wykopania - i nie jest to bynajmniej sarkazm z mojej strony - userzy posiadający oba te wykrywacze sami to potwierdzają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 08:11 
Kapitan
Kapitan

Znów wyczuwam w powietrzu tę dziwną woń nieodpartej chęci do wzajemnych gorących pozdrowień dwóch naszych Kolegów gdy tylko pojawia się temat GM vs Rutus ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 08:26 
Generał Broni
Generał Broni

Benekpe spoko, nie ma problemu, ja akurat mam wywalone na presję. Co do rutusa to mam wyrobione zdanie, bo przerabiam właśnie jego trzeci wykrywacz. Śmiało coś tam mogę pochwalić, śmiało po czymś pojechać jak po burym psie. Serwis super, ale też sknerostwo Pana Rutyny mnie jakiś czas temu rozwaliło, no mniejsza.
Wracając do tematu, skoro GM5 tak podobny do 4 to sobie coś wynajdę.

Ostatnio edytowano czwartek, 19 listopada 2015, 08:37 przez emil, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 08:29 
Kapitan
Kapitan

Abaqus - mi strach nie pozwoli napisać choć jedno złe słowo na temat tego rewelacyjnego polskiego wykrywacza - dlatego cytuję wypowiedzi innych.
A tak na serio - chodzi o to, by w oparciu o własne doświadczenia z posiadanego sprzętu, dzielić się opiniami z innymi na forum. Ja wiem że nasze opinie mogą być nieobiektywne - ja jednak staram się rzetelnie opisywać wszystkie wady i zalety mojego Bułgara. Dlatego umieściłem dwa filmiki w sieci, na których można zaobserwować jego zachowanie w terenie. Każdy swój rozum ma i sam potrafi dokonać właściwych wyborów. Nie ma sensu udowadniać wyższość jednego nad drugim. Pozwoliłem sobie też na wnioski z porównania pracy w terenie w odniesieniu do innych wykrywaczy. GM5 dobrze radzi sobie z żelazem - a uzbrojony w cewkę DeTecha SEF praktycznie omijamy żelazo szerokim łukiem. Problem z monetami niklowymi obnaża też niedoskonałości innych dużo droższych wykrywaczy - nie oznacza to tego, że GM5 jest lepszy czy gorszy od innych - on po prostu poprawnie je identyfikuje i tyle.
PS
Mój egzemplarz ma jednak podświetlanie :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]