Teraz jest poniedziałek, 22 grudnia 2025, 14:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: coin killer vs tesoro tejon ?
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2017, 18:54 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Tak z ciekawosci jak separacja i zasiegi w tych dwoch modelach dziekuje za konkretne odpowiedzi....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: coin killer vs tesoro tejon ?
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2017, 19:52 
Moderator
Moderator

Miałem i intensywnie użytkowałem oba wykrywacze ( Tejony chyba dwa i CK też dwa ) z różnymi cewkami , oba bardzo lubię - to wyjątkowe wykrywacze . CK/gm4 mają cechy które oczekiwał bym od nowej wersji tejona ( nowego system zasilania i możliwości wielotonowości ) . Myślę że "życie" z CK jest łatwiejsze - nawet osoba początkująca może osiągnąć wysokie wyniki , Tejona trzeba poznać , pilnować by baterie były najwyższej jakości ( ja wymieniałem po 10 godzinach ) , dla pełnej głębokości pilnować korekty gruntu i posiadać drogie słuchawki o wysokiej impedancji , w poszukiwaniach trzeba być bardziej skupionym i posiadać duże doświadczenie . Co do głębokości to w moich gruntach CK jest zauważalnie głębszy , co do szybkości ( separacji ) cewki koncentryczne mają przewagę również tryb jednotonowy tejona jest dla mnie lepszy jednak nie odpowiem ci co lepsze bo zależności jest zbyt dużo . A w polu : wiele razy miałem możliwość pracy obok wielu innych wykrywaczy ( gm4 , deus , gmp itd ) spokojnie i bez problemu mogłem porównywać znajdki tak więc wiele zależy od własnych preferencji jednak łatwiej jest z CK.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2017, 19:56 
Generał Broni
Generał Broni

Prymek pytanie całkiem z innej beczki...czy nie myślałeś by kiedykolwiek wziąć na testy Fishera F75 LTD???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2017, 19:57 
Generał Broni
Generał Broni

Tylko Tejon ma dożywotnią gwarancje i każdy raczej go naprawi a co do jakości produktów Gm ja mam nie miłe wspomnienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2017, 20:02 
Generał Broni
Generał Broni

Dożywotnią jeśli kupisz w USA . ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2017, 20:03 
Moderator
Moderator

nie raz myślałem o f75 - pewnie kiedyś będzie jednak trochę się boję tego że przy drobnych kolorkach potrafi mieszać sygnał kolor-żelazo a nawet wskazać na żelazo - taka "cyfrowatość " to dla mnie gwóźdź do trumny wolę ck/tejon bo kopię każdy kolor więc ID na wyświetlaczu dla mnie zbędne . Temat dotyczy Tejon/CK - udzieliłem odpowiedzi jednak wracamy do tematu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2017, 21:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

prymek napisał(a):
( separacji ) cewki koncentryczne mają przewagę

W teorii to DD powinna wypadać lepiej, masz bezpośrednie porównania cewki koncentrycznej (tejona) z dd (np golden masku)? Zakładamy np że obydwie mają zbliżony rozmiar.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2017, 21:50 
Generał Broni
Generał Broni

Prymku
Nie przeszkadza Ci w GM ciągle sygnalizowana "stal" przez Audio Disc ? Czasami można jajo znieść od ilości dźwięków...
W Tesoro dyskryminacją wycisza totalnie detektor lub po prostu mniej słyszymy żelastwo lub możemy je z czasem rozpoznać - wszystko zależy od osłuchania.
Jak sobie z w/w przypadłością radzisz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2017, 22:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W kwestii CK się nie wypowiem,
Ale teyona użytkuje 3-ci rok, ma swoje wady - głównie 1-tonowosc!
Na standard cewce "dupy nie urywa" wycisza zbedne rzeczy śmiem twierdzić jak kanarek!
Po 2 tygodniach zamowilem cewke 13 cali DD i dopiero zobaczylem zasieg tego galkowca.
Może niektórzy nie lubią wzbudzania, falszywych dźwięków na max czułości ale dopiero wtedy widać że sprzęt żyje!
Zasiegowo biłem deusa kuzyna (2lata użytkowania).
Dobry na militarke na las jak i kolor-drobnice na pola
Tylko trzeba się trochę o słuchać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2017, 22:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Może nie jestem tutaj obiektywny, ale Tejona znam bardzo dobrze a Coin Killera tylko miałem w ręce i uważam, że to jednak dwie różne klasy wykrywaczy Tejon to górna półka analogowa dla trochę obeznanego z wykrywaczami operatora a Coin Killer to średnia klasa, który obsłuży każdy początkujący.
Nie zgadzam się z prymkiem co do jakości baterii, używałem akumulatorków Energizera, które wystarczały na ok. 35 godzin pracy i nie zauważyłem żadnej różnicy między nimi a bateriami alkalicznymi, dodam, że pracowałem na nim przez 5,5 lat. Nie sądzę też aby korekta gruntu była trudna, albo miała aż tak wielkie znaczenie, wystarczyło sprawdzić dostrojenie co ok. pół godziny. Niewielkie odstrojenie wykrywacza od idealnego w jedną lub drugą stroną może być często nawet korzystne. Nie demonizowałbym też doświdczenia, spotkałem osoby początkujące, które dawały sobie bez problemu radę z tym wykrywaczem i takie, którym tłumaczyło się wielokrotnie dostrajanie do gruntu a i tak nic z tego nie mogły załapać.
Słuchawki rzeczywiście dobrze jak są z górnej półki i to jest odpowiedź dla 220V, wykrywacz nie jest wówczys jednotonowy i przynajmniej w 80% wie się co jest pod cewką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2017, 23:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W odpowiedzi dla Denara
używam Gray Ghost :D
Daja rade

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2017, 09:17 
Moderator
Moderator

damiano napisał(a):
Prymku
Nie przeszkadza Ci w GM ciągle sygnalizowana "stal" przez Audio Disc ? Czasami można jajo znieść od ilości dźwięków...
W Tesoro dyskryminacją wycisza totalnie detektor lub po prostu mniej słyszymy żelastwo lub możemy je z czasem rozpoznać - wszystko zależy od osłuchania.
Jak sobie z w/w przypadłością radzisz?

w miejscu gdzie wszystko daje sygnał w ck/gm4 ( np. gruzowisko ) warto czułość ustawić na ZERO - wtedy wszystko staje się czytelniejsze , wykrywacz na zero czułości i tak ma bardzo dużo mocy i znajdzie co trzeba . Dla niektórych osób zjechanie z wysokiej czułości jest trudne - trzeba się przekonać że poprawia komfort i skuteczność ( w sumie ta zasada dotyczy wszystkich wykrywaczy ). Widziałem że w gm5+ już jest ustawienie gain i myślę że to będzie najciekawsza zmiana .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2017, 09:24 
Moderator
Moderator

vulpes napisał(a):
prymek napisał(a):
( separacji ) cewki koncentryczne mają przewagę

W teorii to DD powinna wypadać lepiej, masz bezpośrednie porównania cewki koncentrycznej (tejona) z dd (np golden masku)? Zakładamy np że obydwie mają zbliżony rozmiar.

wg. mnie cewka koncentryczna sprawdzi się lepiej w śmietniku lepiej też dyskryminuje nie robiłem testów terenowych jednak z doświadczenia takie są moje odczucia . Tejon + 5.75 koncentryczna w śmietniku jest jak skalpel .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2017, 09:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam .Jeśli mogę coś dodać od siebie ,to do Tejona nie trzeba używać drogich słuchawek. Przyszłym użytkownikom proponuje rozglądnąć się za słuchawkami które dają takie "sopranowe" brzmienie ,i ustawić VCO-TONE na godzinę 15 wtedy słychać wszystkie niuanse w jedno-tonowośći tejona. Kupiłem kiedyś słuchawki z mikrofonem do komputera firmy Easy Touch ET-263 i właśnie one posiadały takie "sopranowe" brzmienie ,obudowy już nie mam ale wkładki przełożyłem do innej obudowy i chodzę w nich po dziś dzień . Zaznaczam że mam porównanie do innych słuchawek nawet do Killer B "hornet" które mi córka ze stanów przywiozła.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]