Taktyk napisał(a):
Szybkość nie zależy jednak od przetwornika aczkolwiek szybszy przetwornik pozwala zebrać więcej próbek w krótszym czasie i korzystając z oversamplingu można podnieść rozdzielczość pomiaru tym samym czułość urządzenia.
Szybkość, o której piszecie nie zależy od przetwornika ale zależy przede wszystkim od implementacji filtrów w algorytmie DSP tylko, że procesor PIC24, który siedzi w środku Makro, średnio się do tego celu nadaje.
Co nie znaczy, że nie można na nim "zrobić wykrywacza" :) Nowy i nowoczesny detektorów metali powinien być jednak bardziej wyrafinowany ;)
TAKTYK
Według internetowej wiedzy (a więc niepewnej) chipy w detektorach:
Fisher F75________________________ Makro Racer 2
Model: MSP430F169 rev e_______________PIC24FJ64GA308-I/PT
Architektura: 16-bit ____________________16-bit
Memory: 60KB +256B Flash memory_______64 KB Flash memory
Max Frequency: 8 Mhz __________________32 Mhz
RAM: 2KB____________________________8 KB
Wychodzi na to, że Fisher F75 to produkt z epoki kamienia łupanego :666
A tak bardziej serio proponuje samemu spróbować nim się odsądzi produkt od czci i wiary. Drugiej stronie sporu odradzam kierowanie się filmami z sieci (test na nowiutkich gwoździach mnie ubawił) - u mnie iron audio tak cudownie jak na filmach nie działa :D.
W mojej skromnej opinii, w cenie do 3 tys. złotych nie ma lepszego wykrywacza z VDI.
Ps. Wieść gminna niesie, że wzorem dla Turków był T2 i wspomniany wyżej F75. Ile w tym prawdy, któż to wie? :)
Pozdrawiam Panowie i życzę więcej kopania, a mniej wzajemnego okładania :1