Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 23:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 43  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Minelab Equinox 800 - ustawienia
PostNapisane: sobota, 25 stycznia 2020, 21:15 

sw3dro napisał(a):
A próbował ktoś z Was używać programu Gold 1 do szukania monet? Bo spotkałem się z informacją, że można z powodzeniem. To jest taki odpowiednik trybu MIX z Rutusa Altera 71?

Podkręcając trochę treshold i dopasowując jego ton do tonu w programie Gold można stworzyć coś w rodzaju ale mixmode. Jedno jest pewne Gold nadaje się do szukania monet, oczywiście trudno jest robić to w all metalu. Ja z reguły ustawiam dyskryminacje od 3 do 40. Chyba, że zależy mi na kopaniu śrutów z dubeltówki to ustawiam od 1. Oprócz śrutów na 1-2 trafia się koks i różne kolorowe drobiazgi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2020, 13:20 

Czy przy nowych ustawieniach Fe2 chodził już ktoś w słonej wodzie? Który tryb wybieracie i jakie polecacie ustawienia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 marca 2020, 14:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pany, jak Waszym zdaniem najlepiej ustawić 800`tkę na poszukiwanie zakopków (w 'czystym' terenie), o których nie wiem, gdzie są? Założenia: szybkie chodzenie z jak najmniejszą utratą głębokości.

moja propozycja:

Park 1,
sygnał wiodący na dobrze słyszalnym poziomie,
sensitivity 22,
ground balance 0
recovery speed 4

co proponujecie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 marca 2020, 15:51 
Podpułkownik
Podpułkownik

Proponuję zweryfikować założenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 marca 2020, 18:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Goldpower, to oczywiste, że biegając szybciej, muszę podnieść reaktywność i tym samym tracę głębokość. Co innego gdy wiesz ze zakopek jest gdzies pod drzewem, a co innego ggdy masz do przelecenia 10ha. Chodzi mi o optymalne ustawienia pod miejsca, w którycg biegasz "na czuja" i jestes w stanie pokryc duzy teren w krotkim czasie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 marca 2020, 21:29 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jeśli wiem, że zakopek jest gdzieś pod drzewem to na pewno szybkość nie pomoże i ustawienia też będą odpowiednio inne.
Przy szybszym przemiataniu cewką podniesienie reaktywności w Equinoxie nie tak do końca jest oczywiste.
Chcesz szybko robić hektary, można i tak tylko właściwie na czym Ci zależy na skuteczności czy hektarach?

Proponuję powtórną lekturę instrukcji obsługi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 marca 2020, 22:16 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.Popieram kolegę Goldpowera.Chodzimy z Goldim a właściwie ,,drobimy,, :P małymi kroczkami po naprawdę przebieganych miejscach i noxy pozytywnie nas zaskakują.A i miejscówka starcza na dłużej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 marca 2020, 00:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie, przykro mi, lecz nie rozumiecie mojego pytania. Teorię, którą opisaliście zna każdy średnio zaawansowany poszukiwacz szczególnie małych monet na zaśmieconym żelazem polu. Mi tu nie chodzi o miejsce 20x20m, na którym wiem, że są monety czy schowana kanka. Chodzi mi o przemierzanie np. lasu lub łąki, na których nie ma śmieci, starego żelaza itd. i chcę pokryć szybko spory areał, nie tracąc szansy na odnalezienie dużego przedmiotu na 1m głębokości. Gdzie jest ten złoty środek w equinoksie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 marca 2020, 11:36 
Podpułkownik
Podpułkownik

darmatt napisał(a):
Panowie, przykro mi, lecz nie rozumiecie mojego pytania.
Chodzi mi o przemierzanie np. lasu lub łąki, na których nie ma śmieci, starego żelaza itd. i chcę pokryć szybko spory areał, nie tracąc szansy na odnalezienie dużego przedmiotu na 1m głębokości. Gdzie jest ten złoty środek w equinoksie?

Może jednak zrozumieliśmy, tylko czy Ty wiesz i właściwie znasz poszczególne działanie ustawień i ich korelację, bo mam wątpliwości. "Duży przedmiot" to dla wielu inaczej znaczy. Bardziej dokładnie określiłeś zakres poszukiwań więc teraz stanowczo twierdzę, że powinieneś zweryfikować założenia, wrócić do instrukcji a jeśli naprawdę chcesz się upierać to proponuję ramę. Nie da się szybko chodzić i trafiać w cele na takiej głębokości, nawet "duże". Powodzenia :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 marca 2020, 17:49 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

darmatt napisał(a):
Panowie, przykro mi, lecz nie rozumiecie mojego pytania. Teorię, którą opisaliście zna każdy średnio zaawansowany poszukiwacz szczególnie małych monet na zaśmieconym żelazem polu. Mi tu nie chodzi o miejsce 20x20m, na którym wiem, że są monety czy schowana kanka. Chodzi mi o przemierzanie np. lasu lub łąki, na których nie ma śmieci, starego żelaza itd. i chcę pokryć szybko spory areał, nie tracąc szansy na odnalezienie dużego przedmiotu na 1m głębokości. Gdzie jest ten złoty środek w equinoksie?

Nie da sie szybko tego zrobić.I to nawet jak Byś miał naj naj naj najlepszy wykrywacz na świecie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 marca 2020, 18:50 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Da się spokojnie. Zwykły stary Fisher 1266 zrobi to z powodzeniem i do tego nie ominie prawie zadnej monety. Tu w Eq 800 jest kwestia optymalnych ustawień tak żeby było w miarę szybko i w miarę głęboko. Czy do 1 metra - nie wiem. Wydaje się że nikt tu tego nie ćwiczył i będziesz musiał sam popracować nad ustawieniami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 13:30 
Podpułkownik
Podpułkownik

j570 napisał(a):
Da się spokojnie. Zwykły stary Fisher 1266 zrobi to z powodzeniem i do tego nie ominie prawie zadnej monety.

No i problem rozwiązany i jeszcze kasa w kieszeni zostanie, sprzedaj Equinoxa i kup Fischera 1266. Dla urozmaicenia zabawy dodatkowo aplikacja Endomondo w telefonie i można robić trasy. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Minelab Equinox 800 - ustawienia/możliwy problem
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2020, 12:39 

https://youtu.be/_eVBpcjimxk
Polecam sprawdzić u siebie pokazany problem w 9 minucie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2020, 14:52 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

To faktycznie ciekawostka, muszę przetestować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Minelab Equinox 800 - ustawienia/możliwy problem
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2020, 17:22 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Pirat1 napisał(a):
https://youtu.be/_eVBpcjimxk
Polecam sprawdzić u siebie pokazany problem w 9 minucie.

Zaciekawił mnie ten filmik.Sprawdzałem (na różnych przedmiotach) u siebie ale nic takiego się nie dzieje,id jest stabilne.Może ma problem z kablami.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 43  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]