Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 21:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 43  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Minelab Equinox 800 - ustawienia
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 21:38 

darek64 napisał(a):
om79 napisał(a):
Jakieś 20 % denarków "bije" właśnie w przedziale 1-2

Ja bym się jednak schylał ;)

Myślę, że ta liczba jest mocno przesadzona, skreśl to zero to może uwierzę :) Nie wiem, może to zależy od mineralizacji gleby ale na moich terenach ŻADEN denarek nie dawał takich niskich wskazań.
Co do kopania żelaza to przy pełnej skali sygnałów wyraźnie słychać co jest kolorem a co przekłamanym żelazem.

Przy pełnej skali?. Rozumiem,że chodzi o full tons -50. Jakiego programu kolega używa?. Faktycznie niuanse audio prawie zawsze wskazują,że jest to żelazo, które przekłamuje. Czasem sprawdzam dla pewności. Kilka razy zdarzyło mi się ,że Nox dawał piękny sygnał i wskazanie ID -15, były to z reguły duże kawałki starego żelaza. Ostatnio chodziłem w programie Pole 1 i dostałem początkowo wysoki, powyżej 30 sygnał , po odgrzebaniu liści spadł na 15 i było to też duże , bardzo skorodowane żelazo.
A co sądzisz o Park 2 vs Pole 2, zauważyłeś jakieś różnice , które przemawiały by na korzyści jednego lub drugiego programu?? ( np. detekcja wysokich lub średnich przewodników itd. )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 22:09 
Generał Broni
Generał Broni

Pewnie kwestia osłuchania, bo rzeczywiście żelazo Nox pokazuje bardzo charakterystycznym tonem.

Chociaz przy takich przekłamanych sygnałach zawsze zapala mi się lampka z tyłu głowy, bo już kilka razy się mocno zdziwiłem kopiąc takie sygnały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 22:53 
Generał Broni
Generał Broni

Mi oprócz denarkow to nawet szelągi trafiały się w przedziale 2. Brakteat jak najbardziej 1-3. Swojego najrzadszego halerza wydłubałem na 3.
Złoty aglet o wadze 1g ze złota dukatowego też bił na 2.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 23:03 
Generał Broni
Generał Broni

To teraz nie wiem Belhior czy mam się cieszyć, że dobrze przypuszczałem, czy smucić że dojdzie sygnałów do kopania :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 23:05 
Generał Broni
Generał Broni

No niestety. Ja na reko do 5 odpuszczam, na pewnych miejscach kopie od 1.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 10:46 
Generał Broni
Generał Broni

Nomad84 napisał(a):
darek64 napisał(a):
om79 napisał(a):
Jakieś 20 % denarków "bije" właśnie w przedziale 1-2

Ja bym się jednak schylał ;)

Myślę, że ta liczba jest mocno przesadzona, skreśl to zero to może uwierzę :) Nie wiem, może to zależy od mineralizacji gleby ale na moich terenach ŻADEN denarek nie dawał takich niskich wskazań.
Co do kopania żelaza to przy pełnej skali sygnałów wyraźnie słychać co jest kolorem a co przekłamanym żelazem.

Przy pełnej skali?. Rozumiem,że chodzi o full tons -50. Jakiego programu kolega używa?. Faktycznie niuanse audio prawie zawsze wskazują,że jest to żelazo, które przekłamuje. Czasem sprawdzam dla pewności. Kilka razy zdarzyło mi się ,że Nox dawał piękny sygnał i wskazanie ID -15, były to z reguły duże kawałki starego żelaza. Ostatnio chodziłem w programie Pole 1 i dostałem początkowo wysoki, powyżej 30 sygnał , po odgrzebaniu liści spadł na 15 i było to też duże , bardzo skorodowane żelazo.
A co sądzisz o Park 2 vs Pole 2, zauważyłeś jakieś różnice , które przemawiały by na korzyści jednego lub drugiego programu?? ( np. detekcja wysokich lub średnich przewodników itd. )

Tak, na pełnej podkowie przy 50 tonach. Choć nie zawsze. Na Park2 mam 50 tonów, na Pole2 2 tony a na Gold2 wiadomo, jest tylko jeden ton. I w zależności od miejscówki zmieniam tylko szybkość reakcji. Bardzo często gdy mam pod cewką delikatny sygnał, zmieniam program żeby zobaczyć jak jest słyszalny na innej nastawie i często można się mocno zdziwić.
Co do tych dobrych sygnałów w przedziale1-2 to jest jeszcze jedna możliwość. Pamiętam jak kiedyś rozmawiałem ze śp. Panem Smętkowskim na temat sprzętów to opowiadał, że nieraz zdarza się, że w danej partii, powiedzmy 100 egzemplarzy są 1 lub 2 takie które nieco odbiegają od normy mimo to, że są robione seryjnie, z takich samych podzespołów jak te pozostałe. I być może Koledzy mają właśnie takie, lekko odbiegające od normy egzemplarze które dają sygnał właśnie w przedziale 1-2 na denarki. U mnie denarki zaczynają się od 6, rzadko od 5 a już mega rzadko od 4. Dodam, że na ciekawych miejscówkach kopię każdy kolorowy sygnał i nigdy w przedziale 1-2 nic dobrego nie było.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 11:07 
Moderator
Moderator

to dziwne , u nas na polu testowym Nox podaje id 1-2 na wszystkie depozyty ( obojetnie czy srebro , czy skarb brązowy , czy miedziany ) a również na talara na 40cm ale również na głębokie 1/24 statera :lol: .

Jaki z tego morał ? 1-2 to miejsce gdzie wykrywacz ładuje to co wykrywa a nie potrafi identyfikować bo jest na skraju możliwości . Analogiczna sytuacja jest w MXT on te wszystkie cele ładuje w granicach +94 , z jakimiś drobnymi przebiciami prawidłowości ( np prawidłowe id 1/24 pojawia się rzadko - wyskoczy czasami +8 czy +10 ale jesli jest na skraju zasięgu to koło +94 )

Temat wycinania 1-2 na sensownej miejscówce jest wart zastanowienia .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 11:11 
Generał Broni
Generał Broni

To oddajcie swojego testowego Noxa lepiej do serwisu :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 11:14 
Moderator
Moderator

są dwa + 4 cewki , oba zepsute ? :lol: spróbuj cele na krawędzi detekcji - wtedy zrozumiesz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 11:36 
Generał Broni
Generał Broni

Nie jestem testerem a praktykiem a moje poletka testowe to realne miejscówki z realnymi moniakami więc piszę jak jest. Na moim Noxie talar bije tak samo niezależnie od głębokości w okolicach 30 a 1/24 statera na 10.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 11:36 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

prymek napisał(a):
to dziwne , u nas na polu testowym Nox podaje id 1-2 na wszystkie depozyty ( obojetnie czy srebro , czy skarb brązowy , czy miedziany ) a również na talara na 40cm ale również na głębokie 1/24 statera :lol: .

Jaki z tego morał ? 1-2 to miejsce gdzie wykrywacz ładuje to co wykrywa a nie potrafi identyfikować bo jest na skraju możliwości . Analogiczna sytuacja jest w MXT on te wszystkie cele ładuje w granicach +94 , z jakimiś drobnymi przebiciami prawidłowości ( np prawidłowe id 1/24 pojawia się rzadko - wyskoczy czasami +8 czy +10 ale jesli jest na skraju zasięgu to koło +94 )

Masz aktualny soft? Bo ponoć na starym sofcie głębokie depozyty pokazywało na 1-2...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 11:51 
Plutonowy
Plutonowy

darek64 napisał(a):
Nie jestem testerem a praktykiem a moje poletka testowe to realne miejscówki z realnymi moniakami więc piszę jak jest. Na moim Noxie talar bije tak samo niezależnie od głębokości w okolicach 30 a 1/24 statera na 10.

już tu był taki jeden któremu boratynka dawała zawsze to samo ID ;)
nieważne czy na wierzchu, czy bokiem, zawsze było tak samo ;)

boże chroń nas przed takimi praktykami ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 12:25 
Generał Broni
Generał Broni

Mogłem nie czytać tego wątu, bo teraz to już w ogóle kocioł w głowie :lol: :lol:

A poważnie mówiąc fajnie nam się dyskusja rozwinęła. Jak widać opinie są skrajne. Najbardzie miarodajne byłyby chyba testy Noxa na tych samych ustawieniach przez kilku róznych użytkowników na tych samych obiektach (w tej samej glebie itp.). Bo jest za wiele zmiennych, które mogą wpłynąć na ostateczny wynik.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 12:35 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek napisał(a):
Mogłem nie czytać tego wątu, bo teraz to już w ogóle kocioł w głowie :lol: :lol:

A poważnie mówiąc fajnie nam się dyskusja rozwinęła. Jak widać opinie są skrajne. Najbardzie miarodajne byłyby chyba testy Noxa na tych samych ustawieniach przez kilku róznych użytkowników na tych samych obiektach (w tej samej glebie itp.). Bo jest za wiele zmiennych, które mogą wpłynąć na ostateczny wynik.

Pewnie nie masz innej możliwości tylko sam wypraktykować metodą prób i błędów to zagadnienie. Tu każdy jest specem po trzech wyjściach w teren.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 12:57 
Specjalista
Specjalista

prymek napisał(a):

Zgadzam się z Prymkom ... :za :)

... najgłębsze kolorowe sygnały będzie podawał Equnox na multy przy ID 1-2, a poza pełnym zakresem będzie to -9, -8-7 ...

Po prostu sygnał z ziemi już przerywa identyfikację ID Equinox ...

ale możesz użyć częstotliwości 1F do sprawdzania tych sygnałuw ... gdzie sygnały mogą znajdować się na najwyższym ID 39-40ID ..lub już w strefie żelaznej ... będzie to również zależało od używanej częstotliwości 1F.

Napisałem to dobrze podczas moich pierwszych testów Equinox ... i myślę, że miałem wtedy jeden z pierwszych Equinox800s ...w kraju..

Sytuacja ta jest tym bardziej istotna na terenach silniej zmineralizowanych .. a zwłaszcza podczas detekcji w allmetalu .. gdzie prawidłowa identyfikacja słabych sygnałów silnie wpływa na prawidłowe ustawienie dyskryminacji ...

Dlatego w programach typu Gold dyskryminacja jest domyślnie ustawiona na 0.

Teraz napiszę „o polu testowym Top digin”, to pole testowe jest super realne, ponieważ jest naprawdę mocno zanieczyszczone żelazem, koksem i ceramiką ... więc z pewnych powodów trudniej jest uzyskać właściwy sygnał. dlatego są naturalnie nieco lub bardziej zamaskowane przez żelazo lub minerały.

Na innych obiektach z numeru 20 wciąż jest żelazo i koks na niektórych testach separacyjnych ... więc ten test nie tylko pokaże, który detektor jest naprawdę dobry, ale także która cewka może być najbardziej skuteczna w podobnej detekcji w terenie.

Przetestowałem 4-5 godzin Visiona na 3 różnych cewkach tam ... i stabilnie, a Vision działał dobrze tylko na wysokim filtrze pasmowym Grunt 10 Hz Band ... i filtrze 12,5 Hz Band... to bylo ju podatne od typu cewky..

.. A to mówi o tym, że teren jest trudny .. :)

Na koniec chcę tylko napisać, że wiele detektorów przekazuje najgłębsze sygnały do ​​strefy żelaznej ... Na przykład Garret umieszcza to na ID 01, a Fisher umieszcza to na ID 1-7 ID ... więc musi sie to przyjąć jak normalną rzecz ...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 43  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]