Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 21:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 43  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Minelab Equinox 800 - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 13:18 
Specjalista
Specjalista

Lipek napisał(a):
Mogłem nie czytać tego wątu, bo teraz to już w ogóle kocioł w głowie :lol: :lol:

A poważnie mówiąc fajnie nam się dyskusja rozwinęła. Jak widać opinie są skrajne. Najbardzie miarodajne byłyby chyba testy Noxa na tych samych ustawieniach przez kilku róznych użytkowników na tych samych obiektach (w tej samej glebie itp.). Bo jest za wiele zmiennych, które mogą wpłynąć na ostateczny wynik.

Lipek… masz rację.

Przetestuj Equinox samodzielnie w różnych programach .. na obiektach zakopanych na normalnych głębokościach .. jak również potom na głębokościach na granicy detekcii,

Przetestuj te bardzo głębokie cele na Allmetalu, a także na Dyskryminacji ustawionej na 0 do 1-2 .

Następnie, w przypadku celów średnio głębokich ... potem płytsze uloz mały kawałek folii aluminiowej blizko celu... i przetestuj prawidłową identyfikację ID we wszystkich programach Equinox.

zobaczysz logikę działania programów 1 i 2 .. ale możesz przenieść te wyniki na teren silnie przewodzący i / lub salt ..

...Wtedy dowiesz się więcej :) ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 17:29 
Moderator
Moderator

darek64 napisał(a):
Nie jestem testerem a praktykiem a moje poletka testowe to realne miejscówki z realnymi moniakami więc piszę jak jest. Na moim Noxie talar bije tak samo niezależnie od głębokości w okolicach 30 a 1/24 statera na 10.

a ja nie jestem praktykiem ? pole testowe to miejsce gdzie możesz poznać wykrywacz lepiej i szybciej , daje ogromną przewagę w opanowaniu i zrozumieniu wykrywacza , daje ci wiedzę większą niż 10 lat dreptania z wykrywaczem po miejscówkach bo aktualnie ty po prostu nie wiesz co mijasz .

czy myślisz że post o id 1-2 napisałem z du... ? to co napisałem sprawdzone i potwierdzone inaczej bym głosu nie zabierał , jasne 1-2 to może być syf , koks czy jakiś mikrokolor ale może być też coś znacznie ciekawszego , warto użytkownikom noxa zwrócić na to uwagę by sami spróbowali i sami dochodzili jak to jest .

Pewnie różnimy się spojrzeniem na ten temat ale ta dyskusja jest OK bo napędza innych do własnych prób i samodzielnego myślenia . Na koniec ci powiem tak że od lat zachęcam ludzi do budowania pól testowych i zawsze mówię że tam zdobędą wiedzę - wszystcy co to zrobili powiedzieli by ci to samo . Rok temu namówiłem też chłopaków z top digin do budowy pola - przez ten rok zrobili ogromny skok w wiedzy i umiejętnościach , w ciągu 10 lat motania się po polach takiej wiedzy by nie zdobyli . Cele na skraju możliwości detekcji wykrywacza uzmysałwiją co tracimy - w normalnej praktyce terenowej zdobycie takiej wiedzy jest praktycznie niemożliwe bo zwyczajnie nie wiesz co mijasz .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 18:49 
Podporucznik
Podporucznik

O kurna Prymek, pole testowe, to jest to.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 18:59 
Generał Broni
Generał Broni

Każdy ma prawo do własnego zdania. Nie muszę też zgadzać się ze wszystkim co usłyszę skoro moje osobiste doświadczenia są zgoła inne i różnią się znacznie od opisywanych tutaj przypadków. Mam też swoje zdanie na temat pól testowych i uważam , że nie dają one uniwersalnych odpowiedzi a jedynie porównują działanie różnych wykrywaczy w konkretnych, sztucznie stworzonych warunkach. Piszesz, że talar daje sygnał w zakresie 1-2. Ok. Ale mój talar, wyciągnięty z granicy zasięgu dawał sygnał 30. Sygnał był co prawda cichy ale wyraźny i 100% do kopania. No i co teraz? Piszesz, że zakopane na polu testowym depozyty dają sygnał 1-2. A mój depozyt szelągów krzyżackich dawał sygnał w granicach 12 a boratynek 18. Oglądałem nie raz filmiki Topgigin i też to co widzę, wielokrotnie nie przekłada się na moje doświadczenia. Korci mnie żeby podać inne przykłady ale ze zrozumiałych względów nie mogę tego zrobić. Tak czy siak, to co oglądam na filmach lub czytam w tym wątku nie stanowi jedynej i świętej prawdy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 19:12 
Moderator
Moderator

Jasne , doskonale rozumiem i szanuje twoje zdanie i nie zamierzam więcej przekonywać . Wiele czynników może powodować różnice w wynikach i wnioskach . Ważne by sami użytkownicy eksperymentowali sami dochodzili do swoich wniosków i po to ta dyskusja .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 20:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

prymek napisał(a):
Jasne , doskonale rozumiem i szanuje twoje zdanie i nie zamierzam więcej przekonywać . Wiele czynników może powodować różnice w wynikach i wnioskach . Ważne by sami użytkownicy eksperymentowali sami dochodzili do swoich wniosków i po to ta dyskusja .

Co prawda długo nie mam Noxa, bo dopiero od lipca ale jak do tej pory nic na 1-2 ciekawego nie wykopalem a póki co kopie każdy sygnał. Poza tym chodzę na zupełnie innych ustawieniach niż ogólnie zalecane. Np. na polu nie chodzę w trybie Pole 1 czy Pole2. Po prostu preferuję inne warianty. W lasach też nie chodzę na Park1 czy Park2. Nox daje tyle możliwości..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 21:32 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

w przedziale 1-2 z wartościowych rzeczy wychodzi tylko złoto :D :D :D łańcuszki i kolczyki poniżej grama na polach i w lasach ciężko o takie fanty takie id kopie się na plaży albo w wodzie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2020, 13:08 
Generał Broni
Generał Broni

Wczoraj byłem na kopaniu i kilka denarków biło mi ewidentnie na 2...w związku z powyższym publicznie odszczekuję to co pisałem wcześniej na ten temat :ups:
Faktem jest, że po serwisowej wymianie całej elektroniki w Vikingu ( notabene cała operacja z wysyłką uszkodzonej i odesłaniu nowej trwała raptem 5 dni :1 :1 ) ustawiłem nieco inaczej kilka wartości i dlatego dobre kolory biły od 2 ale fakt faktem.
Dodam tylko, że wczorajsze kopanie to był w zasadzie mały pojedynek z poważnym zawodnikiem z Deusem na cewce 11 x35. Wynik, 13 do 3 na korzyść Exa jeśli chodzi o małe sreberka :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2020, 13:33 
Generał Broni
Generał Broni

Jestem po kolejnych testach Noxa; w zakresie 1-2 biją czasem zarówno zakłócenia (np. wykopana pusta dziura :) ), ale również dobre sygnały np. na folię alu. Natomiast sygnały te można odróżnić - te na prawdziwe przedmioty a nie zakłocenia są bardzo mocne, nie pozostawiają wątpliwości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2020, 13:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

jak to miło Darek64, że jednak sam się o tym przekonałeś :)

powodzenia :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 listopada 2020, 11:08 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Darek 64 a sie stało z elektroniką zalanie czy inne uszkodzenie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 listopada 2020, 12:25 
Generał Broni
Generał Broni

zeppo035 napisał(a):
Darek 64 a sie stało z elektroniką zalanie czy inne uszkodzenie

Zaczął szwankować wyświetlacz. Obraz raz się pojawiał, potem zanikał a kiedy indziej było ledwo co widać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2020, 20:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No dobrze, trafiłem na "kowadło" w terenie (kuźnia?) a że czas penetracji miałem ograniczony więc za długie eksperymentowanie nie wchodziło w grę.

Field2, Czułość 20, FE2 - max, szybkość przemiatania - max, dostrojenie do gruntu wyszło ~40 na czystym fragmencie obok.

Pole2 wg mnie nie zdało egzaminu..., fizyczne pole po oraniu 2 miesiące wcześniej, muldy 10-15 cm - dużo fałszywych sygnałów powyżej 12 przy każdej DZIURZE i WYNIESIENIU (wnerwiało mnie najbardziej!!!!).
Głębiej posadowione żelastwo (~3 i więcej cm) przy machnięciu dawało sygnał na kolor a przy kolejnych już nie i tak do końca akcji... Co tu się kurna dzieje?

Jak wystartować w kolejnej akcji za rok albo dwa bez pudła (bo człowiek wieczny nie jest)?

Pozdrawiam wszystkich

PS Miejsce znajduje się w okolicy linii energetyczną 110 kV.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2020, 14:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

Od dwóch miesięcy chodzę wyłącznie na tych ustawieniach https://youtu.be/8prQlYW1uw0
z małą tylko poprawką, że sygnał wiodący mam na zero, bo nie lubię ciągłego pobrzekiwania. Jeśli ktoś by zechciał pochodzić trochę na tych ustawieniach i podzielić się uwagami. Chodzę na tym i po polach i po lasach. Czyli po prostu plaża na polach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2020, 19:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ogarnąłem program plaża na polach... zdam relację za parę dni/tygodni.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 43  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]