Teraz jest czwartek, 4 września 2025, 09:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Gubienie sygnału.
PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 22:42 
Szeregowy
Szeregowy

Nietajenko napisał(a):
Kolego, ginący sygnał to rzecz normalna. Czasem tak jest, że stary rozpadający się zardzewialec da początkowo sygnał na kolorek a potem albo się zżelazi albo zniknie jak go rozbijesz saperką. Ty szukaj lepiej dobrych czystych sygnałów, których owocem będzie ciekawy fant albo... polmos. Tamten dołek zakop bo jeszcze ktoś wpadnie i nogę połamie.
Z tego co gdzieś wyczytałem to otulina stanowiska archeo jest również prawem chroniona więc lepiej tam nie kop.

Dołek zakopałem tak jak każdy inny.Bez obawy.Co do otuliny to jaka jest jej szerokość(..)?Obok jest cegielnia i wiele dołów po glinie Można byłoby powiedzieć że doły są wszędzie na około...Fakt polmosy robią sygnał że hej :lol: Ale to nie to chyba,Obok też płynie rzeczka pełna ciekawych znalezisk.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 15:47 
Szeregowy
Szeregowy

Wracając do Tematu.Ile procent musi mieć bateria aby sygnał był prawidłowy nie za słaby?Jest to jakoś do sprawdzenia?Rodzaj używanych baterii wchodzi w grę (Paluszki AA,lub 9 woltowa)Czy bateria w granicach 40-50% Może mieć wpływ na sygnał?Wilgotność powietrza ,Bliskość linii wysokiego napięcia itp? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 19:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Baterie im więcej mają mocy tym leprze - na pewno wykrywka pokazuje Ci jaki stan jest baterii .
Ja osobiście przy spadku do ostatniej kreski -wymieniam na nowe (które zawsze mam na polu w zapasie)
Linie elektryczne mają bardzo duży wpływ na działanie wykrywacza (może się wzbudzać)
Wilgotność jak wilgotność , ale deszcz , poza wykrywaczami wodnymi , jest utrapieniem (koledzy różnie sobie z deszczem radzą :luv )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 19:47 
Moderator
Moderator

Gubić się może gong silnie zardzewiałego gwoździa, który po dotknięciu łopatą się rozpada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 22:06 
Kapitan
Kapitan

Ricardo napisał(a):
Wracając do Tematu.Ile procent musi mieć bateria aby sygnał był prawidłowy nie za słaby?Jest to jakoś do sprawdzenia?Rodzaj używanych baterii wchodzi w grę (Paluszki AA,lub 9 woltowa)Czy bateria w granicach 40-50% Może mieć wpływ na sygnał?Wilgotność powietrza ,Bliskość linii wysokiego napięcia itp? :roll:

Każde z w/w tu zagadnięć ma wpływ na sygnał.
A jak chcemy przeliczyć to na procenty i paluszki to pachnie mi tu spotkaniem integracyjnym.

Jesteśmy otwarci i zwarci na każdą ewentualność :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 października 2015, 08:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wykrywacze z tej półki cenowej jak Twój mają to do siebie, że mocno skorodowane żelazo od pewnej głębokości łapią na kolor. Wystarczy, że ruszysz ziemię saperką a sygnał się zmienia. To częste nawet dla Ace250 czy Rutusa v1.0.

Btw co ten temat ma wspólnego z tym działem? Idealnie nadaje się do viewforum.php?f=64

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 października 2015, 22:35 
Podporucznik
Podporucznik

marcoon napisał(a):
To częste nawet dla Ace250 czy Rutusa v1.0.

Potwierdzam. Koledze w At Pro również się to zdarza. Inna sprawa, że po roku z kanarkiem jako tako nauczyłem się identyfikować ten fałszywy kolorowy sygnał. Czasem wystarczy nawet butem odgarnąć parę cm ziemi, żeby piszczałka rozpoznała lepiej cel.
marcoon napisał(a):
Btw co ten temat ma wspólnego z tym działem? Idealnie nadaje się do viewforum.php?f=64

:1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 października 2015, 22:54 
Pułkownik
Pułkownik

trombek napisał(a):
Czasem wystarczy nawet butem odgarnąć parę cm ziemi, żeby piszczałka rozpoznała lepiej cel.

Zaczynamy powoli popadać w paranoję :roll: , każdy bez wyjątku sprzęt ma swój zasięg graniczny i wtedy zaczynają się cuda na kiju w indentfikacji,to nieodmienna część naszej pogoni w zasięgach które za sprawą fizyki zawsze na jakimś etapie kończą się tym samym efektem. :drap

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 10:23 
Podporucznik
Podporucznik

E, nie aż tak :) Z drugiej strony, sporo bardzo zardzewiałego żelastwa może świadczyć o tym, że poletko jest stare i nie było zaśmiecane współczesnymi gratami. Znalazłem raz takie i najmłodszym fantem było 10 pfenigów 1939 r. :) , wyskakiwały tam nawet starożytne fanciochy ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 października 2015, 20:59 
Szeregowy
Szeregowy

Widzę że mnie czeka dużo nauki ,teoria i praktyka w terenie .Myślę że z czasem tak jak Mówicie dźwięk będzie mi bliski a wykresiki na wyświetlaczu to tylko uzupełnienie.Myślę nad zakupem PINPOITNERA bo na pewno mi usprawni i skróci poszukiwanie małych fantów ,ale mam zamęt w głowie Podoba mi się kilka marek, ale szukam głównie statyka bo tańsze to zazwyczaj Dynamiki.Co polecicie mi....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 października 2015, 23:00 
Kapitan
Kapitan

Polecam Ci rozejrzeć sie po swojej okolicy i poznać obyczaje tam panujące na łące
na polu i na skaju lasu gdzie pasą sie zające...

Nastepnie jak już poznasz zwyczaje tam panujące sprawdz PINPOITNERA
gdzie każdy poszukiwacz przy zakupie trzyma sie PORTFELA :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 października 2015, 19:12 
Szeregowy
Szeregowy

A jaśniej tak... ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]