Nietajenko napisał(a):
Podczas tych rozmów należałoby koniecznie zdeprecjonować wynalazek pn. Galea i wreszcie na forum grupy dyskusyjnej pokazać gdzie jest ich miejsce, a jest ono bezdyskusyjnie w kącie. Nie może być tak, że kilku odszczepieńców ma taką siłę głosu. Trzeba jasno i dobitnie wyrazić zdanie z wpisem do protokołu, że stanowisko Galei nie jest stanowiskiem środowiska detektorystycznego, a jedynie zdaniem odrębnym małego stowarzyszenia.
Oczywiście spośród innych stowarzyszeń czy grup reprezentujących eksploratorów nie tylko Galea została zaproszona. Będzie tam również m.in. Misja Skarb. ;) Naturalnie nie ma możliwości by ich głos traktować na równi z głosem Polskiego Związku Eksploratorów. To już zdążyliśmy zaznaczyć we wstępnych rozmowach przed tym spotkaniem. Przypomnieliśmy również o sytuacji sprzed roku, gdzie próba przyjęcia formuły - jeden reprezentant to jeden głos w decyzji, zaskutkował wnioskiem o wzięciu udziału proporcjonalnej ilości reprezentantów z naszej strony w kolejnym spotkaniu i ostatecznie doszło do zerwania rozmów. Nie może być tak, że Związek ok.35 stowarzyszeń i ok 2 tys. członków wspierających spoza stowarzyszeń ( w tej statystyce nie jestem przyznaję na bieżąco) jest tak samo traktowany jak stowarzyszenie, które liczy 6 czy kilkanaście osób. Zwróciliśmy uwagę, że to są grupy, które związane są ze swoim własnym programem i potrzebami i nie ogarniają problemu całościowo. Wiemy, że nasze środowisko i oczekiwania są różnorodne i nie jest łatwo to wszystko ze sobą powiązać. Działami na terenie całej Polski i wszystkich urzędów konserwatorskich oraz różnych instytucji. (MKiDN, LP czy Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie) Współpracujemy przede wszystkim z poszukiwaczami i pomagamy im w zwalczaniu wielu problemów na ich terenach działań...Nie ma opcji by to było traktowane na równi z producentami filmów o eksploracji z całym szacunkiem dla ich pasji. Ja nie byłam na " wykopkach" iks czasu...bo nie mam na to czasu. :x