Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 23:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Trochę aretefaktów napoleońskich.
PostNapisane: sobota, 29 marca 2014, 18:48 
Podporucznik
Podporucznik

Siema.Jeżeli coś wniosę do tematu to odlewane płomienie były noszone na bermycach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2014, 18:58 
Moderator
Moderator

Kolego Korabkow bardzo ladny zbior , tym cenniejszy ze zwiazany z konkretnym miejscem i wydazeniami historycznymi .
Szkoda , ze te przedmioty sa nieme ... mialy by tyle do przekazania
pozdrawiam serdecznie
Kornel

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2014, 21:03 
Specjalista
Specjalista

Odznaka krzyż "Opołczenia" niestety w marnym stanie i niekompletna.Brakuje ramienia z monogramem A I /Car Aleksander I /,są za to dublety ramienia z "ZA",może ktoś z kolegów ma,chętnie bym się wymienił żeby mieć komplet.Jest to pierwszy krzyż ,ta forma przetrwała do czasów Mikołaja II. Podaję link do forum rosyjskiego, gdzie pokazany jest w komplecie,podają,że są znane tylko dwa egzemplarze tego krzyża,więc może to być rzadkość.http://sammler.ru/index.php?showtopic=71840

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2014, 10:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

fantastyczna kolekcja
Mój ulubiony okres
Być może pewnego dnia zbiorę się by zaprezentować swoje zbiory ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2014, 20:04 
Specjalista
Specjalista

Dziękuję za dobre słowo i liczę na mobilizację i pokazanie swoich napoleoników.Zawsze jest duża ciekawość i przyjemność w podziwianiu artefaktów z tej epoki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 12:34 
Szeregowy
Szeregowy

Super kolekcja i super miejscowka :1 :) :roll: pozdrawiam big man

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 18:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

kolekcja przepiękna kolego i temat bliski memu sercu :1
Mam pytanie, czy wiesz coś więcej na temat guziczka z numerem 10. Mam podobny z 12 i twarde podstawy przypuszczać, że ma związek z wielką armią, twój wątek jeszcze mnie w tym utwierdza. Na buttonarium, ktoś zidował go moim zdaniem całkiem błędnie :) Gdybyś wiedział cokolwiek na jego temat byłbym wdzięczny i mógłbym poprawić te kalumnie ;)
http://www.buttonarium.eu/kolekcja/guzik/7199
http://www.buttonarium.eu/kolekcja/guzik/7251
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 02:07 
Specjalista
Specjalista

Z tymi guzikami jest pewien problem,tyczy to trzech- ten z 9. oraz 10 cały i ten obcięty,prawdę mówiąc nic o nich nie wiem,powinienem pokazać do oceny,zapomniałem.Wszystkie pokazane guziki to nie moje znalezisko,kupowałem je sukcesywnie od jednego znalazcy,który je znajdywał w jednym miejscu na niedużym obszarze.Dlatego umieściłem je razem,chociaż nie mam pewności czy pochodzą z jednego okresu.W Buttonarium opisane są jako I wojenne austriackie,tylko skąd Austriacy w Gdańsku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 16:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

ten opis na buttonarium uważam za bzdurę i chciałbym go jak najszybciej poprawić. Jesli możesz to doklej się do mojego wątku albo załóż nowy, może ktoś coś wymyśli. Na razie wiemy tyle, że mój i twoje wyszły w miejscach "napoleońskich" i w sumie dla mnie ten kierunek wydaje sie najbardziej prawdopodobny... jakieś sprzymierzony pułki, jakiś niemiecki land, może któryś z członków Związku Reńskiego :?
viewtopic.php?f=56&t=142395&p=904137#p904137
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 14:46 
Specjalista
Specjalista

Moim zdaniem guziki, do których linki zamieścił qczer, to guziki 10 i 12 pułku piechoty XW. 10 pułk stanowił część Dywizji Gdańskiej od 1811 r. Wcześniej oba pułki wchodziły w skład 3 Dywizji XW. Ich podobieństwo bierze się wg. mnie stąd, że dowództwo dywizji zamówiło na etapie formowania tych pułków mundury bądź guziki dla tych pułków u lokalnego producenta. Był to wczesny etap formowania oddziałów, kolejne zamówienia mogły być wykonywane zgodnie z obowiązującymi przepisami mundurowymi co do guzików. Istnieją znaleziska guzików z nr 12 z Rosji w kontekście innych przedmiotów z armii XW. Z moich dotychczasowych obserwacji wynika, że w armiach państw niemieckich nie noszono podobnych guzików. Nie noszono ich także w innych armiach z okresu napoleońskiego, które mogły wystawić pułki o numerach 10 czy 12. Istnieją przykłady innych guzików numerowych armii XW nieposiadających labrów, np. 19 pułku ułanów litewskich czy 3 pułku ułanów XW. Teza ta może zostać potwierdzona znaleziskami guzików z rejonów walk 10 i 12 PP XW, przy czym guziki tego typu znajduje się w granicach dawnego XW także przypadkowo, przy starych miejscowościach. Fakt istnienia mundurów tych pułków z guzikami w labrach nie wyklucza moim zdaniem możliwości używania równolegle guzików starego wzoru. Guziki przypominają trochę te z końca XVIII wieku, ale nie pochodzą z okresu końca I RP. Przykładowo, 10 regiment pieszy miał guziki białe. 12 regiment żółte, ale o zdecydowanie innym kroju cyfr. Technika produkcji guzików nie zmieniła się zapewne u lokalnych producentów przez 13-14 lat od upadku I RP - stąd wynikać może podobieństwo w wykonaniu.

Pozdrawiam, Michał

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 15:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Michał wielkie dzięki za rzeczową wypowiedź :1
PS. Jakoś mi sie wydawało, że ostatnio rzadko udzielałeś się na forum, więc tym bardziej sie cieszę, że jednak nie zniknąłeś całkiem, bo jesteś jednym z tych userów, którzy jak coś piszą to zawsze jest to coś co warto przeczytać :)
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 17:25 
Specjalista
Specjalista

Dzięki, bardzo miło to słyszeć :) kiedyś miałem więcej czasu żeby pisać, ale będę się starał częściej dzielić swoimi spostrzeżeniami na forum, ponieważ jest to miejsce, z którego i ja czerpię wiedzę, do czego przyczynił się również i ten wątek potwierdzający "napoleoński" trop w zakresie pochodzenia tych guzików... Będę z zaciekawieniem obserwował dalsze posty w tym wątku :). Serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]