Teraz jest wtorek, 1 lipca 2025, 19:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 października 2006, 15:03 
Specjalista
Specjalista

I mój drugi guzik artylerii z Królestwa Polskiego, sygnowany: "L KOMP 1 POZYC:ARTYLL:PIE:", "R 1824".

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ...
PostNapisane: niedziela, 15 października 2006, 13:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cacunio kolekcja kawał historii
:1 :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 października 2006, 13:18 
Specjalista
Specjalista

naprawdę gratuluję ciekawego zbiory oryginalnego i dobrze zachowanego, a wtrafiły sie przy okazji jakieś odznaczenia? pozdrawiam

Ostatnio edytowano piątek, 20 października 2006, 15:31 przez Fenix57, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 października 2006, 14:48 
Specjalista
Specjalista

Yoo2 - dzięki za wstawienie fotek pięknego guziczka :1. Numizmatyk 57 - z odznaczeniami z tego okresu (szczególnie XVIII wiek) to jest niestety problem ale mam coś z Rosji Carskiej - odznaki mundurowe, niestety nie odznaczenia ani medale a pewnie te interesują Cie najbardziej. Niedługo je wrzuce, pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 października 2006, 15:33 
Specjalista
Specjalista

witam fakt te najbardziej by minie interesowały a na te inne odznaki czekam z niecierpliwością. pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 października 2006, 23:24 
Specjalista
Specjalista

Moja najładniejsza odznaka rosyjska: 13 Pułku Dragonów, dalej rosyjskie odznaki strzeleckie i medal "Za Trudy Po Pervoi Vseobschei Perepisi Naseleniya 1897"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 października 2006, 23:43 
Specjalista
Specjalista

Jeszcze granat z czaka piechoty carskiej - powstanie listopadowe, licznyj znak 16 roty leib-gvardii litovskogo polka, niestety w słabym stanie, klamerka napoleońska z zachowanymi resztkami lakieru na skórze (może ktoś z Was wie jakie oddziały miały takie czerwone pasy? mogę dodać że przypuszczam że jest to klamra od pasa podtrzymującego kawaleryjską ładownice). I na koniec wpinka - biżuteria patriotyczna z okresu manifestacji narodowych 1860 - 1862.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: moje zbiory
PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2006, 20:14 
Kapral
Kapral

witam z zaciekawieniem trafilem na ten watek ,i nie wiedzialem ze te rzeczy sa takie stare :) nie mam wykrywacza ,ale pare guzikow i takich płomieni ma z pola ,kilka znalazlem ja a kilka jescze tata i dziadek.pozdrawiam zbieraczy ,niedlugo bede mial wlasny sprzet:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2006, 20:17 
Kapral
Kapral

jeszcze zdjecie:)+ moj guzik artylerii tył jest ciekawszy:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 listopada 2006, 18:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Z wielkim zaintersesowaniem ogladam twoje zbiory. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: hej!
PostNapisane: piątek, 3 listopada 2006, 19:18 
Kapral
Kapral

mam ,jeszcze pare rzeczy ale niestety nie wiem czy wszystkie tego okresu,i nie wiem czy wypada ,pokazywac ja przy rzeczach Michalochnio???choc jego bardzo ładne i w temacie ,moze ktos jeszcze cos dołaczy....mam nadzieje szybko kupic wykrywacz ,i wacham sie miedzy tesoro jakims modelem a solarisem,pzdr :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 listopada 2006, 20:46 
Specjalista
Specjalista

Pajaczek dzięki za zdjęcia :-) super fanty :1 jeśli trafiłeś to bez wykrywki to boje się pomyśleć co wyciągniesz jak już będziesz ją miał :-) (chociaż zakładam też możliwość że chodziłeś z pożyczonym wykrywaczem ale i tak jestem pod wrażeniem). Jeśli masz jeszcze podobne fanty to wrzucaj śmiało :-) przy okazji może uda nam się coś zidentyfikować. Możesz napisać też co pisze na Twoim guziczku artylerii? Widze mniej więcej ze zdjęcia ale najbardziej chodzi mi o pisownie wyrazów i końcówek a tej tak dokładnie nie widać. Jeśli ktoś ma jeszcze podobne fanty: guziczki, granaty czy fragmenty broni i chciałby się nimi pochwalić to bardzo wskazane będzie żeby wrzucił je do tego wątku ku uciesze innych użytkowników i mojej :666. A ja dziś wrzucam zdjęcie blachy na ładownice piechoty polskiej z końca XVIII wieku, stan niestety dość kiepski, na piersi orła resztki zatartego monogramu "SAR" - Stanislaus Augustus Rex, ostatniego króla polskiego. Wymiary orzełka to 10,5 cm. Dalej znalezisko z Maciejowic (niestety nie moje a kolegi) o charakterze bardziej sentymentalnym: krzyżyk noszony prawdopodobnie przez jednego z żołnierzy polskich (znaleziony podobno między guzikami i fragmentami broni - stąd wnioskuje) w trakcie batalii maciejowickiej...

Ostatnio edytowano niedziela, 5 listopada 2006, 13:51 przez michalochnio, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 listopada 2006, 21:03 
Specjalista
Specjalista

I jeszcze trzy guziczki polskie z końca XVIII wieku (mój ulubiony temat :-)). Dwa guziczki 1 Regimentu piechoty im. Królowej i guziczek 13 Regimnetu piechoty Ordynacji Ostrogskiej - znalezisko kolegi, ciekawy bo cyfry są wyryte własnoręcznie przez żołnierza a to dlatego że pochodzi z bitwy pod Dubienką z 1792 roku - wtedy jeszcze nie zdążono zaopatrzyć żołnierzy w guziki wyrobu fabrycznego i zmuszeni byli oni wycinać cyfry na guzikach gładkich we własnym zakresie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: hej!
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 17:56 
Kapral
Kapral

witam, blaszka z orzelkiem jest b.fajna nie bylo reszty??wrzocam swojego orzelka z tamtych czasow niestety tylko na guziku:(dzieki za zgode na wspoludzial i mam nadzieje ze inni sie przylacza:)guzik z orzelkiem jest syg:minchhaimer junior war (i malutki orzełek)
a artleria :L komp1 pozyc.artyl L pie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 19:54 
Specjalista
Specjalista

Dzięki za kolejne zdjęcia :-) co do blachy z orłem to znalazłem ją w ornym polu i to w dwóch fragmentach i o reszte będzie bardzo trudno ale na szczęscie nie brakuje mu za wiele. Natomiast a propos Twojego guziczka z orłem to jest to guzik "generałów, adjutantów, sztabu głównego, sztabu kwat. gen., oficerów na reformie, korpusu kadetów i administracji wojennej" z okresu Królestwa Polskiego - jeśli chcesz moge Ci podesłać na e-maila książeczke Bagińskiego o guzikach z tego okresu. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]