Dc - w sumie to nie jest odpowiedni dział ale guzik kolegi Tommiego jest jednak pruski, guziki polskie wz. 19 o których mówisz miały inny kształt uszka, porównaj kształt uszka guzika Tommiego z pierwszym lepszym niemieckim guzikiem groszkowym wtedy zobaczysz że to uszko jest charakterystyczne dla Niemiec. Jeśli chodzi o Twoje fanciki to pozazdrościć miejsca, wydaje się obiecujące :-) ten fragment wygląda mi część emblematu następującego: pośrodku wyobrażenie płonącego granatu, po bokach lufy aramatnie, Twój fragment pasuje mi na górną część lufy po lewej stronie granatu. Grenadier1969 ma podobny, ostatnio był w dziale "Umundurowanie", Petrelus zidentyfikował go jako emblemat carskiego artylerzysty z czapki:
viewtopic.php?t=34593 Twój wydaje się być jeszcze bardziej podobny do tego z rysunku zamieszczonego przez Petrelusa (charakterystyczne, wystejące zakończenie lufy armatniej), miejsce znalezienia (powstanie listopadowe) też to potwierdza. W takim razie gratuluje znalezienia sporego fragmentu ładnego i rzadkiego emblematu i życze powodzenia w poszukiwaniu reszty :1 A Grenadier znowu mnie mile zaskoczył, kolejny piękny granacik :-1, jak będziesz powiększał kolekcje w podobnym tempie to nie zostanie nic dla mnie ;-). Jak masz jeszcze coś ciekawego to wrzucaj - może masz jakieś elementy uzbrojenia z wojen śląskich? Nie kopie na tamtych terenach i jestem ciekawy co tam trafiacie :-) z tego co zobaczyłem do tej pory biednie nie jest :-)