Teraz jest środa, 2 lipca 2025, 03:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2006, 03:39 
Podporucznik
Podporucznik

Guziczek nr 4 i nr 2 - ale tu już pewności nie mam :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano czwartek, 23 listopada 2006, 21:06 przez Cadzik, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2006, 09:48 
Pułkownik
Pułkownik

Moje wczorajsze znalezisko, podobny do Twojego powyżej.
Również jestem ciekawy z jakiego okresu pochodzi.

Średnicę podam później, ale na oko to będzie podobna.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2006, 15:33 
Specjalista
Specjalista

Dzięki Cadzik ale jeśli mógłbyś zmienić i wstawić po prostu fotke będzie się lepiej oglądało :-) (bo jest na co popatrzeć - guziczek z monogramem jest :luv ). Szczerze mówiąc nigdy nie widziałem podobnego guziczka z monogramem - musi być rzadki, ciekawe jakie oddziały czy formacje go nosiły? Masz może jakieś informacje na ten temat? Może np. gwardia przy płaszczach? Co do guzika Tommiego to myśle że jest pruski II poł XIX wieku aż do pierwszej wojny, mam podobny a nawet kilka ale zasadniczo róznią się wykonaniem od tego który wrzuciłem na Forum - widać że to robota późno XIX-wieczna lub XX wieczna - robota masowa. Ten mój różni się np. uszkiem, rantem od środka (mój nie ma, Twój ma idealny rancik). Podobny jest rzeczywiście rysunek orła ale orzełki polskie z końca XVIII w. i początku XIX są dość trudne do odróżnienia na pierwszy rzut dlatego ludzie mylą np. guziki pruskie z polskimi wz. 19. Poza tym mój jest mosiężny a Twój cynkowy - podobny troche do polskiego wz. 19 ale chyba są to jednak Prusy, dzięki za fotki i pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: witam
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2006, 21:07 
Plutonowy
Plutonowy

mam pytanko raczej dla dla spostrzegawczych:) mam kawalek emblematu/ozdoby z listopadowki raczej,wyszedł w bardzo doborowym towarzystwie i w dobrym miejscu:))))))))z tylu nie wiem czy widac jest miejsce lutowania uszka mocujacego i niestety jest to czesc calosci jakiejs, odlamana:(ten mniejszy kawałek to kawałek :)lanego płomienia,guzik o ktorym była rozmowa wczesniej jest polski nie pruski niestety nie z powstania:(,
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2006, 17:30 
Major
Major

jeszcze przyszywany emblemat grenadierski XVIIIw.

Ostatnio edytowano czwartek, 15 października 2009, 08:27 przez grenadier1969, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2006, 19:36 
Specjalista
Specjalista

Dc - w sumie to nie jest odpowiedni dział ale guzik kolegi Tommiego jest jednak pruski, guziki polskie wz. 19 o których mówisz miały inny kształt uszka, porównaj kształt uszka guzika Tommiego z pierwszym lepszym niemieckim guzikiem groszkowym wtedy zobaczysz że to uszko jest charakterystyczne dla Niemiec. Jeśli chodzi o Twoje fanciki to pozazdrościć miejsca, wydaje się obiecujące :-) ten fragment wygląda mi część emblematu następującego: pośrodku wyobrażenie płonącego granatu, po bokach lufy aramatnie, Twój fragment pasuje mi na górną część lufy po lewej stronie granatu. Grenadier1969 ma podobny, ostatnio był w dziale "Umundurowanie", Petrelus zidentyfikował go jako emblemat carskiego artylerzysty z czapki: viewtopic.php?t=34593 Twój wydaje się być jeszcze bardziej podobny do tego z rysunku zamieszczonego przez Petrelusa (charakterystyczne, wystejące zakończenie lufy armatniej), miejsce znalezienia (powstanie listopadowe) też to potwierdza. W takim razie gratuluje znalezienia sporego fragmentu ładnego i rzadkiego emblematu i życze powodzenia w poszukiwaniu reszty :1 A Grenadier znowu mnie mile zaskoczył, kolejny piękny granacik :-1, jak będziesz powiększał kolekcje w podobnym tempie to nie zostanie nic dla mnie ;-). Jak masz jeszcze coś ciekawego to wrzucaj - może masz jakieś elementy uzbrojenia z wojen śląskich? Nie kopie na tamtych terenach i jestem ciekawy co tam trafiacie :-) z tego co zobaczyłem do tej pory biednie nie jest :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2006, 23:35 
Pułkownik
Pułkownik

Dziekuję za rzeczową informację i jednoczęsnie proszę moderatora
o usunięcie obu moich postów z tego topicu-żeby zachował
przejrzystość i zawierał tylko to czego dotyczy temat.

Piękne zbiory Panowie :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 listopada 2006, 00:03 
Specjalista
Specjalista

Lepiej nie bo wtedy trzeba będzie zmieniać poprzednie posty i nie będzie wiadomo o czym była mowa - posty Tommiego nie mijają się z tematem bo guziczek spokojnie łapie się w granice XIX wieku i jest częścią umundurowania żołnierskiego a poza tym jest dość ciekawy, proszę Moderatora o pozostawienie postów Tommiego a usunięcie tylko tego mojego w którym teraz pisze, dziękuje i pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: hej:)
PostNapisane: środa, 22 listopada 2006, 20:40 
Kapral
Kapral

witam, jednak po probach z wykrywaczem nie jest tak słodko kilogramy smieci,no i mnostwo kulek ,guziki artylerii sie nie pokazaly jak myslalem :(wyszlo kilka guzikow jak sie domyslam 4 pulku:)))
,a jak wasze wykopki ,pozdrawiam :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2006, 09:27 
Plutonowy
Plutonowy

Na prosbe kolegow prezentuje czesc mojej kolekcji, z gory przepraszam za dlugi post, przynudzanie guzikami i brak opisow.

1.
[ img ]
[ img ]
2.
[ img ]
3.
[ img ]
4.
[ img ]
5.
[ img ]
6.
[ img ]
7.
[ img ]
8.
[ img ]
9.
[ img ]
10.
[ img ]
11.
[ img ]
12.
[ img ]
13.
[ img ]
14.
[ img ]
15.
[ img ]
16.
[ img ]
17.
[ img ]
[ img ]
18.
[ img ]
19.
[ img ]
20.
[ img ]
21.
[ img ]
22.
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2006, 11:56 
Major
Major

jeszcze ozdobne okucia z muszkietów XVIIIw.

Ostatnio edytowano niedziela, 3 grudnia 2006, 11:50 przez grenadier1969, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2006, 22:26 
Specjalista
Specjalista

Dziękuje wszystkim za nowe zdjęcia do galerii :-). Pajaczek - żeby tyle znaleźć na moich miejscówkach to musze chodzić z tydzień, serio :-) i nawet wtedy bym nie narzekał, jeśli dalej będziesz tak "czesał" to bardzo szybko stworzysz piękną kolekcje i co najważniejsze znalezioną przez siebie. Dziękuje także Piorkowi że "przynudził guzikami" ;-). Fajna stronka Grenadier - jest tam duuużo do oglądania :-). Oto opisy guzików Piorka:

Zaczynając od numeru 1 na liście Piorka: piękny i bardzo rzadki (być może jedyny znany - unikat) guzik z tego co udało nam się ustalić na Forum "Baterii Pozycyjnej Artylerii Konnej Gwardii Polskiej" z 1824 roku.
Numer 2 na liście to carski guziczek 18 Pułku Piechoty ok. II poł. XIX wieku do I Wojny Światowej
Trójeczka to guzik rosyjskiego 1 Batalion Saperów
Czwórka - guzik pocztowy z Królestwa Kongresowego
Numer 5 - 3 Rota Grenadierów, Rosja Carska, od II poł. XIX wieku do I Wojny Światowej
Numer 6 - guzik urzędnika miasta Warszawy, II poł. XIX wieku
Siódemka to Rosja Carska ok. połowa XIX wieku, Gwardia
Numer 8 to guzik Korpusu Inwalidów z okresu Królestwa Polskiego, bardzo rzadka rzecz
Numer 9 - guziczek carskiej artylerii z końca XIX wieku aż do pierwszej wojny światowej
Kolejny guzik jest także pochodzenia rosyjskiego, jest to guzik oficera piechoty a można go datować podobnie jak numer 9
Pozycja 11 to guzik żołnierza 3 Pułku Piechoty Liniowej z okresu Królestwa Polskiego
Numer 12 to francuski guzik grenadierów z okresu I - II wś.
Trzynastka to guzik 1 Pułku Piechoty carskiej z ok. II poł. XIX wieku do I Wojny
Numer 14 na liście to carski guziczek kolejowy przełom XIX i XX wieku
Po nim jest guziczek strażacki - także rosyjski który można datować podobnie jak numer 14
Numer 16 to carski, 20 Pułku Piechoty datowany jak guziki pułkowe wyżej
Siedemnastka to kolejny "rarytas" - guziczek zidentyfikowany przez Kolegów z Forum jako pocztowy z okresu Królestwa Polskiego, sam w sobie bardzo rzadki a do tego ten stan...
Numer 18 to carski guzik artylerii - numer nad armatami (niestety widoczny tylko zarys numerka) oznacza numer brygady
Dziewietnastka z listy to kolejny arcyrzadki guzik - wygląda mi to Batalion Saperów Gwardii Carskiej z lat 30' - 50' XIX wieku
Numer 20 - rosyjski guziczek pocztowy, przełom XIX i XX wieku
Nr 21 - carski guziczek gwardyjski, ok. poł. XIX wieku
Nr 22 z tego co widze to guzik urzędnika Królestwa Kongresowego
Liste kończy guziczek carskiej artylerii z przełomu XIX i XX wieku...

Dodaje też pare swoich guzików: żołnierskie numerowe z Królestwa Polskiego + oficerski z 2 Pułku Piechoty Liniowej z tego samego okresu sygnowany "Munchheimer Junior Warsz Na Tłomackim 599 *Orzełek*".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2006, 22:48 
Specjalista
Specjalista

W nawiązaniu do blachy zamkowej z karabinu skałkowego którą wstawił Grenadier wrzucam swoje tuleje na pobijczyk z pistoletów skałkowych (jeden ułamany fragment z pruskiego karabinu skałkowego). Zdjęcie pistoletu zaczerpnięte z Wikipedii (zaznaczyłem na nim tuleje). Na zdjęciu tulejki554466C.jpg trzy pierwsze - pruskie a dwie następne prawdopodbnie rosyjskie (ostatnio jest złamana w połowie)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: :)
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2006, 23:26 
Kapral
Kapral

witam, kopie i kopie:))))))juz do szkoły mi sie nie chce:)reka boli:(smieci coraz wiecej:) ale znalazlem kawałki kul armatnich:))))))))))cos naprawde te guziki artylerii mnie omijaja z wykrywaczem ,za to wyszedł mi guzik ułanów z 4 tak jest w ksiazce,no i fajna 4 ale ulamana:(artyleria niestety bez napisow :( jutro ide na pewno tez pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 listopada 2006, 22:08 
Sierżant
Sierżant

No cóż, może i ja coś dorzucę - jedna z bitew wojny siedmioletniej... zakładam, że prawie wszystkie przedmioty są z epoki (zastanawia tylko zatyczka do fajki i jeden z guzików). Tulejka po lewej pod granatem może być zdekompletowaną miarką do prochu. Kulki 3, 6 i 12-funtowe oraz kilka 12-funtowych granatów pruskich też z tej samej bitwy.

Pozdrawiam!

P.S. Czy mógłbyś Grenadier obfocić ów probież do prochu z kilku stron, z góry i z dołu, i wkleić zdjęcia. Rzeczywiście trudno znaleźć ten fancik...

Ostatnio edytowano czwartek, 30 listopada 2006, 10:51 przez rawelias, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]