Przeczytałem jeszcze raz cały temat i zawrzałem (stąd może ton tego postu). Znalazłem następujące stwierdzenie:
Grzebiuszka napisał(a):
Ten zaczopowany szyb znajduje się mniej wiecej na przeciwko ..................przy płocie......................
jms-bytom napisał(a):
Jeszcze troche-Grzeb-mylisz sie- tam znajduja sie minimum dwa szyby i ten blisko plotu /ok 100m/ nie jest tym wlasciwym!
geolog napisał(a):
Sadzimy, że użytkowanie szybu skończono stosunkowo niedawno ok. 10-20 lat temu.
Mar napisał(a):
Stefanwojok co najlepsze to nie jest ten szyb z którego wyszabrowanoo skarb.
Ten prawidłowy wiem gdzie jest lecz nie napiszę o tym bo widzę że inni też tego nie robią.
Miechowice Plac Szpitalny- w tle szyb Północny, rok 1940r.
Stefanwojok napisał(a):
geolog to jest inny szyb :1 :piwo
Max napisał(a):
PS. Macie trochę błędne określenie właściwego szybu ;)
Grzebiuszka napisał(a):
JMS- a może ten ze zdjęcia to ten , w którym coś ukryto, a my wlasnie penetrujemy niewłasciwy. I zapewne to chciał nam przekazać tym tajemniczym zdaniem MAX
geolog napisał(a):
Max ma rację - okazało się na podstawie wiarygodnych informacji -
że szyb , który penetrowaliśmy nie jest to szyb związany z miejscem
ukrycia tego depozytu H.F. Właściwy szyb jak sie okazało jest w innym miejscu.
Szyb ten z tego co wiem ponownie zostanie odpowiednio zabezpieczony.
Max napisał(a):
Mogę Was zapewnić że właściwy szyb jest dość dobrze zabezpieczony, a miejscowa ludność zawsze bedzie wskazywała na szyb który jest pełen skarbów i w środku są przynajmniej ze 3 bursztynowe komnaty i pułk SSmanów :). Pomimo że nie byłem jeszcze w terenie, to z Waszych opisów wynika ze szyb jest przy drodze asfaltowej, i jest to szyb wentylacyjny albo kopalni Preussen, czyli szyb wentylacyjny tej kopalni w której coś ukryto ale w jej szybie wydobywczym. Albo jest to szyb wentylacyjny kopalni Maria. Notabene kopalnie te w późniejszym okresie zostały określone jako kopalnia Miechowice.
To już jakaś zupełna bzdura – kilkusetmetrowy szyb wentylacyjny kop. Maria?
Michu napisał(a):
- W artykule mowa o tym iż coś morze być na poziomie –370m . Po prostu trzeba to sprawdzić. Jeśli mowa o szybie południowym to najszybciej wejść s2 , z poziomu -360 przejść chodnikami bo od góry jest zamknięty. Jeśli chodzi o teraz badany szyb to jak się da to zjechać na –370 i będzie wiadomo co jest grane. Można też s2 przedostać się na poziom –460m i próbować wspinaczki do góry hakówką a potem resztkami przedziału drabinowego jak będzie można. Nie wiem jak tam wygląda wyżej. Znam to tylko z dołu a górną część szybu ze zdjęć waszych i Adama
michu napisał(a):
Pisane bylo o dojsciu do tego szybu od dolu ale czy ktos upiera sie ze to jest poludniowy ???? Mi to akurat nie robi różnicy.
(Czyli „skarb” ukryto w Południowym, a szukają w jakimś innym, bo ten jest fajniejszy?)
W międzyczasie wstawiane są zdjęcia szybu Północnego (który na 100% został porządnie zlikwidowany, tj. zasypany kamieniem na całej swojej głębokości, więc na pewno do niego nie wchodzono). Michu wstawił też tę mapę z szybem w kościele.
Temat cięgnie się od 4 lat (za tydzień rocznica założenia tematu). Kto chciał tam wejść – wszedł. Kto chciał coś wyciągnąć – wyciągnął. O tajemnicy po czterech latach nie może już być mowy.
Forum powinno być źródłem informacji, a nie dezinformacji. Narobiliście takiego bałaganu, że aż strach.
W związku z tym, w imię prawdy obiektywnej (i przyzwoitości) proszę o jasne udzielenie odpowiedzi: co eksplorowano? Przecież określenie położenia szybu nie nastręcza już żadnych trudności (mnóstwo map w necie, nawet na tych nie górniczych z AMZP jest zaznaczony ten szyb).
Proszę też o wskazanie, jakim innym szybem można wejść i przejść sobie po prostu do szybu Południowego na poziom 460 (widać musi to być blisko, jeśli Mich podaje to jako prosty sposób dotarcia do szybu Południowego).