Teraz jest piątek, 4 lipca 2025, 22:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 523 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2010, 09:49 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

mkowol napisał(a):
Już któryś raz czytam o tym w tym wątku i to samo mówili koledzy z PKE ;)
To w końcu do jakiego szybu wchodzicie?
No, w końcu ktoś zapytał - ja sam nie miałem odwagi (żeby nie wyjść na laika).

Istotnie, na forum kilka razy mówiono o mnogości szybów w tamtej okolicy. Dostałem nawet od kogoś na prive'a mapkę z zaznaczonymi szybami w okolicy. Akurat przy południowym jest jeden, ale są też jakieś zupełnie niesamowite - np. w miejscu, gdzie dziś stoi kościół św. Krzyża w Miechowicach. Może tam był jakiś "szyb", ale ewentualnie gdzieś w XV w., więc go spokojnie można odpuścić dla eksploracji.

Jeśli to nie tajne - napiszcie, ile szybów jest w okolicy Południowego. Południowy jest ewidentny (zgadza mi się z mapą i GPSem), wyraźnie zabetonowany z wielką dziurą z boku. Literatura nie wspomina nic o żadnych innych szybach w odl. mniejszej niż 100 m, podobnie superdokładne niemieckie mapy (pokazywały nawet szybiki rudne o jakichś śmiesznych głębokościach, szybiki ślepe, otwory wiertnicze, wyrobiska itp.). Rozwiejcie w końcu tę tajemnicę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2010, 11:32 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Przeczytałem jeszcze raz cały temat i zawrzałem (stąd może ton tego postu). Znalazłem następujące stwierdzenie:

Grzebiuszka napisał(a):
Ten zaczopowany szyb znajduje się mniej wiecej na przeciwko ..................przy płocie......................
jms-bytom napisał(a):
Jeszcze troche-Grzeb-mylisz sie- tam znajduja sie minimum dwa szyby i ten blisko plotu /ok 100m/ nie jest tym wlasciwym!
geolog napisał(a):
Sadzimy, że użytkowanie szybu skończono stosunkowo niedawno ok. 10-20 lat temu.
Mar napisał(a):
Stefanwojok co najlepsze to nie jest ten szyb z którego wyszabrowanoo skarb.
Ten prawidłowy wiem gdzie jest lecz nie napiszę o tym bo widzę że inni też tego nie robią.
Miechowice Plac Szpitalny- w tle szyb Północny, rok 1940r.
Stefanwojok napisał(a):
geolog to jest inny szyb :1 :piwo
Max napisał(a):
PS. Macie trochę błędne określenie właściwego szybu ;)
Grzebiuszka napisał(a):
JMS- a może ten ze zdjęcia to ten , w którym coś ukryto, a my wlasnie penetrujemy niewłasciwy. I zapewne to chciał nam przekazać tym tajemniczym zdaniem MAX
geolog napisał(a):
Max ma rację - okazało się na podstawie wiarygodnych informacji -
że szyb , który penetrowaliśmy nie jest to szyb związany z miejscem
ukrycia tego depozytu H.F. Właściwy szyb jak sie okazało jest w innym miejscu.
Szyb ten z tego co wiem ponownie zostanie odpowiednio zabezpieczony.
Max napisał(a):
Mogę Was zapewnić że właściwy szyb jest dość dobrze zabezpieczony, a miejscowa ludność zawsze bedzie wskazywała na szyb który jest pełen skarbów i w środku są przynajmniej ze 3 bursztynowe komnaty i pułk SSmanów :). Pomimo że nie byłem jeszcze w terenie, to z Waszych opisów wynika ze szyb jest przy drodze asfaltowej, i jest to szyb wentylacyjny albo kopalni Preussen, czyli szyb wentylacyjny tej kopalni w której coś ukryto ale w jej szybie wydobywczym. Albo jest to szyb wentylacyjny kopalni Maria. Notabene kopalnie te w późniejszym okresie zostały określone jako kopalnia Miechowice.
To już jakaś zupełna bzdura – kilkusetmetrowy szyb wentylacyjny kop. Maria?
Michu napisał(a):
- W artykule mowa o tym iż coś morze być na poziomie –370m . Po prostu trzeba to sprawdzić. Jeśli mowa o szybie południowym to najszybciej wejść s2 , z poziomu -360 przejść chodnikami bo od góry jest zamknięty. Jeśli chodzi o teraz badany szyb to jak się da to zjechać na –370 i będzie wiadomo co jest grane. Można też s2 przedostać się na poziom –460m i próbować wspinaczki do góry hakówką a potem resztkami przedziału drabinowego jak będzie można. Nie wiem jak tam wygląda wyżej. Znam to tylko z dołu a górną część szybu ze zdjęć waszych i Adama
michu napisał(a):
Pisane bylo o dojsciu do tego szybu od dolu ale czy ktos upiera sie ze to jest poludniowy ???? Mi to akurat nie robi różnicy.
(Czyli „skarb” ukryto w Południowym, a szukają w jakimś innym, bo ten jest fajniejszy?)

W międzyczasie wstawiane są zdjęcia szybu Północnego (który na 100% został porządnie zlikwidowany, tj. zasypany kamieniem na całej swojej głębokości, więc na pewno do niego nie wchodzono). Michu wstawił też tę mapę z szybem w kościele.

Temat cięgnie się od 4 lat (za tydzień rocznica założenia tematu). Kto chciał tam wejść – wszedł. Kto chciał coś wyciągnąć – wyciągnął. O tajemnicy po czterech latach nie może już być mowy.

Forum powinno być źródłem informacji, a nie dezinformacji. Narobiliście takiego bałaganu, że aż strach.

W związku z tym, w imię prawdy obiektywnej (i przyzwoitości) proszę o jasne udzielenie odpowiedzi: co eksplorowano? Przecież określenie położenia szybu nie nastręcza już żadnych trudności (mnóstwo map w necie, nawet na tych nie górniczych z AMZP jest zaznaczony ten szyb).
Proszę też o wskazanie, jakim innym szybem można wejść i przejść sobie po prostu do szybu Południowego na poziom 460 (widać musi to być blisko, jeśli Mich podaje to jako prosty sposób dotarcia do szybu Południowego).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2010, 18:14 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nie mam pojecia co to za szyb, ale wiem na 100% gdzie jest szyb południowy KWK Miechowice - Znajduje sie na nim góra kamienia i rosną na tym spore drzewa. Widać też resztki przypór z wieży szybowej. Jest to przy samej drodze prowadzącej od osiedla w Rokitnicy do elektrociepłowni po prawej stronie w miejscu gdzie po lewej widac resztki starej kolejki linowej do transportu urobku. Rzeczywiście tego drugiego szybu nie widzialem na żadnych mapach, ale też dobre mapy tego rejonu są trudno dostepne i to chyba nie przez przypadek. Tamten szyb miał inne poziomy niż szyb południowy - do najwyższego max dotarł, czyli dotarl do tamy przyszybowej z rurka z ktorej wypływa woda pod duzym ciśnieniem Dajcie mi dokladną mapę z zaznaczonym szybem połudnowym kwk Miechowice i tym do ktorego włazil Max to dowiem się u źródła co to jest za szyb

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2010, 18:20 
Podpułkownik
Podpułkownik

PS te opowieści roznych bajkopisarzy o dojsciu do szybu od spodu można spokojnie pominąć bo sa one g... warte. jak zreszta cały ten PKE W sztolni też mielismy bohaterow którzy doszli az do Rudy Ślaskiej, a my po udroznieniu szybu rozbilismy conajmniej 2 betonowe tamy odgradzające częśc zabrzańska od dalszego ciągu sztolni ( ktora rzeczywiście ciągnie sie dalej na wschód ) więc nie wiem jak te oszolomy tam dalej mogly dojść

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2010, 21:42 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Może sprawdź datę postów PKE (a nuż są z 1909 ;) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 11:14 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ło ranysiu, to się nam namieszało.
Na początek mapa, zielona kreska to granica Bytomia i Zabrza, w lewym dolnym rogu kościół św. Barbary na os. Młodego Górnika, nad nim droga - gruntowe bytomskie przedłużenie zabrzańskiej ul. Pod Borem. W prawym górnym rogu Elektrownia Miechowice.
[ img ]

Według mnie:

1. Szyb Południowy Preussengrube (późniejszej kop. Miechowice, jednak za jej polskich czasów nie był już używany) jest tu, gdzie zaznaczyłem zieloną kropkę w kółeczku. Zgadza się to z wszystkimi mapami górniczymi, topograficznymi itp. z czasów niemieckich. W terenie wygląda tak:
[ img ] [ img ] [ img ]

2. Na podstawie wypowiedzi tomkab:
tomekb napisał(a):
Nie mam pojecia co to za szyb, ale wiem na 100% gdzie jest szyb południowy KWK Miechowice - Znajduje sie na nim góra kamienia i rosną na tym spore drzewa. Widać też resztki przypór z wieży szybowej. Jest to przy samej drodze prowadzącej od osiedla w Rokitnicy do elektrociepłowni po prawej stronie w miejscu gdzie po lewej widac resztki starej kolejki linowej do transportu urobku.
waszą lokalizację szybu Południowego zaznaczyłem czerwoną kropką w kółeczku. Jeśli, oczywiście, chodzi wam o tę podporę:
[ img ] [ img ] [ img ]

3. Podejrzewałbym, że zmyliła was podpora dawnej kolejki, chyba linowej, z kop. Rokitnica do Elektrowni Miechowice (nie widziałem jej na żadnej solidnej mapie, nie wiem, z jakiego okresu pochodziła i jak wyglądała – czy była już na początku działalności elektrowni jeszcze przed 1945 r., czy może zbudowano ją już po odbudowie elektrowni). W tym miejscu ta kolejka załamywała się pod kątem 90 stopni i może miała jakąś gigantyczną podporę z zastrzałami.

4. Napisałem „podejrzewałbym”, gdybym nie sądził, że właśnie to coś było eksplorowane. Trudno zejść nawet 30 m pod podporę, jeśli tam nie ma szybu.

5. Czyli ustalamy, że tam był drugi szyb. Kiedy głębiony, po co tam usytuowany, co obsługiwał? Nie wiem. Czy ma ktoś mapę z zaznaczonym tym szybem? Rozwiążmy ten problem, bo to jakieś Archiwum X.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 15:24 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

majeranek napisał(a):
Zgadza się to z wszystkimi mapami górniczymi, topograficznymi itp. z czasów niemieckich.

No właśnie! (majeranek, kawał dobrej roboty :1 )
Wątpię czy w roku 1902 lub nawet 1930 (kiedy największym zagrożeniem dla Niemiec wydawali się komuniści a nie narodowi socjaliści), ktokolwiek planował wykorzystanie szybu Południowego w charakterze skrytki dla dokumentów kompromitujących współpracowników NSDAP/SD/SS/GESTAPO itp.
Czy możliwe byłoby zafałszowanie wszystkich istniejących kopii różnych map?
Poza tym jaki sens miałoby drążenie 2 szybów peryferyjnych w takiej odległości? Zdarzają się takie rozwiązania (np. szyby wschodznie kop. Nowy Wirek, czy Pawłów Górny I i II - ale tam jest porządna infrastruktura i szyby są znacznie bliżej siebie). Ale gdyby tak nawet było, to jaki sens miałoby ukrywanie jednego z szybów na wszystkich mapach?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 18:55 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

ehhh:) na początek do majeranka, nie będę Ci odpowiadał na priv, może tu coś napisze, Właściwy szyb jest jakieś 50-70m od szybu eksplorowanego. Ja osobiście nie podaje dokładnej lokalizacji szybu ze względu na to że jest jedno miejsce gdzie wraz z wodą znika ziemia i jest szansa na eksploracje a co za tym idzie też pseudoeksploracje która w konsekwencji może albo spowodować nieszczęście albo uniemożliwić właściwą eksploracje (ale zamieszałem). :). Na pewno z tomkiem nie pomyliliśmy podpory szybu kopalnianego z podporą kolejki i nie chodzi nam o te betoniki które przedstawiłeś na zdjęciu. Jeśli o mnie chodzi to jeśli rzeczywiście sie interesujesz historią miechowic i jesteś tym zainteresowany z historycznego punktu to możemy sie ugadać w terenie i pokaże ci to miejsce, zresztą może sie z tego zrobić ciekawa wycieczka :)

Zasugerowałem kopalnie MAria ale nie pisałem że to pewnik, po prostu luźna sugestia z tego względu ze jeśli nie wiadomo co to za szyb to można popolemizować.

Wydaje mi sie ze zamknięcie tego szybu to mniejwiecej lata 70, ale przy większej dociekliwości sugerowałbym dokładne obejżenie betonowego czopa na powierzchni, możliwe ze jest jakaś data. Znam conajmniej 2 takie korki na szybach z lat 90 które wyglądają o wiele gorzej :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 12:47 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Czy ja dobrze rozumiem, że DOSTĘPNY szyb jest JEDEN? - chyba nigdy nie pojawiły się poparte zdjęciami informacje o innym dostępnym szybie.

Mówiąc o tym JEDYNYM dostępnym szybie, który jak widać na zdjęciach ileś stron wcześniej był eksplorowany - do kogo należy i ile wynosi obecny rekord głębokości zejścia?

Wydaje się, że ekipy kręciły się już w okolicach w których jest cień szansy na zobaczenie wejścia na poziom -220 - czy ktokolwiek to wejście widział?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 13:47 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

O ile dobrze pamiętam historię szybu, to w pewnym momencie był w nim pożar, w wyniku którego został wyłączony z eksploatacji. Czyli musiał być otamowany. Być może podszybia zamurowano i po latach (różne nacieki) trudno byłoby je zauważyć. Chociaż jeżeli było regularne podszybie na tym poziomie, to powinny pozostać jakieś resztki uzbrojenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 20:43 
Podpułkownik
Podpułkownik

to co pokazaleś na zdjęciach, to stacja zwrotna kolejki, podpory wieży są po drugiej stronie drogi - widoczne jako charakterystyczne ukośne bloki betonowe ze śrubami do mocowania stalowych zastrzalów wieży. W rozbitych blokach widać ślady otworow po materialach wybuchowych ( wieża zostala odstrzelona ) Tuz obok w miejscu gdzie byl szyb jest usypana hałda kamienia. Z tego co ja wiem pod hałdą jest plyta zakrywająca nie zawalony szyb.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2010, 01:32 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Wiem - podpisałem to nawet jako podpory kolejki linowej.
OT tomekb, wiesz coś o tej kolejce? Szukam jakichkolwiek informacji i nigdzie nic nie ma. I przy okazji - zerknij na prive'a, bo wisi tam dla Ciebie stara wiadomość (już nieaktualna, ale mój mejl tam jest).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2010, 07:42 
Podpułkownik
Podpułkownik

ok zaraz zajrzę - takich kolejek wtedy bylo pełno, pamietam że na jakiejś strej mapie widziałem j zaznaczoną, biegła na południowy wschód. Identyczna kolejka biegła od Schmiedschacht do obecnej huty pokój

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2010, 09:42 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Że było pełno to ja wiem. Choćby można przytoczyć jeszcze przedwojenną z tej samej kopalni (Castellengo Grube) do huty Bobrek (Julienhutte), która wydawała się jeszcze działać po wojnie. Albo z szybu Bolko do Neue Victoria Grube, a później do Neuhoff Grube. Albo kolejkę na terenie zakładu Blei Scharley. Wymieniłem tylko bytomskie. Jeśli spojrzeć na przedwojenne mapy górnicze i topograficzne, to od tego się aż roi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2010, 18:27 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Swoją drogą, ciekawe, dlaczego w poźniejszym czasie z tych kolejek zrezygnowano?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 523 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]