Teraz jest niedziela, 4 stycznia 2026, 04:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: bunkry Bakalarzewo na trasie Suwalki -Olecko
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 18:25 
Kapral
Kapral

Witam chciałbym wam przedstawić ciekawe miejsce w okolicach Suwalk a dokładnie w miejscowości Bakałarzewo.Sa to moje okolice znam je od dziecka i myślę ze warto jest je wam pokazać ponieważ maja ciekawa historie i bardzo dobrze się zachowały, a okoliczne lasy w promieniu 30 km są wypełnione niezliczonymi okopami :D ;) .http://www.youtube.com/watch?v=TivkwwSpAfY tutaj jest taki filmik na temat jednego z nich.
Bunkry te to Niemieyckie schrony (bojowe i bierne) w okolicy Bakałarzewa stanowiły część zespołu umocnień biegnących wzdłuż dawnej granicy z Prusami. Hi¬tlerowcy przystąpili do ich budowy, wiedząc, że wojna z ZSRR była już tylko kwestią czasu. Umiejscowienie jednego z punktów oporu w Bakałarzewie wynikało z faktu, iż tędy biegła najkrótsza droga z Suwałk do Olecka.
Dzieła budowy tych schronów podjęły się jednostki inżynieryjne We¬hrmachtu oraz grupy organizacji budowlanej Todt. Nadzorcą prac był mjr inż. Horst Renecke z dowództwa i Okręgu Wojskowego z Królewca. Łącznie wybudowano 13 schronów (niektórzy twierdzą, że 12 co wynika z faktu uznania za jeden bunkier dwu obiektów połączonych tunelem). Naj¬ważniejszym był dwukondygnacyjny średni schron bojowy typu Regelbau 113. Niemcy oznaczyli go jako Bw 24 (napis wewnątrz kopuły). Posiadał on 6-strzelnicową kopułę pancerną typu 20P7 dla dwóch ciężkich karabinów maszynowych (Stand mit 6 Schartenturm). Ulokowano go w centralnej cz꬜ci tego odcinka, na szczycie wysokiego, ok. 300 m wzgórza. Pełnił przede wszystkim rolę ośrodka dowodzenia. Jednak oczywiście odgrywał również duże znaczenie obronne. Zamontowana w nim 51- vel 52-tonowa kopuła, z której możliwe było swobodne rażenie przeciwnika ogniem z karabinów maszynowych, nadawała mu znacznych wartości bojowych
Obiekt nr 2 - schron bierny dla drużyny piechoty (Gruppenunterstand). Wy¬konany został z betonu wzmocnionego od wewnątrz przeciwodpryskową blachą falistą typu „H" o przekroju 5/8 koła.
Obiekt nr 3 - schron bojowy typu Regelbau 105c. Podobny do obiektu nr 1, różniący się tylko wmontowaną kopułką obserwacyjną. Wybudowany został po wschodniej stronie Rospudy, między zabudowaniami Bakałarze¬wa.
Obiekt nr 4 - schron bojowy typu Regelbau 105d. Usytuowany został w pobliżu młyna i jazu wodnego (tzw. wodospadu). Od wcześniej wspomnia¬nego różnił się brakiem kopułki obserwacyjnej. Jest identyczny jak schron nr 1.
Obiekt nr 5 - schron bierny. Wykonany z betonu w celu garażowania w nim działka przeciwpancernego 37 mm (PAK Unterstellraum). Wewnątrz zbudowano dwa pomieszczenia: garaż oraz małych rozmiarów skład amuni¬cyjny. Strop wzmocniony został rzędami sosnowych bali o wymiarach 15 x 15 cm.
Obiekt nr 6 - schron bierny dla drużyny piechoty (Gruppenunterstand). Ten betonowy obiekt tworzył południowo-wschodnią, tylną flankę punktu dowodzenia. Identyczny jak schrony nr 2, 8, 11, 13.
Obiekt nr 8 - schron bierny dla drużyny piechoty (Gruppenunterstand). Podobnie jak obiekt nr 6 tworzył flankę punktu dowodzenia, z tą tylko różnicą, że od strony północno-zachodniej. Identyczny jak schrony nr 2, 6, 11,13.
Chce jeszcze dodać ze nie są to jedyne schrony w tej okolicy.Poniżej dołączam kilka załączników.

czekam oczywiście na wasze komentarze co do tego ;0

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: bunkry Bakalarzewo na trasie Suwalki -Olecko
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 18:40 
Kapral
Kapral

http://adonai.pl/galeria/?id=83 jeszcze lepsze fotki :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 19:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pozwolę sobie troszeczkę rozwinąć temat bo samo Bakłarzewo to tylko mała część Pozycji Granicznej
Pozycja Graniczna oprócz Pozycji Olsztynieckiej jest najlepiej zachowaną linią umocnień w PrusachCzęść obiektów została wysadzona, ale ocalały ciekawe pancerze. Przykładem jest odcięta kopuła "kapsel" w Katarzynowie (podszybie pojechało na złom- cała część górna, odwrócona 0 180 stopni leży w dolnej kondygnacji obiektu Regelbau 113d. Strop międzykondygnacyjny zniszczony w 100%), oraz pancerze na obiektach Regelbau 111 w Filipowie na północ od Bakałarzewa- kopuły trójstrzelnicowe 407P9 (fragment jednej z nich znajduje się na ekspozycji plenerowej Skansenu w Bakałarzewie, drugi- około 20 tonowy leży nadal na skarpie nad rzeką Rospuda w Filipowie). Z zachowanych pancerzy na Pozycji Granicznej możemy sie pochwalić 1 kopuła 35P8 (Jeże Zachód), 3 zmodernizowanymi 20P7 (Prostki, Świdry, Bakałarzewo), 3 kopułami 407P9 (Raczki, Filipów, oraz dość dużą ilością kopułek 90P9, 24 tonowych płyt 78P9, płytami 7P7 z nakładkami typu 726P2 (co łącznie daje również 200mm grubość pancerza- Takie rozwiązania stosowano jako wzmocnienie płyt obrony wejścia) oraz zachowanym pancerzem 1P7 (Turośl)
Poniżej zamieszczam wykaz obiektów Pozycji Granicznej na terenie Polski (niestety większość obiektów na odcinku północnym znajduje się w strefie nadgranicznej pomiędzy Rosyjską enklawą- Obwodem Kaliningradzkim i Litwą)

Narew – Pisa (Galinde) Stellung
PO Zbójna
1 Regelbau 105
1 Regelbau 501
13 schronów biernych dla 1 drużyny piechoty
1 ukrycie dla działka przeciwpancernego
PO Turośl
1 Regelbau 105
3 Regelbau 501
2 Regelbau 514
14 schronów biernych dla 1 drużyny piechoty
2 ukrycia dla działka przeciwpancernego
1 MG Schartenstand (wz 1939)
PO Kozioł
1 Regelbau 105
2 Regelbau 501
PO Jeże Zachód
1 Regelbau 112
2 Regelbau 501
1 Regelbau 504
PO Pisz
1 Regelbau 107
1 Regelbau 501
1 Regelbau 502
12 schronów biernych dla 1 drużyny piechoty
3 ukrycia dla działka przeciwpancernego
2 MG Schartenstand (wz 1939)

Masurische Grenz – und Suwalki – Shnen Stellung
PO Jeże Wschód
3 Regelbau 105
1 Regelbau 113
1 schron bierny dla 1 drużyny piechoty
PO Świdry
3 Regelbau 105
1 Regelbau 113
4 schrony bierne dla 1 drużyny piechoty
2 schrony bierne dla 2 drużyn piechoty
1 stanowisko obserwatora artylerii
PO Prostki
2 Regelbau 105
1 Regelbau 111
6 schronów biernych dla 2 drużyn piechoty
3 ukrycia dla działka przeciwpancernego
PO Katarzynowo
2 Regelbau 105
1 Regelbau 113
2 schrony bierne dla 1 drużyny piechoty
1 schrony bierny dla 2 drużyn piechoty
PO Raczki
3 Regelbau 105
2 Regelbau 111
1 schron bierny dla 1 drużyny piechoty
4 ukrycia dla działka przeciwpancernego
PO Bakałarzewo
4 Regelbau 105
1 Regelbau 113
4 schrony bierne dla 1 drużyny piechoty
1 schron bierny dla 2 drużyn piechoty
1 ukrycie dla działka przeciwpancernego

1 poterna komunikacyjna
PO Filipów
3 Regelbau 105
2 Regelbau 111
1 fundament
5 schronów biernych dla 1 drużyny piechoty
1 schron bierny dla 2 drużyn piechoty
2 stanowiska obserwatora artylerii
PO Prawy Las
2 Regelbau 105
PO Przesławki
3 Regelbau 105
1 fundament

To tyle na szybko ode mnie Szperacz87 z niecierpliwością czekam na rozwiniecie tematu bo jest o czym !!! Jakieś swoje fotki może ,ze skansenu w Bakłarzewie ? może z innych P.O. Abstrchując od tematu jak Prusy to i Twierdza Boyen w Gizycku jakieś newsy ?

.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 20:25 
Kapral
Kapral

A wiec tak jak mówisz schrony w Bakałarzewie to tylko mala cześć ale zaznaczam to w swoim watku .Oczwiscie mam własne fotki dodam je jak bende w domu .Rozwijając temat z tego co wiem prawie w ogóle się nie toczly tam walki co innego okopy w Matlaku gdzie stal front niemiecki i Piecki gdzie stacjonowali Rosjanie.Wiec skoro nikt tych schronów nie atakował o z kad zniszczona kopula w filipowie ??? zniszczyli ja niemcy jak się wycofywali czy rosjanie ??? .A nie wiesz czy ten zniszczony schron Regelbau 113d kos penerowal???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 20:35 
Kapral
Kapral

http://www.photopodlasie.com/index.php? ... iew&id=574 a tu masz linka do ciekawych zdjęć. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 21:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

szperacz87 napisał(a):
A wiec tak jak mówisz schrony w Bakałarzewie to tylko mala cześć ale zaznaczam to w swoim watku .Oczwiscie mam własne fotki dodam je jak bende w domu .Rozwijając temat z tego co wiem prawie w ogóle się nie toczly tam walki co innego okopy w Matlaku gdzie stal front niemiecki i Piecki gdzie stacjonowali Rosjanie.Wiec skoro nikt tych schronów nie atakował o z kad zniszczona kopula w filipowie ??? zniszczyli ja niemcy jak się wycofywali czy rosjanie ??? .A nie wiesz czy ten zniszczony schron Regelbau 113d kos penerowal???

Już Ci odpowiadam skąd te zniszczenia i kto ich dokonał.
Otóż instrukcja Sztabu Inżynieryjnego Armii Czerwonej z pażdziernika 1944 r mówiła ,że należy bezwzględnie niszczyć (wysadzać ) wszystkie napotkane umocnienia , schrony ,śluzy, a nawet okopy . Tak więc po zdobyciu lub zajeciu umocnień przez A. Cz. do akcji wkraczli radzieccy saperzy wysadzajac ocalałe (po walkach ) lub opuszczone schrony (co miało miejsce i w tym miejscu ). Dziaiałania te oprócz zniszczenia wszystkich umocnień których szczelnice były skierowane na wschód miały też na celu odzyskiwanie stali z płyt i kopuł .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2012, 22:04 
Kapral
Kapral

Mam jeszcze pytanko po 1 skąd jesteś i czy posiadasz jakieś stare zapiski zdjęcia z tych terenów ????

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2012, 22:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

bylem polecam:) spoko koles oprowadza mi pozwolil caly czas filmowac i mam fajna pamiatke :)

filmy nie moje

http://www.youtube.com/watch?v=TivkwwSpAfY
http://www.youtube.com/watch?v=EyhpglPnNvQ

http://adonai.pl/galeria/?id=83
http://mapa.nocowanie.pl/bakalarzewo/zdjecia/7393096/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2012, 10:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

szperacz87 napisał(a):
Mam jeszcze pytanko po 1 skąd jesteś i czy posiadasz jakieś stare zapiski zdjęcia z tych terenów ????

Męczą mnie pytania typu skąd jesteś ? odpowiem Ci tak mieszkam ok 500 km od Baklarzewa. Co do materiałów coś tam mam . Na swoim terenie masz kilku maniaków fortyfikacyjnych chociażby Wojtek Różewicz , myślę ,że to z nim powinieneś nawiązać kontakt . pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2012, 15:09 
Kapral
Kapral

jeżeli możesz to podziel się Kacperku skanami a za informacje dziękuje będę próbował się skataktowac z tym człowiekiem to są moje fotki dzisiejsze z wypadu:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2012, 15:13 
Kapral
Kapral

c.d

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2012, 18:26 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zanim podziele się swoimi materiałami proponuje zakupić na początek (jescze trzy lata temu w Giżycku bez problemu) książkę "Fortyfikacje Nowożytne Prus Wschodnich " autorstwa właśnie W.Rózewicza i ruszyć w teren , popytać miejscowych itp. , a wtedy zapraszam do dyskusji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2012, 19:40 
Kapral
Kapral

Tylko chodzi o to e te tereny to ja znam bo tu mieszkam ;) i znam je od podszewki a pytam cb normalnie czy możesz ,skoro masz to czemu nie chcesz się nimi podzielic ??? Tez je masz od kogoś wiec nie widzę problemu żebyś mi pomógł:) :):)??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2012, 19:55 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

szperacz87 napisał(a):
Tylko chodzi o to e te tereny to ja znam bo tu mieszkam ;) i znam je od podszewki a pytam cb normalnie czy możesz ,skoro masz to czemu nie chcesz się nimi podzielic ??? Tez je masz od kogoś wiec nie widzę problemu żebyś mi pomógł:) :):)??

Może w ten sposób próbuje wzniecić w Tobie żyłkę odkrywcy. Widzisz owszem coś tam mam ale są to godziny siedzenia w biblotekach , archiwach ,tysiące przejechanych km , spotkań, kilka par zniszczonych butów ,coraz więcej chwil zwątpienia ( z pytaniem po co ?). Ty chcesz mieć to podane na tacy , o nie. Podałem Ci książkę od której powinieneś zacząć i namiary na kogoś kto Ci mógłby pomóc. Literatura , teren i trochę własnej inicjatywy. Zresztą przeczytałem Twój post dotyczący rozbrajani granatu i ręce mi opadły wybacz , nie chcę Cię mieć na sumieniu .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2012, 20:18 
Kapral
Kapral

bardzo dobrze napisałem wiesz z czego składa się zapalnik uzrg tak miało być on może był by gotowy do ożycia jak by leżał okręcony szmata i w suchym miejscu a ty myślisz ze jak łyżka odskoczy to jest wybuch od razu? nie rozśmieszaj mnie to wykop z ziemi nabój wprowadza go do komory nabojowej i strzel !! strzeli?? nie strzeli nie ma takich szans i opcji a ty myślisz ze ten zapalnik inaczej działa ??? jak by tak było to saperzy jadać rozbrajać nie bawili by się z trotylem tylko wykręcali stary zapalnik wkręcali nowy i po sprawie :) A wracając do tematu to ty już nie rób z siebie takiego podróżnika wszystkiego sam nie zgromadziłeś od czegoś zaczynałeś i każdy kto mógł służył pomocą materiałami a ja cb zapytałem jak człowieka a ty odstawiasz przedstawienie i kozaka strugasz . dziękuje Ci za pomoc .:(

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]