Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 18:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: KL/AL Sławięcice - POMOCYYY!!!
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2004, 15:09 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam serdecznie wszystkich na forum. Już na dzieńdobry mam pytanie.

Poszukuję wszelkich POWAŻNYCH informacji o poniemieckim obozie w miejscowości Sławięcice k. Kędzierzyna-Koźla w woj. śląskim.

Skąd "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! ten problem. Otóż zawsze interesowała mnie problematyka hitlerowskich pozostałości na Ziemi Gliwickiej, a w szczególności obozy koncentracyjne i obozy pracy. A obóz w Sławięcicach jest delikatnie mówiąc dziwny.

Zwiedzając pozostałości obozu bardzo wiele rzeczy wprawia w wielkie zdziwienie:
1. Dwie linie zasieków i wieżyczek strażniczych - otwory strzelniczy i na zewnątrz i do wewnątrz.
2. Bardzo solidna konstrukcja wież (obrazek w załączniku).
3. Płot betonowy wys. ok 4-5m + drut kolczasty.
4. Słupy nośne płotu w odstępach niecałych 2m.
5. Liczne potężne bunkry podziemne na terenie obozu.

Cały obóz umiejscowiony jest w głębokim lesie z dala od osad ludzkich. Obóz miał zapewniony dostęp do lini kolejowej - 3 rampy. Liczba "pensjonariuszy" obozu sięgała aż 50 tysięcy ludzi.

Czy ktokolwiek wie po co Niemcy budowali taką fortecę wśrodku lasu?!?!?! Po co tak wysoki płot, po co tyle wież, po co te bunkry...? Jaką wartość mieli dla nich ci biedni, wychudzeni więźniowie, że byli aż tak pilnowani...
Nie wiem.

Otóż najprawdopodobniej więźniowie obozu pracowali w powstających w pobliżu zakładach chemicznych. Tylko znowu coś nie gra. Skąd ten wysoki płot i czemu podwójne wieżyczki...?
Albo Niemcy bali się ataku z zewnątrz, a może jednak bali się tych w środku???
Tylko czemu bali się ataku z zewnątrz, skoro Alianci o obozie dowiedzieli się dopiero w nocy z 22 na 23 stycznia 1945 roku?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2004, 22:43 
Moderator
Moderator

Oboz ten "obslugiwal" sila robocza glownie Zaklady Azotowe w Kedzierzynie-bardzo wazny zaklad produkcji zbrojeniowej.Spora czesc informacji o produkcji byla tajna.
same Zakl.Azot. sa tez bardzo ciekawe-z rozmow z bylymi pracownikami tych zakladow wynika ze sa tam spore podziemne fabryki-chyba nie do konca zbadane.
Czy to ten oboz ktory jest na dolaczonej fotografi?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lutego 2004, 16:42 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Hurra, nareszcie się ktoś odezwał!
Tak, chodzi mniej więcej o ten teren. Skąd pochodzi takie świetne zdjęcie (kto je zrobił, po co i kiedy)? No i oczywiście gdzie można znaleźć więcej informacji na temat tego obozu.
Byłem w wielu obozach, ale takich zabezpieczeń nie widziałem nigdy. To, że więźniowie pracowali w pobliskiej fabryce to się domyślałem, ale nie tłumaczy to w ogóle wysiłku Niemców. Ktoś mi kiedyś zasugerował (informacja bardzo niepewna), że w obozie przebywali sami naukowcy pozyskani nie tylko z terenów Polski, Ukrainy, Jugosławi, Rumuni czy Węgier, ale także z zachodu. I coś tam w podziemnych bunkrach na terenie obozu majstrowali (a bunkry jak na "obóz" są olbrzymie). Czy to prawda?
Liczę na dalsze info.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lutego 2004, 22:32 
Moderator
Moderator

Zdjecie podeslal mi ktos-Thx.
Z.A.-mam troche materialow-raport z uruchomienia tego zakladu z 47r. zajrzalem na razie na poczatek i widac ze bardzo szybko zostalo to przejete z rak sovietow.Reszte poczytam w nocy.
Jutro wiecej.
A wiesz ze nigdy tam nie bylem? moze w tym tygodniu odwiedze ten oboz-jesli masz jakies materialy plany-podeslij mi e-mail-zrewanzuje sie.
Maila znajdziesz ponizej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2004, 15:02 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dziękuję za zainteresowanie. Jak uda mi się dopchać jutro do skanera to coś wyślę. Ale nie są to informacje wystarczające do pełnej penetracji terenu. Mam zamiar tej wiosny zbadać obóz i okolicę dokładnie - również źródłowo. Liczę na dalszą współpracę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 lutego 2004, 15:30 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Niestety ze skanera nic nie wyszło. A znajomy nie przysłał mi zdjęć z naszej wspólnej penetracji terenu.
Jeżeli chodzi o źródła pisane, to kiedyś gdzieś coś czytałem, ale nie potrafię tego teraz znaleźć. Wszytko co wiedziałem napisałem w poprzednich postach. Z map terenu ma tylko wojskową pięćdziesiątkę o sygn. 474.43 Kędzierzyn-Koźle (808X480), ale ten skaner :x

Przesyłam jeden link i przeróbkę Twego zdjęcia

http://www.slawiecice.as.pl/galeria3.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2004, 15:32 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dostałem właśnie info (potwierdzone podobno przez jednego z więźniów), że tuż po wojnie ruskie trzymali w obozie więźniów politycznych i niemców przeznaczonych do repatriacji. Ciekawe.
I jeszcze jedno. Gruntownie przetrzepałem wszystkie linki niemieckie, amerykańskie i izraelskie dotyczące obozów koncentracyjnych i holocaustu. I znalazłem dziwną prawidłowość.
Otóż wszystkie obozy (a jest ich pod 1000) są opisane bardzo dokładnie (mapy, zdjęcia, relacje więźniów, nazwy zakładów pracy, itd). Wszystkie z wyjątkiem Aussenlager KL Gross-Rosen Blechhammer, czyli Sławięcic.
Ciekawe, nieprawdaż...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2004, 15:58 
Szeregowy
Szeregowy

WITAM !!!
DOLACZAM SIE DO DYSKUSJI,PONIEWAZ MAM WIADOMOSCI "Z PIERWSZEJ REKI,POCHODZE Z K-KOZLA I STAMTAD EMIGROWALISMY DO NIEMIEC.OBOZ TEN POWSTAL JAKO OBOZ PRZYMUSOWEJ PRACY DLA ZAKLADOW "FARBEN A.G." I BYL CZESCIA K.L-AUSCHWITZ.NIE BYLO TAM ZADNYCH NAUKOWCOW ZAGRANICZNYCH,BO WSZELKIE LABORATORIA BYLY W DUSSELDORFIE-OBECNIE HENKEL(PERSIL).WIEZNIOWIE BYLI JAK W KAZDYM K.L..PO WYZWOLENIU OBOZ ZAJELI OSWOBODZICIELE Z ROSJI I UMIESCILI TAM MIEDZY MIEDzYINNYMI MOJEGO DZIADKA ORAZ SLAZAKOW Z OPOLSZCZYZNY I TO WLASNIE ROSJANIE PRZEBUDOWALI ZASIEKI,PLOTY,WIEZYCZKI I STAD TWOJE ZDZIWIENIE ZE WYGLADA INACZEJ NIZ INNE OBOZY.ACHA JESZCZE JEDNO -W OBOZIE PRZEBYWALI PRACOWNICY ZAKLADOW CHEMICZNYCH BLACHOWNIA,A NIE JAK PISZESZ ZAKLADOW AZOTOWYCH KEDZIERZYN.
POZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2004, 16:03 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Otrzymałem właśnie od kumpla nasze stare zdjęcia ze Sławięcic. No to wrzucam...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lutego 2004, 19:50 
Porucznik
Porucznik

bromash - skąd masz tą liczbę więźniów - z tego co się orientowałem, to jednorazowo przebywało tam chyba 5,5 tys.
Więźniowie byli wykorzystywani pierw do budowy, a potem byli zatrudnieni w fabryce benzyny syntetyczneh (Oberschlesische Hydrier-Werke) Obóz podlegał pod Oświęcim (obóz filialny), potem został dołączony do Gross-Rosen.
Poszukaj dokładnie na forum pod hasłem Blachownia - chyba kiedyś była dyskusja na ten temat.

pozdro
Muzzy
PS. JMS - to zdjęcie masz chyba ode mnie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 marca 2004, 20:01 
Moderator
Moderator

Trzeci raz odpisuje...
Muzzy od Ciebie-ale nie chcialem by Cie zawalono prosbami o inne....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 marca 2004, 00:38 
Porucznik
Porucznik

spoko :D
Niestety zdjęcia z teho rejonu są trudnodostępne :(.

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: KL/AL Sławięcice - POMOCYYY!!!
PostNapisane: środa, 22 lutego 2012, 16:54 
Szeregowy
Szeregowy

szukam wzmianek o niemieckim obozie pracy w Firsteneich (Saabor, obecnie Zabór)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]