Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Tego typu przedmioty u Wachowskiego występujące jako typ C są również bardzo często spotykane na terenie Wielkopolski. Sam Wachowski uważa, że to przęśliki. Ostatio A. Tabaka przypisał im ponownie funkcję odważników. Generalnie najrzadziej spotyka się hioptezę, że to ciężarki rybackie, gdyż zbyt często odnajduje się je na terenach oddalonych od większych zbiorników wodnych.
Teoria odważników jest podpadająca, ołów łatwo kroić i przez to fałszować wyniki, ołowiane odważniki są bardzo niechlujnie wykonane, nie trzymają wag, a przede wszystki w grobach kupców występują sporadycznie, w sumie znam jeden przypadek, gdzie wśród rzeczywistych odważników były dwa ołowie z otworkiem. Całkiem odwrotnie ma się sprawa w czasie poszukiwań terenowych i wykopalisk. Tu na kilkadziesiąt ołowianych przypada jeden żelazny obijany miedzią, bo tak powinien wygląd klasyczny odważnik wczesnośredniowiczny i jeden - dwa prawdopodobne odważniki o różnym kształcie np. sześcianu, ale bez otworów. Dlatego uważam, za wysoce wątpliwe wykorzystywanie tego typu przedmiotów jako odważników.
Najczęściej uznaje się, że te stożki to przęśliki, jednak kilkadziesiąt glinianych i łupkowych przęślików jakie widziałem było zawsze wykonane z dużą starannością, gdy przy ołowianych stożkach tego nie widać. Poza tym przęśliki musżą posiadać pewną wagę i objętość ze względu na rolę jaką spełniają we wrzecionie, stąd mają pewne wartości graniczne. Przy ołowiach tak nie jest , niektóre mają średnicę mniejszą od przeciętnych przęślików nawet o połowę i więcej. Z taką średnicą i wagą nie mogłyby pełnić funkcji przęślików.
Do czego mogły służyć??? Rzeczywiście, wydaje się, że XIII wiek przynosi kres ich produkcji. Występują najczęściej na terenach targowo-produkcyjnych, często w miejscach wymiany, dlatego myślę, że w jakiś sposób mogą być powiązane są z handlem, ewentualnie z wyposażeniem domów lub czymś służącym do wiązania towarów, sam nie wiem.
pzdr atylla
|