Teraz jest piątek, 15 sierpnia 2025, 05:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: OMA - co to może być?
PostNapisane: piątek, 17 marca 2006, 23:35 
Weteran
Weteran

im dłużej na to patrzę, tym większe mam wątpliwości. Wymiary standardowe 1,5-2 cm średnicy, wysokość 1 cm, stożek, ołów

pzdr atylla

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 marca 2006, 00:00 
Weteran
Weteran

Atylla - nie teraz....
Prima Aprilis dopiero za dwa tygodnie !!!!!!!!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 marca 2006, 00:57 
Weteran
Weteran

a no właśnie sądzę, że te przedmioty niewiele mają wspólnego z przęślikami, a także z ciężarkami rybackimi i odważnikami. Szukam więc innego zastosowania tych przedmiotów

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 marca 2006, 01:06 
Weteran
Weteran

Skoro szukasz zastosowania ?
- To mogą służyć za podkładki uszczelniające np. pod kran (polski, taki czerpalny, pod rosyjski zdecydowanie za małe.)
Chyba że pytasz jakie miały zastosowanie; a to nie wiem. :)
Poważnie. Też sądzę że to przęślik. Daj fotkę drugiej strony.
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 marca 2006, 13:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ręki nie dam sobie uciąć z archeologiczne mniamania, ale także sądzę że może być to przęślik.
Jak sam wiesz do obciążania stosowano wszystko co się do tego nadawało, kwestia jest też tego typu z jakigo stanowiska i jak datowanego to pochodzi.

Powiedz co ci chodzi po głowie i jakie ewentulaności rozpatrujesz?

W sumie nie miałem w rękach ołowianego prześlika ale miałem np. bursztynowy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 marca 2006, 14:19 
Moderator
Moderator

Witam,
Znalezisko wczesnośredniowieczne. Te przedmioty znajdowane są głównie na południu Polski na wczesnośredniowiecznych ośrodkach hutniczych. Często w woj. śląskim, małopolskim i w okolicach Kielc gdzie zalegały darniowe rudy ołowiu. Sporo tych przedmiotów znaleziono na ulicach wczesnośredniowiecznego Opola na Ostrówku (dostały się tam przez handel). Jest wiele hipotez do czego służyły te przedmioty. Jedni sugerują że były to obciążniki do sieci, inni że to przęśliki, kolejni sądzą iż są to prymitywne odważniki kupieckie albo nawet wczesna forma pieniądza. Co do odważników kupieckich i pieniędzy to sporo tych "ciężarków" znajdowane jest wraz z monetami i częściami wag kupieckich. Ostatnio właśnie kilka takich ciężarków (Łosień woj. śląskie) znaleziono przy denarze Władysława Wygnańca (orzeł i zając) z XII wieku i jeśli się nie mylę jest to okres zamykający powstawanie i obieg tych "ciężarków".

Temat jest generalnie mało znany i słabo opracowany gdyż jest wiele niewiadomych i domyśleń. Dopiero przyszłe znaleziska i badania na ośrodkach handlowych i hutniczych wczesnośredniowiecznej Polski powiedzą nam coś więcej na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 marca 2006, 22:21 
Weteran
Weteran

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Tego typu przedmioty u Wachowskiego występujące jako typ C są również bardzo często spotykane na terenie Wielkopolski. Sam Wachowski uważa, że to przęśliki. Ostatio A. Tabaka przypisał im ponownie funkcję odważników. Generalnie najrzadziej spotyka się hioptezę, że to ciężarki rybackie, gdyż zbyt często odnajduje się je na terenach oddalonych od większych zbiorników wodnych.
Teoria odważników jest podpadająca, ołów łatwo kroić i przez to fałszować wyniki, ołowiane odważniki są bardzo niechlujnie wykonane, nie trzymają wag, a przede wszystki w grobach kupców występują sporadycznie, w sumie znam jeden przypadek, gdzie wśród rzeczywistych odważników były dwa ołowie z otworkiem. Całkiem odwrotnie ma się sprawa w czasie poszukiwań terenowych i wykopalisk. Tu na kilkadziesiąt ołowianych przypada jeden żelazny obijany miedzią, bo tak powinien wygląd klasyczny odważnik wczesnośredniowiczny i jeden - dwa prawdopodobne odważniki o różnym kształcie np. sześcianu, ale bez otworów. Dlatego uważam, za wysoce wątpliwe wykorzystywanie tego typu przedmiotów jako odważników.
Najczęściej uznaje się, że te stożki to przęśliki, jednak kilkadziesiąt glinianych i łupkowych przęślików jakie widziałem było zawsze wykonane z dużą starannością, gdy przy ołowianych stożkach tego nie widać. Poza tym przęśliki musżą posiadać pewną wagę i objętość ze względu na rolę jaką spełniają we wrzecionie, stąd mają pewne wartości graniczne. Przy ołowiach tak nie jest , niektóre mają średnicę mniejszą od przeciętnych przęślików nawet o połowę i więcej. Z taką średnicą i wagą nie mogłyby pełnić funkcji przęślików.
Do czego mogły służyć??? Rzeczywiście, wydaje się, że XIII wiek przynosi kres ich produkcji. Występują najczęściej na terenach targowo-produkcyjnych, często w miejscach wymiany, dlatego myślę, że w jakiś sposób mogą być powiązane są z handlem, ewentualnie z wyposażeniem domów lub czymś służącym do wiązania towarów, sam nie wiem.

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 marca 2006, 22:56 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam,

Moim zdaniem są to średniowieczne ciężarki tkackie.

Ostatnio edytowano wtorek, 17 lipca 2007, 20:28 przez Hunter, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 marca 2006, 23:42 
Moderator
Moderator

Hipotez jest wiele, jedne mniej, drugie bardziej prawdopodobne. Z kilkoma się nie zgadzam gdyż doszedłem do takich samych wniosków co Atylla.

Nasunęła mi się pewna myśl. Czy nie uważacie, że "ciężarki" to faktycznie forma prymitywnego pieniądza? Może denar krzyżowy był za dużą jednostką by płacić za błahe sprawy na ówczesne czasy. Przedmioty te często znajduje się w miejscach handlowych z częściami wag i pieniędzmi, dziurka idealnie pasowała by na przewlekanie tych przedmiotów na sznurek i przytroczenie go do pasa. Były by więc zawsze pod ręką by zapłacić np. za napojenie konia kupca albo innych małych spraw na które srebrny denar byłby zbyt dużą jednostką pieniężną. Ponadto przedmioty te znajdowane są w ośrodkach hutniczych co można by łatwo wytłumaczyć że były tam produkowane. Atylla napisał że kończą się na XIII wieku (ja znam przypadek najmłodszej warstwy datowanej na XII wiek, ale nie mogę znać całej literatury wiec wierząc Atylli niech będzie XIII wiek). Wiek XIII to przecież wejście popularnej monety brakteatowej do handlu i popularnego obiegu pieniężnego której było dużo, a pojedyncza blaszka nie miała już tak wielkiej siły nabywczej. Co o tym sądzicie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2006, 00:20 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

a może to celtyckie "ring money" :666
ciężarki te mają bardzo regularnie "wyrobione" środki, wnętrza, które są śladem ich pracy na wrzecionie,

jeżeli to forma monety zdawkowej to po co jej kształt w formie ściętego stożka?
waga i wielkośc tych ciężarków też jest bardzo zróżnicowana,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2006, 00:37 
Weteran
Weteran

Mam trochę inną teorię.
Obciążnik na wrzeciono od kołowrotka, a nie obciążnik osnowy do krosien mógł być odlewany z ołowiu. To znaczy strugany patyk drewniany, wetknięty w glinianą formę z dołkiem w kształcie stożka i zalany ołowiem. Wierzch pozostaje płaski z meniskiem wypukłym. Wewnętrzny otwór przyjmuje kształt patyka (trzpienia). W trakcie nawijania przez prządkę nici, lub bawiące się dziecko łamie wrzeciono i obciążnik nie nadaje się do ponownego założenia bo się przesuwa. W Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" paryk zmienił się w próchno i "znajdujemy przęślik".
To prawdopodobny pomysł, chociaż wcale nie nieprawdopodobny.
A przęśliki od krosien bywają przepiękne.
Wrzeciona z wewnętrzną szpulką to młody wynalazek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2006, 13:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie pamiętam czy o ten artykuł mi chodzi, a nie mogę sprawdzi tego teraz

Wachowski K.
1974 Wagi i odważniki na Śląsku wczesnośredniowiecznym na tle porównawczym, Przegląd Archeologiczny, t. 22, Wrocław, s. 173-207.

Jeśli tak to powinno być nieco o odważnikach. może tam coś będzie, ołowiane też tam widziałem, ale nie wiem czy takego kształtu jak prześlik.

Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2006, 17:42 
Weteran
Weteran

Aha, to chyba najobszerniejszy artykuł o dważnikach i nie tylko, znalezionych w Opolu. Tu też typologia Wachowskiego, przedwczoraj dostałem ksero tego artykułu, ale niestety nie posuwa on dyskusji do przodu

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2006, 20:04 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Jóźef Kostrzewski "Kultura prapolska" str. 232 - 233 podaje przykład ołowianego przęślika :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 marca 2006, 01:25 
Weteran
Weteran

Żeby nieco usystematyzować i dać pogląd niewtajemniczonym pozwoliłem sobie zrobić zdjęcie :luv Od lewej:
cieżarek tkacki
przęślik gliniany
przęślik z łupku
ołów w kształcie stożka
ołów w kształcie czegoś co może przypominać stożek

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]