Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 16:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Coś Łużyckiego ale co ?
PostNapisane: niedziela, 29 czerwca 2008, 19:34 
Generał Broni
Generał Broni

Od dłuższego czasu próbuje dojść co to jest,ewentualnie od czego. Oczywiście wykonane z brązu , jedna strona "ostrza" plaska druga wypukła, koncówka widac że ułamana.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 czerwca 2008, 21:16 
Moderator
Moderator

To raczej coś nowożytnego, zdobiony fragment jakiegoś elementu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 czerwca 2008, 21:43 
Generał Broni
Generał Broni

Jesteś w błedzie , na 1000000 % to łuzyce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 czerwca 2008, 23:05 
Wielki Szpitalnik

spider10.5 napisał(a):
Jesteś w błedzie , na 1000000 % to łuzyce.

Po czym wnosisz?

pozdrawiam
Luźny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 czerwca 2008, 23:37 
Generał Broni
Generał Broni

Sorry tomato ale wiesz jak to znalezisko jest "przypałowe" i nie chce za bardzo sie rozpisywac, bylo to wetknięte w kawałek toporka z tej epoki, w srodku musiała być jakas substancja organiczna (drewno ?) , które pod wplywem tlenków zrobilo sie całe zielone. Kiedys to umieszczałem na forum ale zlikwidowałem post po identyfikacji z wiadomych względów.Tylko ta częśc nie została zidentyfikowana (z kilku części) ale pewnie z braku czasu bo post skasowałem po kilkudziesieciu minutach. Z dodatkowymi fotkami może byc ciężko, bo wszystko poszło do skupu zlomu ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 00:56 
Kapitan
Kapitan

Kod:
 Z dodatkowymi fotkami może byc ciężko, bo wszystko poszło do skupu zlomu

:(

Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 czerwca 2008, 12:00 przez m4rsh4ll, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 01:25 
Podporucznik
Podporucznik

nie rozumiesz aluzji? jak możesz być pierwszy do walki to bądź choć drugi do myślenia :);)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 08:17 
Generał Broni
Generał Broni

m4rsh4ll
masz racje no comment, a Ty zacznij mysleć w przeciwieństwie do :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 12:02 
Kapitan
Kapitan

przepraszam za bardzo się uniosłem myslałem że spider jest pewny że to coś łużyckiego i że to oddał na złom ale skoro to jakiś smiec to przepraszam za swoją wypowiedz ;-)
tez mi się wydawało że to kawałek bardzo starej piłki i że gdzieś to widziałem na jakiejś galerii, ale widocznie coś pomyliłem
pozdrawiam :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 16:54 
Generał Broni
Generał Broni

Wiem że żyjemy jeszcze emocjami związanymi z mistrzostwami europy w piłce noznej ale piłka to to nie jest :666. Ktos mi kiedyś sugerował że to "róg" jakiegos bożka problem w tym że nigdzie nie widzialem bożka z takimi rogami, może to bedzie jakims tropem. Najdziwniejsze jest to, że po wyciagnięciu tego "brzeszczocika" z siekierki w środku znajdował sie kawałek sierpa (okolo 5 cm w kilku kawałkach). Wynika z tego że celowo te trzy elementy zostały "złożone". Zaznaczam że to nie jest żadne stanowisko archeo ani nic z tych rzeczy, zwykłe orne pole.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 18:12 
Moderator
Moderator

spider10.5 napisał(a):
Ktos mi kiedyś sugerował że to "róg" jakiegos bożka problem w tym że nigdzie nie widzialem bożka z takimi rogami, może to bedzie jakims tropem.

[ img ]
???
na okładce tej książki jest motyw z kotła z Gundestrup, ale to Celtowie a nie k. łużycka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 18:42 
Generał Broni
Generał Broni

To była sugestia że to róg bożka celtyckiego, wówczas odrzuciłem ta hipoteze bo siekierka wygladała na łużycką chociaz identycznej co do wzorów nie znalazłęm w sieci. Czy Celtowie mieli podobne siekierki , może warto pojśc tym tropem , tym bardziej że tył wyglada na odłamany od wiekszej całości. Jeżeli rzeczywiście to jest róg jakiegos bozka to wyjasnaloby to dlaczego te elementy byly skompletowane, byc może owa siekierka i sierp zatknięte na róg tegoż bożka stanowily swego rodzaju ofiare. Ta hipoteza przyszła mi do glowy po przeczytaniu opisu skarbu takich siekierek z Roska.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 13:23 
Specjalista
Specjalista

spider10.5 napisał(a):
Najdziwniejsze jest to, że po wyciagnięciu tego "brzeszczocika" z siekierki w środku znajdował sie kawałek sierpa (okolo 5 cm w kilku kawałkach). Wynika z tego że celowo te trzy elementy zostały "złożone". Zaznaczam że to nie jest żadne stanowisko archeo ani nic z tych rzeczy, zwykłe orne pole.

Wyglada na tzw "depozyt metalurga" czyli zgromadzony i przygotowany do przetopu zlom brazowy. Cenne znalezisko, juz chocby z tego wzgledu ze ukazuje wspolwystepowanie przedmiotow :). I rzadkie zarazem - koniecznie pokaz to jakiemus zaufanemu specowi wraz z lokalizacja :1

P.S. A orka na polu w zadnym razie nie wyklucza istnienia stanowiska :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 13:43 
Generał Broni
Generał Broni

Ta hipoteza też by pasowała, tyle że nie opłacałoby się przetapiac 1,5 siekierki , kawałka sierpu i "brzeszczocika" (oczywiście jest mozliwość że reszta jest głęboko pod ziemią). Niestety nie znam żadnego zaufanego "speca" a do lokalnego muzeum nie ide bo mam kose z dyrektorem i nie chce problemów. Może jest na forum ktoś kto ma prywatne muzeum lub cos w tym stylu, bezinteresownie przekaże znalezisko nawet z dokładna lokalizacja. Z muzeami , konserwatorami i archeo nie chce miec nic wsolnego póki mamy chora ustawe i ich środowisko ( w większości) uważa nas za wrzód na d... .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 15:25 
Specjalista
Specjalista

spider10.5 napisał(a):
Ta hipoteza też by pasowała, tyle że nie opłacałoby się przetapiac 1,5 siekierki , kawałka sierpu i "brzeszczocika" (oczywiście jest mozliwość że reszta jest głęboko pod ziemią).

Byc moze to faktycznie jedynie fragment depozytu ale nawet te ilosc brazu (calkiem spora wbrew pozorom!) oplacalo sie przetapiac bo jako surowiec byl ogromnie cenny i trudno dostepny :)
spider10.5 napisał(a):
Niestety nie znam żadnego zaufanego "speca" a do lokalnego muzeum nie ide bo mam kose z dyrektorem i nie chce problemów. Może jest na forum ktoś kto ma prywatne muzeum lub cos w tym stylu, bezinteresownie przekaże znalezisko nawet z dokładna lokalizacja.

Jesli chcesz przekazac gdziekolwiek znalezisko, to najlepiej do jakiegos muzeum w najblizszym sasiedztwie miejsca odkrycia. Bo przeciez nie ma sensu zeby fanty z Twojej okolicy wyladowaly np. pod Suwalkami:( No ale jak kosa, to kosa - skoro masz sie czego obawiac, to nie ryzykuj...
spider10.5 napisał(a):
Z muzeami , konserwatorami i archeo nie chce miec nic wsolnego póki mamy chora ustawe i ich środowisko ( w większości) uważa nas za wrzód na d... .

No coz, jak sam widzisz malo pochlebne opinie dzialaja w obie strony :) A ustawa nie zmieni sie przeciez sama i dobrze by bylo zeby "muzea, konserwatorzy i archeo" zobaczyli takze korzysci z uzywania wykrywaczy :). Masz wlasnie dobry argument w reku i mozesz zrobic z niego uzytek :za - niekoniecznie przeciez za posrednictwem nielubianego dyrektora muzeum :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]