Nie wiem, skończyłes archeo? Bronioznawstwo, źródłoznawstwo średniowieczne? Przepraszam , ze mam wiedze której Ty nie masz i się nią dziele, ale nie moja wina że tak jest. Niby czemu mam prowadzić Ci wykłady na ten temat? Tym bardziej, że Twój ton wskazuje, iż brak wiedzy zasłaniasz złością. Ja swoje zrobiłem i kończę tą jałową dyskusję z Tobą. Nie wiem, wiedza nie boli,wpisz w wujka Google ID które wypisałem, poczytał trochę na ten temat, doucz się.O bibliotece już nie mówię. Ale skoro wiedza boli, to życzę zdrowia i szczęścia. Są pewne charakterystyczne cechy w budowie wszystkiego, toporów też. I mają jedną wspólną cechę , że zmieniają się z czasem, z modą , z inwencją. Zabytki w oparciu o datowanie względne i bezwzględne zostały poszeregowane w tabele tzw. typologie z przyporządkowanym datowaniem.Wiedza nie boli. Zamiast wchodzić w jałowe dyskusje, bić pianę poczytaj sobie po prostu.Budowa osady żeleźca w połączeniu z kształtem kapturków, samym ostrzem krzyczy jasno sama za siebie do tych co się na tym znają. Wszystkie 6 cech.Co ja mam Ci tłumaczyć i jak , skoro nie masz minimum wiedzy na ten temat.A jedyne co umiesz to uwagi ad personam.Nadolski jasno mówi, że te typy są toporkami TYPOWO BOJOWYMI. Masz zamiar i podstawy wiedzy by z nim tez dyskutować? Może ktoś go używał do ciesielki, może obcinał sobie nim paznokcie nawet, mi to Bolek i Lolek.Pozdrawiam.
|