Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 21:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 22:27 
Pół gwiazdki z nieba

No to zanim się serwer odkorkuje poproszę zapinkoznawców o oświecenie mnie w temacie czy forma "fibuła" jest poprawna? Pewnie nie jest bo jak wrzuciłam to w Google to się mnie zapytało czy przypadkiem nie chciałam wyszukać "fabuła" ;) ale wciąż spotykam się z tą formą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 22:48 
Specjalista
Specjalista

Atylla...Fibula jako zywo podchodzi przeciez pod V wiek-twoje czasy krolu Hunow :) Liczylem ze ty wygrasz ten konkurs ale sie wylaczyles :)

A tak serio to chcialem odnosnie tej fibuli sprawdzic jedna teorie i nie wychylac sie za wczesnie...Dlatego prosze o czas .....Najdalej do pojutrza :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 22:51 
Kapitan Petersen

Witaj

Przyznam, że po raz pierwszy spotykam się z wyrażeniem "fibuła".

Słowo "fibula" pochodzi wprost z łaciny i oznacza w tym języku "klamrę, sprzączkę" (Słownik łacińsko-polski, PWN). Jak wiadomo w łacinie nie ma litery "ł", nic więc nie przemawia za tym, aby pojawiła się w polskim brzmieniu tego słowa.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 22:58 
Pół gwiazdki z nieba

A ja się spotkałam kilka razy na Forum, ostatnio choćby w jednej z wypowiedzi Matejki :) A tak w ogóle to dlaczego się te "fibuły" nie wyswietlają jako błąd_ortograficzny ? :D Po raz kolejny się przekonuję że Forum trzeba czytać ostrożnie bo jeszcze sie złe nawyki językowe utrwalą ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 23:19 
Sierżant
Sierżant

Witam
Ta fibula to jest, tak jak zauważył Atylla, zbliżona do kuszowatej ale o uszkodzonej pochewce i bez cięciwy ze sprężynką. Jeśli to AVI 162 to ma szerokie datowanie na późny rzym od końca II do IV w. z naciskiem na III. Występuje w przeworskiej, czerniachowskiej i wielbarskiej.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 23:39 
Specjalista
Specjalista

To prawda ze jest podobna i ma pewne wspolne cechy jednakze wydaje mi sie ze bardziej podobne widzialem w inwentarzu z paru depozytow grobowych przypisywanych plemionom wschodniogermanskim IV-V wieku. Chociaz zdaje sobie sprawe ze wieksze szanse ma na terenach Polski kultura Przeworska to chce sie upewnic. Na Almgrenie fibule sie nie koncza ;)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 00:10 
Weteran
Weteran

Po pierwsze "fibuła" to zwykła literówka, nigdy nie naśmiewałem się z błędów innych, ale jeżeli kogoś to bawi to czemu nie :1

Ostatnio edytowano czwartek, 17 listopada 2005, 09:16 przez atylla, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 00:35 
Kapitan Petersen

Witaj

No co Ty z tym naśmiewaniem. Nikt się tu nie naśmiewa. Jeśli dobrze odczytałem intencję Zuzki, to pytając chciała się upewnić, czy pobocznie do "fibuli" nie występuje również drugie np. nieco archaiczne określenie o bardzo zbliżonym brzmieniu.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 11:26 
Pół gwiazdki z nieba

Oczywiście że się nie naśmiewam, chciałam tylko ustalić poprawną wymowę (mam na tym punkcie lekkie zboczenie z racji wykształcenia :) ) tak jak kiedyś w wątku o sposobie wymawiania wyrazu "brakteat". Spotkałam się z formą "fibuła" podczas normalnej rozmowy na którymś ze zlotów wnioskuję więc że nie chodziło o zwykłą literówkę. Tak samo ktoś mi kiedyś napisał na czacie a zresztą na forum użyto tego słowa w bierniku l.mn. czyli "fibuły" więc na pewno piszący nie zrobił zwykłej literówki tylko też pewnie myśli że to poprawna forma. W każdym razie dzięki za uświadomienie :1

A wracając do tematu identyfikacji - Szary Wilku, Macio zdaje się napisał o fibulce Ardengarda a ty zdaje się piszesz o tej przedstawionej przeze mnie...?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 22:06 
Specjalista
Specjalista

Zuzka...konczac temat twojej fibuli nie wprowadzajac wiekszego zaaaamieszania:
Jest to jednak Almgren gr VI / 158 czyli Kultura Przeworska. Ladna fi-bułka ;) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 11:23 
Sierżant
Sierżant

Nie mogę dopatrzeć się na stronie z grupą VI czy zapinka 158 miała oś przy sprężynce a nie mam dostępu do innego zdjęcia lub rysunku. Jeżeli ktoś ma to prosiłbym o zamieszczenie bo chyba to nie jest 158.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]