Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 00:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 11:41 
Felix Hobus Drugi

Witam.
Kiedys chyba na programie popularno-naukowym widziałem reklamę programu o laboratorium istniejącym w Brukseli,gdzie (jka głosił komentator)tworzy sie rzeczy,o których człowiek jescze nie pomyślał (trochę to na wyrost,ponieważ nasza wyobraźnia jest potężną machiną :666 )Była tam krótka zajawka o pewnym Rosjaninie(fizyk jądrowy),który tworzy (tu uwaga)wehikuł czasu pozwaljący przenieśc się w przeszłoć :o ,ale na razie bez ingerencji.Czyli krótko mówiąc-będzie można spojrzeć w swoją(i nie tylko )przeszość..Fantazjując-podejrzewam,że większość z nas zostałaby spalona przez św.inkwizycję za konszachty z diabłem,chyba,że zostalibyśmy nowymi Leonardo da Vinci :1 :D .Dla mnie osobiście czasy rycerstwa to były piękne czasy-miecz w jedną łapę,tarcza (najlepiej pawęż) w drugą i heja na drugiego.a teraz.... :n jeden przycisk i konec z państwem-brrr.
Pozdruufka dla wszystkich marzycieli i nie tylko....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Różnie było
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 13:12 
Kapitan Petersen

Jacoby napisał(a):
Dla mnie osobiście czasy rycerstwa to były piękne czasy-miecz w jedną łapę,tarcza (najlepiej pawęż) w drugą i heja na drugiego.a teraz.... :n jeden przycisk i konec z państwem-brrr.
Pozdruufka dla wszystkich marzycieli i nie tylko....

Dla mnie też, ale akurat pola walki szczególnie nie mitologizuje, zdając sobie sprawę że bywało równie okrutne albo jeszcze straszniejsze niż w XX w. Zakładając że uczestniczymy w bitewnym ścisku konno (bo nikt nie powiedział, że akurat urodzilibyśmy się szlachcicami, lecz w większości pewnie jako tumanowaci kmiotkowie, którym co najwyżej dadzą w rękę topór) najpierw dostaniemy z kuszy w bok, potem przeciwnik zetnie nam mieczem lewe ramię, spadając z konia zdziwieni dostaniemy się pod topory gawiedzi, a reszty dokończą końskie kopyta walczących na tobie i innych padłych w boju aż do wieczora. Przy odrobinie szczęścia, jeśli wydobędą człowieka z takiego krwistobłotnistego bajora to nie wiadamo, czy zostanie on w ogóle rozpoznany. Nie wiem, czy nie lepsza porządna seria z MG.

Czasy to były okrutne i nie składało się na nie jedynie paradowanie w lśniących zbrojach. Wypełniały je brud, głód, choroby, nędza, wszechwładza wyżej urodzonych i kleru oraz wszechobecna ciemnota. I właśnie dlatego takie piękne są te jaśniejsze osiągnięcia średniowiecza, które zwykle mamy na myśli wychwalając tamte czasy.

Test [/list]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 13:22 
Felix Hobus Drugi

Własnie-wiedziałem,że o czyms zapomniałem.No,ale mając MG po skonczeniu sie amunicji-trafiamy od razu na stos.Co do elit-myślę,że z naszą wiedzą (obecną)i bylibyśmy zaraz po królach :krol .Ostatecznie tamte czasy,ale z :czo
Pozdrawiam i chyba zaczne w koncu coś dzisiaj robić w tej robocie :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 maja 2004, 14:35 
Małomówny czytacz

no cóż.. gdyby któryś z nas znalazłby się nagle z niewiadomego powodu 500 lat temu po 5 miesiącach zabiłby wiekszość z osób z którymi miał jakikolwiek kontakt..

dzisiejsza odra, zapalenie płuc, świnka, <b>GRYPA</b> byłyby dla nich po prostu śmiertelne [nie chorując jesteśmy biernymi ciężarówkami przenoszącymi róznego rodzaju bakterie i mikroby]..

swego czasu na jednym z uniwersytetów w stanach, przeprowadzono symulacje takiego właśnie przeniesienia człowieka współczesnego do czasów wczesnego średniowiecza.. gdyby pojawił się w jednym z miast na szlaku handlowym.. byłby w stanie zabić [chorobami] tyle ludzi iż okres rozwoju człowieka do czasów współczesnych przedłużyłby się o jakieś <b>700 !!! </b> lat !!!!

dlatego jedynym wyjściem byłoby bierne obserwowanie bez jakiegokolwiek ingerowania w zdarzenia..

w sumie takie rozwazania to temat rzeka.. każdy może polemizować :)

a gdybym mógł zabrać jedną rzecz ze sobą ??

byłoby to na pewno dobre odzienie :)

bo co mi po aparacie skoro miałbym nago śmigać :):):)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]